Kúpa bytu. Kde nato vziať?

S mojim priatelom som uz daky ten rok no a stale uvazujeme o dakom byte. ale... mam problem. ja nemam tolko penazi na byt on ma nieco. teda ja nemam nic on ma nieco. ja som ochotna zobrat daku hypo a aj on. no problem je v tom ze on mi stale rozprava o byte ako by ho chcel ale stale ho nemozem donutit aby sme sli do banky a zobrali uver. on ma vzdy len reci ze zoberieme hypo a vies kolko ho preplatime? ja viem ze preplatime ale kto nam da hypo bez uroku? nikto. ktora z vas ma ten isty problem?
Odpovedať
1
2
5
Profilova fotka
Je jasne, ze s hypotekou ju aj preplatite, ale tazko dnes zhanat inu moznost. Asi ho treba trosku postrcit (ono sa o tom casto lahko rozprava a sniva a tazsie sa to potom realizuje). Alebo chod do banky sama, vrat sa s papiermi a informaciami a spolocne to vsetko prestudujte a prediskutujte. A povedz mu, ze uroky sa budu zanedlho zvysovat, takze by ste to uz aj mohli rozbehnut. ;-)
Odpovedať
alebo mozno bude prezaciatok sadnut si spolu s priatelom za netik a presurfovat vsetkz banky ktore hypotekz ponukaju. Mozno ho tym trosku naladis aj k navsteve samotnej banky....aspon ja vzdy najskor predem vsetko co sa da na nete, potom to ukazem drahemu a potom sa informujeme dalej priamo ak mame o dany produkt zaujem..
Odpovedať
Profilova fotka
ahoj skorpik, ja sm tento problem riesila donedavna a nastastie sa mi ho po dlhej dobe podarilo aj doriest. Najprv sme chceli kupovat rod. dom, co ale bola skor predstava ako realita, kedze obaja naplno pracujeme ledva dva roy :) Ked sme si spocitali , ze na dom a pozemok nastrime tak mozno za tri roky zacali sme kukat po bytoch. Tam nas odstrasili priserne ceny - ale co uz ...nariekanie nepomoze, tak sme zacali rozmyslat, ze co. Od novostavieb sme ustupili na 16- rocny panelak ( a zda sa , ze to bola dobra volba, nakolko mnohe novostavby sa zacinaju "kazit" a ludia podavaju reklamacie na stavebne spolocnosti) . Ked sme konecne nasli nieco ako tak cenovo a rozmerovo vhodne, prisiel problem s hyposkou. Kedze on je podnikatel a pri vypocte hyposky by vychadzali z prijmu uvedeneho v danovom priznani ziadala som o hyposku iba ja. Ked som zistlia o kolko ju preplatime, skoro ma vykotilo. Drahusik zistil , ze kazdy rok hyposky nas bude stat 67 000. Takze teraz setrime ako blazni aby sme po roku mohli do banky vlozit co najviac penazi a tym znizit prijmy banky z hyposky. Hlavne si najdite banku , v ktorej vam umoznia vlozit neobmedzene mnozstvo penazi raz za rok bez poplatku.
Odpovedať
no jo...v dnesnej spolocnosti sa robia tlaky aby sa mladi brali a zakladali si rodiny...ale na druhej strane, ked si niekto predstavi, zeby mal grcnut 2.5 miliona (plus minus) v Bratislave za 3izbovy byt...tak to by museli byt vsetci mladi ludia milionari...a tak im holt nezostava nic ine ako si poziciavat ... myslim skorpik, ze pokial nemate cash a nemate ani rodinu, ktora by vas zafinancovala alebo aspon pozicala, tak inak ako hypouverom sa k bytu nedopracujete...my sme tiez uz asi pol roka koketovali s myslienkou kupy bytu, tiez sme o tom s tale hovorili, ale jedneho dna sme sa odhodlali ze tak teda ideme do toho a od januara zaciname hladat...a tak sa aj stalo..ale vacsiu aktivitu som musela tiez vyvinut ja, aj do banky som zasla aj do jednej aj do druhej pre porovnanie, dala som si spravit hypomodely, to ti bezplatne spravia, vypracuju, a vlastne tak mozes zistit, kolko by ti dali a kolko budes splacat...skus to spravit, pobehaj si nejake banky potrebujes na to iba pribliznu (ak vies, tak aj presnu) vysku rocneho prijmu (vsetky platy plus premie sa ti rataju) tvoju a pripadne aj draheho, ak by ste brali uver spolu a ooni ti to spravia na pockanie... stym mozes potom dojst domov a rovno mu to ukazat a uvidis potom, co ti na to povie....
Odpovedať
Hm, neda mi to zareagovat. Kolko to ste spolu? Uvaz ci sa to ozaj oplati a ake pevne zaklady ma vas vztah. To ako prve. Chodit s niekym rok, potom sa zaviazat, investovat do bytu a nahodou to nevyjde, budu len pruseri. Ked to so sebou ozaj myslite vazne, odporucala by som prenajom. Naco byt? Najprv staci, ked si najdete prenajom a byt moze pockat. Tiez sme uvazovali co urobime s byvanim, no najprv sme si nasli dlhodoby prenajom, po svojom si byt zariadili a ked prejde nejaky ten rok a nasporime, kupime byt, aj na hypoteku, sak uz nam hadam niekto helfne. Takze uvaz :-) .
Odpovedať
Profilova fotka
Suhlas s belugiou, pri vsetkej ucte, mozete sa mat radi kolko chcete, alebo to podlozte pravnou dohodou kto kolko dal, alebo sa vezmite a byt si kupte az potom.. V blizkom okoli som mala mladych, ktorym sa to stalo, kupili spolu byt, hypoteka, atd a ked sa rozisli, museli to riesit pravne, pretoze ona nebola ochotna ten byt opustit... Skuste si to v podnajme a ked bude klapat, uvidite ako dalej.. Byt je NAOZAJ velmi velky zavazok..
Odpovedať
skorpik, ved vbehni do banky a zisti si, ake moznosti mas ty sama. Mozno ked uvidi tvoju iniciativu, tak ho lahsie dokopes. Ved v banke ta nemusi nikto drzat za ruku. ;-)
Odpovedať
s milacikom sme spolu 6 rokom a z toho 3 roky spolu zijeme :-D tohto roku sme sa stahovali do spolocneho bytu, na ktory sme spolu vzali hypoteku. A tiez sme si museli nad to spolu sadnut a preratat, kolko to bude, ci to utiahneme, co ak jeden z nas vypadne z prace a tak podobne. V konecnom dosledku ani podnajom nevyjde malo.. A sme nadmieru spokojni x-)
Odpovedať
skirpik, ja by som do toho isla... my sme spolu chodili 2 roky - rok z toho byvali v podnajme, ked sme sa rozhodli pre vlastny byt / vtedy sme este necitili potrebu sa brat / - ja som pobehala banky a poporovnavala podmienky hypouveru...mali sme stastie, ze sme si vybrali novostavbu, v ktorej sme byt chceli kupit , cize sme boli dost casovo tlaceny, co sposobilo nasu rychlost pri vybavovani potrebnych formalit ;-) upozornujem, ze sme vtedy neboli zobrati, ani sme nad tym neuvazovali a nase prijmy dokopy boli vtedy len nejakych 30 tisic.../ co na byt v BA a k tomu v nvostavbe nie je bohvieco - samozrejme sme v nasej cielavedomosti verili, ze prijmy sa budu zvysovat :-D / uver sme dostali a byt sme kupili do podieloveho vlastnictva 50 : 50 alexandra - v mojom okoli su 2 pary, ktore spravili podobnu vec ako my a nasledne sa rozisli... oba si ale svoje vlastnicke vztahy v pohode vyriesili... cize by som v tom az taky velky problem nevidela... :-x
Odpovedať
Dai, no jasne, nie je to problem, ale myslim si, a asi som staromodna, ze by sa patrilo mysliet to so sebou ozaj vazne a nemalo by sa spolu len tak byvat, ked sa nechysta a ani neplanuje dalsi vazny krok akym je zasnubenie ci manzelstvo. To uz tu bude cisty holubnik :)) Ale to je kazdeho vec. Nekritizujem, len tvrdim. Kupovat byt, mat zavazky na hypoteku, platit aj po rozchode? Kto potom sa bude starat? Vies, takym otazkam sa da predist a ja suhlasim s Alexandrou (teda aj ona so mnou) hehe. Ked sa vratim k uvodnej sprave, jasne vidiet, ze Skorpik by aj chcela, ale nema na to a to je vazny problem. A jej priatel by aj chcel ale okrem reci sa k nicomu nema. Treba to riesit nejakym kompromisom. Myslim, ze najom by bol vpohode. Hlavne treba konat rychlo, lebo dobre a lacny najmy miznu ako cerstvy sneh na Sahare :-D
Odpovedať
belugia, vystizna metafora :-D
Odpovedať
Profilova fotka
Baby...ale budte opatrne.Ja som mala 6 rocny vztah,a ked sme sa rozhodli kupovat byt,zobrali sme hypo len na mna lebo priatel nemal toho casu pracu,takze aj byt isiel na mna...ALE!Po pol roku na to,ma priatel nechal,a mne ostal na krku samej byt aj hypo.NIKDY by som uz nespravila tu chybu,isto do kupi nehnutelnosti a nebyt zosobaseni!Takze budte v tomto opatrne!!! :-|
Odpovedať
Článok sa načítava...
Miriamka, presne to je to, o com hovorim! =-)
Odpovedať
Profilova fotka
Belugia,ja s Tebou suhlasim...treba sa zacat spolu byvat vo vlastnom v pripade,ze je to sucast dalsieho kroku ktorym je zasnubenie a svadba.Ja som sa na tom uz raz popalila,a teraz by som to uz nikdy tak nespravila! :-| Takze naozaj to riadne zvazte.
Odpovedať
belugia - neviem - holubnik? - myslim ze rozhodnutie kupovat byt spolu je niekedy väcsi zaväzok ako svadba - teda ak to nieje pripad ako popisuje miriamka - my sme kupili byt 50 : 50 a takisto sme brali aj hypoteku... - podobne nasi kamarati, o ktorych som tu pisala... brali sme sa minuly rok - cize po 5 rokoch nasho vztahu, lebo nato dozrel cas - inak to popisat neviem - od zaciatku nasho vztahu som ale vedela, ze s tymto clovekom chcem stravit zivot - spolocne byvanie sa nam osvedcilo a my sme to riskli... niekedy je hold risk zisk - v nasom pripade to tak je ... samozrejme sa kazdy musi rozhodnut sam... my sme byt kupili aj z ekonomickych dovodov - zdalo sa nam nelogicke platit 12 tisic za podnajom, ked splatka na hypoteku + stavebne nas vysla pomaly menej :-| - ked sme byt kupili, nemali sme nic, len vedomie, ze sa budeme musiet uskromnit a zamakat na svojej kariere... teraz sa pomaly vsetko naplnuje - byt je krasne zariadeny , byvame uz 3 roky vo vlastnom a rozmyslame nad stavbou domu...- keby sme ho pred 3 rokmi nekupili boli by sme teraz stale estelen na zaciatku... upozornujem , ze sme byt kupovali ako 23 - rocny, cize nie uz taky mladi... aj ked vek asi nieje az tak rozhodujuci... co sa tyka mojich znamych - jeden par chodil spolu skoro 9 rokov... rozisli sa - on svoju byvalu priatelku vyplatil a ona si kupila byt / samozrejme ze hypo prepisali na neho /, druhy par - zobrali sa a kupili si byt - boli spolu 4 roky - ani nie rok po svadbe sa rozviedli... ona si byt nechala a vyplatila svojho partnera - samozrejme ze to nieje jednoduche - co na rozchode je??? ale urcite to nieje neriesitelna situacia a baby, ja to sice nerada hovorim ale urcite kazda z vas vie, ze sobasny papier vas pred rozchodom nezachrani....je to len na vas a na vasom partnerovi ako dlho a v akom vztahu budete spolu fungovat... ci kupujete byt pred alebo po sobasi... skorpik pise ze na byt nemaju a su spolu uz nejaky ten rok - tym asi myslela ze dlhsie ako jeden rok... chcela som len napisat, ze my sme boli podobny pripad a vsetko dobre dopadlo - zatial ;-)
Odpovedať
miriamka a este jedna otazka - aky je rozdiel medzi tym ked kupite byt 50:50 pred sobasom a byt po sobasi do bsm... ja v tom rozdiel nevidim :-(
Odpovedať
Profilova fotka
Dai...hej,ked sa kupi pred svadbou 50:50 tak je vsetko v poriadku ;-) ,ja som bola hlupa ze som do toho isla sama,ked nemal priatel pracu,nemali sme sa do toho davat... :-| Ale uz je to jedno,uz je to minulost.
Odpovedať
dai: niekedy velky, my sa budeme brat v septembri a byt sme brali schvalne ako slobodny, lebo si mozeme navzajom rucit a tak podobne, kdezto manzelsky par sa bral ako jedna osoba.. :-)
Odpovedať
Dai, tak to mas dobre, ti gratulujem a drzim palce. Nie vsak kazdy ma take stastie by som povedala. Je to individualne, to je jasne. Rozchod je o citoch, ale ked sa do toho motaju uz aj ine zalezitosti, tak je to len stazene. Treba mysliet aj na zadne dvierka a netreba byt naivny. Sobasny papier pred rozchodom nezachrani, to je pravda, ale ani co zachranovat nema.... A co to tvoje zatial na konci? Kde je ta istota? Hm, ale istota nie je nikdy, ze? ;) A co Skorpik, nech sa nam uz konecne vyjadri :))
Odpovedať
Profilova fotka
Ahojte baby. Co uz zivot vie byt obcas kruty! Ale co spravite, zabijete sa ? Vsetko sa deje asi preto, ze sa ma diat. Ja neviem. Je to tazko. V kazdom pripade to treba zvazit a vstupit si do svedomia. A hlavne sa na urovni dohodnut. Ja tiez s mojim snubencom riesime situaciu byvania, rok sme byvali v prenajme a uz sme si povedali,ze radsej budeme splacat hypouver. Aj sme jeden byt vybrali, a ja som tiez nerozhodna. Su to hrozne peniaze a clovek neviem co bude zajtra a nie este o 30 rokov. Som z toho tiez mierne zufala. A tiez, co je lepsie, splacat mesacne mensie ciastky a dlhsie casove obdobie, alebo vyssie splatky a kratsie obdobie. je to vsetko zlozite, doba je zla :-( Drzte sa.
Odpovedať
Profilova fotka
Anusik, a cez aku banku to Vy riesite? Viem, ze napr. Tatrabanka takuto moznost neponuka, ani vo VUB mi nic take neponukli.
Odpovedať
Profilova fotka
JA mam Uver v CSOB a zatail som spokojna. Mozem raz do roka vlozit kolko chcem aj splatit naraz celu hyposku ( keby som nahodou vyhrala lotery :) a to bez poplatku. a mozem si potom vybrat, ci chcem znizit splatky alebo skratit obdobie splacania.
Odpovedať
mouse: my mame VUB, tam mozes rocne splatit do 20% sumy uveru bez nejakych sankcii nad 20% su uz nejake sankcie za predcasne splatenie...TaBa to sice oficialne neponuka, ale co som pocula od tej baby, ked mi robila model, vraj sa da dohodnut, zatial to nemaju oficialne v podmienkach ale pracuju na niecom takom... ono..banky maju mrte prachov 'na sklade' a jedine, ako sa ich mozu zbavit tak, aby im prinasali dalsie prachy, je ponukat uvery a hypouvery, takze momentalne sa pretekaju v tom, kto da viac, resp. lepsie podmienky...ale samozrejme, treba byt velmi pozorny, lebo vacsina tych letakovych ;akcii; je len jeden velky sprepacenim za vyraz odrb, takze poriadne si to treba poprecitovat tie podmienky co a ako, pretoze nizka urokova sadzba nie je vsetko... k nadobudaniu bytu...suhlasim s nazorom, ze radsej platit vlastnu hypoteku ako to niekomu sypat do vrecka... a to belugia, ze si byt zariadis v prenajme je sice fajn, ale co ked kupis potom byt, do ktoreho terajsie zariadenie bude absolutne nevhodne? lebo to sa mo ze kludne stat... a k byvaniu na hromadke pred sobasom, tak to by si mal podla mna vyskusat kazdy par, lebo vlastne iba tak sa da zistit, ci spolu par dokaze koexistovat a ako im to bude klapat...nejden par sa rozisiel kvoli tomu, ze predtym spolu nebyvali a potom zistili, ze ich zivotne sposoby a rytmy su tak diametralne odlisne, ze sa to neda zosuladit...
Odpovedať
tiez mame hypouver cez CSOB a sme spokojni
Odpovedať
Profilova fotka
Inak podla mna je platenie podnajmu vyhadzovanie penazi von oknom, ked som si zratala kolko som usetrila... no nie je to mala ciastka. Doteraz so snubencom byvame kazdy u vl. rodicov a nelutujem. Podla mna sa oplati investovat do vlastneho. To co som usetrila na podnajmoch som mohla vlozit do spol. bytu . Samozrejme obatovala som cas na spolocne byvanie . ...ale je to samozrejme kazdeho vec. Ja si len myslim, ze ked niekto planuje spolocnu budcnost ( nemusi to byt hned svadba) mal by rozmyslat dlhodobo.. a podnajom je hasenie situacie... teda aspon podla mna. A okrem toho, manzelstvo nic neriesi. Ked sa rozidete tak ci tak budete mat problemy ako vyriesit byvanie. Ak dáte byt do spolocneho vlastnictva v pomere 1:1 neriskujete nic. Tak som to urobila aj ja. Manzelia zvyknu davat byt do bezpodieloveho spolouvlastnictva _ co teda nie je vobec koser.
Odpovedať
No zariadenie sme nekupili, nabytok sa doviezol z domu, nejake srandicky to som investovala a koberec sa kupil taky, ze ked sa znici, ani pes po nom nestekne a ked vydrzi, hodit sa bude vsade ... Drzim vsetkym palce, nech to kazdemu vyjde podla predstav a priani!
Odpovedať
tak som sa az teraz znovu dostala k pocitacu 8-) belugia - tak si to vystihla - ja som clovek dost realisticky a preto nenosim ruzove okuliare... proste som typ nikdy nehovor nikdy :-D manzela milujem a chcem byt s nim stastna do konca zivota... ci to tak ale bude neviem, aj ked si to strasne prajem... myslim, ze treba vzdy zvazit vsetky za a proti...vytvorit si vahu a kazdy uvidi, co u neho prevazi. Ja som nemala cas rozmyslat, kedze by sme o byt prisli, keby do toho nejdeme hned - my sme si len spocitali naklady na podnajom, neistotu , ktora sa s tym spaja, riesenia roznych konfliktov / so spolubyvajucimi, alebo s prenajimatelmi / a proste po 5 rokoch internatu a dalsich 2 podnajmu sme uz mali toho plne zuby a povedali sme si hop alebo trop... to je vsetko co sa toho zariadovania tyka - nikdy podla mna nebudes mat v podnajme pocit domova - ale to je len moj velmi subjektivny naozor - a pocit domova je nieco , co ja veeeeeeeeeeeeeelmi potrebujem, aby som mala kde odburavat pracovne stresy / okrem toho nikdy neinvestujes tolko do niecoho co ti nepatri, ako do niecoho co je tvoje / na peniaze mam tiez pragmaticky nazor - zatial vzdy, ked sme nieco potrebovali sa nejako nasli - rozmyslam o dome - myslis ze mam 15 mil. ulozenych v ponozke? ale ked do toho nepojdeme a budeme stale cakat na situaciu, ze bude vsetko idealne ako ma byt, tak ho mozno nebudem mat nikdy... a ked to nevyjde? nevyslo to tolkym a prezili... preco nie ja? :-x
Odpovedať
skorpik , nech sa rozhodnes akokolvek - rozhodni sa podla toho co vy dvaja chcete a s cim budete obaja vediet zit - na nas a nase nazory tu kasli :-p myslis, ze kazdy z parov co tu je, je tak specificky a sebe vlastny, ze mi sa tu mozme rozpravat - a niekedy je to velmi prijemne rozpravat o sebe a svojich skusenostiach, ale plati to len pre nas a nase terajsie alebo minule vztahy... teba nepoznam - mam len jednu radu - ked sa rozhodnete, tak to aj realizujte...necakajte pokial vam to schvali cela rodina spolu s celou touto strankou ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
Anusik, Kacenqua, velmi Vam dakujem za info. Prajem pekny den, krasny vikend. m
Odpovedať
ahojte baby. nemama moc casu ale akonahle ho najdem odpisem. len tak v skratke. sme spolu 7 rokov. myslim ze mame aj dost rokov. on nieco viac ako je 30 to len orientacne a ja pred 30. Inak ak by ste mi vedeli poradit ktora hypo je naj mozete mi pisat do IP. za infos dakujem
Odpovedať
1
2
5
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?