Mám obavy vziať hypotéku. Zvládate všetko platiť?

Mám obavy ísť do hypotéky.... Neviem, či to uplatíme všetko. Ako to zvládate? Aký príjem by sme mali mať aby sme mohli aj naďalej normálne žiť, platiť hypotéku, byt, stavať, vychovávať deti, jesť, šatiť sa... a to nehovorím o nejakej zábave, či dovolenke... stojí to za to?
Odpovedať
Profilova fotka
STOJIIIIII. Je to nadovsetko. Pozri si tu viacere fora, uz to tu bolo riesene niekolkokrat. A neboj hned rano tu budes mat viacero prispevkov "priamo zo zivota". Da sa zvladat aj hypoteka aj materstvo, rodicovstvo, vsetko je to o prioritach a o suhre partnerov.
Odpovedať
@krasavico Ano.
Odpovedať
Sama musíš vedieť najlepšie, aký je Váš rodinný príjem a aké máte v súčasnosti náklady. Vieš koľko Vám zostane a čo si z toho zvyšku môžeš dovoliť a na čo ho chceš použiť. No a možno sa Ti tam ešte zmestí splátka hypotéky. Treba si uvedomiť, že pokiaľ nemáte nadštanadardný príjem, budete sa musieť uskromňovať. Dom nie je len hrubá stavba, ale i interiér a exteriér. V dnešnej dobe nie je problém zistiť si ceny materiálov... Je potrebné uvedomiť si fakt, že dom je "život na splátky" - stále budeš musieť do niečoho investovať (možno prvé roky nie, ale ak to budete dorábať postupne, tak je to beh na dlhé trate - niečo budeš mať nové a niečo už zastaralé, ktoré bude treba vymeniť, opraviť). Nie je zanedbateľný ani fakt, či ten dom budete robiť svojpomocne alebo Vám ho urobí nejaká firma, či partia živnostníkov (týmto spôsobom sme riešili rekonštrukciu 50 ročného domu my - okrem obvodových a nosných múrov tam nezostalo nič; chlapci začali koncom apríla a v podstate finišujú; pracovali 5 dní v týždni a len práca nás vyšla na 16 tis. € - nieriešim či je to veľa alebo málo. Pokiaľ si vec nedokážeme urobiť sami a kvalitne, je jasné, že si túto službu musím zaplatiť). Nechcem Ťa odhovárať, naozaj dom je súkromie a investícia aj pre budúce generácie. Ale netreba ísť do toho za každú cenu. Viem, že moja odpoveď nie je jednoznačná, ale toto rozhodnutie je iba Vaše. Nenechajte sa ovplyvniť druhými. Každý z nás má limity niekde inde.
Odpovedať
@krasavico - ak mas cca 350e na mesacne splatky hypoteky (aj s poistenim a pod) tak sa oplati zadlzit. Ak nemate lave ruky tak sa to oplati este viac. Nas kurva fix uz od zaciatku septembra budi zavijajuci psisko v panelaku (rodiacia rano do prace a deti do skoly) a priamo nad nami sa premava male decko v pavukovi a mamicka sa s nim uz od 6am pekne ale velmi hlasno rozprava. Takze radsej si najdem 300-350e naviac a posnazims a nebit lenivy a skusit nieco spravit sam ako zazivat taketo rana......
Odpovedať
urcite ano :) ako pisal mariand, je to o prioritach. Neviem, z akych pomerov pochadzas, ale ver mi, pre deti je najdolezitejsie mat milujucich rodicov, nie najnovsie vychytavky mody a vsetky hracky tohto sveta. Da sa zazit aj krasna dovolenka, ajked zrovna nebude all inclusive v 5* hotely, pri detoch moc na hyrenie casu nie je, u nas pri dvoch uz ani chut :D A co sa tyka bytu samotneho, pri malych detoch sa ani neoplati zariadit ho drahym nabytkom, lebo deti predsa len nie su roboti, obcas nieco vyleju, popisu, poskriabu.....A niet nad ten pocit byt vo svojom! S tou tarchou na LV sa da v pohode zit.
Odpovedať
Profilova fotka
@krasavico vidis a to je len skore rano :-p :-D :-D @mokuska2 ja tomu hovorim, ze "potlacenie vyznamu materialnych hodnot" :-D :-D :-D - detska cerstvo dorobena, pomaly ani farba riadne nezaschla a nabehol drobec s anglicakom a vrrrrrm a su sede pasy od koliecok po pol stene :) steny v kuchyni pri stole - "naco mi je perie" (to ani neriesim). A tak ako pisala @ivetz je to v 90%-ach o uskromneni. Ale v konecnom dosledku to stoji za to, vybehnut si v lete v pyzamku na terasu a dat si rannu kavicku pri vychode slnka :-D, teraz je to sice o inom ;-) , ale benefity su v podstate tie iste. Priklad priamo zo zivota (v panelaku), co nezoberiem naraz s malou, tak to neberiem. A kde ju dam? Doma ju samu nechat nemozem a ponosit si veci do auta. A takisto naopak, v aute ju nechat nemozem a ist po veci. V dome drobizg vylozis na dvor, nalozis do auta prve posledne, nalozis bandu a moze sa ist. Dovolenka - na zlavomatoch tri styri dni bohato stacia, aj tak to tie deti viac nebavi. A Slovensko je kraasne. Drzim palce vo vybere toho spravneho rozhodnutia a pevne verim, ze ho nebudete lutovat.
Odpovedať
Profilova fotka
@krasavico Ja som mal obavy nevziat hypo.. ale ja mam taku light verziu 140e mesacne na 30r ..
Odpovedať
Profilova fotka
@mio23 jaaaj, to aby si nevytrcal z davu :-D :-D :-D . @krasavico vidis to, a potom su tu taky co zoberu malu hypoteku, ale na 95%-ach domu si robia vsetko sami (a mozno aj 99,9%).
Odpovedať
Profilova fotka
@krasavico pozeram, ze si MS panensky neposkvrnena :-D . Aby si si urobila aky taky obraz, prezri si fotoblogy a potom uvidis to sirokaaaanske spektrum ludskych osudov, rozhodnuti, uskromnovania, "ciernych zajtrajskov", ale i stastnych okamihov po nastahovani sa do toho SVOJHO.
Odpovedať
Profilova fotka
@all @mariand Hej aj som si aj dvere robil sam: http://www.youtube.com/watch?v=__pnRl...
Odpovedať
:-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D ďakujem za povzbudivé slová
Odpovedať
Profilova fotka
@krasavico My sme jednu hypoteku mali (na byt). Vyplatili sme ju a teraz mame druhu (na dom). Osobne si myslim, ze je fajn, ked mesacna splatka neprekroci 25% - 30% rodinnych prijmov.
Odpovedať
Článok sa načítava...
súhlasím s @mom3 , je fajn, ak ti aplátka hypotéky neprekročí 25 - 30% príjmu. ja mám tiež hypotéku na byt a plánujem ho predať a z týchto peňazí budem financovať stavbu. tým že som to urobil ešte pred krízou tak som trochu aj zarobil (samozrejme na cene bytu, nie na úrokoch, ktoré som vrátil banke :() chcem tým povedať, že nikdy nebude ten správny čas na hypotéku ale na druhej strane ťa to núti myslieť na budúcnosť. lebo či chceme či nie, nie každý to robí ;-)
Odpovedať
Ahoj no čo ti nato povedať záleži od prijmu my mame hypo 160eur takže da sa to sice kratku dobu ale máme konečne svoje! My sme prešli všetkými štádiami bývania. Bývanie z rodičmy neodporúčam bývali sme u mojej mamy 2 roky no nedalo sa to šli sme do podnajmu k cudziemu dalo sa ale nebolo to naše a zbytočné vyhodenie penazi potom pan majiteľ prišiel že ide predavať byt takže vystahovat sa tak sme šli k rodine do podnájmu katastrofa to v žiadnom pripade!! Platili sme omnoho viac vlastnéj rodine a ked niečo bolo treba tak to mal manžel vybavovať! No a tak sme povedali že tento rok do svôjho sice z hypotekov na krku ale čo narobíme! Či platim podnajom 100 alebo hypo 160 je myslim jedno,ale veľké plus že aj ked o 30rokov bude domček náš! A nedá sa to opísať s tým že vačšinou deti su na zahrade a čo v činžiakoch len pri telke:-) Takže je to na Vás!!
Odpovedať
Som byvala bankarka, hypoteky boli sucastou mojej prace. Odporucam: 1. dobre zivotne poistenie 2. ak ste velmi opatrny, vezmite si len taku hypo, aku by ste vladali splacat z 1 platu + nejake socialne davky. Da sa to vyratat aj doma podla hypokalkulacky, ktorych je plny net. 3. teraz je skvela doba na zobratie hypo - ak pojde dole euro, pojde aj hypo. My sme brali hypo, ktoru mame scasti krytu vlastnymi zdrojmi, ktore neminame, ale mame ich ako poistku. Staviame na hypo. 4. banku nezaujima vas dom. nema zaujem vam brat strechu nad hlavou. banka nie je realitka! ak by ste mali problem, a priori sa snazi s vami v prvom rade dohodnut - iny splatkovy kalendar, prerusenie splacania atd. Ak by ste ju tahali za nos, samozrejme, na strechu vam siahne. Ale je to pre nu az POSLEDNA moznost. 5. zobrat si uver na nieco, co nepotrebujete, alebo na nejaky luxus, ktory nema hodnotu, je blbost. Strecha nad hlavou su zhodnotene peniaze. Ak nebudete niekedy vladat splacat, vzdy mozete predat dom a kupit byt. Postavenim domu na pozemku totiz pozemok zhodnotite a na pripadnom predaji mozete celkom slusne zarobit. Preto je dolezite stavat tak, aby mal dom co najvacsiu hodnotu aj v buducnosti pre pripadneho ineho majitela pri predaji. Nie prilis velky, ani malinkaty, poriadna hruba stavba, dobra dispozicia, dobre energeticky rieseny. Ale prepychove vnutorne zariadenie Vam nikdy nikto nezaplati, v pripade pripadneho predaja su to peniaze von oknom - novy majitel si da pravdepodobne ine podlahy, obklady, dvere, skrine atd. 5.
Odpovedať
Profilova fotka
aj my sme toho roku zobrali hypo na kúpu chaty.....tiež máme s mužom dve malé deti...a rozhodli sme sa pre kúpu chaty....lebo v byte nám chýba príroda....Zatiaľ neľutujeme...klopem, aby sme to i naďalej dokázali tak v pohode splácať....(a popri tom aj investovať do opravy chaty. Držím všetkým palce:-)
Odpovedať
Profilova fotka
@mio23 dokelu, tak ty si vazne macher, tie dvere , bomba :) to kolko vrstiev maju :? :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@katrin21 Ty ma stale podcenujes :-p To su dvere z hrubkou vyplne 92mm.. parametrovo sa nechytaju an nich ani dvere za 5000eur.. ale vizual oka, trosku pokulhava ;-) ale dolezitejsie mi je aby mi netahal chlad do domu ako estetika :-p
Odpovedať
Profilova fotka
@mio23 ale ja? nikdy x-) x-) x-) hej, ta hrubka je v popise videa :-D
Odpovedať
@krasavico neváhaj, manželka brala hypo s jedným dieťaťom a jej predošlí manžel no povedzme slušne flákač. teraz máme spolu tri deti, manželka je na materskej a peniaze nosím vlastne iba ja. máme hypo a dva spotrebné úvery. nevravím že je to ideálne ale máme všetko čo potrebujeme a hlavne sme vo svojom bez svokrovcov, dom je pre deti to naj čo môže byť. uživíme aj auto. Občas je ťažší mesiac ale ide to. a to ja zarábam cca 800€.
Odpovedať
Profilova fotka
@mio23 to nie je podcenovanie, to je zavist :-D :-D :-D :-D , @katrin21 take nema, tak podpychuje :-p :-p :-p :-p . Neboj v kutiku duse zavidi. A to tvoje spominane oko, prosim ta, kto ti to bude kontrolovat, maximalne tak si mozno manzelka rypne (z vlastnej skusenosti) x-) x-) x-) . Hlavne, ze plnia to, co si od nich ocakaval. Pozri http://www.modrastrecha.sk/fotoblog/m... a to robili, ze profesionali :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D .
Odpovedať
Profilova fotka
@mariand ja Miovi velmi fajndim :) zavidiet nezavidim, jedine ak jeho zene manzela, ze je sikovny :) :-D :-D :-D :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@katrin21 A ta hrubka je postacujuca? ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@katrin21 Na mna zena nadava, ze nic nerobim :-p
Odpovedať
ja zasa myslim ze strasne zalezi na jednotlivcovi ako to dokaze brat. ja nemam velku hypo - do tych 20% z cisteho platu. ale nepaci sa mi zit v "nafuknutej bubline" a nech si vravi kto chce co chce - pod tlakom. bez hypo sa mi zilo laksie. ale ak by som mal vyvalit tie prachy za podnajom, co si teraz platim vlastny byt aj s hypo dokopy - tak je to jasna volba. aj ked vyskakovat si moc nemozem. ale prachy niesu vsetko. jednoducho - niekto ma nabratych kopec poziciek, nevie co bude zajtra a nic si z toho nerobi. niekto ma maly dlh a je z toho v strese. ja som niekde v strede :-D treba si zvazit moznosti - je to take nutne? co ked si ju nevezmem? - kde budem, budem tak stastny? je vazne pre mna take tazke to platit? som zvyknuty na urcity standard a ked vezmem hypo budem si musiet niekde ubrat - a to sa mi nepaci? alebo kludne ozeliem par nie nutnych vydavkov a bude na splatky? treba si polozit kopec otazok a zvazit sam - jednotlivec - pripadne s partnerom. no a potom hlavne tie prachy rozumne investovat - ze @mio23
Odpovedať
@krasavico Dobrý den. Já bych Vás chtěl vrátit oběma nohama zpět na zem. Ty předešlé příspěvky píší lidé, kteří to mají ověřené ze svého života. A je jenom jednoduchá otázka, jestli je to také Váš život. A ověření je naprosto triviální. Po zaplacení hypotéky Vám musí zůstat tolik financí, aby to neomezilo Váš dosavadní životní standart. Nejlépe to poznáte, kolik financí jste schopna pravidelně a dlouhodobě spořit, lépe řečeno - kolik v současnosti spoříte. Jestli nespoříte nic, tak splátka hypotéky bude na úkor něčeho. Ale pozor, pokud se diametrálně nezvýší Vaše příjmy, tak to bude setrvalý stav do zaplacení posledního centíku. Nemusím být ani bývalý bankéř a ani dobře situavaný exot. Prostě toto je elementární selský přístup a sedláci se vyznali :-D :-D :-D S pozdravem Laďa
Odpovedať
Profilova fotka
@ladajaskva Uprimne si myslim, ze hypoteka v akejkolvek vyske pri akomkolvek plate obmedzi doterajsi standard. Mam kamarata, co zaraba 200tisic korun mesacne a ziju z mesiaca na mesiac. Aj ked pride prirastok do rodiny, to dieta obmedzi doterajsi zivotny standard. Na zavazky si proste treba zvyknut a zivotny standard prisposobit realnym moznostiam. Ked som bol slobodny, bez zavazkov a bez uverov, zil som si ako kral. Samozrejme, ze hypoteka mi pristrihla kridla. Ide o to - vediet si nastavit zivotne priority a podla toho sa zariadit.
Odpovedať
Profilova fotka
@mio23 hrubku necham na teba :)
Odpovedať
@mom3 Dobrý den. OK. Jenže je takový celkem reálně formulovatelný a lehce pochopitelny rozdíl, že to jinak probíhá u 200.000 měsíčního platu a jinak u platu na spodní, čili minimální hranici pro holé přežití. Nedej BOŽE hypotéka splácená ze sociálních dávek. To bych se rozbrečel. A mě je jedno jestli me někdo věří, nebo nevěří. Tak to je. Je to o přístupu k životu. A ti 200.000 jsou mnohdy na tom hůře. Ale pokud malopříjmový člověk jde do rizika na samý pokraj propasti, tak bance je to šumafuk. Ona nechce Váš barák. Chce prachy. A je jedno jak je získá. Nedá se vydělat na rozestavění baráku na hypotéku a potom ho prodat v nucené dražbě rozestavěný. To je naprosto mínusové zhodnocení. A nakonec, mě to je putna. Já jsem finančně na tom pořád stejně, co si vydělám mohu utratit, ale neutratím. To je zajímavé, že mě ty prachy až tak moc nezměnily. A když jsem přestal před mhoha lety fajčit a slopat, tak nevím co s těma prachama dělat. Tuto znáte ? Jsou dva chlapi. Jeden je slušný, pilný, přičinlivý, hodně vydělává a tak si postaví za 20 roků barák, chatu, koupí auto a je spokojený se životem. Druhý je velký flamendr a fajčí a pije o dušu. Za 20 roků se potkají a ten první se chválí co všechno má. A ten flamedr říká, to mám taky. A kde jsi na to vzal? No prodal jsem do výkupu flašky od chlastu a do sběru prázdné krabičky od cigaret a ty prostopášné baby jsem vyhnal do veřejného domu. :-D :-D :-D :-D :-D S pozdravem Laďa
Odpovedať
Vezmi si papier, napíš Váš mesačný príjem a všetky nutné výdaje - energie, strava, doprava, nutné oblečenie, poistky, ... potom tie menej nutné - zábava, dovolenky, .... a samozrejme, rátaj aj s nepredvídanými situáciami - pokazená práčka, chladnička, auto, choroba a uvidíš koľko ti ostane. Ideálny prípad - zapisuj si všetky, ale úplne všetky mesačné výdaje, príjem bude asi cca rovnaký. Z rozdielu by si mala vedieť, či to bude o uskromňovaní alebo pri okresaní peňazí vyhodených na blbosti by sa to možno aj dalo zvládnuť. Je pravda, že niekto má spokojný život aj pri plate 800 eur a niekto nevyjde ani z 20 000, resp. viac.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?