Je mozne cerpat hypoteku?

Zdravim, je moze cerpat hypoteku na uz postaveny dom, ktory sme postavili z vlastnych fin. zdrojov? Je mozne nejak refinancovat, alebo inak dostat hypo? Dik
Odpovedať
1
2
hovorí sa tomu "americká hypotéka".
Odpovedať
Profilova fotka
Áno, je možné dostať hypotéku a ako zábezpeku použiť postavený dom. Je to bezúčelový HÚ.
Odpovedať
@worker_falcon O tom viem, ale dakujem - neprosim za taky urok...
Odpovedať
@aduskatt Cize klasicku hypo uz nedostanem, ano? Za ziadnych okolnosti?
Odpovedať
Profilova fotka
@lubomird otázka znie - kvôli čomu potrebujete hypo? Aký je účel použitia tých peňazí? Kedy ste ten dom stavali? Máte nejaké bloky za materiál, prácu, ...?
Odpovedať
Profilova fotka
@lubomird zálezí od toho, kedy sa to stavalo, či sú faktúry, bločky za prácu a materiál.....chcelo by to viac informácií
Odpovedať
Profilova fotka
@lubomird ak nie je realizácia a bloky staršie ako 12mesiacov, je možná aj klasická hypo
Odpovedať
@andreah25 @aduskatt Je to viac ako 12 mesiacov a bloky by som nasiel nejake. Rozmyslal som, ze by som vytiahol tie peniaze cez hypo a na nieco ich pouzil. Je mozne vziat hypo na inu nehnutelnost a tu prenajimat, dalo by sa to za nejakch okolnosti?
Odpovedať
Profilova fotka
@lubomird môžeš si zobrať na kúpu nehnuteľnosti a následne ju prenajímť, to problém nie je, ak teda správne chápem Tvoj zámer
Odpovedať
@aduskatt AJa som myslel ze hypotekarny uver mi daju len na byvanie a nie na nehnutelnost, ktoru by som dalej prenajimal..
Odpovedať
Profilova fotka
@lubomird ak chcete kúpiť nehnuteľnosť, ktorú by ste ďalej prenajímal, tak je to samozrejme možné - účelom tej hypotéky je kúpa (akceptovaný účel hypo) a potom môžete nehnuteľnosť prenajímať, ale pozor, ak táto nehnuteľnosť je súčasne aj predmetom záložného práva, tak si treba najskôr vyžiadať od banky súhlas na tento prenájom. Banka ho v pohode dá, len má podmienku, že nájomná zmluva nesmie byť na dobu dlhšiu ako rok a musí byť len na dobu určitú, nie neurčitú. Samozrejme je možné zmluvu predĺžiť neskôr. No a čo sa týka ,,vytiahnutia" peňazí cez hypo, ale teda bez preukázania účelu použitia takto ,,vytiahnutých" peňazí, tak odporúčam riešiť túto hypo napr. vo VUB, kde do 90% hodnoty zakladanej nehnuteľnosti vedia poskytnúť bezúčelovú hypotéku za úrok ako pri účelovej hypo. Skúste sa informovať tam.
Odpovedať
@lubomird hypoteka je uver na kupu alebo vystavbu nehnutelnosti, je jedno ci tam chces byvat alebo ju prenajimat... poznam kopec ludi, co kupili byty a z ich prenajmu platia uver.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@andreah25 @gashtaan @aduskatt Ok, dakujem za rady.
Odpovedať
@andreah25 Mozem sa spytat,to,co pisete ohladom suhlasu banky a podmienok,to je vo vsetkych bankach rovnake,alebo individualne od banky ku banke?Dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@lubomird : otazka je kedy bol dom kolaudovany ? do 12 mesiacov od kolaudacie je hypoteku mozne cerpat ako ucelovu :-) predklada sa ZP k druhej otazke : ano aj v pripade ze kupite nehnutelnost( na prenajom) je mozne cerpat ucelovu hypoteku Ak potrebujete blizsie info tak mi kludne napiste do spravy
Odpovedať
Profilova fotka
@miro1984 každá banka má svoje vlastné podmienky
Odpovedať
Profilova fotka
@miro1984 ja som dala takú všeobecnú info, ale podmienky presné sa môžu líšiť podľa konkrétnej banky, treba si pozrieť svoju záložnú zmluvu a obchodné podmienky Vašej banky - skôr ale myslím, že v záložnej zmluve to bude lepšie uvedené.
Odpovedať
@andreah25 @miro1984 Tak to som počula prvý krát, že treba mať nejaký súhlas od banky, že chce niekto prenajímať nehnuteľnosť. Veď to asi nikto tak nerobí a to drvivá väčšina ručí práve tou nehnuteľnosťou...
Odpovedať
@waitinka7 v tých zmluvách je zväčša pokuta, resp. právo veriteľa k okamžitej splatnosti hypotéky, ak je napr. prenajímaný bez schválenia. Ale presne ako píšeš, určite skoro nikto ohľadne toho banku neoslovuje. Takže ja by som si s tým hlavu nelámal.
Odpovedať
Profilova fotka
fiha to som ani netusila ze sa nieco taketo deje, z rodiny tak tiez spravila jedna kkocka ze prenajima byt ktory si kupila na hypoteku a neviem o tom ze by to niekde hlasila :-D uz nevedia co by vymysleli v tych bankach .a banky s tym nerobia potom nejaky problem? udelia bez problemov ten suhlas?
Odpovedať
No ja teraz riesim kupu bytu cez hypoteku,rating mam dobry,cakam uz len na znalecky posudok,no zatial ziadne otazky z banky,ci to chcem na byvanie,ci prenajimat a priznam sa,nie celkom tomu rozumiem,z pohladu banky,zalozne pravo tam ma,takze ci tam budem byvat,alebo prenajimat,alebo to necham prazdne a raz za tyzden pridem zaliat muskaty..pokial zodpovedne platim splatky hypoteky,moze im to (banke)byt predsa jedno,nie?
Odpovedať
@miro1984 je to asi kvôli tomu, že keď prestaneš platiť a v najhoršom scenári si banka uplatní záložné právo a byt pôjde do dražby, predsa asi bude problém pre banku byt vydražiť, keď tam budú mať nájomcovia nejakú dlhoročnú zmluvu. Takto je banka chránená, ak dovolí napr. max. jednoročný prenájom. Ale myslím si, že to väčšina ľudí s bankou nerieši.
Odpovedať
@johnny14 To,co pises dava na jednej strane zmysel,na strane druhej,ked ide byt do drazby,doslova vyzenu odtial samotneho majitela,nieto este najomcu:-),urcite aj tieto veci ma banka nejak osetrene,napr tymto sposobom,aj ked teda,ako pises,zrejme to nik neriesi:-)
Odpovedať
@miro1984 vyhnať nájomcu nie je také jednoduché....on má proste platnú zmluvu na ten byt....to, že sa mení majiteľ si myslím, nie je až také dôležité. A hlavne veď ono celkovo sú prípady, keď samotný majiteľ má problém vyhnať neplatiaceho nájomníka. A napr. policajti ho nemôžu len tak vyhodiť, ale musí sa to riešiť súdnou cestou. To sú také paradoxy. A keď nájomník platí a má riadnu zmluvu určite je to oveľa zložitejšie tú zmluvu zrušiť.
Odpovedať
@johnny14 Inak,to mas pravdu,viackrat som o tom cital a udajne doslova slucka na krk je prave zmluva na dobu neurcitu,kde vraj ma Tvoj najomca narok na nahradne byvanie od Teba ako prenajimatela,nuz neviem,niesom zbehly v tych zakonoch,no raz sa nejaky pravnik v rozhovore vyjadril,ze to pravo je postavene tak,ze stoji skor na strane najomcu,daco v tom zmysle.
Odpovedať
@miro1984 dokonca si myslím, že nie len keď je to na dobu neurčitú, ale aj keď má zmluvu napr. na rok a napríklad neplatí už druhý mesiac, ty ho nemáš ako vyhodiť z tade, policajti ho tiež nevyhodia. Proste bez právoplatného rozhodnutia súdu ho nedostaneš z bytu a to potrvá určite nejakú dobu. Aj keď nie som právnik, tak sa môžem mýliť.
Odpovedať
@johnny14 Tak mozes mu dat vypoved z najmu,myslim zo zakona su min.3 mesiace vypovedna doba,ale zalezi natom,ako je urobena zmluva,resp.to,co je v nej,no aj tak,ked das niekomu vypoved a on tam bude povedzme vo vypovednej dobe tie 3 mesiace a tie Ti samozrejme tiez nezaplati..tahaj sa s nim potom po sudoch,pre par stoviek eur,kopec casu a nervov,pri tej pruznosti a celkoveho stavu naseho sudnictva sa to moze tahat snad roky,no ma to zmysel,myslim,ze nema.
Odpovedať
@miro1984 ale to je proste jedno, či ja mu dám výpoveď alebo nie, on proste keď nebude chcieť sa odsťahovať, tak bez právoplatného rozhodnutia súdu, čo môže trvať dlho, ho z vlastného bytu nedostanem.
Odpovedať
@johnny14 Minule tu nejaka zena napisala recept na toto,teda riesenie,prist s tromi hrubokrkymi,zazvonit a povedat,ze od buduceho tyzdna tu budu byvat tiez :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@waitinka7 @miro1984 @drahhu Toto nie je záležitosť o ktorej by ste mali počuť, alebo o na ktorú sa bude banka pýtať, toto je záležitosť, ktorú si treba v podpisovaných zmluvách čítať. Priznajte sa, kto z vás všetkých čo ste tu, ste si riadne prečítali celú úverovú a celú záložnú zmluvu? Áno, 99,9% klientov tieto zmluvy nečíta a nevie o dôležitých podmienkach a pravidlách, ktoré musí dodržiavať v čase, keď má nehnuteľnosť založenú banke. Ako sa tu už spomenulo - ak nedodrží klient niektoré z týchto ustanovení zmlúv, či obchodných podmienok, banka má právo v lepšom prípade na pokutu/či sankčný úrok, v horšom prípade má právo na okamžité zosplatnenie hypotéky. Ja sa teda pýtam - nie je lepšie požiadať si banku o súhlas s prenájmom a banka ho v pohode dá ako nepožiadať o súhlas, banke ma nahlási ,,milý sused" a banka mi zosplatní hypotéku (zosplatnenú hypo žiadna iná banka nezrefinancuje, takže ak nebudete mať peniaze na vyplatenie hypo, tak si banka uplatní záložné právo a stojí Vám to za to, prísť o nehnuteľnosť len preto, že ste si nepožiadali o jeden papier?) - ale tak toto už píšem extrém - skrátka, ak je zmluvná podmienka, treba ju dodržať.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?