Máme splatiť najskôr hypotéku, alebo radšej investovať?

Mame hypoteku a nejake peniaze na ucte. Zhruba to vychadza tak ze ak by sme celu sumu pouzili na predcasne splatenie casti hypoteky, stale by sa nam hypoteka neznizila ani len na polovicu. Alebo pouzit peniaze na investiciu do nehnutelnosti - prestavbu nasho domu, v ktorom uz byvame a tym zvysit jeho hodnotu. Ak by sme mali dost penazi na splatenie celej hypoteky tak by som do toho isla urcite. Ale takto sa mi to zda, ze splatim len nejaku cast, peniaze uz nebudem, dlh mi zostane.... Co myslite, ze je vyhodnejsie? Opatrnejsi by mozno splatili ze nech je hypo co najnizsia, ved ktovie co sa este moze stat a nebudeme mat taky mesacny prijem ako teraz, ale zas cely zivot sa bat ze co ak sa nieco stane....
Odpovedať
Ak máte možnosť tak sa zbavte dlhov čím skôr .Čím dlhšie máte uver tým ho viac preplácate .Ak vám niekto povie opak tak iba ten čo stým pracuje a vie ako sa banky živia na takých ako ste vy.Jednoducho sa tým priživujú.A dávate ľahkovážne vaše áno vaše €urá .Tak neváhajte ani chvíľu a čím skôr tím lepšie pre vás a váš rozpočet.
Odpovedať
Je urcite dobre mat rezervu aspon na polroka, investicia do nehnutelnosti na jej zhodnotenie, preco nie, ale nazval by som to zvysenie kvality byvani, nie zvysenie hodnoty, nakolko pri pripadnom predaji to nemusi byt v plnej vyske zohladnene. Nehnutelnosti uz podla mna nie su to co byvalo, aj z tohto sa postupom casu stane spotrebny tovar. Pri mimoriadnej splatke si treba zratat o kolko menej budete platit mesacne na uroku hypoteky, ak pri hypoteke 70 tisic € (znizenie istiny hypoteky o 20 000 €, co je takmer 30 %), usetrite rocne na urokoch zhruba 800 €, za pat rokov cca 3300 €. Vo vseobecnosti vyratajte urokovy pocet podla urokov na zmluve, to bude v podstate uspora nakladov, nie vynos investicie, nakolko tych 20 000 uz asi neuvidite. Kazdopadne nazor vyssie je logicky a zdravy sedliacky rozum inklinuje k takemuto rieseniu.
Odpovedať
Hodnota domu by sa zvysila urcite kedze by pribudlo 70-80m2. Ano urcite, pripustam, ze zdravy sedliacky rozum hovori jendoznacne nemat dlhy. Mna len trapi ze ak splatim tu cast a dlh mi zostane, peniaze nie ale dom nam stale nebude patrit lebo banka bude mat stale tarchu.
Odpovedať
Profilova fotka
ja osobne by som radsej splatila. nie je nad pocit, ze dlzim menej...
Odpovedať
@adripat Tarcha je nejmenej, ak nie su peniaze dolezite je skresat vydavky a spotrebu. Predstavte si ze splatite ale mesiac na to pride nedajboze nejaka dlhodoba PN (uraz ci choroba). Prijem ide dole, naklady platit treba a pre takteto situacie je dobre mat polrocnu ci rocnu rezervu aj ked s tarchou ako bez tarchy a bez rezerv. Dnes navysenie plochy domu je otazne. Ludia stavaju domy od 80 do 150 m2, nad 200 m2 ide podla mna o luxus. Ak zhodnotit dom, tak po energetickej stranke cez izolacie a vykurovaci system, ci rekuperaciou.
Odpovedať
zdravy sedliacky rozum mi hlavne hovori - nemat peniaze. teba mat nejaku rezervu pre pripad "keby nieco". a potom radsej dlhy ako setrit peniaze. kde som to len cital - inflacia je okolo 2%? cize ak teraz mate 10 000€ o rok to bude len 9800€. uroky na terminovanych vkladoch alebo setriacich uctoch su mizerne. osobne by som nieco nechal na terminovanom ucte v banke v ktorej mam hypo - pomoze to znizit uroky pri konciacom fixe. moze to byt kludne ta rezerva pre pripad "keby nieco". zvysok by som dal do domu - ale rozumne - aby bol do mojej smrti v co najlepsej kondicii a nemusel by som uz don moc investovat v buducnosti. zvysok -ak by nieco ostalo - by som pouzil na mimoriadnu splatku aby s ami skratila doba splacania.
Odpovedať
@adripat cisto pragmaticke rozhodovanie, ktore si treba spocitat a premysliet. Potrebujete zvacsovat vymeru domu? Cakate dieta alebo ma dieta potreby na vacsi priestor? Viete dostatocne efektivne dodatocny priestor vyuzit? Ste si vedomi, ze dodatocnych 80m prinasa okrem investicnych aj dalsie prevadzkove naklady (kurenie, osvetlenie etc.). Pokial ide o vas prijem, do akej miery je stabilny? Mate nadpriemerny prijem, ktory ked pridete o pracu nebude jednoduche znovu najst? Alebo ide o priemerny prijem, takze porovnatelne zamestnanie nie je az tak zlozite najst? Aku mate dobu splacania hypoteky? Kolko vam este zostava? Kolko mate vy rokov? Kolko rokov este budete moct produktivne pracovat? Podla dlzky splacanie ak teraz splatite polovicu istiny tak pri zachovani splatky sa vam skrati obdobie splacania o viac ako polovicu, dokonca az na tretinu. A to uz ma velky vyznam. Odporucam spocitat si kolko mozete realne mimoriadnou splatkou usetrit. A na zaklade toho potom robte rozhodnutie.
Odpovedať
Splatiť časť úveru v obodbí fixácie je bez poplatku, treba ho využiť, pokiaľ máte niečo nasporené... no treba mať i finančnú rezervu aspoň na 3-4 mesiace, podľa mesačných výdavkov, ktoré každý dobre pozná. My sme tak jeden úver splatili. Moja rada (názor) je znížiť dlh.
Odpovedať
@niless toto je tiez podlamna to dolezite, lebo co mam z toho ze dlzim menej ked sa vypeckujem uplne z hotovosti a nieco sa stane tak som v keli uplne. No ak by sme zobytnili podkrovie tak budeme mat tych ca. 150m2. Mame tri deti a nemame pracovnu. Ja robim len z domu a potrebovala by som ju, jasne ze sa da aj bez ked ni eje na vyber, ale robit v obyvacke pri troch malych detoch..... Asi to tak aj bude ze cast uspor investujeme do podkrovia a cast si nechame ako rezervu pre istotu a budeme sa snazit dalej setrit a potom ev. nejaka mimoriadna splatka. Som si vyratala ze ak by sme teraz pouzili tie peniaze na mimoriadnu splatku a nie na podkrovie tak znizenim mesacnych splatok by sme rovnaku sumu ktoru mame dnes na ucte nasetrili za ca. 10 rokov,
Odpovedať
@adripat ty v tom dome bývaš a vieš, v akom je stave, preto to nie je ani tak otázka na fórum ako na rodinnú poradu - tam dostaneš odpoveď, či treba alebo netreba investovať do domu, navyše tzv. navýšenie hodnoty domu rekonštrukciou v štýle čo s peniazmi, veľmi neprinesie vytúžený efekt - dnes tvoj dom môže stáť 80.000 eur, po rekonštrukcii 83.000 eur a tá ťa môže stáť aj 15.000 eur... aby som ti dal príklad - vymeníš plávajúcu podlahu, progres minimálni, lebo tam už bola... Čokoľvek urobíš, nechávaj si rezervu, aspoň na 6 mesiacov :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@adripat ja sa spýtam takto - ok máte peniaze, použijete ich na ,,zvýšenie hodnoty domu". Dajme tomu, že Váš dom má teraz hodnotu tresnem 100tis. eur. Peniaze investujete do domu, zvýšite si jeho hodnotu tresnem znova na 130tis. eur - ok super, ale..... čo sa stane, ak sa niečo stane a prídete o pravidelný mesačný príjem? Super, máte krásny dom, ktorého hodnotu ste rekonštrukciou zvýšili tak vysoko, ako sa len dalo, ale jeho hodnota za xy rokov môže byť úplne iná - morálna je pre Vás stále vysoká, ale trhová môže brutálne klesnúť, do toho ste prišli o príjem (ale trebárs maródka, alebo iná negatívna životná situácia), stane sa, že nebude na splátky a teraz čo? Báť sa toho, lebo máte na krku vysokú hypo s vysokými splátkami a nemáte ich z čoho hradiť a báť sa, že banka si kvôli ťarche vezme Váš dom s úžasnou hodnotou???? Ja jednoznačne radím - ak sa nejedná o rekonštrukcie ktoré sú nutné (napr. chcem inú podlahu, lebo táto sa mi nepáči) - tak z tých peňazí čo máte si odložte asi polročnú výšku splátok, ako tu bolo spomínané a zbytok vrazte na hypotéku ale tak, že neznížiť si splátky, pretože je viditeľné, že splácanie Vám momentálne nerobí problémy, ale dajte si skrátiť dĺžku splatnosti hypotéky. Ak chcete, napíšte mi koľko máte teraz hypotéku, s akým úrokom a akou splatnosťou a koľko by ste eventuelne dali mimoriadnu splátku a ja Vám cca napíšem, koľko peňazí tou mimoriadnou splátkou nakoniec ušetríte. A preto radím dať si skrátiť dobu splatnosti, že ak by aj nastala negatívna situácia v živote ako som písala vyššie, tak môžete požiadať o predĺženie doby splatnosti a tak si znížiť splátky. Ak ale taká situácia nenastane, čo isto nenastane, tak máte úverovú slučku rýchlo z krku a potom môžete rekonštruovááááť do zblázenenia a meniť za nové aj nové :-D .
Odpovedať
@adripat súhlasím s tým čo ti radí @andreah25 , ale najprv si pozri či ti to vôbec tvoja hypotéka umožňuje.. niektoré staré hypotéky ti umožňujú iba zníženie splátok, ale nie skrátenie doby splácania (viem,lebo sama mám taký nepodarok).
Odpovedať
Článok sa načítava...
@andreah25 toto sa mi paci a uz docela rozmyslame nad alternativou nejako vymysliet pre nas pracovnu, ktoru potrebujeme, tak aby sme co najviac skresali naklady a potom ako pises, nechat si istu rezervu a ostatne asi splatime...
Odpovedať
@andreah25 vyhladam vsetky udaje, a poslem dakujem....
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?