Kúpa pozemku + výstavba domu

Ahojte, chceli by sme poradiť ako by bolo najlepšie financovať kúpu pozemku a následne možno do polroka stavať dom. Zatiaľ nie sme manželia. Svadba je v auguste 2014 . Ale vyskytla sa nám možnosť kúpiť pozemok za lepšiu cenu. Je lepšie zobrať hypo iba na pozemok alebo zobrať už vyššiu hypo už aj na dom ? Je výhodnejšie riešiť hypo pred alebo po svadbe ? Môj príjem je cca 1000 eur, priateľka študuje. Mám stavebné sporenie cca 10 rokov. Dik za kazdu radu :-)
Odpovedať
ak chcete brať HÚ aj na pozemok aj dom, je potrebné ručiť banke inou nehnuteľnosťou. dôležité je, aká je vaša bonita (na ten príjem by ste nemali mať problém), aké máte vlastné prostriedky a pod. ja osobne by som pred svadbou však nič neriešil, ale to je môj názor. Pokiaľ ale nemáte vlastné prostriedky, neviem či by som sa púšťal do takéhoto kroku, aj pozemok aj dom financovať s HÚ je dosť asi náročné. Nespomenuli ste, akú max výšku HU by ste zobrali.
Odpovedať
rucili by sme rodicovskym domom, vlastne prostriedky by sme mali cca 9-10 000 eur, a chceme brat hypo 80 000 eur. A kvoli comu pred svadbou to neriesit ?
Odpovedať
@marcelkaja pokiaľ nie je ráno, nie je ráno. Osobne poznám tri páry, ktoré už dnes pármi nie sú, ale splácajú a splácajú... ale ako som písal, môj názor, veľa ľudí dnes žijú aj ako partneri, ktorí majú podielové spoluvlastníctvo. to by možno aj šlo s tým ručením rodičovským domom, i keď i to je občas ošemetná záležitosť. Ale ja by som zobral len časť HU na zakúpenie pozemku a rozostavanie domu, potom by som si dal vypracovať posudok a ručil už aj vlastnou nehnuteľnosťou, na čo by som mohol čerpať ďalšiu časť. Ale sú tu na fóre rôzni poradcovia na HU, ktorí vám isto poradia, predpokladám že cez IP.
Odpovedať
Svadba 8/2014-cize asi velka svadba, idete brat hypo a vyhadzujete peniaze za svadbu? nechapem. Dom zozere kopu penazi,hlavne jeho dokoncenie, tesne pred stahovanim sa vam peniaze ktore vam hostia prejedia zidu. Tiez by som nic neriesila pred svadbou,ak tak podpiste dobru zmluvu CO AK....
Odpovedať
Neviem ci ste si to cele nejako simulovali ale ak nie tak pomozem Vam to zhrnut: Pri 80 tis. € ratajte so splatkou pri 3.5% uroku na urovni 360 €, niekde teraz zozeniete nieco malo nad 3% ale pri Vasom sposobe financovania velmi neratajte s vyhodnymi sadzbami, nakolko aj na pozemok aj na dom si poziciate + ratajte s tym ze banky maju spracovane urcite mapy podla ktorych sa riadia pri schvalovani hypotek, jednoducho su lokality ako BA, Pezinok ci ine mesta a lokality kde je trvalo velky dopyt pod nehnutelnostiach a su lokality s malym dopytom (tazko predajny dom v pripade exekucie), kde banka ak financuje nad 80% az 90% hodnoty zalozenej nehnutelnosti Vam to da pocitit na uroku. Rodicovsky dom by som nechal na pokoji, moze sa cokolvek stat je to sice lahsia cesta ale dobre si to premyslite. Vo Vami nacrtnutom postupe (pozicanie na pozemok aj dom) je dost mozne ze nepochodite, mozno ak pojdete cestou zalozenia rodicovskeho domu, ale prizvukujem ja ako rodic by som nezatazene byvanie na dochodku ci pred dochodkom nezalozil. Preco? Banky nerady financuju cez hypo kupu pozemkov, ak to toho pojdu tak mam osobnu skusenost z dvoch bank ze akceptuju iba 60% zo znaleckej hodnoty, t.j. rozdiel do predajnej ceny musite financovat zo svojho. Na stavbu domu banka pusta peniaze ak zalozite rozostavanu stavbu, t.j. stavba 1 m nad povrchom, vacsinou zaklady + murivo, ktore je mozne zalozit na katastri. Takze zaklady a to murivo musite opat financovat zo svojho. Pre Vas je mozny iba jediny postup ak nemate ani na kupu pozemku. A to ist cez medziuver z Prvej stavebne kde Vam daju bez zalozenia cca 30 000 €, to s Vasou hotovostou staci na kupu pozemku + zaklady a murivo. Ale tam ratajte s mesacnou splatkou nieco cez 200 € pri splatnosti 30 rokov (RPMN 7.3%). Nasledne mozte dofinancovat vystavbu domu cez SFRB kde viete dostat az 55 000 pri 2 % uroku na 20 rokov so splatkou 278€. To Vam vychadza len na splatku hypo takmer 500 € ratajte + 100€ na energie. Vyhodnejsie bude ist cez banku ale ako som napisal tam musite nejako preklenut medzi pozemkom a zalozenim rozostavanej stavby. neviem aka je cena pozemku ale ratajte s tym ze banky Vam nedaju napred peniaze na kupu pozemku a zacatie vystavby domu.
Odpovedať
Pri vsetkej pocestnosti.. v rodine mame extremny pripad, par bol spolu 6 rokov, kupili byt takym sposobom, ze v liste vlastnictva boli obaja, ale uver z banky bol len na jedneho, po par mesiacoch doslo k rozchodu a partnerka sa dozadovala vyplatenia polovice hodnoty bytu.. (Ak spoluvlastnik neakceptuje ponuknutu cenu, je mozne predat podiel komukolvek). Ja by som to riesil inak - pozemok kupit s pomocou rodiny a priatelov len na vase meno, taktiez stavebne konanie len na vase meno, rozostavat stavbu (na zaklady a kusok murov budete potrebovat max 3t€, potom nechat zamerat geodetom, a kedze uz bude asi po svadbe, tak to zavkladovat ako bezpodielove spoluvlastnictvo. Nasledne poziadat v banke o hypoteku.
Odpovedať
Profilova fotka
@marcelkaja Základná otázka je - priateľka má aj zamestnanie, alebo iba študuje? Ak zamestnanie nemá a nebude ho mať ani v čase, keď už budete manželia, tak pri hodnotení bonity sa bude vychádzať z toho, že ste dvaja, no príjem iba jeden a bonitu to teda zhorší - z tohto pohľadu to teda riešte teraz za slobodna a tak, že úver bude iba na Vás a v tom prípade by som aj pozemok kupovala na Vašom mieste tak, že bude iba na Vás. Ak má priateľka aj príjem z TP, tak pokojne žiadajte o hypo už teraz aj obaja - je jedno či ste manželia alebo nie - hodnotenie je rovnaké pri dvoch žiadateľoch s príjmom. Čo sa týka kúpy pozemku a následnej neskoršej stavby - sú banky, ktoré vedia takto Vašu situáciu prefinancovať, ale.... treba počítať s tým, že banka napr. schváli hypo na 80tis.. Z toho Vám pustí prvé čerpanie na kúpu pozemku, no ale ďalšie čerpanie pustí až vtedy, keď budete mať začatú rozostavanú stavbu hodnú zápisu do LV (tzn. aspoň 1 meter nad zemou) a to znamená, že od prvého čerpania, budete v čerpaní hypo a teda nebudete klasicky hypotéku splácať, ale budete iba platiť úroky z vyčerpanej sumy. Tzn. pre zbytočné čakanie na začatie stavby, čo môže byť pokojne aj pol roka ak nie viac, tak budete zbytočne vyhadzovať peniaze na úroky a istina úveru sa Vám nebude nijako znižovať. Tu by som skôr radila alternatívu hypo len na kúpu pozemku s tým, že si dáte napr. fixáciu úroku len na jeden rok. Medzitým sa môže podariť a začať stavba a vezmete si ďalšiu, veľkú hypo na stavbu a refinancovanie hypo tej na kúpu pozemku a pri výročí fixácie tej prvej hypo ju bezplatne vyplatíte. A ak by ste aj brali prvú hypo iba na seba, tak druhú by ste mohli už trebárs ako manželia brať na oboch. Pozor ale na to, ak by ste ručili iba kupovaným pozemkom, tak dostanete naň hypo len do cca 50-60% jeho hodnoty. Ak ale založíte ten rodičovský dom, tak dostanete hypo pokojne aj na celú hodnotu toho pozemku. Ak budete ale brať hypo len na seba, tak aj kupovaný pozemok si nechajte len na seba, človek nikdy nevie, čo sa stane.
Odpovedať
Dakujeme za rady, nakoniec sme sa rozhodli len pre kupu pozemku, kedze nam stavba nesuri, pretoze mame kde byvat ...vezmeme HU na pozemok, kde nim budeme aj rucit..este raz vdakaa 8-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?