Je možné stavat rodinny dom na pozemku ktorým je vlastníkom priatelkyn nevlastny otec?

Je možné stavat rodinny dom na pozemku ktorým je vlastníkom priatelkyn nevlastny otec?Ja by som zobral uver na stavnie hrubej stavby a potom po svadbe by sme spoloče žiadali o hypoteku s manželkou plus by sme museli este vyplatit pozemok a uver na hrubu stavbu da sa to ?Alebo bude to komplikovane papierovacky ?
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
Nikdy by som sa nepustila do stavby na nevysporiadanom pozemku ani keby to bolo možné. Neviem či dostanete vôbec povolenie. Navyše ty plánuješ investovať svoje peniaze...
Odpovedať
Profilova fotka
ked stavat tak jedine na svojom :-)
Odpovedať
Tak ze nedostanem ani stvebne povolenie ?Najlepsie by bolo asi keby som vlastnil pozemok a zacala stavt ze ?
Odpovedať
@luky007 Ufff.... Otec vam povoli na tom pozemku stavat? Ak ano, preco vam ho za simbolicke 1€ neodpreda, resp. nevlastnej dcere? Ty postavis dom na cudzom pozemku, preinvestujes peniaze a on ti zakaze prechod cez jeho pozemok, cize sa do domu nedostanes... Stavat na "cudzom" sa samozrejme da, ale chce to poriadne pravne osetrit.
Odpovedať
Stavebnému úradu bude stačiť súhlas vlastníka pozemku, najlepšie je však zriadenie vecného bremena, v ktorom sa dajú špecifikovať všetky podmienky jednej aj druhej strany...
Odpovedať
Možné to je. Akonáhle však bude stavebný úrad žiadať zápis vecného bremena, tak hypo na takto zaťaženú nehnuteľnosť nedostanete. A banka bude požadovať založiť nielen stavbu, ale aj pozemok.
Odpovedať
No o hypoteku uz budeme ziadat az po svadbe potom to uz bude spolocne vsetko aj pozemok aj dom alebo sa mylim ?
Odpovedať
Je možné stavať a aj postaviť. Majiteľ pozemku sa určite poteší
Odpovedať
Profilova fotka
@luky007 ak je majitelom pozemku len nevlastný otec,svadbou sa to nezmení. luky,ak chcete stavať a nechcete prísť o dom,tak stavajte výlučne len na svojom.
Odpovedať
No len po svadbe nam ten pozemok preda nebude uz na jeho meno
Odpovedať
a co ked nepreda?? postavis dom na jeho pozemku a on ti podakuje ze si mu postavil dom, a preda pozemok aj s domom cudziemu cloveku a tebe zostanu oci pre plac. ludia neblaznite, dnes je svet zly, same podrazy a ty ides stavat dom na pozemku nevlastneho otca tvojej priatelky, cize na uplne cudzom pozemku u cudzieho cloveka. Odlahcim to trosku, ja ti dam tiez pozemok, pod si postavit tam dom :) a ja ti vrelo podakujem :)
Odpovedať
@luky007 na Slovensku je taka anomalita, ze majitel pozemku a majitel domu/inej postavenej nehnutelnosti na tom pozemku, mozu byt rozni. zapad toto nepozna a nedovoluje. presne tymto sposobom sa "ukradli" budovy PKO a podobne sa moze stat aj vam, pokial budete stavat na pozemku, ktory vam nepatri.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
to co je za blbost stavat na cudzom pozemku? Preco vam ho nepreda teraz a postavite na vlastnom? @bozsky_kaja ma pravdu, vlastnik pozemku ma navrch....na Slovensku bezna prax
Odpovedať
pokial mas zaujem tak ti dam suhlas a mozes postavit aj na mojom pozemku dom, ja ti slubujem ze ti ho potom predam za symbolicku sumu... je predsa jasne, ze nikto ti neda viac ako ti ja slubim...
Odpovedať
Ak niekde v strede toho procesu nahodou ten pan zomrie, tak ak ma este ine deti a manzelky, tak sa objavi zrazu mnozstvo podielnikov a vam ostanu oci pre plac. Jedine racionalne riesenie je odpredaj, alebo darovanie pozemku, inak ruky prec.
Odpovedať
No rozpraval som s majitelom pozemku tak hovoril ze prepise namna pozemok aby sme to nemali komplikovane tak som uz kludnejsi
Odpovedať
@borzak Vlastník pozemku nie je automaticky vlastníkom stavby.
Odpovedať
tak kto ??je potopm vlastnikom ?Ked ja budem sam financovat tu stavbu
Odpovedať
Profilova fotka
@luky007 Môžete stavať aj na pozemku, ktorý nie je Vašim majetkom - majiteľ pozemku musí dať písomný súhlas so stavbou a tento súhlas sa predkladá stavebnému úradu, ktorý na základe neho vydá stavebné povolenie. Na pozemok je potrebné zriadiť vecné bremeno práva prechodu k domu a taktiež vecné bremeno práva výstavby, údržby a užívania inžinierskych sietí v prospech vlastníka daného domu - toto vecné bremeno je bankou plne akceptované. Banka samozrejme vždy požaduje s domom aj založenie pozemku, nie je možné založiť na hypo iba dom a pozemok nie, takže mimo súhlasu so stavbou bude musieť majiteľ pozemku podpísať aj súhlas so záložným právom v prospech banky, tzn. podpíše banke záložné zmluvy. Samotný pozemok (ak by bol založený banke) je možné samozrejme predať, ale na zabezpečnie vlastníka domu, aby mal i naďalej prístup k svojmu domu slúži práve to vecné bremeno práva prechodu. Vlastník pozemku nemôže predať nehnuteľnosť stojacu na tomto pozemku, pokiaľ mu táto nehnuteľnosť nepatrí, takže tohto sa absolútne netreba obávať, že by ste prišli o dom kvôli predajú pozemku. Osobne navrhujem, ak Vám ten pozemok predať chce, tak nech ho predá teraz. Ak ho nechce predať či darovať Vám, nech ho predá/daruje iba tej nevlastnej dcére a ostane jeho jedinou vlastníčkou - v hypotéke to nie je žiaden problém, jedine na vydanie stavebného povolenia tiež vystaví len súhlas s tým, že Vám dovoľuje na pozemku stavať a stavebné povolenie môže byť pokojne vydané aj na oboch Vás súčasne.
Odpovedať
Profilova fotka
@luky007 kto vlastne chceš aby vlastnil ten prípadný dom na pozemku? Ty, lebo budeš financovať stavbu? Alebo ty s priateľkou na polovicu? Odpovedz si na túto otázku a takýmto štýlom daj do právneho stavu aj pozemok. Je normálne, že nemusíte byť svoji ale pozemok môžete vlastník - každý 1/2 podielu. To isté môžete spraviť aj s domom keď nebudete ešte svoji.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
Ahojte ja mam podobny problem, priatelka je 100% vlastnikom pozemku, na ziadosti o stavebne povolenie sme ako investori uvedeny obaja. Stavebny urad od nas ziada zmluvu o buducej darovacej zmluve pripadne najomnu zmluvu. (V septembri sa ideme brat ale nechceme cakat s vystavbou....) Nestacilo by nejake cestne prehlasenie ze priatelka suhlasi s vystavbou na svojom pozemku ? Ak by sme mali cakat kym by kataster zapisal napr darovaciu zmluvu tak by sme 2 mesiace zbytocne nemohli nic robit... Nemate niekto vzor cestneho prehlasenia v podobnom pripade? Pripadne ako postupovat?
Odpovedať
Profilova fotka
No veď tak najprv nech je svadba a bude po problémoch.Ak priateľku miluješ a svadba by bola tak či tak,tak načo čakate a chcete stavať ešte pred svadbou.Zbytočne si to kompliujete. Vezmite sa a potom vám može svokor pozemok za symb. euro predať už ako novomanželom a možete na nom spolu stavať už ako na svojom.
Odpovedať
Profilova fotka
@cobberpro Nie je potrebná žiadna darovacia zmluva. Je potrebné stavebnému úradu predložiť súhlas majiteľa pozemku (Vašej priateľky), že súhlasí s tým, že Vy ako stavebník môžete na jej pozemku stavať.
Odpovedať
@cobberpro Tak odpovedam si sam: mozno niekomu pomoze :) Ja som musel predlozit zmluvu o buducej zmluve o zriadeni vecneho bremena k bucej novostavbe RD.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 mesiacoch
@andreah25 dobry vecer, prosim Vas o radu. Ja vlastnim pozemok, zatial vybavujeme SP len na mna, pri stav.konani nam bolo povedane ze si mame teraz s priatelom vypracovat kupnu alebo darovaciu zmluvu kde mu polovicu pozemnu predam/darujem. Hypo bude brat priatel, ja budem spoluziadatel. Je potrebne mu polovicu pozemku darovat? Dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@miskacool dlhy na seba zoberie priatel a dom s pozemkom budu tvoje. No vy ste mi teda dvojka. Samozrejme je to mozne a nic mu darovat nemusis. Ale tvoj priatel je riadne sprosty, ak s niecim takymto bude suhlasit.
Odpovedať
Profilova fotka
@maslenka47 :-D :-D :-D :-D :-D máš úplnu pravdu :-D :-D
Odpovedať
No. Viem, ze na stavebnom úrade v Trenčíne to riešili dobrému známemu tak, ze on bol vlastníkom pozemku. S manželkou chceli spolu stavať dom. Manželka nebola uvedená na LV k tomu potemku. Stanovisko stavebného úradu bolo, ze buď bude žiadateľom o stavebné povolenie len majiteľ pozemku alebo bude treba na LV zapísať aj manželku ako spolumajitelku (kľudne aj len ako majiteľku malej časti - napr. 1/10). Musí byt preukázaný vlastnícky podiel k pozemku a budúcej stavbe.
Odpovedať
@maslenka47 no lebo ty si riadne mudra. :)
Odpovedať
@santorotn dobry vecer, ano to mi je jasne, to povedal aj nam, ze SP nemoze byt na priatela ked nie je vlastnikom pozemku. Ja sa pytam ze ked som ja vlastnicka, aj SP bude na mna, ci on dostane hypoteku? On ako ziadatel a ja spoluziadatel.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?