Je výhodnejší medziúver alebo hypotekárny úver?

Ahojte. Vie mi niekto poradiť čo je výhodnejšie?Zobrať medziúver zo stavebnej sporiteľne alebo hypotekárny úver z banky. Za odpovede vodpred ďakujem a prajem krásny dníček.
Odpovedať
1
2
ahoj kathrin, v mojom pripade urcite hypoteka - pri prvom bytesme kombinovali medziuver a hypoteku ( lebo vtedy nedavali 100% - tne a my sme hotovost nemali ) - kedze pri medziuvere ti v poctate urokoju aj tebou vlozene peniaze, tak to preplacas - mne tam vtedy vysiel urok vyse 7,5% zatial co na hypoteke okolo 5%... teraz druhykrat sme brali len hypoteku ( urok mame 4,7% ) je to ale asi individualne - najjednoduchsie je si to prezistit na svojom konkretnom pripade
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
ahoj kathrin. vela zavisi aj od financnych moznosti a nie je jedno od ktorej banky beries hypoteku. ja som sa pre istoto poradil s nezavislim poradcom { nepracuje pre ziadnu banku a provizie dostane vzdy rovnake } a maju prehlad a moznost z celeho trhu vybrat najlepsi produkt. ale aj tu plati nie je poradca ako poradca. ja som nasiel velmi dobre v poprade. Vela stastia.
Odpovedať
Profilova fotka
odpovedať na túto otázku sa dá hádam len z vešteckej gule ;-) Musela by si povedať ešte veľa faktov okolo toho sumu stavebného sporenia koľko tam už je aké je HČ a pod na aký účel ...... potom sa dá dopracovať k nejakým číslam a porovnávať........ zásadný rozdiel je však v tom, že pri stavebnom sporení od alebo do istých parametrov nemusíš ručiť nehnuteľnosťou a potom sa ti ujde aj fajn hypotéka ...... ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
radi by sme brali s manzelom tiez nejaky uver,ale nevieme,ktory je najvyhodnejsi a v ktorej banky?
Odpovedať
danielka, záleží účel úveru, banka kde ste klienti vraj dáva najlepšie podmienky ale nie vždy je to pravda treba si to obehať alebo mať na to človeka ktory to za vás vybaví... všetko záleží od možností aké máte :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Noo, je to naozaj dost tazke povedat, ale ja viem tolko, ze v maloktorej (ci ziadnej?) banke Ti dokazu garantovat rovnaku vysku uroku na celu dobu splacaniu uveru. Pri uvere a medziuvere zo stavebnej sporitelne je to inac, urok by mal byt stale ten isty. My mame uver zo SFRB - tiez garancia urok + uver zo stavebnej sporitelne - takisto garancia vysky uroku.
Odpovedať
Profilova fotka
Myslim ze v PSS je medziuver az okolo 8%, ked nie viac, dokladovat musis aj Tebou nasporene peniaze, urok sa vztahuje na celu sumu, teda aj na to co si nasporila. Zavisi to aj od cielovej sumy, kolko mas nasporene, hodnotiace cislo. Myslim ze uz tu na fore niekto pisal ze mal cielovu asi 300 tis SK, nasporene 90 a chcel zobrat 2 mil a sa rozculoval ze ake su tam podmienky - samozrejme toto je totalne nevyhodne. Stavebne sporenie je vyhodne ked sporis a nasledne beries uver - kde dokladujes len sumu co Ti pozicali - v PSS teraz pozicaju 40.000 Eur, bez dokladovania prijmu a zabezpeky - a ked mas nasporenych dalsich 40 tis tak je to uz suma 80 litrov. Urok je tam myslim 4.7% pocas celej doby splacania, co myslim ze Ti banka len tak neda. Ale pozor: splatnost je myslim maximalne 15 (16) rokov - pri pomalej tarife, pri rychlej len 7 - co sa zase oplati ak mas na to prijem.
Odpovedať
Profilova fotka
Marek - No v dnesnej dobe by som mala obavy si zobrat napr. hypouver, ked mi dokaze banka garantovat vysku uroku tak na max. 5 rokov. Tak preto sme volili radsej uver z PSS, resp. zatial medziuver.
Odpovedať
Profilova fotka
2Majcik - preco len na 5 rokov? Vacsinou si vies zvolit fixaciu aj na 10 alebo 15 rokov - a tym padom to mas dlzku splacania ako stavebne sporenie a myslim si ze dostanes stale nizsi urok ako pri medziuvere. S manzelkou mame 3 zmluvy v PSS - nastavene tak, ze na buduci rok v aprili dostaneme uver, kde si poziciame tych 40.000 E - pricom splatka bude cca 600 E na 7 rokov. Teda za 7 rokov sa preplati navyse asi 20%.
Odpovedať
majcik, ja som to tu uz pisala - ja mam bribor - ten je bankou garantovany na celu dobu splacania ( urok sa meni podla strednej - neviem to inak nazvat, europskej urokovej sadzby ) - s tym stavebnym je to ako marek napisal- ked beries uver tak je to fajn, ked medziuver tak hroza ( niekedy ale nie su ine moznosti ) sfrb zial dostane len malokto lebo maju strasne obmedzujuce podmienky... :-|
Odpovedať
Profilova fotka
dai "strednej - neviem to inak nazvat, europskej urokovej sadzby" ináč povedané aj EURIBOR (inter bank offer rate asi :-) ) pokiaľ sme mali SKK tak to bol BRIBOR Ten medziúver nemusí byť taká katastrófa ak si to viete dopredu pripraviť... čo tak za 5,5%? ;-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
Marek - ked sme si zistovali podmienky v bankach ohladom uverov, neponukli nam garanciu vyssiu ako na 5 rokov. Iba za dost vysoke poplatky. My sme mali tiez 2 zmluvy v PSS - asi 4-rocne, ale napriek tomu sme si zalozili dalsiu - uverovu, potrebovali sme peniazky dost surne a chceli sme to stihnut, kym som sla na MD. Dai - SFRB je hlavne na podporu slabsej socialnej vrstvy ... lebo treba splnit aj urcitu spodnu hranicu co sa tyka prijmov. Ake ine odmedzujuce podmienky si mala na mysli?
Odpovedať
Profilova fotka
SFRB - obmedzenia: 1.) 2 rucitelia, do urciteho veku a s urcitym "dobrym" prijmom, 2.) Musis ma prijem na rodinu od - do 3.) Skolaudovane myslim ze do 3 rokov od poskytnutia (ale nie som si isty) 4.) Dostanes urcitu maximalnu sumu, co Ti povacsinou nebude stacit ;) 5.) Plno papierovaciek, ako dokladovanie pouzitych penazi 6.) Mozne pouzit len do urciteho rozmeru na dom alebo byt (presne hodnoty neviem) 7.) Ziadost musis dat do konca roka a na zaciatku sa podla penazi prideluje - aspon myslim a mozno este nieco ine sa najde.. 2Majcik: Aku sumu si chcete pozicat? Chcete stavat alebo kupit byt? Ake maje prijmy a vydavky, ako rozne splatky a pod? Nechapem co si myslela tym ze ste mali 2 v PSS a zalozili ste si dalsiu - uverovu? Co myslis tou uverovou? Ved na kazdu si vies potom vybavit uver. Opisem Ti nasu situaciu: My mame 3 zmluvy v PSS. Najvacsia je na 67.000 E, pricom 33.000 E tam je nasporenych - a marec/2010 mame narok na uver - co vyuzijeme na stavbu domu (samozrejme ze budeme potrebovat viac). Takze nam pozicaju 34.000 E, bez overovania prijmu, bonity, bez tarchz na dom a pod - pricom budeme musiet zdokladovat len tie a na 4.7% urok. Ak nahodou budes mat peniaze a budes chciet splatit skor - tak bez sankcii (nie ako vo vacsine bank) - Je to na 7 rokov, kedze mame rychlu tarifu. Splatka bude cca 470 E a celkovo zaplatime cca 39.400 E, teda za 7 rokov preplatime asi 5.400 E, plus poplatky za vedenie uctu a pod. Nic lepsie som na trhu pre nasu situaciu, prijem a pod. nenasiel.
Odpovedať
Profilova fotka
Podotykam, ze s prijmom by sme sa nezmestili ani pre SFRB a ani pre zvyhodneny uver pre mladych, aj ked vek na to mame.
Odpovedať
Profilova fotka
Marek - tak trosku sa Ti do toho zamontujem. Takze, pri SFRB su dvaja rucitelia, u prveho je obmedzenie vekove 50 rokov a musi mat slusnejsi prijem, u druheho to nie je az take tragicke - nam ruci svokor, ktory ma cez 50 rokov a prijem ma priemerny (ak vobec). A ti rucitelia su iba na 2 roky - do kolaudacie, potom sa ruci nehnutelnostou pri stavbe domu. Neviem, ako je to pri byte. Ano, prijem na rodinu treba splnit, my sme ziadali ako bezdetni. Treba splnit vysku - zivotne minimum na vsetkych clenov domacnosti + vyska splatky + ine splatky. Skolaudovane musi byt zial uz do 2 rokov od poskytnutia :-( Ano, je odmedzena rozloha domu, tusim do 160m2, presne si uz nepamatam, ale to nie je az take strasne, kto dnes stava obrovske domy? Mame uver zo SFRB -1 milion + este uver zo stavebnej sporitelne. Staviame dom, uz na caka cez leto kolaudacia. Ziadost sa da dat kedykolvek, my sme ju chceli podat koncom roka, este v decembri, ale nemali sme stavebne povolenie a ine veci, tak sme nakoniec davali v aprili. Mame 2 stavebne sporenia v PSS, ale nebrali sme uver na tieto zmluvy. Zobrali sme si medziuver. S tymi dvoma zmluvami sa nehybalo, jedna je premiovo zvyhodnena, druha nie. Su tu take urcite rezervy, inac by sme boli uz pre prachov, vsetko sa prasklo do stavby. My mame medziuver na 13 rokov, velmi vysoku splatku sme si nemohli dovolit vzhladom na to, ze uz jeden uver mame a ja som momentalne na MD, takze je to prisposobene tak, aby sme to momentalne dokazali splacat, aj ked je pravda, ze sa dost preplati... ale co spravis, ked peniaze potrebujes ..
Odpovedať
majcik, myslela som tie obmedzenia co marek vymenoval - aj ked myslim ze ked si v ba tak sfrb je o nicom :-| prijem mas vacsinou vyssi, takze sa tam nezmestis uz pri prvej podmienke ( to iste pri uvere pre mladych - tiez by sme tam vekom spadali ale su tam hranice na prijem), tieto hranice sme mali prekrocene uz pred 7-mimi rokmi ked sme zacinali pracovat - vtedy sme sfrb chceli- v ba sme boli slabsia vrstva a byty su tu strasne drahe, napriek tomu sme si nepomohli |-| pretoze sfrb nerozdeluje sk na regiony, akoby byty v nejakej dedinke na samote boli rovnako drahe ako v hlavnom meste :-(pripadne mlady v hlavnom meste nemali pravo mat nejake zvyhodnene peniaze ked chcu byvat :-( byt ma myslim obmedzenie len nejakych 80 metrov, co sa mne zda malo :-S tych 160 na dom je v pohode rozloha, len neviem ako ho clovek postavi ked ma taky nizky prijem :-S neviem, mne to nejak nejde cele dokopy. my sme pred 6-timi rokmi brali medziuver od pss na 7 rokov, mali sme nasporenych nejakych 150 k a brali sme cez 400k - splatku mame nejakych 4k na tych 7 rokov - vtedy to boli popri hypoteke pre nas velke peniaze ( hlavne ked hypo sme mali vo vyske 900k a splatku 6k - sice na 15 rokov ale aj tak - stavebko preplatime omnoho viac ako hypo( tu uz mame predcasne splatenu )
Odpovedať
Profilova fotka
Dai - hej, je to take diskutabilne, ale ja osobne poznam mladych ludi, ktori pracuju v BA a zarabaju ako keby robili hocikde inde na Slovensku. Takze pre tych si uz vobec neviem predstavit, ze za co si kupia byt, dom ... inac este pred krizou isli ceny nehnutelnosti veeelmi hore aj mimo v BA, prekvapilo ma to hlavne v mensich mestach. Kedze my mame uz tento uver, dalsia hypoteka by bola problematicka, kedze budeme rucit domom po kolaudacii.
Odpovedať
Profilova fotka
Este ma napadlo k tomu nizkemu prijmu ... nooo, aj ludia s nizsim prijmom ako napriklad my, chcu byvat a vieme, ze sa musime uskromnit. Nemusime ani nebudeme mat vsetko super moderne, musime zvazovat, co si kde ako dame a zariadime, ale myslim, ze sa to da ... Budeme mat dom zariadeny skor klasicky, nie trendovo, ale ja sa uz na to kazdopadne tesim.
Odpovedať
Profilova fotka
:-) zaujímavá je jedna vec: Ľudom s nízkym príjmom dávajú vyššie úroky a tým čo zarábajú veľa dávajú lacnejšie úroky..... ;-) Možno by to mohlo byť rovnako alebo naopak čo vy nato? Hľadisko rizika pre banku je to ok ibaže na hlavu postavené: tí čo majú platia menej a tí čo nemajú platia viac..... 8-)
Odpovedať
mas pravdu rudi, mna napada len ze ludia s vyssim prijmom si beru aj vyssie uvery a aj pri mensom uroku zaplatia v konecnom dosledku banke viac :-| su pre banku aj menej rizikovi a tym padom isti prijem po celu dobu splacania :-S aj ked istotu nemaju nikdy... o tychto ludi vacsinou banky bojuju a da sa s nimi dokonca vyjednavat a tym ich pritlacit k nizsiemu uroku, zatial co ludia s nizsim prijmom su mnohokrat radi ze niekde uver dostanu a do dalsich diskusii sa uz s bankami nepustaju.( bohatsi maju aj ine zbrane ako banku prinutit dat nizsie uroky - prehodia si tam napr. ucty, investuju do inych produktov banky a pod. ) zial vacsinou to tak je, ze cim mas viac, tym dostanes nizsie ceny ...( z roznych dovodov )
Odpovedať
Profilova fotka
dai..veeeeeeeeeeelmi dobre piises...
Odpovedať
Profilova fotka
decka sfrb je len na novostavby vsak?
Odpovedať
Profilova fotka
aquabelle...presne tak
Odpovedať
Profilova fotka
bueeeee :-( 8-( :-| :-)
Odpovedať
Profilova fotka
ale ved teraz mas aj ine moznosti na lacnejsi urok
Odpovedať
Najlacnejší je hypoúver, lebo za úver v stavebnej sporiteľni platíť min. 9 - 10 % z úveru, banka Ti povie, že 5 %, ale platíš úrok aj zo všetkých vložených peňazí, aj zo štátnej prémie. Výhodná je americká hypotéka, založiť byt, dom rodičov a počas výstavby presunúť záložné právo na novú nehnuteľnosť.
Odpovedať
Profilova fotka
2 ferka511: myslis si nejak pojmy. Uver v stavebnej sporitelni je uroceny napr. v 1. st. spor. 4.7% a nie 9. Taktiez je urocena len pozicana suma, nie nasporena. Nieco ine je medziuver - tam sa uroci cela cielova suma vyssim urokom. Hypouver je vyhodnejsi len vtedy ak nemas nic sporene v stavebnej spotitelni, alebo prvych 5 rokov, ked dostanes podporu pre mladych. Naopak v stavebku mozes hocikedy dat mimoriadnu splatku.
Odpovedať
Úroky vždy platíš z cieľovej sumy, ktorá sa skladá z Tvojích vložených peňazí vrátane štátnej prémie z úveru, či medziúveru a to je cca 5 %. Ale keď si to prerátaš len na úver, či medziúver tak je to 9 a viac %. Pochopil?
Odpovedať
ferki absolútny súhlas - ide o mnoho vecí, ktoré treba vziať do úvahy, ale podstatná je vždy situácia, z môjho pohľadu u klienta - nižšia preplatenosť oproti hypotéke je lákavejšia, ale hypotéka je vždy variabilnejšia. Osobne odporúčam medziúver len vtedy, ak dôjde v krátkej dobe k preklopeniu do úveru, inak preferujem hypo.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?