Kúpa nehnuteľnosi a realitná bublina

Dobry den ceny nehnutelnosti sledujem uz dlhsiu dobu a za posledny rok ceny neskutocne stupli.Celkovo si myslim ze ceny bytov su k slovenskym platom neumerne a clovek sa bez hypoteky nepohne.Otazka je ako dlho budu este banky poskytovat lacne hypoteky a tym padom ceny bytov budu tak vysoko.a este co sa stane po uplynuti fixacie,Pytal som sa v banke na uver a super nizky uver a fixacia a a la la a pytam sa a ked fix skonci aky bude urok vtedy tak ze to sa uvidi podla trhu no dost blbe ked si clovek chce zobrat uver na 30 r.Zvazujem kupu 2 izbového.V sucastnosti mam garzonku ktora bola kupovana za hotove ktoru teraz prenajimam moj zisk 130 eur.zvazujem ci ju predat a do 2 izbového bytu mi chyba cca 20 tisíc eur ktore mam v hotovosti.Alebo 2 alternativa zobrat si na garzonku uver cca 25000eur a tak sa zaviazat banke a mat 2 izbovy byt pre seba a zadlzenu garzonku prenajimat dalej nech na seba zaraba.Dost som si tu toho o uveroch precital a nerad by som sa dostal do financnych problemov.Teraz pracujem v zahranici takze s peniazmi nieje problem ale tak planujem skoncit a vratit sa na sr a tam to bude realita 600 eur mesacne.A z toho sa uz bude tazko splacat v pripade nejakých nepredvídaných okolnosti.Co by ste robili na mojom mieste?Kupit 2 a garzonku predat a mat cistu hlavu a pokojny spanok alebo to riesit s tym uverom?Alebo este pockat ked ceny bytov pojdu dole a ci vôbec?Dakujem za reakcie
Odpovedať
Predat garsonku a kupit 2 izb, dalsi byt na prenajom kupit po poklese cien po splasnuti bubliny
Odpovedať
podla toho v akom casovom horizonte mate v plane sa vratit na slovensko a kolko mesacne viete v zahranici nasporit...
Odpovedať
inak s tou bublinou uplne suhlasim...ceny pojdu urcite dole, otazka je kedy...
Odpovedať
Dobrý deň.No v zahraničí sa plánujem ešte zdržať 3-4 mesiace.Mesačne odlozim 1000 ak je dobrý mesiac 1500e.Na sk budem poberať podporu mála by byť ok nakolko všetko mám na páske.No a potom počítam nejaká práca 500-600eur.Dosť sa bojím toho úveru nakoľko neviem ako to na sr dopadne.A zase mi je ľúto sa zbaviť garsónky ktorá zarába 130 mesačne.Úver môžem zobrať iba pokiaľ som tu lebo teraz mám zmluvu na dobu neurčitú.Zase s tou kupou môžem chvíľku pockat ak je predpoklad že byty pôjdu čoskoro dole.Fakt neviem čo mám robit.Len sa nechcem dostať do finančných ťažkostí.Ďakujem za vaše reakcie
Odpovedať
@horalky Ahoj, zober si kludne uver, 25 tis. je v pohode. Prenajimaj garsonku, budes mat zo zisku pokrytu splatku za uver. Keby bolo fakt zle, garsonku predas a mas pokoj. Nehnutelnosti extra nezlacnia. Nie je dovod, kedze ludia byvat potrebuju.
Odpovedať
@veronikanika_bu Nezabúdajte, že za boomom z roku 2008 sú ceny o šestinu nižšie, medzitým stúpli príjmy a výrazne klesli úrokové sadzby. Žiadna bublina na trhu ešte nie je, teda len dôvodu, že ceny sa zdajú vysoké, neklesnú. Súčasná situácia veľmi nenahráva prenajímateľom.
Odpovedať
3izbak v BA stoji 160 tis, ale ceny su vraj nizsie o sestinu...to znamena, ze v 2008 stal 185 tis? Ja si vyssie ako 4 mil SK veru nepamatam. Ceny sa porovnavaju v priemere, lenze byty extremne zdrazeli a domy nie, lebo boli drahe uz vtedy. A o tom, ze netreba mag obavy z bubliny uz pisali aj v 2008.
Odpovedať
Nepíšeš v ktorom meste, ta bublina je určite v BA, ale v iných mestách veľmi nie. Ja súhlasím so zarrinka, keby bolo veľmi zle, garsónku predáš a vyplatíš úver.
Odpovedať
tak to tam ostavate kratko, v tom pripade by som to riesila ako radi zarrinka...zobrat uver na garzonku a az v pripade tazkosti ju predat...
Odpovedať
Nechaj si garzonku a splacaj uver na dvojizbak. Podporu v nezamestnanosti nedostanes ak si dobrovolne neplatis na Slovensku socilaku.
Odpovedať
trosku sa zapojim a nadhodim jednu viziu co mi mata v hlave odvtedy ako som navstivil banku a pytal sa co prinesie rok 2017. Banka mi tvrdi nasledovne: - ziadatelovi o hypo bude musiet ostat 30% z platu + 289EUR ako zivotne minimum - ziadatel dostane max. 80% z kupnej ceny na hypouver - max. doba splatnosti bezuceloveho uveru bude 8 rokov - podmienky bezuceloveho uveru sa sprisnia a bude sa pozerat detailne ne vydavky ziadatela Na zaklade vyssie uvedeneho mi vychadza nasledovna situacia: - mlady par chce kupit byt v BA za 100 000 (asi tak pri Slovnafte) a nema ziadne vlastne prostriedky - 20% si chcu zobrat spotrebak a 80% hypo - banka im da urok na spotrebak 4% a na hypo 1.5% - 30 000EUR spotrebak (20 000EUR kupa a 10 000EUR zariadenie bytu) pri 4% uroku je splatka = 366EUR (splatnost 8 rokov) - 80 000EUR hypo pri 1.5% je splatka = 276 EUR (splatnost 30 rokov) - splatky spolu = 642 EUR - mlady par ma vydavky: 180EUR naklady na byt (elek., voda, fond atd.), 40EUR mobil a internet, 50EUR MHD - mlady par prestravuje 400EUR mesacne vysledok: - mlady par musi zarabat aspon 1350 EUR (netto) nato aby dostal hypo (1800 EUR brutto) - mlady par musi zarabat aspon 1312 EUR (netto) nato aby zaplatil zakladne vydavky a aby sa najedli - na stranu vydavkov som nezaratal: auto, dieta, skolu, benzin, dovolenku, cigarety atd. Rok 2017 bude zaujimavy alebo sa mylim? Sposobi to pokles cien nehnutelnosti?
Odpovedať
@masterko45 Pekne rozpisane. Citelny pokles cien asi nie, ale mnozstvo HU nastastie klesne, ludia su momentalne doslova v rausi, myslim si ze drviva vacsina nerozmysla racionalne, len tuzi byvat vo svojom. Poznam viacero pripadov, kedy si mladomanzelia zaumienili prejst z bytu do domu a ziju kvoli hypoteke velmi spartansky. Kupovat dom, alebo byt je teraz uplnou modlou, to ze sa od 1.1. zmenia pravidla je len dobre, pre celu spolocnost, len dufam, ze uz nie je neskoro.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Bublina tu je a praskne. A je to velka bublina. Tiez zvazujem uz cca dva roky, ci kupovat, ci nekupovat, ale stale cakam. Kym praskne bublina.. Ceny idu zatial stale hore.. Pred dvomi rokmi som si hovorila, ze to uz musi byt strop a oni stale stupaju.. Tak uvidim. Nic ma netlaci a nechcem zbytocne vyhadzovat peniaze za to, ze banky davaju tak sialene hypo, ze kazdy druhy kupuje byt a kazdy treti stavia.. blbo povedane, ale je to tak.. Vacsina tych ludia si neuvedomuje, co sa stane, ked pominie fixacia.. @horalky Poradit Ti neviem..resp. ja sama som do toho zatial nesla.. teraz moze byt aj problem dobre prenajat, pretoze ludia rovno kupuju. Na druhej strane ma trochu odradzaju problemy s prenajmom.. ked tam je male dieta, tych najmonikov odtial neodstanes, nemams sancu sa dostat k svojmu majetku.. pokial to chces len ako investiciu do buducna.. nezvazoval si kupu pozemku? To je tiez jedna z veci, co zvazujem..
Odpovedať
@horalky Riesite to zbytocneee. Nikto nevie co bude o pat rokov.Kto by povedal pre 10-12 rokmi ked sme vstupovali do EU ze sa nalady zmenia o 180 stupnov. Ja ked som pocul znameho v 2003 ze dal za 3 izbak pri Poluse 3 mil. SK som len krutil hlavou, pred par rokmi predal za 10 mil. SK v prepocte z €. Jedno je iste financny system je nastaveny tak ze peniaze vzdy stracaju hodnotu aj ked Vam tvrdia ze je tu deflacia. Pri kupe nehnutelnosti je priorita lokalita, lokalita a zasa lokalita. Potom je nejaky technicky stav. Jedine co takmer nestracalo hodnotu rokmi je poda/pozemky, tej je z ekonomickeho hladiska konecne mnozstvo preto pri narastajucom objeme obeziva je zakonite ze musi rast cena. A teraz negativna stranka veci kupovat byt na prenajom.... podla mna blbost!!!!! Preco? Tak sa podelim. Dnes su urokove sadzby blizke nule, prace je relativne dost, firmy uz maju problem zohnat normalnych ludi ktory chcu pracovat. Dost vela ludi ma prijem pre hypo. Takze kto mohol hypoteku uz zobral alebo vezme. Potvrdzuju to moje skusenosti pri hladani najomnika v BA. Vyvolavaju Vam vacsinou kadejaki cudaci, z torych nekuka nic dobre, relativne normalneho cloveka som nasiel po viac ako 3 mesiacoch. Po kazdom najomnikovi su potrebne nejake male opravy a ak nahodou niekto neplati dane/odvody z najmu tak este trpne ci ho najomnik neuda. Teraz si predstavte ze najomnik pride a o tri mesiace si najde nieco lepsie a dalsi sa tiez nezdrzi dlho...a chodit na prehliadky, dvihat telefony realitkam....hnus. Ano trh v Ba a mozno KE pri najmoch je relativne velky ale treba uvazovat co ked.... - pride dalsia kriza, ceny bytov pojdu dole a mozu zostat dole dost dlho, vtedy byt nepredate a energie/zalohy za byt platit treba a nie su to male platby od 100 do 300 € - Co ak rozpadne menova unia € alebo vystupime z EU? Akonahle prejdeme na vlastnu menu uroky kym sa ustalia na 5-7 % co ani nemusia mozu vyletiet aj na 10-15%. - takto nizke uroky mozu byt este 20 rokov aj viac vid Japonsko. Momentalne neviem si predstavit co by sa dialo ak by uroky vzrastli o par %, ale zrejme retazove krachy ludi, firiem a aj bank. - cokolvek moze spustit relativne vysoku inflaciu, v 80 rokoch Paul Volcker z FED sekol 20% uroky aby zastavil inflaciu. - a netreba zabudat ze do buducna sa realtivne vycerpal moznost rastu, takze staty budu zdanovat este viac, predstavte si ze by na SVK zabili dane na nehnutelnosti ako su na zapade....v BA sa to uz spustilo a bude to len narastat. Na druhy svet si clovek nic neodnesie, dnes ste tu o rok ci pat mozete byt pod zemou. Preto odporucam zohnat si to co potrebujete pre vlastnu potrebu a nezabudat zit - turistika, cestovanie, akcie, rodina, zabava. toto je viac ako splateny byt.
Odpovedať
Tiež som cakatel na normálnu cenu, uvidime co prinesie rok 2017 a zmena v poskytovaní hypotek :)
Odpovedať
@eugenie Podľa Vás je tu veľká realitná bublina? Priemerné ceny sú stále o nejakú šestinu za boomom z roku 2008, navyše príjmy odvtedy stúpli a úrokové sadzby klesli. Len z dôvodu stúpajúcich cien bublina zjavne nie je.
Odpovedať
Ako uvádza @niless, pri cenách je veľmi dôležitá lokalita, takže všetko čo tu odznieva je relatívne. Nakoľko sa snažím byť realistom, a v podstate sa ma aktuálne ceny nehnuteľností netýkajú a preto žiadne emócie ohľadom vývoja cien ma neovplyvňujú, nepredpokladám dramatické zmeny v cenách nehnuteľností. Možno v NR, nakoľko ten ošiaľ ohľadom J-LR sa mi zdá byť prehnaný. Pre "vyčkávačov" chcem zdôrazniť, že 2008 bol špecifický. Kolaps bol systémový a nebol spôsobený len realitnou bublinou. Preto očakávať taký dramatický pokles cien je len zbožné prianie. Na druhej strane nikto nemá krištáľovú guľu a ceny môžu aj dramaticky poklesnúť (napr. z dôvodu väčších konfliktov, katastrôf, kríz, ...) - opäť vlastne parafrázujem nilessa. @horalky, ak je to dobrá lokalita, šiel by som do hypo
Odpovedať
@masterko45 A co urobi mlady par ak mlada pojde na matersku alebo nebodaj niekto ochorie ci nejako vypadne jeden prijem? U normalnych ludi sa par rokov utahuju opasky aby sa dala dokopy nejaka hotovost. Lenze dnesna generacia chce vsetko a hned, setrenie par rokov im nic nehovori. Brat spotrebak na dofinancovanie hypo ja povazujem za prejav ekonomickej negramotnosti. A toto su priciny takto vysokych cien. Tu uz na kupu nikto nepotrebuje nejaku hotovost, vsetko sa pozicia. Preto sa zvysila dostupnost bytov a domov a preto tak vyleteli ceny nahor.
Odpovedať
@niless plny suhlas s tym co si napisal. Pre mna je nepochopitelne ked si niekto zoberie TV alebo dovolenku na spotrebak. A presne pre tento dovod sa obavam padu cien aj ked urcite nie dramatickeho.
Odpovedať
@masterko45 Problém Slovákov je ten, ze radšej nebudú žrať len nech majú 150 cm ledku a supris domáce kino. Práve preto budú ceny aké su a budú sa iba zvyšovať lebo dopyt bude stále. Veď už len tie reklamy co teraz bežia a nabádajú ľudí aby si vzali pôžičku na vianočné darčeky je nonsens..... Napriek tomu ľudia berú požičky za šialene úroky a kupujú ako blázni. Včera mi predavačka v dračiku poobede vravela, ze este nestihla ani obeďovat lebo ľudia už ako šialení nakupujú vianočné darčeky. A úplne naj je, ze tak drahé, ze nechápala.... :-D
Odpovedať
ja si pamätám bolo to v r.cca 1980 vtedy boli novomanž.pôžičky 30 000 sk a vtedy stálo video 29 000 sk,susedia si ho kúpili!!! ale spávali na matracoch na zemi,ktoré im niekto daroval lebo už na iné nebolo.
Odpovedať
V Nemecku maju uz 15-16 rocny pubertaci predmet, kde sa ucia zaklady ekonomickej gramotnosti, tak to bolo vzdy, osnovy sa menili napr ked prisli po debetnych aj kreditne karty, taktiez po prichode mobilnych telefonov sa upravovali osnovy, lebo mladeznici pouzivajuci pausal namiesto predplatenych kariet dokazali rodicom urobit ucty za tisice mariek. Toto je vec, ktora tu absolutne nefunguje a jej dolezitost je stale vacsia. Malokto vie, ze specificke slovenske vlastnosti vyuzivaju rozne firmy na testovanie roznych produktov, preto niektore moderne zariadenia a technologie su tu k dispozicii mesiace predtym, ako sa zacnu ponukat inde vo svete.
Odpovedať
@stowasser ktoré produkty a technológie máš na mysli?
Odpovedať
@branisk napriklad bezkontaktne platby (o tom mozu nemci len snivat), pripadne v minulosti 3G siete, tu som nasiel link na test najrychlejsieho prenosu LTE dat na svete. http://androidportal.zoznam.sk/2014/0...
Odpovedať
@niless Súhlasím v každej vete okrem jednej, že dnešná generácia chce všetko hned nie všetci prevažne to tak nie je. Nedá sa odsúdiť celá generácia,ako celok. A ísť do HYPA a spotrebáku na bývanie bez našetrenia na čas krízy je samovražda. Rovnako sa nedá tvrdiť, že ceny pôjdu na Sk dole, ako kde prevažne však sú ceny nehnuteľností nenormálne prestrelené v každom meste a každej dedine blízko mest. A je jedno či ide o veľké-malé mesto, alebo či je v danom meste vysoká-nízka nezamestnanosť a dôležité sú platy. Oplatí sa zopakovať slávnu citáciu baróna Rottschilda, britského aristokrata a člena bankárskej rodiny Rottschildov z 18 storočia, ktorý povedal „keď je krv v uliciach, je čas nakupovať.“ Taký skok hore, ako v 2008 nečakám, že niekedy dole bude blízkej dobe to by už fakt bolo krvavo. Slováč má strach, dá sa dotlačiť k živoreniu poplače si pri pive ponadáva, ale spojiť sa štrajkovať zabojovať za seba a svoje deti nemá odvahu. Kapitalizmus vymývaním mozgov v mediách dotlačil národ k životu na dlh pri cenách, ktoré sú na západe, avšak platy a kvalita tovarov od potravín cez spotrebný tovar je tzv. východoeuropska. Raz možno niekomu prasknú nervy pušiek je na Sk dosť a k Duckému pribudne iný politik na Sk, čo schytá guľku. https://www.youtube.com/watch?v=ES4-7...
Odpovedať
pri urokovych mierach daleko nizsich, nez realna inflacia, je kazde cakanie na prasknutie bubliny hlupostou, ktora bude cloveka stat vela penazi. bublina je vsade, ale jej prasknutie je vacsinou len kratkodobe zavahanie, ktore je sprevadzane vyckavanim predavajucich, ktori urcite nemaju v zaujme predat nehnutelnost o desiatky percent lacnejsie, nez pred prasknutim. cize sa ponuka vyrazne obmedzi a clovek by chcel kupit, no nebude co. k tomu treba priratat aj fakt, ze bublina nepraskne len tak samovolne. bud to bude spojene s prasknutim akciovej bubliny = strata zamestnania pre obrovske mnozstvo ludi, alebo s nie zanedbatelnym narastom urokovych sadzieb = predrazenie nakupu na hypoteku. tak ci onak. kto dnes nekupi, v buducnosti len tazko kupi lacnejsie.
Odpovedať
@bozsky_kaja lenze momentalne je inflacia nula, pripadne zaporna http://www.teraz.sk/ekonomika/harmoni... Nemozem suhlasit, ze kto dnes nekupi, tak uz nekupi lacnejsie, lebo po ocakavanom vyraznom sprisneni podmienok na schvalenie HU, urcite citelne poklesne pocet HU a kde nie je dopyt, tak tam pojdu ceny dole, samozrejme nie vsetky kategorie nehnutelnosti.
Odpovedať
Ja tu budem asi za strajkokaza ale nezdielam nazor o sucasnej bubline. A to boz nie o tom ze mlady chcu vsetko hned ( no ako u coho ) Samozrejme ze to bude okres od okresu, ale. Ak sa pozriem oko seba kde niekto postavy dom za 150 000 nasledne ho za tu cenu nepreda. Z coho mi vypliva ze sialena nafuknutie ceny tu nebude. Ine to ze developer ma moznost staviat vo velkom a vacsinou sa predavaju holodomy alebo tzv standard, kde sa da cena pre neznaleho tazko prifuknut. Ak si vezmem tych mladych tak ak zoberiem takeo 30tnika tak v dnesnej dobe vlastne pracuje este len par piatkov a to by musel mat ku... nastupny plat aby nasetril a postavil ci kupil. Takze ak nema zabezpecenych rodicov je jedina sanca kupovat/staviat na dlh. Co teda naozaj narastlo tak su ceny pozemkov. Ale tu by som tiez nejaku prevratnu bublinu nevidel pretoze proste, kde je kupujuci tak je aj predajca a teda aspon u nas su proste vsetky pozemky predane aj za astronomicke ceny. Takze by som to nevidel ako bublinu ale proste otazku ponuky a dopitu. Myslim ze u nas zivotna uroven stupa a bol by som prekvapeny z radikalneho znizenia cien. Skor by som to videl opacne.
Odpovedať
a neviete prečo vlastne sú teraz hypo tak dostupné?!lebo ono ktosi písal,že ked padne fix to bude iný masaker,ale na druhej strane banky nechcú byty,domy ale prachy,ja ked niekedy čítam jasné vždy sa nedá,ale na hypo dom cca 160-200 m 2?!!!tomu vravím ružové okuliare a fin.negramotnosť :-( .
Odpovedať
Dnes sa skloňujú často slová, ako lacný úver, dostupnosť, rýchlo, neváhaj, ....po rokoch očakávam u veľa ľudí používať iné slová: kríza, rozvod, exekútor, antidepresíva, bezdomovec, samovražda, infarkt....
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?