Máme brať úver pred manželstvom alebo po?

Mám takýto problém. Žijem spolu s partnerom a on dostal od starkej pozemok. Pekne sme ho očistili, máme aj projekt a čakáme na stavebne povolenie. Všetko je na jeho mene, keďže ten pozemok dostal on. Ja, ako družka nikde nefigurujem. Rozmýšľame nad úverom. Povedali nám, že čím vyšším majetkom budeme ručiť, tým lepšie vieme tlačiť dole mesačné splátky. Tak svokra vymyslela, že by oni dali do toho ich byt a že aj moja rodina by tam mohla dať byt. Ne ide o to, že by sme do toho nechceli ísť, ALE keďže nikde nefigurujem, tak nemám na nič nárok v prípade tragickej nehody alebo hocičoho. Dáme do toho byt mojich rodičov a potom banka čo spraví keď sa náhodou niečo stane? O 6 mesiacov sa budeme brať (asi emoticon). Čo by ste spravili vy? Myslím to zle, ak si myslím že z našej strany je to horšie? Keby sa niečo stalo tak všetko je na jeho mene a všetko by zdedili jeho rodičia a nie ja...alebo myslím to zle?? ďakujem za odpoveď
Odpovedať
Dobrý den. Náhoda je blbec. Neštěstí nechodí po horách, ale po lidech. Já bych to všechno sepsal u notáře. ;-) S pozdravem Laďa
Odpovedať
Profilova fotka
Len ty do nicoho majetok tvojej rodiny nemiesaj a vsetko robte az po svadbe.. aj uver aj stavbu...... a na stavebnom povoleni nech už figuruje aj tvoje meno.
Odpovedať
...myslis to dobre..ak by sa nieco stalo, tak ty by si nemala narok absolutne na nic...jednoznacne by som to riesila po svadbe alebo ako bolo uz vyssie spomenute u notara 50:50
Odpovedať
Počas. x-)
Odpovedať
@deluxe86 Pripadá mi neseriózne že nikde nefiguruješ. Netreba sa brať pre peniaze, aj ty máš hodnotu. Ale aspoň vybavte u notára spoločné vlastnístvo. Najlepšie bude počkať a úver brať po svadbe. Nie je problém požičať si peniaze a stavbu domu si treba dobre rozmyslieť. Najviac môžete ušetriť návrhom domu, venujte čas štúdiu. Dobre navrhnutý dom je lacný, veľký a komfortný. Presne podľa vaších predstáv. Dodatočne sa to už mení ťažko.
Odpovedať
Ja by som do toho niesiel vsak ak chcete spolocne skutocne nieco budovat je to o dovere avsak ak idete do toho spolu tak nech mate aj spolocny podiel. Ak si chce tvoj manzel budovat vsetko sam nech si to robi sam. Ono kazda strana moze pomoc ako vie avsak podla mna. Spiste zmluvu alebo bezte hypoteku az po svatbe.Kamos tiez kupovat pozemok za 40 tis eur avsak on daval dve tretiny sumy a priatelka len jednu tretinu avsak kedze sa isli brat tak si to napisali rovnym dielom lebo chcu na tomto pozemku stavat spolu dom a nie sa hadat kto dal viac penazi. A este jedna vec: ma zmysel kvoli nizkym splatkam uvalit na 3 nehnutelnosti tarchu ? to je taka blbost ako hrom tj. kvoli jednemu domu budu 3 nehnutelnosti v haji. Tj. keby nieco stalo takto mozete predat jednu nechnutelnost a vyplatit dom a ostane vam dom a byt. Avsak vo vasom pripade by ste prisli o 3 nehnutelnosti resp. nedalo by sa s nimi hybat. Moj nazor rieste si to najlepsie sami a ked vam chce niekto pomoct tak radsej finnacne.
Odpovedať
@deluxe86 ja by son pockala tych 6 mesiacov aspon zo stavanim. Umna bol pozemok pisany namna kedze som ho dostala, nasledne aj stavebne povolenie nedal sa tam dopisat vted moj priatel neboli sme svoji. Tak isto prebehla kolaudacia iba na moje meno, aj ked sme uz boli zobrati. :-D Na katatastri mi to zapisu, len na moje meno, ale keby dame potvrdenie od notara tak by to slo. A notar sa vyjadril ze su to zbytocne vyhodene prachy, lebo keby sa mi nieco stane tak to dedi muz a ked sa rozvedieme tak ho z polky domu musim vyplatit :-D, kedze dom bol postaveny pi manzelstve.
Odpovedať
Nestoji to za to - kvoli par euram na znizenej splatke hrat vabank s rodicovskym bytom. Dajte si vypocitat rodiel medzi oboma alternativami. Tiez si myslim, ze ten rozdiel nebude vyrazny - ak vobec nejaky bude...
Odpovedať
Ja by som určite nazaťažila 3 nehnutelnosti...my s priatelom tiež niesme zobrati a ideme stavať, pozemok a aj stavebko bude písane na oboch, ja som to tak chcela aby to bolo ferove pre oboch a obaja sme dali aj rovnake financie na pozemok.Tiež budeme brať uver a nebudeme nikoho zaťažovať, založime len pozemok, dostaneme nejaké peniaze, potom založime rozostavanu stavbu a ked bude dom hotovy, bude ťarcha na dom. Určite nechceme do niečoho ťahať rodičov....hypoteka bude na meno priatela a ja budem spoludlžnik.
Odpovedať
Profilova fotka
Jednoznačne po svadbe. Neriskuj rodičovský majetok, nikdy nevieš čo sa stane.
Odpovedať
ahoj,je uplne jedno ci budete brat uver pred svadbou alebo po...pokial budete pred svadbou obaja ziadatelia na uvere to nic nemeni,skor by som sa zamyslel kto bude na zaklade stavebneho povolenia majitelom domu,ale pokial bude kolaudovany az pocas manzelstva tak v principe niesi v riziku,zakladat viac nehnutelnosti kvoli znizeniu RPMN moze byt dost kontraproduktivne odporucam tranzovite financovanie a naslednu konsolidaciu cez sekundarnu nehnutelnost.
Odpovedať
Profilova fotka
Fúúha....zaujímava otazka. V podstate súhlasím s ostatnými prispievatelmi, že to vyzneje v tvoj neprospech...založiť byt aj tvojich rodičov a ty nikde nefiguruješ. Tiež súhlasím, aby ste figurovali obaja aspoň na stavebnom povolení, ked už pozemok je darovaní a svadba predo dvermi. Manželstvo je o dôvere...ale aj o tom,že treba mať reálne otvorené oči o tom, s kým chcem žiť. Zo svojich úspor povedzme začnite stavať dom. Ako odporúča ladajaskva radsej sa poistite notárom, a potom ked sa zoberiete tak s požičkou to vyriešte ako vám odporúča sorca24 - ručiť vlastným...postupne so zvyšujúcou sa hodnotou domu Vám banka uvolní peniaze - postupné čerpanie pôžičky. A v prípade, že nemáte ani na začatie stavania domu, odporúčam nestavať, kým si dačo nenašetríte, lebo sa budete trápiť veľkú časť života.
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?