Je možné predčasne splatiť úver bez poplatku?

ahojte, zaujimalo by ma ci je mozne splatit predcasne bez pokuty uver na nehnutelnost este v dobe ked je urok fixovany? Ak je to mozne, tak v ktorej banke?
Odpovedať
Bez pokuty jedine vtedy ak mate to v podmienkach a nepoznam banku ktora to ma bez pokuty. Takze predpokladam ze sa pokute nevyhnete otazka je nie ako sa vyhnut ale kolko zaplatit... Dolezite je ako rychlo sa Vam pri lepsich podmienkach vratia peniaze z pokuty. Pokial uver splacate dlhsie ako rok, urobil by som mimoriadnu splatku (zvycajne 20% z istiny je bezplatne) a nasledne by som vyplatil cely uver.
Odpovedať
@oscipovsky ako by ste riesili situaciu, ked si zoberiete uver na nehnutelnost, ktoru nasledne chcete predat a vyplatit uver? Nebolo by teda riesenim zobrat bezny spotrebny uver? Je vyplatenie takehoto uveru naraz bez pokuty?
Odpovedať
Profilova fotka
@meamak Bežná hypotéka má poplatok za predčasné splatenie 4-5% zo zostatku istiny úveru v čase trvania fixácie úroku, spotrebný úver má poplatok za predčasné vo výške 1% zo zostatku istiny. Čiže z hľadiska poplatku za predčasné splatenie je spotrebný úver výhodnejší, ale vzhľadom na bežné úroky zase nie, lebo spotrebák bude s úrokom od cca 9% p.a. vyššie a hypotéku môžete mať cca v priemere 4% p.a. - takže treba si len vybrať. Žiadna banka neponúka predčasné splatenie bez poplatku iba tak. Potom je ešte možnosť požiadať o výnimku z poplatku, ale len tak ju banka nedá, vždy je to formou niečo za niečo - napr. ste VIP klient v banke s množstvom iných produktov, alebo túto hypo vyplatíte a vezmete ďalšiu v tej istej banke, jednoducho je to o dohode, nie je to bežné.
Odpovedať
@andreah25 hlupa otazka ale co to je istina??? zatial som uver nikdy nepotrebovala, takze sa v tom vobec neorientujem :-S
Odpovedať
Profilova fotka
@meamak V pohode :-D . Istina je vlastne výška úveru, ktorú si berieš, napr. úver čerpáš vo výške cca 10.000,- eur, ktoré predstavujú istinu, z ktorej platíš úroky, napr. po roku splácania ostane z istiny cca 9.000,- eur, tzn. poplatok za predčasné splatenie napr. pri spotrebnom úvere zaplatíš 1% zo zostatku istiny úveru, tzn. z tých 9.000,- eur, čiže poplatok bude 90,- eur. Istina je teda zostatok úveru, bez navýšenia úrokov. Neviem dobre vysvetľovať, ale snáď je to dobré :-D .
Odpovedať
@meamak bez pokuty pri variabilnej fixácii sa dá splatiť úver len v mbank :-D, tak ako som písal v IP :-D
Odpovedať
@meamak podla toho v akej si banke, a ake podmienky si dohodnete.. ja mam napr. vo vubke možnosť splatiť vždy po skončení fixácie celú sumu bez sankcie, a každý rok mimoriadne splátky až do 20 % istiny..
Odpovedať
Profilova fotka
@andreah25 da sa niekedy dohodnut ze vyplatis hypo v jednej banke bez poplatku a v tej istej vezmes inu hypo??? to ma zaujalo, pretoze presne to budem potrebovat.... vies poradit ako na to??? ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
no vždy keď ti končí FIX tak môžeš vyplatiť hypoteku bez poplatku
Odpovedať
@kaktusik007, my sme to tak mali v OTP banke, pred rokom sme to takto prefinancovali s nižším úrokom, a teraz sme úver vyplatili úplne bez pokuty.
Odpovedať
Profilova fotka
@veronka2012 @stolverka ale nie ked konci fix... ten mi konci o 11 mesiacov, mozno 10... a tolko cakat nemozem.. to len tak, ci je tu niekto mudri kto poradi ako to spravit :-D :-D :-D :-D a vyhnut sa plateniu poplatku... 1300 eur mi to vychadza... ]-(
Odpovedať
Profilova fotka
@kaktusik007 mimo fixácie veľmi ťažko.... ale samozrejme nič nie je nemožné. Totiž, všetko je o ľuďoch a všetko o možnosti dostať sa k prípadnej výnimke. Avšak výnimka sa nedá získať iba tak, treba rátať - niečo za niečo, tzn. ak by nová hypo bola podstatne vyššia, plus by si relatívne kúpila aj iný bankový produkt, tak je to skôr reálnejšie. Ak však máš na mysli iba čisté vyplatenie hypo a zobratie novej v tej istej výške, tak tam veľkú šancu na výnimku z poplatku nečakaj. Pravdepodobne to chceš urobiť asi kvôli úroku, či? Potom ešte je šanca, že by si si urobila ponuky v iných bankách, kde by Ti ponúkli výhodnejšie podmienky ako v Tvojej a s touto ponukou prišla do svojej, že ju vyplatíš aj mimo fixácie a s poplatkom a že odchádzaš - to by ešte bola schodná cesta ako sa dostať k zníženiu úroku, ale veľmi by som na to nespoliehala....
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@andreah25 prave vyska hypo by sa navysila, takmer na dvojnasobok.... hmm, takze vsetko o ludoch... a ja ako bezny smrtelnik asi nemam sancu sa k takej vynimke dostat.... :-( vies, len problem je ten, ze ja tu hypo musim vyplatit tak ci tak --- je pisana na mna a manzela, a potrebujem hypo uz len sama na seba... a banka velmi dobre vie, ze to proste vyplatim tak ci tak... aj ked ano --- natiska sa otazka, ze kedy, teoreticky by sa to mozno dalo vsetko ufinancovat este tych 10 mesiacov.... ale to bude sakra potrebne poriadno rozratat... :-S
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
vyplatili ste niekdo hypo aj s poplatkom ?
Odpovedať
Profilova fotka
je výhodné využiť každý rok možnosť predčasného splatenia 20 % sumy istiny - to je bez poplatku.
Odpovedať
@emogeon musis si to vypocitat, poplatky su vysoke, ale casto su nizsie ako uroky, ktore preplatis, kym cakas do dalsieho roka pre 20% bezplatnu splatku ci ukoncenie fixu.
Odpovedať
@vikiem a to musi byt v case vyrocia ? @gashtaan viem ze by poplatky boli vyssie skor ma zaujima, ci sa to da uskutocnit tzv hned :-)
Odpovedať
@emogeon no co si pamatam, tak je potrebne o to poziadat. banka ti potom napise, aku sumu a v akom termine mas na aky ucet uhradit. bude v tom aj poplatok za predcasne splatenie. cele to trvalo tusim mesiac +/-. a nie nemusi to byt v case vyrocia.
Odpovedať
@emogeon hned akoze hned? :) ja ked som robil mimoriadnu splatku vo VUB, najskorsi termin bol tyzden po podani ziadosti.
Odpovedať
@radog @gashtaan dik toto ma zaujimalo :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@emogeon vždy pri výročí podpísania úverovej zmluvy
Odpovedať
Profilova fotka
@emogeon Ak by banka dokázala okamžite na mieste vypočítať presnú sumu zostatku hypo a dať o tom písomné potvrdenie, tak eventuelne by to šlo aj hneď okamžite v tomto momente. Nakoľko však treba banke oznámiť, že chcete hypo predčasne splatiť, tak oznámiť to viete na pobočke, ktorá Vaše oznámenie/žiadosť zašle na centrálu, kde požiadavku spracujú a zašlú potvrdenie s vyčíslením na pobočku, čiže bežne tento proces trvá cca týždeň. No a termín splatnosti sa dáva bežne na najbližší termín bežnej splátky hypo, tzn. ak máte splátku hypo napr. k 15 dňu v mesiaci a svoj zámer o splatenie vyjadríte napr. 3 dňa v mesiace, tak v danom mesiaci k 15. je relatívne možné vykonať predčasné splatenie.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?