Máme ísť priamo cez banku alebo cez poradcu pri kúpe bytu?

poradca nam vraj slubuje lepsie percento uroku, ale zas treba k tomu vsetky poistenia co existuju asi, u banky treba len poistenie nehnutelnosti...viete poradit?
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@livkaslivka Brat kupoval byt cez finančného poradcu a trvalo to 4 mesiace. Ja som kupoval dom rovno cez banku a do týždňa som mal všetko na komplet poriešene.
Odpovedať
dik za odpoved..a mal brat z toho aj nejake citelne vyhody? lebo mne sa to tiez nepozdava, aj ked niektori ludia to chvalia
Odpovedať
@livkaslivka my sme kupovali s pomocou poradcu a mali sme byt do mesiaca, pomocou toho isteho poradcu sme vybavovali aj uver na dom a tiež pohoda..do dvoch týždnov vybavene...poradcovi sme nič neplatili
Odpovedať
Profilova fotka
@livkaslivka Žiadnu výhodu. Ja som bol na tom ešte lepšie. Ale nieje poradca ako poradca.
Odpovedať
@rgr to maš svatu pravdu..my sme jedneho vymenili..toto išlo cez kamoša čo to robi a sme spokojní..ale nebyt jeho tak by sme sa ovela viac nabehali
Odpovedať
Profilova fotka
nie je poradca ako poradca, a nie je financna firma ako financna firma. niektori to maju dost zle nastavene v tom, ze od jednej banky maju vyssiu proviziu ako z inej. ak ten fin. poradca nie je tvoj kamos, tak tazko ocakavat, ze ti naozaj ponukne ten najvyhodnejsi produkt pre teba. ini to maju nastavene tak, ze provizia je rovnaka bez ohladu na to, od koho ten produkt je. ale mat dobreho financneho poradcu je fakt super. len treba na takeho natrafit. ja som tiez uz jedneho vymenil. s terajsim som spokojny.
Odpovedať
@livkaslivka Veľký pozor, akého poradcu si vyberiete. Ak ti poradca nie je veľmi dobrý kamoš, tak skutočne si over jeho odbornosť a najmä nestrannosť, pretože veľa z nich ti ponúkne najmä to, za čo má najväčšiu províziu - tak ako píše mom3. To, že ti poradca "vybavil" nižšiu sadzbu ale musíš platiť x poistení - dobre zváž. Takú ponuku dávajú aj banky - ak si dáš u nich postenie, tak ti znížia sadzbu. Ak ťa poradca tlačí do životnej poistky a vysokej ,tak to robí najmä kvôli provízii. Robil som začas v jednej finančnej skupine a viem, že provízia za životnú poistku je daleko vyššia ako za vybavenú hypo. Odišiel som odtiaľ, nakoľko už na školení nás nabádali, že treba popri hypo predať hlavne životnú poistku, preto môže byť cieľom aj tvojho poradcu popri hypo ti natlačiť čo najvyššiu životnú poistku. Mysli na to ,-) Ja by som si vytypoval 3 najsilnejšie banky v hypotékach - čsob, vub a možno tatra a obehal si ich sám. Hypotéka je na celý život pre väčšinu ľudí, takže dobre zvažujte, kto vám ju bude vybavovať, či je tá osoba dostatočne fundovaná a dôveryhodná.
Odpovedať
@peterp presne jak píšeš...treba zobrat však do uvahy aj to že v bankach robia niekedy motaci..uradnička čo vybavuje uver človeka dokaže pekne porehanat...lebo ešte toto a hento..poradca nam povedal čo všetko potrebujeme a už sme len žiadost podali..mal znamosti na katastri..tak aj vdaka tomu sme mali rychlejšie kluče..kedže nas tlačil porod...je to individualne
Odpovedať
Profilova fotka
tak pokiaľ ja viem tak hypotéku ti nedajú bez toho, aby si mal životnú poistku (na sumu koľko si berieš hypotéku) keď to tak nie je, tak ma opravte... my sme išli cez finančného poradcu, neviem porovnať či sme mali lepší úrok alebo nie... ale napríklad sestra s priateľom boli najprv sami v banke, povedali im že im dajú 90 % z hodnoty nehnuteľnosti, potom išli cez poradkyňu a dali im už 100 % (v tej istej banke) naozaj záleží od poradcu...
Odpovedať
@katarinka2010 ved ano, ak je dobrý poradca, tak nech využijú služby poradcu. No ako vidím, tak ten ich poradca sa snaží najmä o dojednanie poistení popri hypo :-) Máš pravdu, že niekedy sú v banke motáci, v niektorých točia ľudí, stále sú tam noví, ktorí sa ani nestihli zaučiť a už majú chudáci robiť banke obchody - aj hypo. A potom to tak vyzerá. Preto ak pôjdu do banky, tak do nejakého hypo centra, alebo niekam na pobočku, ale za takým človekom, ktorý robí dlhé roky s hypo a pozná všetky muchy v postupe a nebude ma preháňať od úradu k úradu a po jednom pýtať odo mňa podklady...
Odpovedať
dakujem vam za nazory, tento moj poradca je dohodnuty od kolegyne, osobne som ho nepoznala. len mi hovoril ze ma v istej banke znamost a ze dokaze lepsie vybavit. a takisto aj s poistenim uveru. tvrdil ze banky co ponukaju poistenie uveru pri hypo, ze to nemusi kryt na celu sumu uveru, ze vyhodnejsie je mat poistku inde, teda cez neho :D
Odpovedať
@livkaslivka fuuuuha, tak ja mám zopár známych, čo robia v banke a neviem o tom, že by banky mali osobitné sadzby pre nejakých vytypovaných alebo svojich "známych" poradcov. Bývajú v banke podmienky pre VIP klientov, ale to nezávisí od poradcu, ktorý to vybavuje, ale od bonity klienta. Prepáč, ale to sa mi nezdá. Banka má sadzby vyhlásené, sú nahodené v systéme a ten systém sám robí rating podľa toho, ked nahádžeš údaje o tvojom príjme, výške exist. úverov, poistky, ktoré si zvolíš atd atd. Neviem, ale prever si to ešte radšej nezávisle od toho tvojho poradcu ;-) Mne sa nejak ten argument so známosťou nepozdáva... - ak môžem ešte, o akú banku by sa jednalo? Ak je to ale skutočne tak ako tvrdíš, tak sa potom opäť niekam dalej (neviem, či lepšie) posunul bankový sektor :-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
moja skusenost je, ze ked som si vybavoval uver sam na stavbu domu, tak som musel mat aspon 35% vlastnych zdrojov. Nasledne som isiel cez poradcu a uz stacilo mat 25% zdrojov. A urokove sadzby tiez vedia poradcovia vybavit lepsie. Asi existuje nejaka skala od-do, do ktorej ta mozu umiestnit.
Odpovedať
Profilova fotka
@peterp Áno v podstate máš pravdu. Banky majú úrok rovnaký pre všetkých. Dobrý úrok zákazník dostáva vtedy ak napr. má účet v banke, poistí si nehnuteľnosť, má svoju poistku, plus nejaké ďalšie produkty banky. Toto všetko napomáha k lepšiemu úroku. A to či dajú na celú sumu neviem lebo ja som kupoval dom za polovičnú cenu ako bol znalecký.
Odpovedať
my sme išli cez banku, životnú poistku banka nepožadovala, ale požadovala poistenie nehnuteľnosti. nie je to nejaká veľká suma a platíme to raz do roka. čo sa týka poradcov - moja známa robí v tatrabanke a tá vraj dáva poradcom najnižšie provízie, preto ju aj najmenej odporúčajú (overené to nemám) ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
V prvom rade netreba sa báť bánk. Ak Vám dá niekto niekde lepší úrok tak bežte s touto ponukou do druhej banky a môžu Vám dať ešte lepšiu ponuku.
Odpovedať
@katesocka s tou poistkou to tak nie je..moja poistna suma nie je ani na polovicu hodnoty a uver bol bez problemov
Odpovedať
Profilova fotka
@katesocka nie všetky banky vyžadujú životnú poistku popri hypotéka- skôr by som povedala, že ju "vyžadujú" finančný poradcovia. Vďaka @peterp uz teraz aj viem, prečo. My sme brali hypotéku cez finančného poradcu- tiež tvrdil, že podmienkou je mat poistku, ktorá by bola vo výške hypo. Zhodou okolnosti nám poisťovňa po dvoch mesiacoch vypovedala poistku- tak samozrejme nás finančak kontaktoval, že musíme uzatvoriť novu, pretoze ho banka upozornila, ze nemame splnene vsetky podmienky cerpania hypo- poistit sme sa ale museli uz v inej poisťovni samozrejme. Kedže mesačne splátky sa splhali do zavratnych výšok, podrobne som si ešte raz prečítala zmluvu a podmienky hypo a kedže som o životnej poistke nic konkrétne nenašla, zasla som do banky, kde mi bolo povedané, že žiadnu životnú poistku nepozaduju. No napriek tomu mi finančak tvrdil, že on sa za nás zaviazal u riaditeľky banky a ta trva na poistke :-D dodnes poistku nemáme a financak to vzdal ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
My momentalne vybavujeme hypoteku cez hypotekarneho poradcu a nevieme si to vynachvalit. Najprv sme sami obehavali banky, vela veci, co zistujeme teraz nam nepovedali, uroky tak vysoke.... Poradcovi nic neplatite, plati ho banka, z ktorej si beriete nakoniec uver, niektori maju aj nasledovne bezplatne poradenstvo kedykolvek. Takze tak.
Odpovedať
@petkaandrej nuz neviem ci je to vzdy najvyhodnejsie, kazdy jeden si to necha zaplatit od tej ktorej institucie, ci uz je to banka alebo poistovna. Blondie to pekne vykreslila na svojom priklade o co ide tym poradcom a teda cim viac ziskat na proviziach za kazdu cenu, aj za cenu zavadzania klienta. My osobne sme si vybavovali uver sami a pravdupovediac ked uz bola banka vybrata tak stacilo ist do pobocky myslim, ze len 3krat co myslim je uplne v pohode.
Odpovedať
akurat dnes bol vydany clanok na temu poradcovia..tak informativne tu dam link.. http://aktualne.atlas.sk/najcastejsie...
Odpovedať
naozaj nerozumiem načo by tak mohol byť fin. poradca pri hypotéke dobrý. Teda možno pre niekoho kto je véééľmi časovo vyťažený a na nejakú korunu nehľadí, lebo pre bežného človeka zbytočné. Pridaná hodnota nulová. Lepšiu sadzbu istotne nevybaví, maximálne vám predá ešte nejakú poistku. Fakt by som sa musela veľmi zle orientovať v tejto oblasti, alebo mať naozaj dobrého známeho, ktorému môžem dôverovať, inak na tom môžete len prerobiť.
Odpovedať
my sme skusili najprv financneho poradcu z realitky, cez ktoru sme kupovali nehnutelnost, ten nam dal urokove sadzby, ale ked sme nakontaktovali priamo banku, boli nizsie, tak sme isli priamo cez banku. Mali sme perfektnu skusenost, jednak sme boli milo prekvapeni urokovou sadzbou (pri fixe na 5 rokov a splateni celej sumy po 5 rokoch) bola iba 3,9% !!, vedenie uctu zadarmo na 1 rok, poplatky za ine sluzby nizsie ako v inych bankach...pristup profesionalny, vsetko super....hold nebola to slovenska banka :-)
Odpovedať
@katesocka to s tou zivotnou poistkou nie je tak, sam mam hypo a banka ani netusi resp. v case podpisu hypoteky som ani nemal. A aby banka vobec banka nejako akceptovala znizenie rizika zivotnym poistenim musi byt vybavena vinkulacia zivotneho poistenia v prospech banky. Financny poradca by Vam mal vediet detailne vylozit podmienky uveru, v pripade poistenia poistne podmienky (za tu starostlivost je provizia z banky / poistovne). Staci si rychlo preklepnut a spytat sa par otazok z uverovych / poistnych podmienok (vyluky poistenia, odstupenie od zmluvy / odmietnutie poistneho plnenia poistovnou) a podla urovne odpovede sa zariadite. Riziko hypoteky / poistenia vyhodnocuje clovek v banke (credit ci risk analytik) / poistovni (taxator ci upisovatel) a od neho zavisi ake podmienky dostatnete, nie od poradcu. Jedina vyhoda je, ze su poradcovia, ktori daju dokopy cca 100-200 ziadosti o hypo, pridu do banky s tymto balikom a chcu vyhodnejsie podmienky, ak to Vas poradca nerobi, dostanete to podla mna to iste ako ked si to vybavite sami.
Odpovedať
Profilova fotka
Ja odporúčam jednu vec, vybaviť si banku sám a pred podpisom žiadosti o úver (nie zmluva o úvere) dať to na niejakého sprostredkovateľa (ktorého poznáš) a rozdeliť si províziu :-) Teraz sú aj tak úvery bez poplatku lebo sú kampane, ale sprostredkovateľ má aj tak províziu niejakých 0,8% a viac z výšky úveru, takže sa dá aj na tom troška zarobiť. Ked banka vie zarábať na nás tak prečo to nemôže byť aj opačne... Čo poviete na túto teóriu? No ale v žiadnom prípade si nedávajte životnú poistku alebo takéto kraviny, stačí poistenie nehnuteľnosti a účet v banke ktorej si beriete úver - za to Vám dá banka zľavu z úroku, ostatné je už potom iba na výnimky.
Odpovedať
Profilova fotka
ja rozhodne odporúčam priamo cez banku, poradcovia, ak to nie je veľmi veľmi dobrý priateľ, chcú z Teba iba vytiahnuť peniaze a to hlavne na poistkách, ktoré sa popri hypotéke uzatvoria, my sme mali jedného, ktorý sa chodil stále iba pýtať do banky a sám nič nevedel, čo vedel, boli iba životné poistky, poslali sme ho k vode a vybavili si úver sami k veľkej spokojnosti ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@marek227 Jasne, myslim, ze vsetko je hlavne o ludoch... ja mam teda velmi pozitivnu skusenost s poradcami a ked som bola osobne v X bankach, nikde sme nedostali taky urok, ako s poradcom. je to o ich sikovnosti, samozrejme o kontaktoch, a nemali by mat "velke oci", chciet klienta oblbnut za kazdu cenu, zarobit co najviac. drzim vsetkym palce na nizky urok a vela stastia pri splacani :-)
Odpovedať
@petkaandrej Nezazlievam ti tvoj názor, možno v tvojom okolí to tak funguje so sazdbami (aj ked pochybujem). Robil som niekoľko rokov v banke a nestretol som sa s tým, že by poradcovia mali nejakú osobitnú - nižšiu sadzbu oproti tým klientom, ktorí si dali vypracovať ponuku priamo v banke bez poradcu. Môže to byť skôr o šikovnosti, že ten poradca vie trošku vybojovať nejakú tú desatinku, resp. môže klientovi popri hypo predať nejaké poistenie alebo iný produkt, vdaka čomu dá banka o desatinku nižšiu sadzbu. Poznal som aj skutočne kvalitných poradcov, ktorí boli machri v obore, no v banke som sa stretol aj s takými šuflikantmi, ktorí cez den do 15h chodili v monterkach a potom sa prehodili do obleku a hrali sa na veľkých finančných poradcov. Preto ak nemáte dočinenia so skutočne kvalitným a dlhoročným poradcom, tak radšej odporučím priamo cez banku. A netreba sa nechať nachytať a žiadnu životku neuzatvoriť ;-)
Odpovedať
My sme využili služby finančného poradcu, nakoľko sme mali trochu komplikovanejšiu situáciu (zápis v úverovom registri), všetko sme riešili po telefóne alebo cez e-mail, raz sme sa stretli, aj to prišiel za mnou do práce, takže som nikam nemusela chodiť a raz sme boli v banke podpísať zmluvy, nám ušetril kopu času. samozrejme, že podmienkou čerpania úveru bolo poistenie nehnuteľnosti, na to nám vybavil slušnú zľavu, spomenul aj životné poistky, tak sme si to dali nakalkulovať, ale potom sme sa mu slušne podakovali, že o to nemáme záujem a tým to bolo vybavené, nenaliehal na nás, nič nám nenútil.
Odpovedať
a ešte podotýkam, že celý proces trval cca týždeň, čo bolo úplne super.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?