Máme nádej dostať hypotéku?

Profilova fotka
Ahojte, s manżelom by sme radi postavili dom. Nakoľko som ja ale na rodičovskej dovolenke a ešte najbližšie dva roky určite budem, neviem, či nám ju vôbec dajú. Manžel zarába 1200 eur v čistom, žiaľ, na páske má len 750 v hrubom. A to je ten problém, že banku asi zaujíma len to, čo je na papieri, však? Máme dve deti, ako som už písala, ja som momentálne doma. Zamestnaná stále som, ale to je asi tiež pre banku nepodstatné. Chceli by sme vziať 60 tisíc. Založiť máme čo, máme byt, ktorého trhová cena je cca 80 tisíc. Až by sme postavili, preniesli by sme hypotéku na dom, byt sa predá, čiže by sme hypo vyplatili. Pozemok tież už máme. Je toto reálne? Alebo nás odbijú hneď, keďže ja nepracujem a muž má zdokladovateľný len takýto slabý príjem.
Odpovedať
Profilova fotka
@17alisha: bohuzial, tu bude podstatny papier...
Odpovedať
Ja si myslim ze vam to mozno aj vyjde. Skusit to treba tam zalezi na viacerych veciach nie len prijem, ale aj bonita, uverova minulost, momentalna zadlzenost a v neposlednom rade lukrativita pozemku danej oblasti atd. Banku stale zaujima len co je oficialny prijem takze co je mimo to je nezaujimave lebo to nema muz ako vydokladovat. Najlepsie je si najst poradcu oni si nic od vas nepytaju je to zadarmo a on sa s tym trosku pohra pozistuje v bankach a presne vam povie ci vam vobec vyjde, alebo kolko mote maximalne dostat.
Odpovedať
Tak ak chcete len zacat stavat, tak pri ziadani hypoteky (postupne uvolnovanie penazi) je potrebne mat uz rozostavanu stavbu zapisanu v katastri: tj. musia byt hotove: pri murovanom dome : zaklady s murmi do vysky 1m pri drevodome: zaklady, mury a strechu. Inak banka na neexistujucu stavbu peniaze neda (hypoteku) maximalne spotrebny uver s velkym urokom. My sme mali tu istu situaciu, nastastie na zaklady a 1m murov nam dolozili rodicia a zena tiez bola s malym na rodicovskej, ale aj prispevky od statu sa zapocitavaju ako prijem. Zalezi od banky, tiez sme behali z banky do banky a informovali sa ake su moznosti.
Odpovedať
Profilova fotka
@miki3d my by sme zalozili ten byt, az ked by sme postavili dom, tak by sme nan preniesli hypoteku, aby sa byt mohol predat a hypo vyplatit.
Odpovedať
Profilova fotka
@ero88888888 dakujem za nazor.
Odpovedať
Ja som si bral uver v banke kde som mal aj ucet a nechceli odo mna nic ohladom platu. Asi si to preverili interne kolko mi chodi na ucet.
Odpovedať
@andreus Pri kazdom uvere alebo hypoteke podpisujes papier kde im davas suhlas s nahladnutim jednak do uveroveho registra a jednak sa mi zda do socialnej poistovne kde si overi tvoj prijem bez tohto nemas sncu dostat nic od banky.
Odpovedať
@17alisha predat byt s tym ze kupec pocka kym postavite, resp od urciteho datumu budete platit najom.
Odpovedať
@17alisha Veď sa na to pozrite cez čísla ... Manžel = 750 Eur v hrubom, je bez zrážok (stravné lístky napr) 587 Eur v čistom. Vy = predpokladám, že už máte len rodičovský príspevok, tj 214,70 Eur. Dokopy príjem = 801,70 Eur. Ak nemáte žiadne pôžičky, žiadny prečerpanie na karte atď, proste ste čistý, tak z tejto sumy sa odráta - 199,48 Eur životné minimum na manžela - 139,16 Eur životné minimum na manželku - 91,06 Eur životné minimum na 1. dieťa - 91,06 Eur životné minimum na 2. dieťa To Vám ostáva 280,94 Eur na splácanie. Teraz povinná rezerva 15 percent (od 01.01.2018) = -42,141 Eur Takže na splácanie Vám ostáva 238,80 Eur. Toto máš základ na splácanie, ale znova zopakujem, len v prípade, že nemáš žiadny iný úver. A teraz = ak chceš hypotéku len tak, na byt, je to tzv. americká hypotéka, tj bez účelu a ručenie bytom ... Tú jednak neposkytujú všetky banky a za druhé má troška horší úrok. Predpokladám, že pod 1,8 sa tam nedostanete ani náhodou a aj to som moc optimistický ... Pi úroku 1,8, 60 tis. Eur na 30 rokov je splátka 215,82 Eur ... To by Vám ešte vyšlo. Problém je, že banka ešte okrem vyšších opatrení musí robiť aj tzv stress test. Stress test je jednoduché overenie, či by ste boli schopný splácať úver ak by aj stúpli úroky. Pri stress teste sa úrok navyšuje o 2 percentá oproti tomu, aký Vám schválili. V tom prípade by to bolo 3,8 percenta čo je splátka 279,57 Eur a to Vám už nevychádza. Takže s týmto nastavením pravdepodobne v banke neprejdete ... Je tu ale možnosť, že s cca 50 tis. Eur by ste s nejakým šikovným finančákom prejsť mohli ... Ale bude to LTT a bude závisieť ešte od ďalších faktorov 1. Trhová hodnota bytu je irelevantná, dôležitá je hodnota bytu podľa znalca, ktorého pošle banka prípadne hodnota bytu podľa znalca, ktorého si zaplatíte Vy ale tam musí jeho posudok prejsť supervíziou a je možné, že jeho hodnotu znížia. Dobrý úrok môžete dostať (hlavne pri americkej hypo) len ak budete brať max 80 percent z hodnoty nehnuteľnosti, ideál 70 percent ... 2. Záleží na Vašej úverovej histórií, na vzdelaní, lokalite kde sa byt nachádza a podobne. Aby ste to chápali, banka dá radšej 100 percentnú hypotéku na byt v Bratislave ako 80 percentnú na byt v hladovej doline, napríklad vo Veľkom Krtíši. Banka prihliada na vzdelanie, zamestnanie a najmä na úverový register. Ak ste sa v minulosti omeškali zo splátkami, alebo ste mali nebodaj exekúciu, je to pre Vás už viacmenej nereálne. Banke rada vidí, že ste v minulosti mali úver a riadne na čas ste ho splácali a aj vyplatili ... V každom prípade, ako Vám niekto radil ... Osobne by som predal byt, skúsil vysťahovanie popredu natiahnuť na čo najdlhšiu dobu a následne nájom ... Pred dokončením domu si kľudne budete môcť dobrať menšiu hypo, ak by Vám náhodou nestačilo.
Odpovedať
Profilova fotka
ved normalne skuste ist do banky, aj do viacerych a spytat sa na to, dohodnite si stretnutia a nech vam oni povedia. tu je to tazko len tak polemizovat ci by vam ju dali alebo nie
Odpovedať
Oslovte finančného porascu
Odpovedať
Urcite je to realne. A ak mate co zalozit,teda byt,tak nevidim problem. Len treba obehnut viacero bank alebo oslovit dobreho poradcu. My momentalne vybavujeme cez jedneho,ak chces,dam ti kontakt. Nerobim reklamu,ale tento chlapik je najlepsi z tych,co sme oslovili a vidno,ze sa vyzna
Odpovedať
Článok sa načítava...
@17alisha ahoj my sme boli tiez komplikovany pripad kedze pracujeme v zahranici...nasli sme super poradcu, prave to dotahujeme a to sme boli v x bankach..kde nas uplne....
Odpovedať
podľa mňa máte ale neviem či vám to bude zrovna vychádzať na tých 60000 :-|
Odpovedať
Profilova fotka
@lubk0 dakujem pekne za podrobne vysvetlenie. Takze, ked tomu spravne rozumiem, rodicovsky sa do prijmov tiez zaratava. Plati to aj pre matersku? Este tri mesiace budem na materskej, ta mi chodi podla poctu dni v mesiaci bud 630 alebo 650 eur. Ak sa materska nerata, tym padom by nam to ratali len z muzovho prijmu, kedze rodicak dostanem az o styri mesiace? Tak to by nam potom urcite uz nedali.
Odpovedať
@17alisha Do príjmu sa počíta aj materská ... Ale toto si už upravuje smernicou každá banka "sama" keďže zákon na to žiadny neexistuje, niekde ju akceptujú v plnej výške, niekde počítajú s tým, že ju o chvíľu dostávať nebudete, je to rôzne ... V niektorých bankách mi započítali aj PN-ku, v niektorých ju brali ako keby som bol bez príjmu ... Ak máte materskú cez 600, asi by som to riešil na Vašom mieste čím skorej, kým chodí takýto príjem ... V tom prípade by nemal byť problém ani s tými 60 tis. Eurami ... Dobrý finančný poradca Vám pomôcť určite môže ... Ale tých je ako "šafránu", takže treba hľadať ...
Odpovedať
Banku zaujíma len to, čo je na papieri. Ale myslím, že 60 000 by Vám aj teoreticky mohlo vyjsť. Najlepšie je ísť sa spýtať do banky resp. finančného poradcu - oni Vám to presne nacenia a povedia, do akej výšky Vám hypo poskytnú. Ďalšia možnosť potom je, aby sa manžel dohodol so šéfom a pekne si vykazoval celý príjem - áno, sú z toho vyššie dane, ale tie, bohužiaľ, platíme všetci.
Odpovedať
Profilova fotka
Mohlo by vam to vyjst, ved nehadzte flintu hned do zita. Bud skuste oslovit nejakeho financneho poradcu aby vam povedal ako to s vami vyzera, mal by vediet zistit, ci ma zmysel to riesit. Alebo sa teda to ho pustite a chodte do viacerych banka, dajte si spravit ponuky a uvidite
Odpovedať
Profilova fotka
@17alisha treba si pobehať banky a popýtať sa. Najlepšie ti oni povedia a rovno ti to aj vypočítajú. No zase som počul, že by sa úvery mali sprísňovať, tak ktovie či to aj bude alebo zase len strašia
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?