Ktoré investičné fondy sú najvýhodnejšie?

zdravim,kde najlepsie setrit,dlhodobo na dochodok,,ktore fondy su najvyhodnejsie?alebo nejake setriace produkty z vynosom?
Odpovedať
1
2
@siga13 tu su aktualizovane info za poslednych 12 mesiacov, ktore sa tykaju druheho piliera, pre zakladnu orientaciu je to dobre. http://druhypilier.sme.sk/moje-fondy
Odpovedať
Neviem, ci sa @siga13 pytala na 2. pilier Pri dlhodobom sporeni vynos za jeden konkretny rok nemusi nic hovorit. Napr. progres allianz - poslednych 12 mesiacov 19,44%. Ale rok predtym bol v rovnakej strate. A roky predtym akoby to ani nebol akciovy fond :). Zatial co ine indexove fondy mali vysoke priemerne rocne vynosy. Teda si treba davat pozor aj na to, co presne sa porovnava.
Odpovedať
@joxe skuste pozriet este raz, indexove fondy tam maju info za poslednych 5 rokov, ostatne za takmer 15 rokov, to je uz dost dobry indikator, kde je sever :)
Odpovedať
Profilova fotka
@siga13 čo sa týka dlhodobého investovania s investičným horizontom viac ako 10 rokov je určite výhodný akciový trh resp. viac rizikový a následne so skracujúcou sa dobou ukončenia investovania v tvojom prípade dôchodok postupne meniť fondy na viac konzervatívne, čiže pár rokov pred ukočením prejsť napríklad na dlhopisy a následne na peňažný trh, kde volatilia nie je taká vysoká ako pri akciách. Samozrejme nie je vhodné všetko staviť na jednu kartu. Je potrebné si vytvoriť porftólio z jednotlivých fondov resp. z investičných produktov cez nejakú správcovskú spoločnosť. Podľa mňa je vymakaný produkt od spoločnosťi Pioneer http://www.pioneerinvestments.sk/Rytm.... Treba si tam zájsť alebo skúsiť nejakého finančného poradcu, ktorý by ti to vedel sprostredkovať. Myslím že partners group mali pioneer v porftofliu ale lepšie je asi priamo u nich s nejakým investičným poradcom. Tam by si si namiešala presne to čo potrebuješ.
Odpovedať
@robertw partners group :-D
Odpovedať
@bromid maju 10x vyssie poplatky, ako keby ide clovek priamo. tak ako kazdy partners, kazdy group, alebo invest, ci kera ona.. pioneer je tiez shit. @stowasser nic nie je indikator, take nieco neexistuje. akykolvek fond moze padnut, a akykolvek vystrelit, je to velmi naladove. akcie napr AMD (pocitace) posilnili o 600% za rok ci dva posledne, celkom sranda - no skuste to opakovat 2-3x a bankrot pride. investujte do zateplenia, rodiny, dovolenky, zdravia a strudia respektive podobne. a az ked po tychto investiciach budete mat peniaze O KTORE SI MOZETE DOVOLIT PRIST, tak potom setrite a investujte. inak je to hazard - a ten by sa mal zakazat. nikto nikdy nevie, co kam pojde, kde pristane, kam padne a prepadne, a ako to pojde najblizsie roky. da sa len PREDPOKLADAT nejaky vyvoj situacie, ale od reality to ma daleko. ja soobne si myslim, ze tieto fondy zarobia akurat tak an inflaciu, ak vobec. vyssi level je, ked clovek spravuje svoje vlastne fondy sam, no to nie je investicia typu 100eur mesacne, ale skor max. 1-2x rocne kupit a drzat, priapdne predat ked je vyhodne, no na to treba aktivne sa v tom angazovat. alebo si to mastne zaplatit u sprostredkovatela (banky, partners group, pioneer) ak chce niekto osamelo obchodovat, u nas je to jednoduche napr cez fio.sk v sekcii e-broker pripadne v CZ je par brokerov, 2x lacnejsich nez samotne fio ostatne povazujem sa totalny shit a srot. (ale zlata bana pre majitelov fondov logicky) da sa to riesit aj nakupom akcii za ucelom drzania dlhodobo a inkasovania dividend, ale tam tiez treba velmi vela vedomosti, aby clovek kupil dobre. ocakavane sa da tak 2-6% rocne, tipujem, ojedinele viac. existuju aj produkty, do ktorych sa da investovat, bez nutnosti ich danit, po splneni istych podmienok, co vam da masaker vyhodu 19-33% co je vlastne tretina zo zisku. ale ono to vzdy zacina otazkou: Kolko chces investovat ?
Odpovedať
cele je to zmanipulovane. klasicka pyramidova hra. nejaky sejk si uprdne a hned akcie padaju lebo oneeeee. a najlepsie natom je, ze ked akcie padaju, tak pani si povedia, ze zatvarame burzu a neobchoduje sa :-D
Odpovedať
@siga13 OK, tak to zjednodusme :) Chod na ministerstvo dopravy a opytaj sa na planovanie trasovanie ciest v najblizsich rokoch, potom chod na ministerstvo hospodarstva a tam si zisti planovanu vystavbu priemyselnych parkov, nasledne si v takych miestach poskupuj pozemky a mas relativne velku istotu cisteho zisku v stovkach az tisickach percent. Bela kupil za 25t€, za 10 rokov predal za 500.000€ Super deal! https://www.aktuality.sk/clanok/34798... Tento expert asi okrem prava vystudoval aj vecernu ekonomicku. http://www.pluska.sk/plus-7-dni/ludia... To sa dobre investuje, ked kupis pozemok za 0,6€/m2 a predas za 30€/m2..
Odpovedať
@siga13 davaj do vankusa nikde neni ziadna istora co bude za 20, 30 rokov nemusis dostat ani to co do toho das, cim chudobnejsi tym viac spekuluje, nema to zmysel ser na to. Radsej maj kes a sleduj veci co za daju dobre kupit, pozemky, byty auta vela ludi zije z toho.
Odpovedať
@siga13 všetko je postavené na sume... - ak chceš vkladať menšie sumy, tak dobrovoľné sporenie v rámci II. piliera - indexové fondy - nie je tam síce nič garantované, ale indexy nekúpiš tak lacno nikde a nie pri sume - 20 a viac eur mesačne.... navyše vzhľadom na dobrovoľnosť príspevkov, je možnosť s nimi aj dobrovoľne narábať, pri poslednom oblbnutí sociálky, v súvislosti s prestupom s II. piliera do SP boli všetky dobrovoľné príspevky aj so zhodnotením vyplatené okamžite + bonus je daňová úľava - ak máš trocha viac, potom by som pribral nejakú sporiacu schému, aj pionieer je ok... osobne ja dávam do ropy a dlhodobo. - každý, kto ti ponúkne poistenie so sporením, kopni niekam... - ak máš ešte viac, potom už stojí za to niečo vymýšľať :-D
Odpovedať
Kupovat zlato. Tehlicky najlepsie. Ziadne vymyslene nehmotne investicie, fondy a neviem co. Zlato je istota
Odpovedať
@matoztt v dnesnej dobe mi to "zlato je istota" pride ako klise. Ale mozno sa mylim. Daj si do trezolru zlatu tehlu a o 10 rokov budes mat tu istu zlatu tehlu :). Mozno bude mat inu hodnotu, ale realne nezarobis zrejme.
Odpovedať
Článok sa načítava...
http://www.kurzy.cz/komodity/zlato-gr...
Odpovedať
@joxe v zlate nejde o to ze zarobit, ale uchovat minimalne tu hodnotu penazi ktore mas teraz k dispozicii. A za 10 rokov bude mat aspon nejaky zisk aj ked nie velky.
Odpovedať
@matoztt ved ja chapem. Ale to nie je investicia na zhodnocovanie.
Odpovedať
@joxe Ak zainvestuješ do zlata v období ekonomickej stability na trhu, máš velký predpoklad, že pri prepuknutí krízy, kedy budú akciové indexy padat, ty zlatom zarobíš. V menšom objeme penazí je lepšie investovat do striebra. Určite by som nedala peniaze do nejakých virtuálnych hodnot. Naj investícia je každopádne do lukratívnych nehnutelností a pozemkov, ale nie teraz v dobe nízkych úrokových sadzieb bánk na úvery a vysokej cene nehnutelností vdaka vysokému dopytu. ECB plánuje v tomto roku pozastavit bezbrehé tlačenie ničím nepodložených papierkov, ktorým hovoria "peniaze", takže hrozí rast inflácie a logicky s nou porastú aj úrokové sadzby na úvery. Vtedy sa dá predpokladat, že sa ceny nehnutelností dostanú na ich reálnu hodnotu.
Odpovedať
@joxe zlato drzi krok s inflaciou, na velmi dlho. ale nic nie je zarucene.. moze sa zmanipulovat pomerne lahko, vyvlastnit, atd.. tak isto ako nehnutelnosti. inak zlato kupilo to iste na gram, ako dnes, a odvtedy ubehlo 6000rokov. nech sem niekto da co i len 1 menu/peniaz, ktory prezil 6000 rokov. nas financny system existuje len nejak 50 rokov necelych, to je prd v mori. cize stat sa moze hocico.. ja zlato vidim ako uschovna kupnej sily, tj, dnes 1 unca za , neviem, trepnem 1200eur mi kupi 0.6m2 panelaku v BA, o 20 rokov nech stoji kolkokolvek, malo by to kupit 0.6m2 panelaku v BA, ak ten panelak este bude stat :D ale pozor, zlato nekupovat na slovensku, su tu vysoke marze.. kupuje sa v rakusku, s marzou len 2-3% od stredu, to usetrite tak 20-30eur na 1200eur investiciu. a velmi lahko sa ho v rakusku aj zbavite. prakticky okamzite. cize pokial ekonomika a politika funguje a nie je zlato zakazane, je velmi likvidne. pozor, idealne je ciste zlato, numizmaticke mince su narocnejsie, ale daju sa, taktiez v rakusku.
Odpovedať
@finsluzby tak ako vsetkym radite, vy a vasi kumpani ako zarobia vasi klienti na neviem akych investiciach a indexoch a boh vie na com este, predpokladam ze vasa najblizsia rodina a znamy su milionari. Je tak ci mylim sa? Toto iste poviem vsetkym ponukacom ktory mi vyvolavaju a ponukaju vase nehmotne silno zarobkove cinnosti.
Odpovedať
Profilova fotka
To sú rady, kúp zlato , kúp byt, investujte do zateplenia, rodiny, dovolenky, zdravia a strudia respektive podobne... kúp vilu pod Slavínom uričte neklesne na hodnote (super investícia je aj do veteránov, obrazov alebo drahých vín)... kto si to môže dovoliť ak si chceš odkladať 20 - 30 - 50 eur mesačne z výplaty. Siga 13 si chce sporiť na dôchodok, čo je celkom logické lebo za 30 - 35 rokov nám dá sociálka akurát tak poukážky na zľavomat. Jednoduchšie je potom mať aspoň 5 detí čo by nás dotovali a dochovali. Investovať do nich snáď to potom v takejto forme vrátia. Vidím dnes jak dochovávame naše 90 ročné babky, každí sa ide potrhať aby ju mal doma a oni ešte tých 5 -7 detí mali. II. alebo III: pilier je fajn ako doplnok ale čisto len z toho sa asi prežiť nebude dať. Treba k nemu niečo dalšie a v dnešnej dobe sú úroky na všetkých konzervatívnych produktoch tak nízke, že človek fakt nevie kam dať peniaze. Poraďte reálny produkt. kde možem investovať tých pár desiatok eur mesačne. Pri investovaní ide človek do rizika, ale riziko netreba chápať ako niečo zlé. Riziko je to že mám očakávaný výnos za určité obdobie a može byť nižší ale tak isto aj vyšší. To ani srnka netuší jak to bude za 30 rokov preto ho treba správne diverzikovať a investovať do 100 fondov ked 20 padne 30 vzrastie a 50 si zachová trend a dosiahnem uričtú priemernú výnosnosť tá môže byť 3 -5 -7 %. Trh sa spamätá aj z väčších otrasov a kríz a zasa tam bude uričtý druh príležitosti lacno kúpiť (ked trhy dosiahnu pomyselné dno) a v budúcnosti drahšie predať. Treba poradiť reálny produkt alebo kúpiť ornú pôdu a počkať kým bude v intraviláne a predať ju potom ako stavebný pozemok.
Odpovedať
@robertw lebo kazdy ma 300 tis. Eur na ornu podu. U nas v okoli sa za menej nic take nepredava. A zlato si kupis aj za 40e jednu tehlicku. A za 30 rokov si ju na dochodku vytiahnes a mas. Nemozem si pomoct, ja ked pocujem slovo investicie a fondy atd.... mna az trasie z toho
Odpovedať
Si na portáli o stavebníctve. Co tak investícia do výstavby domu alebo bytovky. Postavíš a môžeš prenajímať, pripadne predať. Je to na krátkodobý ale môže to byť aj na dlhodobý horizont. To je uz na tebe...
Odpovedať
Profilova fotka
@matoztt Mať tvoju finančnú gramotnosť tiež by som sa triasol pri zmienke o investičných fondoch, pre teba budú asi najvhodnejšie tie 40 eurové zlaté tehly z Miletičky. Jediný kto sa tu sa tu snazí poradiť je @robertw keďže aj pôvodná otázka bola ohladne investičných fondov. Ale bol by som zvedavý ako by ste z pár eur mesačne čo si chcete šetriť kupovali byty alebo stavali domy :-D
Odpovedať
@martosko nikto ti nenuka tehlicku za 40€. stale je to ale realna vec. nie nejake akcie ktore odrazu stratia aj trenky
Odpovedať
Profilova fotka
@matoztt Aj internet nieje reálna vec a vidíš že ho používaš. Ja by som napríklad radšej vlastnil väčšinový podiel akcií vo firmách ako google, aplle alebo tesla namiesto plnej skryne zlata.
Odpovedať
Fuuuu, tak uz ano. Zrejme si zabudol na Grecko, ked zlyhal system nepomohli si. Bankomaty davali minimum penazi a fiktivne akcie a fondy ludom boli nanic. Kto mal hotovost a zlato bol kral.
Odpovedať
@martosko skrYne. Jezkove oci to co je?
Odpovedať
@matoztt no, aby sme si boli úprimní, ak niekomu odporúčam II. pilier a index ako sporenie na dôchodok, tak mám z toho len dobrý pocit, to je však asi tak všetko... a čo sa týka výnosov, tak stačí si pozrieť len tento link... http://druhypilier.sme.sk/?ref=menu.... a hlavne si treba aj pozrieť porovnanie s fondom MSCI World Index Total Return EUR, či sa investovalo zle alebo dobre..... navyše za druhým pilier stojí štát, peniaze nezmiznú len tak a dobrovoľné príspevky štát vráti.... nevrátilo by sa to len v prípade, že dôjde k veľkej politickej zmene v rámci nášho štátu, ale to si myslím už bolo jedno, kde by tie peniaze boli.... či v pôde, zlate, papieroch.... zrazu by sme všetci nemali nič a budeme radi, ak budeme mať aj strechu nad hlavou... a to, že každý z nás zomrie, je jediná životná istota...
Odpovedať
Profilova fotka
@matoztt Tá orná pôda bola myslená ironicky ako úvod celého príspevku. Ale z takej jedoduchej veci ako kde si sporiť "20 eur" mesačne na dôchodok sa to zvrhne na pády štátov, podvody na burzách, neistotu ďalšie extrémne scenáre nestability a manipulácií a to nehovorím o tých fantastických predstavách o investovaní do komodíť ako zlato a ropa a budovania a zveľadovania nehnuteľného majetku. Stále to nerieši otázku kam dvacku mesačne (ponožka alebo bank of madrac? )
Odpovedať
@robertw gramova zlata tehlicka....
Odpovedať
dakujem Vam,za rady a nazory...som z toho domotana :-(
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?