Je priateľka povinná splácať hypotéku aj po rozchode?

Ahojte, Máme pozemok s priateľkou (zatiaľ nie sme zobratí). Pol na pol. Idem brať hypo 50 000 eur, 25 000 mám nasporené. Rozpočet domu je 70 000 vrátane zariadenia. Na hypo by mi mala byť daná štátna prémia po dobu 5 rokov. Ja mám však otázku. Ak uvediem priateľku ako spoludlžníka, je ona POVINNÁ aj po rozchode, alebo krachu vzťahu platiť túto polku hypotéky do konca ? vychodí to celé 250 eur mesačne. Ide o to aby mi ta hypotéka neostala len mne na krku do konca poslednej splátky. Je pred materskou už len niečo vyše mesiaca. Má minimálnu mzdu a nejakú pôžičku z minulého vzťahu. Platí 100 eur mesačne, jedná sa mi o to, že keď jej tých 2500 eur čo jej ostáva vyplatím, aby ju mohli dať ako spoludlžníčku, či bude povinná mi na tú hypotéku prispievať až do konca (aj keby sme už žili každý oddelene). Lebo tých 2500 eur budem teraz potrebovať na iné veci súvisiace s pôrodom a stavbou. Ak to tak nie je ako to myslím, tak jej to zbytočne vyplácať naraz. Lebo mne samému tu hypo daju aj bez nej (plat 1300 v hrubom). Snáď ste ma porozumeli o čo mi ide :)
Odpovedať
1
2
5
Profilova fotka
Povinná vyplýva z hypotekárnej zmluvy, že by ste to mali platiť. Resp. keď prestaneš platiť ty mala by to ona splácať. Avšak keď sa raz rozídete príklad v zlom nik hu nepresvedčí aby ti na tú hypotéku prispievala. Proste prestane platiť a čau. Tiež mi príde trošku pritiahnuté za vlasy, že ty jej teraz pomôžeš, že jej doplatíš úver čo je "smiešnych" 2500 eur a oná ti bude celý život prispievať na hypo a ty si budeš užívať dom a ona nech sa tlačí aj s dieťaťom v nejakom socialnom byte. To je silné kafe aj pre mňa.
Odpovedať
dom bude na poly, pozor. Podielove spoluvlastnictvo 50/50. Lebo pozemok bol jej resp. jej rodicov. A k tomu, že ona bude platit taktiez hypo - no skorej nebude, lebo teraz ide na 3r matersku co mi je jasne a absolutne logicke a nemam s tym najmensi problem. Lenze ona nebude asi platit nikdy, lebo jej prijem sa jej doterajsi zivot hybe prakticky na minimalnej mzde. Len ja sa chcem trochu chranit co v pripade rozchodu no to je cele.
Odpovedať
takze v podstate to ani nema vyznam jej vyplacat a minut si rezervu, ktoru budem potrebovat, lebo jej v pripade rozchodu nepripada povinnost mi platit polku hypo, Dobre to chapem ? Spoludlznictvo je len o tom ze ked neplatim ja moze ona a po rozchode cav parky, na mna je hypo, tak ju musim platit ja.
Odpovedať
@lojzose ak by ste sa rozisli, tak ked je vsetko medzi vas papierovo rozdelene, tak po rozchode sa to zrejme bude musiet predat, vyplatit hypo a zvysok rozdelit na polovicu, nie? ci ako by si to chcel?
Odpovedať
ano je rozdelene na poly vsetko, pozemok - list vlastnictva je pol na pol ja a ona a dom bude tiez pol na pol ja a ona. Ja budem brat hypo a ide mi o to ze ked si teraz miniem tu rezervu co mam na jej uver, tak to pre mna nie je moc dobre. Takto sa spytam. A co ked ona nebude chciet z predaja domu vyplatit ten uver ked je ten uver na mna ? toto sa pytam, ze ked ju uvediem ako spoludznika ci je to jej povinnost mi (spolu)vyplatit resp. doplatit do konca ten uver
Odpovedať
@lojzose Premyslals vcelku rozumne no absolutne bezpredmetne. V tomto pripade bohuzial podla mna tahas za kradsi koniec. Myslim to tak ze ak je dieta tvoje, odbytne holkam - ako poznamenal Svejk tzv alimenty budu pravdepodobne v takej vyske ze tu hypo z toho zatiahne ;-) Nedavno bol na sude kamarat a sudca sa mu vyjadril pri jeho rozpakoch ze preco take vysoke alimenty ze podla nejakeho zakona mu moze dat platit do vysky 1/3 platu. Takze to bude tych 200-250 odhadom :-( Ona na materskej resp s minimalnym platom z teba v pripade rozchodu vyzmyka vsetko co sa da :-p Ale ber to tak ze urcite spolu zostarnete a umrete. V opacnom pripade - Kazda sranda nieco stoji :-D Prajem vela spolocnych rokov a stastny zivot. Happy end . ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
prve co mi po opise napadlo - ona mala pozemok a polku prepisala na teba alebo ti polku predala? pozemky tiez nie su lacne. ak ste majitelia 50/50, a ona po rozchode prestane prispievat, je sanca, ze uspejes na sude, ze ona ako spoludzlnik a vlastne aj spolumajitel nehnutelnosti neplati. Otazne je, ci tam bude aj byvat. Ach jaj, taketo komplikacie dopredu riesit. Ako pise @17juraj17 - v opacnom pripade kazda sranda nieco stoji. Ked sa chces chranit, tak potom ostan majitel sam a splacaj vsetko sam. Ak od teba odide, vysud dieta, aby malo kde byvata ty sa on uplne staraj a ju vyhod na ulicu. Lebo ste dieta splodili spolu a zrejme nie preto, ze sa nemate radi ;-)
Odpovedať
prepisala na mna za 1 euro tu polku
Odpovedať
chudak to dieta, vyrastat v take "rodine", kde uz od zaciatku otec o matke pochybuje a premysla, ze co bude po rozchode ale zasa, uprimne: CHAPEM ... dnes je presne taka doba, rychle vztahy, bez rozmyslania, rychly sex a co ja viem 50% rozvodov u mladych? proste standard, takze sa ani necudujem autorovi, preco ma tieto otazky. Co tak napisat predmanzelsku zmluvu, ze v pripade rozchodu a nemoznosti partnerky splacat sa To prepise na teba? teda ze dom a pozemok bude len tvoj a ty to budes sam splacat, toto je mozne?
Odpovedať
Profilova fotka
@atak77 ... Slovenské právo nepozná inštitút "predmanželskej zmluvy". Nebolo by to právne záväzné v prípade rozvodu. Je aktuálny stav pred vstupom do manželstva napr.: pozemok 1/2 a 1/2, dom 1/2 a 1/2. Právne sa dajú veci riešiť aj počas manželstva notárskou zápisnicou, ale len v pred nadobudnutím nového majetku, nie toho, čo už ako manželia nadobudli.
Odpovedať
Po rozchode vysporiadate celu nehnutelnost aj s hypotekou, bude jeden druhe vyplatite, alebo dom predate, vyrovnate hypoteku a zvysok si rozdelite... nebude ti posielat peniaze kym si splatis dom (resp. spolocny dom v ktorom jeden byva a jeden nie, to je rovna aj na platenie najmu tomu druhemu)
Odpovedať
*bud jeden druheho vyplatite... Inak ona si oceni pozemok, co tiez nie je lacna zalezitost a nebude na tom tak zle.. btw. pekne rozmyslas, partnerku si najdes, dieta cakate a ty uz ratas...
Odpovedať
Článok sa načítava...
To mas v plane vyhnat zenu s dietatom po rozchode z domu a ona este tebe bude platit hypo polku.ja nechapem na co ist do vztahu a hlavne stavania ked uz teraz nad takym uvazujem.zoberte sa a vsetko pojde pol na pol a hlavne aj nasporene peniaze a aj vyplaty a splatky.dnes je take moderne mat len postel spolocnu a nic viac.
Odpovedať
@lojzose ak ti prepísala?!!pozemok za 1 e je to napadnuteľné!
Odpovedať
Profilova fotka
Ako nebude davat do domu nic??? Porodi ti dieta, vychova ho, varit,upratovat, prat ti bude... Skus si na to najat niekoho a uvidis kolko jej NIC vlastne stoji!!! No, ja zistit ze takto rozmysla moj partner...
Odpovedať
@jankazb porodi dieta, s tym suhlasim vychova ho? myslel som, ze obaja ho vychovaju varit? on nevie varit? kopec muzov vie upratovat, prat ... no ja upratujem tiez, pravda, neperiem :-D ale to ze on sa bude o nich starat, zarabat, driet, na to zeny nemyslia, ze ? hlavne ze vychovavaju a peru :-D :-D :-D apropo, lacnejsie muza vyjde pracovna, uz ked :-D :-D :-D jaj niektore zeny ste zvlastne 8-)
Odpovedať
@atak77 Dnes je rychla doba na manzelstva, sex a podobne ? :D :D A čo bolo potom za socíku, keď dievčatá boli vydaté už pred 20 tkou a mali deti ? :D Vtedy to bolo turbo rýchle ? @lojzose Ja ti nezazlievam, že na takéto veci myslíš dopredu ... Je tu veľa moralistov, ktorý tvrdia, aby si nad takým niečím ani nerozmýšlal ale práve taký moralisti potom plačú na iných fórach, kde riešia, že ich manžel / manželka po rozvode o všetko "ošklbali", nemajú kde bývať a nedokážu viesť slušný život kvôli vysokým alimentom ... A teraz k tvojej otázke ... Má to X hypotetických "záverov" ... Ideálny stav je ale ten, aby bola hypotéka písaná rovnako aj na priatelku, resp. budúcu manželku ... A to len z pohľadu, že by to raz dospelo k tomu, že dom sa bude musieť predať (dobrovolne, či nedobrovolne) ... Zopár príkladov: Situácia A: Pozemok je 50/50. Dom už je postavený, je taktiež 50/50. Banka dala hypotéku Vám obom, tj dlžníci ste obaja, 50/50. Celková hodnota domu na trhu resp. podľa znalca (to je pre tento príklad jedno) je 100000 tis. Eur. Hypotéka je na výšku 50 tis. Eur ... Mesačná splátka je 200 Eur. 1a: Bude spolu žiť až do konca splatenia hypotéky. Super, dom aj pozemok je 50na50 a v prípade rozvodu, sa dohodnete. Buď ona vyplatí tebe polovicu, alebo ty jej, alebo dom predáte a idete 50/50 s rozdelením predajnej ceny. 2a. Rozídete sa po 5 rokoch vzťahu. Banku zaujíma len, či dostane celú splátku hypotéky. Určite to nefunguje tak, že ty pošlelš polovicu z 200 Eurovej splátky (tj 100 Eur) a oni si budú naháňať tých zvyšných 100 Eur od nej alebo naopak. Banka len rieši, či dostala splátku. Ak splátku celú nedostane, tj napríklad priatelka prestane platiť, tak po niakolkých upomienkach Vám banka vypovie úverovú zmluvu (tebe aj priatelke) a bude žiadať doplatiť celý zvyšok istiny. Dajme tomu, že bude v tej dobe vo výške 45 tis. Eur (5 tis. ste už za 5 rokov splatili). Pokiaľ to nezaplatíte, dom dá na exekúciu. Príde exekútor, dom predá dajme tomu na dražbe za 90 tis. Eur. Z tých 90 tis. Eur uspokojí najskôr nároky banky a svoje nároky, tj vyplatí za Vás tých 45 tis. Eur banke, zaplatí si exekútorskú odmenu, náklady na dražbu, inzerciu, trovy a podobne ... Ostane, len pre príklad 40 tis. Eur ... Tie rozdelí, medzi 2 vlastníkov, tj 20 tis. Eur tebe a 20 tis. Eur priatelke ... Vybavené ... Modelová situácia B: Pozemok je 50/50. Dom už je postavený, je taktiež 50/50. Banka dala hypotéku len tebe, tj dlžník si len ty avšak, banka určite bude chcieť, aby ručila svojou polovicou aj priatelka, tj ručenie úveru bude tak ako tak z celým pozemkom a celým domom. Celková hodnota domu na trhu resp. podľa znalca (to je pre tento príklad jedno) je 100000 tis. Eur. Hypotéka je na výšku 50 tis. Eur ... Mesačná splátka je 200 Eur. 1b je to isté, ako 1a. Je jedno, kto hypotéku splácal, po dosplácaní je dom 50/50. 2b. Tu je to horšie. V podstate je to po určitý bod rovnaké ako v príklade 2A, ale predsa iné Rozídete sa po 5 rokoch vzťahu. Banka opäť rieši len fakt, či dostane 200 Eurovú splátku, alebo nie. Ak splátku celú nedostane, tak po niakolkých upomienkach ti banka vypovie úverovú zmluvu a bude žiadať doplatiť celý zvyšok istiny. Dajme tomu, že bude v tej dobe vo výške 45 tis. Eur (5 tis. ste už za 5 rokov splatili). Pokiaľ to nezaplatíš, dom dá na exekúciu. Príde exekútor, dom predá dajme tomu na dražbe za 90 tis. Eur. Z tých 90 tis. Eur uspokojí najskôr nároky banky a svoje nároky, tj vyplatí za Vás tých 45 tis. Eur banke, zaplatí si exekútorskú odmenu, náklady na dražbu, inzerciu, trovy a podobne ... Ostane, len pre príklad 40 tis. Eur ... A odtialto, sa to podstatne rozlišuje ... Dom sa predal, za 90 tis. Eur takže ak by nebol zaťažený, 45 tis. Eur priatelke, 45 tis. Eur tebe a je vybavené ... Lenže v tomto prípade, si mal dlžobu (hypotéku) len ty a v tomto prípade si mal exekúciu ako aj trovy dražby, len ty ... Takže ak istina na hypo bola 45 tis. Eur a všetky trovy dražby a exekútora boli 5 tis. Eur, tj dokopy 50 tis. Eur tak ty, už z predaja domu nedostaneš nič. Priatelke by exekútor dal 40 tis. Eur, nakoľko ona dlžná nebola nič ... Ak by bola priatelka sviňa, tak by od teba mohla pýtať ešte aj tých zvyšných 5 tis. Eur, ktoré jej prináležia a ver tomu, že by sa k tomu domohla pravdepodobne aj súdne ...
Odpovedať
mat takeho chlapa, radsej ostanem sama. ako dobre ze nehnutelnosti vlastnim len ja, aspon nemam ziadne problemy 8-) tak ona ti da za 1€ pol pozemku, a ty uz ratas, ci ti ona bude po rozchode platit hypo. no nebude. preco by mala? vyplatis jej ty cenu pozemku? potom ti moze ona z toho vyplatit polovicu hypo. ked uz teraz takto rozmyslas, radim ti uz teraz jej preplatit hodnotu celeho pozemku, vezmi si hypo len sam na seba a jej ostanu do zasoby peniaze z pozemku - keby nieco. aspon bude mat kam ist.
Odpovedať
Profilova fotka
No ja osobne si myslím, že lepšie je nad tým uvažovať už dnes a to spoločne obaja sa dohodnúť, čo bude lepšie a ako je to možné, právne nenapadnuteľne, dosiahnuť. Ale spoločne, aby ani jedna strana nemala pocit, že ide o vychcanosť. A to tvrdím aj po už takmer 30 ročnom šťastnom manželstve. :) Dobré účty robia dobrých priateľov. A aj manželia musia byť v prvom rade priatelia, aby spolu vydržali aj potom, keď tá prvá vášeň opadne.
Odpovedať
@lubk0 no doba je rychla ... s niekym sa zoznamis a napr. niekedy ked nebol internet, tak ste si pisali listy, spominam ... list posles, pride za 3 dni, potom odpoved ... mozno nejaky telefonat a tak. Slo to pomaly a bolo to lepsie z pohladu vztahu. Dnes? napr. na pokeci rano narazis na super zenu, pisete si 3 hodiny a po obede idete na rande ... a to nevravim, ze vecer si to uz mozete rozdavat :-D :-D :-D to bol len priklad, mozno som to kus prehnal, ale je to realne, dnesni mladi ludia to tak robia. Nevazia si potom vztahy a potom to aj tak vyzera. Sukaju s hocikym a hocikde. Podvadzaju sa atd atd ... Do toho tie nervy v praci, ludia malo zarobia, stres, hadky, .. taka je doba. Niekedy to bolo ine, bola stabilita, clovek nemal existencne problemy vo vseobecnosti. Mal istotu.
Odpovedať
Profilova fotka
@lifelike tak to ste pekne napisali a nie kazdy ma stastne manzelstvo ako vy. NMo ja sam neviem ako by som to riesil, lebo partnerku nemam zatial. Tak vam prajem este viac stastnych rokov :-)
Odpovedať
@manilla Kde preboha písal, že ju má pripraviť o pozemok ? Ak by som mal brať do úvahy len fakty, čo sú tu napísané, tak ona dala pozemok v okrese Bardejov a on 25 tis. Eur ... Ak sa pozrem na ceny pozemkov v okrese Bardejov, len málo je ich drahších ako 25 tis. Eur ... Takže predpokladám, že týmto jeho príspevkom si aspoň približne budú "fifty fifty" ... A tebe sa zdá v poriadku, že ak by sa o pár rokov rozišli a dom išiel na exekúciu, tak ona dostane desiatky tisíc EUR a on nič ? To je vyrovnaní vzťah ? Alebo ako si to myslela ? Keď si berú dlžobu, na spoločný dom, tak by mali byť dlžný obaja a nie len on. Iné by to bolo v prípade, že ona dala pozemok a on má "prd" makový ... Vtedy by tvoja úvaha stále za zmienku :) @atak77 Veď si sám odpovedal a odporuješ medzi príspevkami ... Dakedy sa zoznamovali dlhšie, nakoľko výmena informácií napríklad medzi tebou spomínaním listom bola dlhšia, ako v prípade internetového messengeru je tak ? Takže to, že si podstatné info a spoznávanie dokážu vymeniť efektívnejšie za kratší čas je zlé ? Resp čo to mení na podstate veci ? Ludia dakedy viacej zarobili ? Kedy ? To by som chcel vedieť ... Ludia dakedy zarobili menej, ako dnes :) Jediné, čo bolo dostupnejšie, bolo bývanie ... Ale aj to ako komu ... Koľký obyvatelia miest bývali v pridelených bytoch aj tak, že 3 ja súrodenci v jeden izbe ? Koľko mali doma televízorov, telefónov, áut či elektroniky ? Ako sa stravovali ? Mohli si ísť kúpiť v decembri do obchodu rajčiny či jahody a mali mäso na tanieri každý deň ? Pravda je len taká, že dakedy, sa zarábalo v pomere, čo si za to môžeš kúpiť menej ... Ľudia len nemíňali viac, ako mali a boli pracovitejší ... Nesedeli možno tak dlho v práci, no na druhú stranu potom makali okolo domu, pestovali, zavárali, varili resp. sezónne sa stravovali, jedli chudobnejšie jedlá a nemali ani za mak vymožeností dnešných domácností ... Nešírme tu také bludy ... Chcete žiť podobne ako dakedy ? Veď sa to stále dá :) Kľudne do toho ... Tvrdím to s čistým svedomím, jedného známeho takého mám, odstahoval sa do vzdialenej obce, kde stáli nehnutelnosti "bagatel", býva a žije ako dakedy, chová zvieratá, pestuje, je skromný, robí učitela, manželka nepracuje a majú sa fajn :) Myslíš, že tak ludia dnes chcú žiť ?
Odpovedať
@lubk0 1. nemyslim,ze simodporujem ... je rozdiel sa postupne spoznavat, pomaly a spoznat sa rychlo ... za jeden den si dnes vymenis infoirmacie, ako predtym za 3 mesiace .. podla mna to je rozdiel ... dnes je taka doba ze sa zoznamit mozes online aj z X dalsimi ludmi, naraz a vsetko rychlo ... a ludia chcu relaxovat a sup, uz je nevera na svete ... niekto to uz povazuje za normalny jav v tejto dobe. No clovek nikdy nebol monogamny, to viem, nie sme ako labute, ci delfiny, xixi :) S tym zarobkom reagujes na mna? pisal som, ze dakety zarobil niekto viac ? nemyslim. Resp. asi si si to inak interpretoval. Pisal som, ze strasne ludi teraz zije na hrane, zarobia mozno 500eur a maju z toho normalne zit (to co vidis v TV ze priemerna mzda je 800, to su bludy, nech povedia median a nie premiernu ... lebo ked su dvaja a jeden ma 2000 a druhy ma 500, tak super si ziju, ved priemer je 1250e ...). Zakladne veci, socialne istoty ... toto dnes nie je ... si vezmi kolko teraz stoji byt, dom v pomere k platu a prepocitaj si to na minulost. To bola ina doba. Skoncil si skolu, mal si istu robotu, v podstate aj dost rychlo si mal sancu ze dostanes nejaky byt. Ale s tym byvanim pises suhlasne, ale to je zaklad. Auta a elektronika, boli to draje veci, to viem. Otec zarabal nejakych 1500 a spominam ako sme kupili za 2700 korun autoradio, ro bol brutal, spominam si na to dost zivo. Stravovanie? no urcite kvalitnejsie ako teraz .... tie umele jahody v decembri dakujem, neprosim ... vypestovane niekde v sklenikoch v Espana ... vsetko bolo ine. To ze teraz maju ine moznosti ludia je jasne ... mozu volne cestovat,a le povedz to tomu co zaraba 500e a ma 2 deti, ze ma slobodu cestovania. Na co su jemu take slobody, na ktore nema a po 12h sichte niekde pri pase je rad ze si doma oddychne a decko mu pride zo skoly a povie: Tati, preco ja nemam Iphone, kamosi to maju ... atd atd ... strasne vela ludi je v tomto stave, hlavne na vychode ... BA, okolie BA uz je v pohode, na vychode nie je praca, ale nova fabrika sa postavi pri Nitre, ved pohoda, zamestnancov nemaju kde zohnat, ale postavia to tam. Do politiky tohoto bananistanu uz nechcem zabrdat, je to zbytocne. Ja spominam minulost z toho pohladu, ze teraz clovek nema tie istoty co mal a ludia ako ziju? rychlo .. strevatavju sa coraz menej rodiny a tak. Kazdy sa len niekde ponahla, rychlo, rychlo, sakra, vidim to aj na sebe :( K poslednemu odstavcu: ano, strasne vela ludi chce spomalit a vela ludi odchadza z miest na dediny, kde je pokojnejsi zivot a hlavne pre deti je to lepsie. Lebo teraz aj v mestach mas ovela menej zelene, medzi bytovkami su parkoviska a ine veci, tak kde niekedy bola zelen, trava, kvety. Na dedinach predsa je to este ine, ked vyjdes z domu a mas tam ten svoj dvor, zahradu, kde sa deti mozu nahanat. Pisat by sa dalo dlho, ale netreba :)
Odpovedať
@lojzose v podstate na veľa vecí si dostal odpoveď, pýtal si sa, či priateľku uviesť alebo neuviesť na zmluvu do banky, ale jedna vec sa tu ešte neriešila - tá zmluva... lebo banka si ju môže postaviť dvojako - že 1) priateľka bude spoludlžník a 2) priateľka bude ručiteľ - oboje sú úplne iné pojmy z hľadiska neskoršieho splácania/nesplácania... nech vysvetlia v banke aký je medzi tým rozdiel (ale nepýtaj sa na to, keď budeš mať pred podpisom zmluvy, lebo ti povedia, že žiadny :-D resp. možno to tie pracovníčky v banke ani nebudú vedieť :-D )
Odpovedať
@atak77 Tak keď si neodporuješ, inak ... Aký je rozdiel vo výsledku, keď si dakedy vymenili 10x A4 za mesiac ako keď si dnes vymenia 10x A4 za 2 hodiny ? Aký je rozdiel v "podstate" danej výmeny informácií ? Dakedy sa zoznamovali len ludia pomocou listou a trvalo to mesiace ? Napríklad moji rodičia sa spoznali a hneď na druhý deň spolu išli von, bez listu ... V čom boli "pomalší" ako dnešné vzťahy ? To, že boli už pred 20 tkou zosobášaný a hneď mali deti je o čo pomalšie ako dnešný vzťah ? Nevera je, bola aj bude. Vždy je to len o daných ľuďoch a o ničom inom. Dakedy sa akurát ťažšie odhalovala, lebo nebol internet, nemohol si partnerovi pozrieť do mobilu, nemohol si zistiť, kam volal, netagoval sa na facebooku a nemohol ti ho žiadny známí odfotiť ako je s niekým iným a poslať cez messenger. Takže ilúzie o tom, by som si nerobil ... Dakedy však fungovalo väčšie autoritárstvo, ľudia sa viac báli autoríť (rodičia, farár, učitel, policajt, susedia) a viac si zakladali na tom, čo sa o nich bude hovoriť a zároveň tieto autority mali väčší dosah na to, ako to bude ďalej s ich životom ... K priemernej mzde :) Ak nevieš, čo znamená slovo PRIEMER tak naozaj ťažko vysvetlovať ... A ešte, pozri sa na to aj z druhej strany. Koľko máš okolo seba podnikatelov, živnostníkov či zamestnancov, ktorý si píšu alebo dostávajú na papier len minimálnu mzdu a platia minimálne odvody ? Ja ich poznám 10 tky ... Ukáž mi živnostníka, ktorý prizná všetko, čo zarobí ... Koľko známich má na papier minimálku a zvyšok do obálky ... A vieš, že takýto ludia sú zarátaný tiež do tej priemernej mzdy ? Že ich evidujú ako tých, čo majú minimum hoc majú násobne viac ? Ver tomu, že ak by všetci priznali všetko, je priemerná mzda ešte na úplne inom čísle ... Rozdiel medzi minulím a terajším režimom je ten, že ak sa ti nepáči plat 500 Eur a robiť na 12 hodinové smeny, vždy máš možnosť, ako svoj život zmeniť. Môžeš sa dokvalifikovať, môžeš si spraviť ďalšiu školu, môžeš si spraviť vysokú, môžeš sa kludne aj doma doučiť cudzie jazyky, môžeš podnikať, môžeš sa stať zo dňa na deň trebars murárom, môžeš ísť pracovať inde, môžeš čokoľvek ... Za minulého režimu stačilo, aby si sa nepáčil učitelovi ktorý prehlásil, že zabezpečí aby si sa nikdy na lepšiu školu nedostal, rodičia neboli v "strane" a už si mal život vybavený ... Proti svojej vôli si sa dostal maximálne tak do zamestnania ako robotník, kuchár či vodič, štát ti pridelil nejaké podradné bývanie a nemohol si s tým urobiť dokopy nič, jedine tak emigrovať ... To je ten podstatný rozdiel slobody ... Ja by som možno tiež dnes makal za pásom, lebo som mal velké oči a po strednej som odišiel s kopou mojich spolužiakov pracovať a o vysokej som nechcel ani počuť. Po 2 rokoch som pochopil o čom to je, zmenil som obor, prihlásil sa externe na vysokú a pracoval som na tom, aby som v budúcnosti nemusel zarábať 500 Eur ... V dobe, keď si tý ostatný spolužiaci kupovali prvé autá, chodili na dovolenky a rozhadzovali peniaze, som ja platil školné a namiestno dovolenky pri mori, som si bral dovolenku na skúšky či prednášky ... Dnes sa karta otočila a tý, čo do seba neinvestovali sú dnes za pásom či v inej obdobne platenej práci ... A nadávajú na štát a na ekonomiku ... Na rozdiel od socíku, kedy by boli vybavený, aj dnes ešte môžu svoj život zmeniť, ale nechú, lepšie je frflať a žiť v konzume :) To, kde sa umiestni automobilka zase len nie je čisto vecou štátu. Vieš, ono ani ten Jaguar nechce byť pri hraniciach ukrajiny ... To by potom mohol fabriku umiestniť rovno tam a mal by náklady ešte lacnejšíe ... A o BA atd ... Myslíš, že je to tu v pohode ? Vieš, ono ceny sa odvíjajú vždy od ekonomiky ... A to je fakt ... V BA človek zarobí citelne viacej, ako vo Veľkom Krtíši ... Jasné ... Porovnal si si však aj okrem ceny potravín, energií a podobne aj cenu bývania, cenu služieb či piva v pohostinstve ?
Odpovedať
@lojzose Odpoveď na Vašu otázku: Dlžník aj spoludlžník sú voči veriteľovi zaviazaní spoločne a nerozdielne. Veriteľ teda môže požadovať splátky resp. uhradenie dlhu od hociktorého spoludlžníka v celosti. Ak medzi spoludlžníkmi niet inej dohody, tak z plnenia voči veriteľovi sa medzi sebou vysporiadajú v pomere 1:1. Ak by ste sa rozišli, tak predpokladám, že jeden z Vás bude požadovať vyplatenie z podielu na nehnuteľnosti a vylúčenie z úveru.
Odpovedať
@lubk0 1. ty to vnimas inak ako ja. Tu uz je diskusia zbytocna. Pre teba to nie je rozdiel, pre mna je. Bodka. Tu uz sa neda diskutovat. 2. nevera bola, bude, suhlasim. Ale to ze je to vzdy o ludoch, s tym nesuhlasim, lebo si myslim, ze spravanie ludi zavisi aj od doby, v ktorej ziju, od zvyklosti, od zivotnej situacie a podobne. takze nezhodneme sa. Bodka. 3. ja viem co znamena priemer, neviem preco si myslis ze nie, ved som ti to ukazal na priklade, to je priemer, ale tato hodnota vobec nehovori o realnom rozlozeni platov, o ktorom hovori median. V mediach samozrejme sa prezentuje priemer, ako inac. S ostatnym suhlasim a aj viem preco je to tak, pretoze Slovensko ma jedny z najvyssich odvodov, to je znakom nasho statu, zobrat mu z platu co najviac. Minule presne o tom som videl videjko nejakeho poslanca, co spominal zahranicnu firmu, ktora dava šičkám nejaku minimalnu sumu a zbytok dava cash. A ze o tom vsetci vedia, aj vlada, aj urad prace, vsetci a nikto s tym nic nerobi. 4. myslel som si, ze vyjdes s tym, ze ked sa ti nepaci, mozes to zmenit. Chod na vychod a povedz im to, ze preco su hlupaci a robia za 500e, ked sa mozu vyucit, zlepsit, spravit dalsiu skolu atd atd. Este mam rad ludi, co povedia: hlupak zo Stropkova, ved pridi do Bratislavy, ked places kolko zarobis tam. Akurat ten clovek zabudol povedat, ze v Stropkove ma ten clovek dom, zahradu a ze v BA by za to iste musel zaplatit 5 az 10x viac a nikto mu tych 200 000eur neda, naozaj nikto (jedine zeby bol cigan, tam je situacia ina, tymto stat postavi dom, postara sa o ubytko). Inak naozaj si ma rozosmial, aj tym, ze: "môžeš sa stať zo dňa na deň trebars murárom" nevadi. Bodka. Inak "štát ti pridelil nejaké podradné bývanie" - neviem, rodicia dostali normalny byt, podnikovy, za babku, ujo cakal sice 5rokov, ci kolko, ale dostal novy byt. Neviem ako myslis to slovo podradne chlape, ved tie byty sa vtedy stavali, boli nove, tie iste byty teraz sa predavaju za 80 000eur v povodnom stave, teraz maju 40 rokov, vtedy mali par rokov, resp. boli nove. 5. ti ludia co nadavaju na ekonomiku a robia za pasom bys a mali inak, keby od 89 neboli pri moci len ludia, co rozkradli stat, statne podniky vytunelovali. ten clovek by robil za pasom aj tak, ale nemal by 500eur, ale mal byt 1500eur, to je cely rozdiel. Pamatas JRD? skoro v kazdej obci ... ked Carnogursky a spol znicili slovenske polnohospodarstvo, tak sa tam vsetko rozkradlo, milionove hodnoty sa predavali za 1/100tinu z ceny. Myslim, ze len 2 JRD na celom Slovensku sa pripojili k obci, ostatne sa "sprivatizopvali". Aby si bol v obraze, tuto knihu si precitaj a uvidis, preco je Slovensko tam, kde je, pochopis vela veci: http://nasetipy.com/abc/Banda_zlodejo... 6. ano, napriklad Presov je pri hranici s Ukrajinou, ja viem. Kokso. Minule v radiu tiez nejaky reporter z Bratislavy povedal nieco o Lipanoch, ze je to pri Ukrajinskych hraniciach. Grcam z toho. Vlada sa len vyhovara na dialnicu, ze nie je, to je hlavny dovod, ale skor postavia 10 prudovu dialnicu medzi BA a TT, ako jednu posratu dialnicu komplet na vychod. To je ten paradox. 7. Cena byvania BA a zbytok Slovenska, suhlas, je to tam podstatne drahsie, aj nejake sluzby, jasne inak vsetko. Potraviny? este lacnejsie ako na vychode. Tankovanie? este lacnejsie ako na vychode a kopec ludi co viem chodi tankovat do Rakuska, kde je to ESTE lacnejsie. Jedine ludia co byvaju pri Ukrajine maju lacnejsie tankovanie, chodia na otocku na Ukrajinu, hned za hranice, natankujes a ides domov, na hraniciach zabijes pol dna, ale kupis tam benzin za 0.7 az 0.8eura (podla kurzu, ktory sa stale meni). Mozes natankovat plnu a este 10L bandaska. Energie? to si dal krasny priklad. Napriklad som si isty, ze nemas sajnu kolko stoji voda vsakze? vychod: vodne 1.4935 stocne 1.0549 spolu 2.5484 blava: vodne 1,0146 stocne 1,0730 spolu 2,0876 Rozumies tomu? len na "posratej" vode vychod, co je chudobnejsi kraj musia ludia platit skoro o cca 22% VIAC ZA VODU v domacnosti. Bodka. Z mojej strany vsetko, na vela veciach sa nezhodneme, mas na to iny nazor a hlavne vedomosti Ti chybaju o niektorych veciach.
Odpovedať
@atak77 1. Netreba vyjadrenie. 2. Ja neviem, ty si bol neverný ? Ja s kľudným srdcom v duši, odprisáham na smrť rodičov a podobne, že nie, nebol. Mal som príležitosť ? Ver, že mal a nie jednu. Žijem v inej dobe ako tý, čo podvádzajú ? No, asi nie, či ? Takže ? Keď dokážem byť verný ja a iný nie, a pritom žijeme v rovnakej dobe, tak to predsa nemôže byť dobou ale človekom ... Niekto to robí, niekto nie ... Bodka. 3. Súhlasím ... Akurát doplním, že je to nekonečný kolobeh ... Slovák ma jeden z najvyšších odvodov ale zároven je tu aj jedno z najvyšších percent obyvatelov, ktorý sa ich plateniu viac či menej vyhýbajú resp. si ich účelovo znižujú. A tu sa dostaneš do začarovaného kruhu, kde tý, čo "klamú" povedia, že nech sa odvody znížia, začneme platiť a tý, čo dane vyberajú hovoria, začnite odvody platiť, neklamte a mi to následne znížime. Nezastávam si ani jednu stranu, len konštatujem stav. 4. Ja to kľudne poviem do očí každému ... V stropkove sa nenájde nikto, kto zarába viac ako 500 Eur ? Alebo inde na Slovensku ? Vážne ? Ak áno, ako to dokázal ? Ľudia, v tejto situácií radi zlahčujú a povedia, že všetky dobré "fleky" sa rozdávajú výhradne známim. To je čistý blud, určite také pozície sú, ale nie je ich "majorita" ... Ja som nikde nepísal, že taký človek má prísť do BA ... Ale ak má dom, záhradu a čo ja viem čo, tak sa má v otázke bývania lepšie, ako drvivá väčšina bratislavčanov ... Preto píšem, že životná úroveň nemôže byť meraná len nejakým mediánom platov na Slovensku ... Za 2 poschodový dom v stropkove s pozemkom nedostaneš v BA v normálnej časti ani 2 izbový byt s 50 metrami užitkovej plochy ... V tom dome si môžeš dopestovať aspoň časť svojho ovocia či zeleniny, v tom byte si môžeš na balkóne nasadiť bazalku ... Porovnávaš vodné stočné, porovnaj mesačné náklady vrátane správcu, tepla a podobne ... A zistíš, že bežný 3 izbový byt stojí mesačne na "poplatkoch" (správcovy, fond opráv, teplo, voda atď) niekedy aj 2 krát viac, ako prevádzka 2 násobne väčšieho domu, napríklad aj v tom Stropkove ... Za rovnaký dom čo je v Stropkove dám v Trnave o cca 130 tis. Eur viac (čo som si narýchlo pozrel inzeráty) . Ak si na to zoberiem hypo, tak ako väčšina ľudí, na 30 rokov tak ma to pri 1,5 percentnom úroku stojí 30 rokov mesačne 450 Eur !!! A potom môžeme porovnávať platy ... Lebo je super, že v TT zarobím oproti stropkovu pre príklad o 300 Eur viac, keď tá istá nehnutelnosť ma vyjde o 450 Eur viac na hypo :) 5. To, že sa rozkráda štát, súhlasím. Aj to, že by sme sa možno mali o kúsok lepšie ... Ale niekto, kto zarába minimálku, prípadne ako manželský pár zarába 2x minimálku, sa nebude mať nikdy zásadne dobre ... Myslíš, že keď niekto v Nemecku či Rakúsku zaorbí 2x minimálnu mzdu, alebo sumu blízku minimálke, že sa tam má hej, kupuje si domy, chodí po dovolenkách a nevie čo od dobroty ? 6. Zbytočné na to reagovať ... To je to, že myslou si v socializme, keď chceš akejkoľvek neštátnej spoločnosti rozkázať, kde má stavať svoj závod ... Drvivá väčšina "odberateľov" týchto fabrík je smerom na západ, takže je jasné, že logisticky sa budú uberať práve týmto smerom ... 7. Potraviny tam stoja toľko, čo na východe ... Neviem, ako môžu byť lacnejšie, či Tesco alebo Lidl dávajú iné ceny pre východ ako pre západ ? Vieš, že cena vody sa odvíja aj od odberatelov ? Keď máš na menšom území, viac odberateľov, môžeš dať vodu lacnejšie :) Aj v BA sú ľudia, čo zarábajú 500 Eur a ver, že ich nie je málo. Čo majú hovoriť oni, keď aj to obedové menu tu je často 2 krát drahšie ako na východe ?
Odpovedať
@lubk0 2. end 3. suhlas, end. 4. suhlasim, ale v Stropkove ci Rimavskej Sobote nemaju ludia take moznosti ako inde. Napriklad Kosice, IT Valley * tu sa nema problem PC zdatny clovek uplatnit, naozaj nie, ale musi sem prist byvat z toho Stropkova. V Stropkove mozno nejaka IT firma je, ale urcite Ti neda taky plat ako dosstanes v KE, a zasa v KE nedostanes tolko, kolko je v BA. To proste nejde. Samozrejme urcite percento ludi, mozno do 10% zarobi velke peniaze aj tu, nemusi ist do BA. mam kamosa v KE, je programator, dostane ako zivnostnik 4500 eur cash. odvody a vsetko si plati sam samozrejme. Dalsi kamos ma 3000 ako klasicky zamestnanec v hrubom, ide to, ale musis byt naozaj dobry. Zasa ten clovek, ktory ma tu 3000, namakany clovek, keby siel mimo SR, dostane 6000 v suchom tricku nastupny plat ... ale to uz je o inom Suhlasim, v tomto hej. Mne vadi, ze vlada robi presny opak a nie to, aby vyrovnavala rozdiely v regionoch, ona ich este zvacsuje. To ma stve. Ked sa bavime o uplnom vychode, aby si chapal, to je vychodne od Mihaloviec este. Vies co sa tam deje? Sobranecky kraj ... tam normalne vymieraju dediny. Mas tam dediny, kde 30% domov je prazdnych, chapes? nikde nikoho, ale toto nikoho nestve, nikto to neriesi. Tam si kupis dom za 10 000 euro aj s pozemkom ... Brutal, kam sme to dopracovali. To len taky priklad, myslim, ze vacsina ludi od ZA na Zapad o tomto nema ani sajnu. 5. asi sa ma rovnako zle, aj ked neviem kolko mje minimalka tak. Mozno okolo 1200? len tipujem, nechce sa mi googlit. 6. ak by bola dialnica, myslim, ze by Kii nevadilo, ak by bola o 200km vychodne, ci myslis, ze vazne hej ? podla mna nie, dostala by stimul, mozno vacsi a vlada by spravila to co by mala, priniesla aj na vychod pracu. Uvidime co bude s US Steel, to som naozaj zvedavy, kebyze toto zavru, tak to by bol brutal tu na vychode. Zasiahlo by to tak odhadom mozno 40 000ludi ... ci uz priamo tam pracujucich, alebo na nich zavislych 7. potraviny moze byt rovnost, tesco BA asi rovnake ceny ako tesco na vychode, OK s tou vodou si to vobec nemyslim, ze je to tak, ze tam je viac ludi, tak preto je to lacnejsie. Kolkom stoji obedove menu v BA? v nejakej kantine, klasickej prevadzke, kde chodia zamestnanci? napriklad v KE je to okolo 3.7eur a vyssie, podla toho kde.
Odpovedať
@atak77 4. Zrovna s IT profesiou si to netrafil. Pracujem okolo Telekomunikácií a aj IT, či grafikov dlho a viem, aký je po nich stále narastajúci hlad ... S jednou dobrou personalistkou som sa o tom toť nedávno rozprával ... Napríklad majú akútny nedostatok dobrých JAVA developerov ... Z jej štatistík vychádza, že na 15 až 20 pozícií, ktoré hladajú JAVA Developera prípadne seniora pripadá 1 človek ... Ktorý navyše veľmi ťažko "migruje" a navýšenie platu o 300 či 500 Eur nie je preňho zaujímavé natoľko, aby išiel do niečoho nového ... Ak sa takýto človek nájde, budú mu fúkať aj práškový cukor do zadku čo v preklade znamená, že nebudú mať žiadny problém, aby pracoval kľudne aj zo Sobraniec, keď sa aspoň 1x mesačne ukáže v BA na porade ... V našej firme máme hneď niekoľko dobrých IP čkarov, ktorý riešia sieť, hádaj, odkiaľ pracujú ? Z jedným z nich som aj čo to na vianočnom večierku popil, je z Veľkého Krtíša, do 40 tky robil bežného technika až sa raz "nasral" a začal sa učiť ... Dnes má pred 50 tkou, má plat, že mu aj drvivá väčšina ľudí z BA môže závidieť a do BA chodí 2x mesačne "na otočku" inak z tohoto platu žije vo VK ... Dnes ti už aj obyčajné v BA "prefláklé" spoločnosti ako IBM, Amazon, Dell, Tempest atď atď, ktorý neustále hľadajú "callcentristov" resp rôzne obdoby supportu dávajú 3x v týždni homeoffice ... Nástupný plat je tam niekde na úrovni 900 Eur ... Potrebuješ len dobrú ANJ, prípadne iný jazyk, ktorý aktuálne hladajú. Ak si dobrý, vieš mať homeoffice aj 4x týždenne. Takže "človeku" zo Sobraniec stačí, ak sa naučí anglicky. Dnes to dokážeš aj z pohodlia domova, toľko materiálov, videí, výučbových programov ale už aj pomerne lacných kurzov, že to až pekné neni. Potom sa treba zdvihnúť, prísť do BA, zamestnať sa, odkrútiť si skúšobnú dobu a potom ti aj z tých Sobraniec bude stačiť, sa ukázať v BA zo 7 dní 2 krát ... Viem, je pohodlnejšie pracovať v mieste bydliska, ale je je to až tak neprekonateľná obeta ? A môže mať potom aj v tých Sobranciach 900 E plus ... Možností je veľa. Doprava v BA sa zhoršuje, kancelárskych priestorov je čoraz menej, business centrá sú prenajaté na X rokov dopredu pred tým, než začnú vôbec stavať ... Idú uplatnovať parkovaciu politiku a budú postihovať dochádzajúcich, resp. firmy s ich vozidlami ... Trend práce "z domu" sa bude len stupňovať ... Stačí len chcieť a môžeš pracovať za Bratislavský plat kľudne aj v obci Havaj. 5. Ano, asi sa má rovnako zle ... O tom je ekonomika a voľný trh. Ak sa dnes predáva v nejakej bohom zabudnutej obci dom z pozemkom za 10 tis. Eur, je to kvôli dnešnej ekonomike. Ak by sa zajtra stanovila minimálna mzda na 1000 Eur mesačne, tak po chvilke aj ten dom, čo stál 10 tis. bude stať X násobok ... Ak by dali ešte nepodmienený príjem, tak to bude ešte horšie ... Následne by zdraželi služby alebo remeselníci ... Následne by si aj tá kaderníčka vypýtala viacej, aj ten murár by muroval za viac a možno aj tie obchody, by zvyšovali svoje marže (minimálne malé, lokálne) .. Už ani v reštaurácií by pivo či obed, nestál toľko čo teraz ... 6. Ver, že by to Kii vadilo ... Kia je dcérska spoločnosť Hyundaiu a jedna z ich podmienok výberu lokality bola blízkosť sersterského závodu Hyundaii v Nošoviciach v ČR. Teraz sú vzdialený cca 90 km a sú na sebe závislé, V SK závode totiž vyrábajú aj motory, z ktorých skoro polovica sa expeduje do Českého závodu ... Tak isto drvivá väčšina expedície smeruje na západ ... Takže ano, tých 200 KM sa zdá možno smiešnych, ale ak si uvedomíš, že cca 250 tis. motorov a viac ako 200 tis. áut by prepravovali niekde o 200 km dalej, dostaneš sa na slušnú cifru. 7. To je na dlhšiu debatu ... Aktuálne na západe "zlacneli" vodné a stočné, na druhej strane zdraželi fixné zložky, práve pre to, že pribúda ľudí z vlastnými studnami ... Obedové menu v BA kúpiš aj za málo, ak nájdeš nejakú vývarovňu. Problém je ten, že musíš chodiť na obedy tam, kde to máš po ruke ... Je super, že pár KM od teba sa naješ za drobné, keď cesta hore dole ti zožerie viac, ako cenu obeda a zabiješ s nou 30 minút ... V našom okolí začínajú ceny na 3,95 Eur, väčšinou za nejaké všeobecne lacnejšie jedlo ... Priemerka je tu niekde okolo 4,5 Eur ... A to sú tie detaily, na ktoré narážam ... Ano, nech je rozdiel len 1 Euro. Ale manželia, každý mesiac 20x na obed, a 40 Eur v háji oproti miestu inde ... Spočítaš si X takýchto drobností a dostaneš výsledok ...
Odpovedať
1
2
5
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?