Kúpno-predajná zmluva pre banku pri hypotéke

zdravim.. Kupujem pozemok A, mam nan znalecky posudok na 19000. Druhý pozemok B, znalecky 42 000(rodičov) zakladam(len koli tomu aby dali aj niečo navyše).Otázka znie do banky treba aj kupno-predajnu zmluvu(nemusí byť podpisaná), bude na nej suma cca 28 000, ale majitel bude platit vyssiu daň. Môžem dať do banky kupno predajnu zmluvu na 28 000,ale medzi sebou si spíšeme sumu na 15 000... 10 000 mu dám pomimo(potrebuje 25 000, tie 3 000 by boli na zaplatenie dane). tzn. znalecke posudky su na 61 000 , banka bude asi vychádzať z tejto sumy. Riešil niekto niečo podobné Dik
Odpovedať
Profilova fotka
Mozem vediet vzorec vypoctu tej 3000 eurovej dane ? :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@viperko kúpil za 6tis€ a predáva za "15tis€"
Odpovedať
@mejdi1 naozaj banka nepotrebuje podpis na kúpno-predajnej zmluve? To jej na hypotéku bude stačiť "zdrap papiera"? Veď si na ten pozemok budú dávať záložné právo, či nie? Ktorá zmluva sa reálne podpíše a pôjde na kataster?
Odpovedať
@mejdi1 ked je to od rodicov tak to pories darovacou zmluvou a nechaj si spravit posudok znacom na pozemok A napr. na 28K. Znalecky posudok predloz banke a tak isto overenu kopiu darovacej zmluvy. Medzi sebou si potom vypiste zmluvu aku chcete :-D Darovacia zmluva ak mas surodencov je ale napadnutelna zo strany surodencov do 10rokov , takze ak dakych mas a nevedia sa dohodnut a chcu ti robit napriek, tak sa mozes vlacit po sudoch :-D ak surodencov nemas, alebo mas len maju dost chocmesu, tak mas pokoj :-D K tym daniam pokial tvoji rodicia ten pozemok maju pat rokov a viac tak z predaja DPH neodvadzaju a ak pozemok vlastnia do pat rokov tak DPH odvazaju, ale len z rozdielu zisku, teda ak napr. kupili pozemok za 10K a a tebe ho predaju za 19K tak odvedu dan z tych 9k coz je zisk, teda 1.8K. Takze ak tvoji rodicia nadobudli pozemok pred 5r riesil by som to darovacou zmluvou. Ak maju pozemoky viac ako 5r. tak normalnou zmluvou, eurogrose kludne preliat z tvojho uctu na ucet rodicov a rodicia ti vratia tolko kolko sa dohodnete, ak by si chcel mat doklad o platbe za kupu pre banku, ale s tym som sa este nestretol :-D
Odpovedať
@mejdi1 síce ak sa majiteľ pozemku A podpíše na Tvoju úverovú zmluvu, že zakladá svoj pozemok aby si mohol dostať hypotéku, tak ten pozemok ani kupovať nemusíš :-) (môžeš ho kúpiť neskôr, ak sú majiteľmi rodičia, ale zrejme nie sú) Ale odo mňa by takto podpis nikto nedostal!
Odpovedať
@mejdi1 opýtaj sa na bezúčelový hypotéku. Vo VÚB minulý rok bola myslím jediná podmienka dĺžka splácania do 20 rokov... A pre založenie nehnuteľnosti je rozhodujúce zapísanie ťarchu na katastri v prospech banky... Žiadnu zmluvu od rodičov nepotrebuješ.
Odpovedať
Nie kupil za 15 4 rokmi asi, pozemky sli hore a potrebuje 25k, kedze bude platit dan tak sme to dali na 28 800, ale dozvedeli sa ze este budu platit odvod do zdr. poistovne, preto sa pytam ci to je tak mozne a ci to niekt otak robil :)
Odpovedať
@quakdafak znalecke mam na oba pozemky( lebo jeden kupujem) druhý len zakladám pretože chcem aby som dostal vic ako 100% aby som mohol začať stavbu...Lne ma zaujiamllo či je možné napísať na kupnu zmluvu dajme tomu 20 tisíc , a doplatím mu 5(predavajuci potrebuje 25 000 na byt a prerabku). Zaujima ma to ,ked mam znalecke posudkjy na 61 000 , banka bude vychádzať z nich ? tzn. bude dávať 60-80% na sumu 61 000 ?
Odpovedať
je to trosku komplikovane :D
Odpovedať
@mejdi1 V banke nie sú na hlavu padnutí, majú vlastných znalcov, ktorí veľmi kriticky ohodnotia zakladanú nehnuteľnosť interne. A ich interná hodnota sa veľmi často líši od tej, ktorú im dá klient - vždy smerom dole. Takže ak aj dáš znalecký na hodnotu 42.000, nie je vylúčené, že oni si ju ohodnotia iba na 30 tisíc a to bude pre nich odrazový mostík pre určenie výšky úveru (napr. 80% z 30.000). A banke dokladáš kópiu podpísanej kúpno-predajnej zmluvy. Niekedy chcú aj overenú.
Odpovedať
@mejdi1 áno banka bude vychádzať zo sumy znal. posudkov. Respektíve jedine že by kúpna cena bola ešte nižšia, tak pôjdu podľa nej. Dajte si do zmluvy kúpnu cenu 19000 podľa znaleckého posudku. Daň + ZP bude zo sumy 4000 (19000-15000). Bude stačiť necelých 50000 na stavbu domu? Lebo viac z banky nedostaneš. Dúfam že máš ešte vlastne zdroje na financovanie.
Odpovedať
@chrobak7 predpokladám že so sumou na znaleckých posudkoch "nehandrkovali" keď je reálna cena pozemku o tretinu vyššia ako je suma znaleceho posudku.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@mejdi1 kedze je to rodina tak na zmluvu nech si da rovnaku sumu za aku to kupil a neplati DPH, pretoze DPH sa plati len zo zisku. Ak ma pozemok hodnotu podla znaleckeho posudku tak banka musi akceptovat hodnotu znaleckeho posudku a nie cenu za ktory si ho kupil. :-D Keby to tak nebolo ako pisem ako by potom postupovala banka ak by ti to rodicia dali darovacou zmluvou ? :-D Alebo keby ti zalozili pozemok na HU rodicia ako bude banka vediet jeho hodnotu ? No na zaklade znaleckeho posudku :-D Banku nema preco zaujimat ci to kupis za 1,- alebo za trhovu cenu, banku zaujima ci sa da dana nehnutelnost zalozit pravnou formou ak ano, nevidim problem aby ti HU nedali.
Odpovedať
@quakdafak 1. Je to daň z príjmu a nie DPH. 2. nenapísal že majiteľ pozemku A je rodina 3. Mne kedysi v banke povedali že berú do úvahy nižšiu zo súm kúpna cena a znalecký posudok + určite si to interne overujú ako písali vyššie @mejdi1 ja by som hľadala iné riešenie ako toto. Uz len kupovať o 30% drahší pozemok ako je jeho hodnota na znaleckom posudku mi príde príliš... A ešte tie špekulácie o cene a daniach
Odpovedať
@mejdi1 a ešte jeden postreh: ak Ti dá majiteľ pozemku A preplatiť jeho daňovú povinnosť a odvody do ZP vyplývajúce z predaja pozemku, tak si dajte do zmluvy tých 15000, aby nemusel platiť štátu nič. Je to vysoká cena za možnosť mať vyššiu hypotéku. Zaplatil by si jednorazový poplatok 1320€ za to, že si môžeš zobrať o 3200€ vyššiu hypotéku? (Pri sume na zmluve 19000 a keď Ti schvália 80%)
Odpovedať
@zltalienka S tým znalcom maju skusenosti a respektuju ho, praveze je pozemok este lacnejsi ako tie za koľko sa predavaju v okolí... Vy tomu chápete asi najviac z tých čo sa vyjadrili. To ma zaujímalo či by bolo možne dať na kupnu zmluvu 15 000(tým padom neplatia predavajuci daň) ,ja im pošlem 10 000 pomimo.. cize 19 000 znalecky posudok, z toho daju dajme tomu tých 80%... Ale ešte zakladný pozemok ten má znalecký 40 000 ,z toho by mohli dať tiež 80% ,tak by to teoreticky bolo možné. A tým padom nebude ma to stáť 28 800 ale 25 000 a obaja budeme spokojný. Druhá vec, či to tak pôjde, ešte treba spracovať kupnu zmluvu a všetko pôjde do banky na schválenie.... inak dakujem
Odpovedať
@mejdi1 choď s tými znaleckými posudkami a s cenou pozemku 15000 do banky, podaj si žiadosť o hypotéku a uvidíš čo schvália (akú výšku, aké podmienky) ak nebudeš spokojný, hypotéku nemusíš podpísať a môžeš hľadať iné riešenie.
Odpovedať
@zltalienka jasne ,dakujem vam velmi pekne :)
Odpovedať
@zltalienka zle som si to precital a bol som v tom ze kupuje aj pozemok B od rodicov, ale to nemeni nic na moznostiach ktore som napisal ;-)
Odpovedať
@quakdafak ano, pozemok B len zakladam, aby mi dali viac- na začiatok stavby.. potom sa zapiše aj dom a bude to na tranže.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?