Mám šancu dostať hypotéku?

Chcem sa spýtať mám šancu dostať hypotéku? Som rozvedená mám tri deti. Výživné dostávam 200 eur.4 a pol roka som robila v jednej firme. Na 4 mesiace som odišla teraz som sa vrátila späť. Som zamestnana bez skúšobnej doby na neurčito. Som už späť tri mesiace. Môj zárobok sa pohybuje cca 800-840 eur. Mám úver 13000 spotrebak. Výplata mi chodí do vub. Som dlhodobý klient. Na pol roka som mala pozastavené splácanie koli tomu ze som musela odísť z práce. Teraz začnem znovu platiť. Nikdy som nezameskala ani jednu splatku ani nič podobné. Mám možnosť kúpiť dom za 20000 eur. S tym že by som si dala prefinancovať aj spotrebak a mala by som jednu splatku. Myslíte že je možnosť? Ďakujem vopred za odpoveď.
Odpovedať
33k eur...urcite ano pokial mas cim rucit.
Odpovedať
Máš to už celkom pekne rozpísané. Už len stačí to poslať do VÚB. Radi ti odpovedia. ;-) tu: https://www.vub.sk/hypoteka/ prípadne: https://www.vubotvorene.sk/?utm_sourc...
Odpovedať
Profilova fotka
Nepracujem v banke ale myslim, ze hej. Ale to ti na isto nepovie nikto na streche ale niekto za stolom v banke ;-)
Odpovedať
asi tak, ak je aj hodnota domu 20tis, tak budeš musieť ešte niečím ručiť, v príjme nevidím problém, je to malá výška úveru na ten zárobok aj keď máš 3 deti...ale fakt ťažko takto polemizovať, zájdi do banky a uvidíš, tam ti povedia maximálnu výšku úveru, akú ti vedia poskytnúť...
Odpovedať
@lenkaaninka Prepáč za sprostu otázku, ale čo je to dom za 20000?
Odpovedať
@lenkaaninka skôr asi bude problém, že čím ručiť, lebo dom má hodnotu iba 20t. asi by som to skúsila inak. hypo na 33 ti asi nedajú. skúsila by som vybaviť hypo na dom (je na dedine a je starý, takže 100% nepočítaj) A ZAROVEŇ v tej istej banke refinanc spotrebáku = MOŽNO sa ti podarí znížiť si úroky na spotrebáku (prípadne možno aj spotrebák navýšiť tak, aby dorovnalo do 100% hypo) a ešte k tomu dostaneš aj hypo ;-) a to je slušné, nie? za spýtanie nič nedáš. v podstate ich ideš požiadať o 2 úvery, z toho 1 už máš (čiže si bonitná a riadne splácaš) a 2. budeš mať ručený nehnuteľnosťou... možno to vyjde. držím palce
Odpovedať
podla toho co pises, podla mna mas. Jedine banku nezaujima, ci mas zmluvu so skusobnou dobou alebo nie, ja som tak mala este aj napisane v zmluve ze je to bez skusobnej, banku zaujimalo, ci je pracovna zmluva starsia ako tri mesiace a ci zamestnavatel odvadza do soc poistovne minimalne tusim 6 mesiacov alebo rok? to si uz nepamatam. kontrolovali to podla ICO .
Odpovedať
Čo sa týka financií ako takých, ako ti tu už napísali, povedia ti v banke, tam problém nie je. Mám hypotéku od VÚB a som celkom spokojný. S čím ale môže byť problém je hodnota založenej nehnutenosti. Iné je totiž kúpna cena a iné hodnota nehnuteľnosti podľa znaleckého posudku - podľa toho sa banka orientuje. Takže ak ti to znalec ohodnotí na 25.000, aby tých 20.000 bolo 80%, potom to máš bez problémov. V praxi to ale skôr býva naopak, takže možno budeš musieť dofinancovávať hypotéku nejakým spotrebákom, kde je vyšší úrok. To ti ale už tiež povedia v banke. Je to celkom nízka suma, tak ja si myslím že to bude ok. Odporúčam nájsť si dobrého finannčého poradcu. Ja som mal takú pani, že som v banke ani nebol, všetko mi zodpovedala, poradila a obehala ona, ja som prišiel len na podpis zmluvy. Držím palce.
Odpovedať
@blackomt podľa mňa nejaký staručký, ale obytný (pedpokladám, že babka s dedkom zomreli a deti teraz predávajú na dedine pre nich nepotrebný dom, keďže oni už majú vlastné)... no a keďže je to dedina, tak z mladých tam nepôjde nikto, prípadne každý chce hneď novostavbu veľkoskladu 8-) ako mama s 3 deťmi by som do toho nešla, ale dom a ešte k tomu vlastný (nie prenájom) je po rozvode pre mamu s deťmi ako balzam na duši ;-) spotrebák je asi na auto, takže doprava do práce vyriešená a pre deti dedinská škola napríklad.
Odpovedať
@blackomt Nie každý potrebuje bývať v "modernom" bungalove natlačenom medzi ostatnými v nejakom bratislavskom satelite za sumu, za ktorú by som u nás pod Tatrami kúpil 4 domy. ;-)
Odpovedať
Ďakujem za odpovede chcem si ešte zvýšiť príjem na aspoň 900 eur v máji vrátia daňový v júni 14 plat a pojdem nato... Domček je na dedine malý s malym pozemkom.Bývala som v meste ale ťahá má to do kľudu.. Škola za rohom... Do práce aj tak dochádzam a pardon ale nenávidím novostavby natlačené na sebe a nové vystavené mestečká. Ďakujem za odpovede ;-)
Odpovedať
@lenkaaninka ono ide aj o to, že vyživuješ sama 3 deti. Takže to bude o to ťažšie - na kadého člena sa rátajú náklady. Ale držím palce.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@petiar Videl som staré domy ale ani jeden za takú cenu a aby sa zbytočne ešte nedostala do problémov keď má tie deti. Však ak je niekto z jej lokality nech jej ponúkne pomoc, aspoň s obhliadkov toto domu.
Odpovedať
Životné minimum je 198 eur.. Dospelý a 91 eur na jedno dieťa čiže cca 470 podľa banky mi ma ostať. Vďaka za odpovede
Odpovedať
@lenkaaninka Žiaľ, nevidel by som to až tak ružovo ... Aj keď neviem všetky premenné ... Napríklad Váš vek, výška splátky spotrebného úveru alebo ako vyzerá váš výpis z bankového registra ... 1. Banky by mal po novom zaujímať Váš príjem za 6 mesiacov ... Laicky povedané, zoberú Vaše príjmy za 6 mesiacov a spravia z toho priemer. Mám obavu, že ak ste mali z tých 6 mesiacov plat len 4x vo výške 820 Eur, tak výsledok priemernej mzdy bude cca 546 Eur ... Toto si overte, možno v nejakej banke ešte robia výnimky, ale u mňa to tak cca mesiac - dva dozadu nebolo ... 2. Ak by aj čisto teoreticky uznali Váš príjem dajme tomu na úrovni 820 Eur, tak Vám z neho odpočítajú nasledovné - v prvom kroku z neho odpočítajú životné minimum Vás aj životné minimum detí ... Životné minimum dospelej osoby je v súčasnosti 199,48 Eur a životné minimum neplnoletého dieťaťa je 91,06 Eur. Vo vašom prípade Vám teda strhnú 472,66 Eur. Takže zostane 347,44 Eur. - v druhom kroku Vám zo zostatku 347,44 Eur odpočítajú povinnú rezervu, ktorá je od 01.01.2018 vo výške 15 percent., to je vo Vašom prípade 52,10 Eur. - v treťom kroku, Vám zo zostatku 295,34 Eur odpočítajú výšku Vašej aktuálnej splátky, ktorú platíte za spotrebný úver ... Ak máte spotrebák vo VUB s najvyššou dobou splatnosti, ktorú ponúkajú, čo je 96 mesiacov, tak máte splátku niekde na úrovni 200 Eur mesačne ... To Vám ostáva na splátku hypotéky len 95,34 Eur !!! A teraz tu nasledujú tie premenné. Banky bežne dávajú max splatnosť úveru do dovŕšenia 65 roku života. Tj ak máte menej ako 35, nemáte problém dostať 30 ročnú splatnosť. Ak máte 45 rokov, pravdepodobne dostanete len 20 ročnú splatnosť. Píšem to schávlne, lebo je rozdiel vo výške splátky ... Druhá vec je fakt, že dom za 20 tis. Eur aj s pozemkom, musí byť v (PRE BANKU) nelukratívnej časti, to znamená, že na 100 percentné prefinancovanie v podstate okamžite zabudnite ... Jedno z posledných vecí je fakt, že v bankách to nefunguje tak, že si účelovou hypotékou prefinancujete spotrebný úver ... Na to slúžia napríklad vo VUB americké hypotéky ... Ale tú nedostanete zároveň s domom, má o niečo vyšší úrok a hodnota nehnutelnosti by musela byť značne vyššia, ako kúpna suma. Podľa rýchleho prepočtu, by ste museli za 20 tis. Eur kupovať nehnutelnosť, ktorá bude mať podľa znalca hodnotu minimálne 41 250 Eur. Aj to píšem minimálne, pretože každý zanelcký prechádza supervíziou banky, ktorá ho môže značne okresať ... Takže aby som to zhrnul, podľa môjho názoru musíte odrobiť 6 mesiacov a aj napriek tomu Váš príjem nebude moc lukratívny na to, aby ste si mohli vyskakovať ...Nehnutelnosť a aj Vy budete pre banku veľmi rizikový čo sa nespája s dobrým úrokom a LTV vyšším ako 80 percent ... Prepáčte, ale moc ružovo to vo Vašom prípade nevidím ...
Odpovedať
@lubk0 vyššie som pisala že počkám ešte v máji a júni na výplatu a pojdem na to takže budem pracovať min 6 mesiacov a zárobok by mal tým pádom stúpnuť o cca 100 eur minimálne... Robím si v podstate prieskum a názory tých čo majú trochu prehľad... Jasne ja to beriem triezvo... Mám 35 rokov ;-).. V mojom prípade môžem si vysvihnut vyplaty aj na 950 eur....to nieje problém len si zhruba zisťujem čo a ako... Viem ze nie som ten najlepší typ pre banku... Pracujem zarábam nemeskala so splatkou Ale som rozvedená... Viem bohužiaľ je to tak. Niečo vymyslím.
Odpovedať
@lubk0 a bankový register... Nikdy som s ničím memeskala... Ani jeden červený puntik No tie spotrebaky mám bohužiaľ to by bolo na veeeelmi dlho a o tom to nieje. ;-)
Odpovedať
@lenkaaninka Keď si aj zdvihnete dve výplaty o 100 Eur, priemer bude vyšší len o cca 33 Eur ... Netreba na to zabúdať ... Ak ste s ničím nemeškali, tak je to super ... Plus pre banku ... Avšak obávam sa, že ak bude na kúpnej zmluve 20 tis. Eur, banka Vám v štandardnej hypotéke viac ako 16 tis. Eur nepustí ... Takže Vás nechá dofinancovať tých 4 tis. Eur vo vlastnej réžií ... Rovnako sa obávam toho, čo to bude za dom za 20 tis. Eur ... Je veľmi pravdepodobné, že technický stav nebude bohviečo, rovnako ako energetická úspornosť ... Aby vás to časom nepoložilo v nákladoch na opravy či energie ... Na Vašom mieste by som to riadne premyslel ...
Odpovedať
Profilova fotka
@lubk0 Veľmi presne a podrobne si to vysvetlil. Presne tak to je. Len dodám , že je v úvode spomínané výživné vo výške 200€. Tiež po novom sa prirátava k úroku + 2% strestest.
Odpovedať
Profilova fotka
@lenkaaninka Ako tu bolo spomenuté. Bankám sa naopak páčia novostavby a nové infraštruktury. Pre znalecký posudok to bude maximálne dôležité.
Odpovedať
Profilova fotka
@lenkaaninka Môj názor je dosť pesimistický. Najbližšie 1-2 roky bude pre teba problémom vybaviť v bankách akýkoľvek úver, pretože bankám sa javíš ako klient, ktorý má problémy so splácaním svojich záväzkov. Požiadala si totiž v banke o odklad splátok úveru po odchode zo zamestnania. Banky sa snažia klientom pomôcť v nepriaznivej životnej situácii, ale zároveň o tom dávajú do úverového registra negatívny záznam (iba ak by na to zabudli).
Odpovedať
@blackomt To predpokladám že má vyriešené, zase ju nepodceňujme. Istotne nevezme deti do baráku, ktorý by jej po pol roku padol na hlavu. :-) @lenkaaninka Dobrá pripomienka vyššie - rátaj aj s investíciami. Nejdem to tu podrobne rozpisovať aby som ťa nevyplašil, aj tak nevieme v akom je to stave, ale každý starý dom je nenažraná obluda (a ten môj je ich šéf!). :-) Veľmi dobre si prever stav toho domu, siete, spodok, strecha a tak.
Odpovedať
@petiar Nemusíš byť "stavebný" inžinier aby si vedel, že dom za 20 tis. Eur aj s pozemkom nebude v perfektnej, investície nevyžadujúcej kondícií ... Tu máš prehľad, čo sa cca dá kúpiť za 20 "litrov" ... https://www.topreality.sk/vyhladavani... Všetko sú to viacmenej časované bomby ... A pri tom príjme a 3 deťoch je viacmenej nereálne, že by si majiteľka v dohľadnej dobe odložila peniaze na novú strechu, zateplenie, okná, podrezanie či čokoľvek iné ...
Odpovedať
napisala si to pekne, len po pravde si neviem predstavit v akom stave bude ten dom za tych 20 000€. isto stoji aj na nejakom pozemku, takze ratam, ze nebude v bohvie akom stave, tak k tycm peniazom treba pripocitat este nejaku tu rekonstrukciu, aby bolo vobec mozne v nom byvat, tak si myslim, ze potrebujes omnoho vacsiu sumu
Odpovedať
Profilova fotka
Nemáš aspoň fotky toho domu?
Odpovedať
Profilova fotka
@michal33822 to je tu teraz asi vedlajsie, ona teraz riesi ci by vobec dostala nejaku hypoteku, keby jej nedali 20000 tak jej nedaju ani viac na rekonstrukciu
Odpovedať
@pali_888 to je sice pravdou, ale podla mna sa treba pozerat aj dalej, ze ked dostanem, tak aby som vedel co potom ;-)
Odpovedať
Asi máte pravdu vyžadoval by postupne dosť rekonštrukcie. Bola som s fin.poradcom. Začali sme to riešiť a poradil zlatú strednú cestu dom do výšky cca 60000 je to zložitejšie ale dúfam že to do roka dosiahnem. Ďakujem ešte raz za rady. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?