Je lepší odhadca z banky, alebo odhadca zavolaný nami?

Profilova fotka
Dobry vecer, potrebujem poradit ohladom odhadcu..co je lepsie odhadca z banky alebo nami zavolany nas odhadca? Nas financny poradca nam stale dohadzuje vlastneho odhadcu, len som sa docitala asi tolko ze vlastny odhadca sa musi platit a banka aj tak zraza z tej sumy co on ohodnoti..Odhadca z banky sa vraj neplati ale ohodnoti nehnutelnost ktovie ako..tak teraz neviem co je lepsie
Odpovedať
1
2
@magnum2008 podla mna sa aj odhadca z banky plati..my sme mali svojho znalca a v bake si to samozrejme ešte dali skontrolovat svojmu internemu..podla mna to da aj logiku..keby robili znalecke zadarmo tak znalci nemaju robotu..lebo ked člokvek potrebuje znalecky tak vačšinou pre banku alebo na ine pravne ukony.. Ale možem sa mylit.. niekedy maju banky akcie..trebrz že za znalecky neplatiš alebo zlava z poplatku za sprostredkovanie uveru a pod..vtedy sa to oplati..
Odpovedať
my sme mali najprv vlastneho, v banke cenu skresali... nedali nam hypo (SZCO prijem atd. to je jedno) potom (rok na to uz s dobrym danovym priznanim) sme mali uz odhadcu z banky, jeho odhad nijako neupravovali a schvalenie hypo bolo niekolko nasobne rychlejsie. Takze ak to budem este niekedy riesti, co dufam ze nie, tak si vezmem asi uz len toho z banky :-)
Odpovedať
@magnum2008 .....no ja mam skusenost taku, ze pokial som brala hypo uver na 3oj izbak tak som znalca nepotrebovala....pani v banke to dala do PC a odhad spravila cez ich tabulky. Pred rokom som potrebovala podstatne vysiu sumu tak som potrebovala preuverovat uz dany uver a vtedy som znalca uz potrebovala a platila som si ho sama cca jedna nehnutelnost 270€. Asi to zalezi aj od pozadovanej vysky uveru. Samozrejme ani odhadca nemoze premrstit cenu na odhade, banka si to aj tak da overit.
Odpovedať
@magnum2008 nám znalca dohodil fin. poradca, ktorý nám hypo vybavoval. Cena za znalecký posudok bola 100€. Posudok banka akceptovala v plnej výške...
Odpovedať
Profilova fotka
@katarinka2010 @miguelx @erina11 @marianka_21 dakujem za rady, asi nakoniec budeme mat toho vlastneho co nam stale nuka nas financny poradca len zas bohvie kedy to bude, lebo so vsetkym si dava strasne na cas. ]-(
Odpovedať
@miguelx dovodom prečo ste ale nedostali uver nebol koli znaleckemu posudku ale koli prijmu..takže to su dve odlišne veci..
Odpovedať
@ katarinka2010 to je pravda.. ale to bola veta off topic. prijem bol dostatocny, no nebol priznany v tom danom roku - tiez nedolezita info, len aby bolo jasne preco som daval robit 2x posudok. chcel som len poukazat na to, ze som mal moznost v priebehu par mesiacov skusit obe varianty: bankovy ci externy odhadca. externeho posudok nehnutelnosti bol niekolko dni na kontrole, kdezto bankovy siel mnohonasobne rychlejsiej. to som tym chcel povedat.
Odpovedať
@katarinka2010 a este jedno. vobec si nemyslim, ze by odhad mohol rozhodovat o tom ci poskytnut/neposkytnut uver. chcel som len poukazat na vyhodu: 1. rychlejsie schvalenie 2. mensie riziko skresania odhadovanej ceny To je vsetko.
Odpovedať
@miguelx je to individualne...može to byt rýchlejšie ale myslim si že nie lacnejšie.. a pri tých všetkych poplatkoch pri vybavovani uveru kataster, znalec, overenie podpisov, poplatok za spracovanie uveru a i..
Odpovedať
@katarinka2010 to je pravda, bol drahsi a peniaze treba. ved keby boli neberieme hypo, no nie ;-)
Odpovedať
@miguelx tak je..najlepšie je vystihnut akciu..aspon zlavu z poplatku za spracovanie..ak už človek musi platit tie ostatne veci..my sme nemali štastie na akciu ani pri dome ani pri byte =-)
Odpovedať
Profilova fotka
My chceme uver 60 tisic, mame to v banke predschvalene..vo VUB banke..len co som tak pozerala na nete tak vub dava len 80% z hodnoty. neviem preco ale myslim si ze nas financak na nas kasle a proste nam dal papiere len do tejto banky kde mame obaja ucty, ale co som sa docitala tu na MS tak vub vraj neberie nejako ohlad ci je klient alebo nie a praveze vela ludi dostalo ovela vyhodnejsiu ponuku v inej banke. on to urcite vie ale pripada mi to vsetko tak ze nas chce mat co najskor z krku.lebo uz raz nam mal vybavovat uver na dom a vtedy nam povedal ze nam vo vub nechcu dat a ze tatra banka nam ponukla najlepsie lebo sme chceli 30tisic na dom + 20tisic rekonstrukcia. a rucit sme chceli samozrejme kupovanym domom a vraj tato jedina banka spravila tak ponuku ze nejako sa to odpisuje ci co tie peniaze na rekonstrukciu. len ten dom nam vtedy nevysiel ohladom sikovneho realitneho maklera ktory ho jednoducho predal a nebral ohlad na to ze sme uz vybavovali uver a vsetko. no a teraz zrazu nam uz vub predschvalila uver a uz nam ho chcu dat..neviem ci nebude lepsie si to samy vybavovat aspon by sme vedeli na com sme a nie takto aby sme niekomu robili saskov.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Som dlhoročný vraj VIP klient VUB banky. Napriek tomu mám v pláne od nich odísť a aj hypotéku si beriem z inej banky. Dôvod? Vďaka nedávnej kampani na sťahovanie klientov z iných bánk mi trvalo schválenie hypotéky s už predschváleným certifikátom 3 týždne a dokonca nebola schválená v predpokladanej výške, ktorú som si ja blb dala do zmluvy so staviteľom (opakovane som volala dáme z hypotekárneho centra, či naozaj môžem počítať s touto sumou). Schválili mi sumu o 11tis Eur nižšiu, ako som potrebovala. Myslela som, že je to chyba schvaľovateľa alebo zlého znaleckého posudku na pozemok. Bola to chyba dievčat na hypotekárnom (počas schvaľovania si ma prehodili 2 dámy...). Tá druhá nemala úplný prehľad o mojej situácii a navyše pravdepodobne ani jedna z nich netušila, že pri ručení pozemkom mimo Bratislavy sa dáva hypotéka maximálne 60% zo znaleckého posudku, v Bratislave je to vraj 80% (info z inej pobočky). Myslím, že kvôli kampani nestíhajú kmeňových klientov. Záver: Posudok mi robil pán spolupracujúci s rôznymi bankami. Chyba nebola v jeho posudku, ale keby mi robil posudok niekto z banky, pravdepodobne by ma na tú nízku hodnotu možnej hypotéky upozornil.
Odpovedať
Profilova fotka
mi sme brali úver a aj znalca sme mali zo Slovenskej spotiteľne. Úver nám schválili bez problémov za 2 dni a do týždňa bol načerpaný na účet predávajúcich. Za znalca sme platili 90€
Odpovedať
Profilova fotka
@trend270 my sme na tom podobne, teraz riesime VUBku a v certifikate samozrejme vacsie percento ako nam slubili. tiez som udajne VIP klientka. keby sme mali dostatok casu, riesime inu banku lenze uz aj ten cas nas suri
Odpovedať
@erina11 to ste mali nejakeho draheho odhadcu, tuna v BA sa za byt palti cca 100 - 150 € a za dom 150 - 200 € takze tych 270 je velmi vela....
Odpovedať
Pri vybere znalca je dôlezite ake ma ceny a s akymi bankami pracuje lebo znalec a znalec je rozdiel a banky si vedu databazu znalcov ktorym dôveruje to su väčsinou ich interny a znalcov ktorym dôveruju. Cize ak nemas skusenost so znalcami odporucam znalca z banky, kde si budes brat hypoteku určite ti to urychli proces vybavovania hypoteky :))
Odpovedať
Profilova fotka
@kingo ani som nedostala na vyber financak nam proste oznamil ze vo stvrtok pride odhadca a hotovo. pyta od 150-200e takze cena asi normalna.a co som sa docitala tak vub ma za znalecky posudok na rodinny dom tiez 150e, tak aspon dufam ze dobre pochodime. ale verim tomu ze ta vub nebola vobec dobra volba a sama som spravila chybu ze som doverovala financakovi ktory nas asi len taha za nos. vidi ze sa v nicom nevyzname co sa tyka tohoto tak nas presviedca o vsetkom jak je dobre. aspon ze tu na MD sa mozem docitat aspon kolko tolko a jeho dufam ze uz do smrti neuvidim.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 7 mesiacoch
Profilova fotka
@leila13 ahoj, pises ze ste mali znalca zo SLSP. My si tam chceme zobrat uver na pozemok (ale riesime cez fin poradkynu) a dnes som volala do SLSP, ze oni znalcov nemaju, ze si len mame pohladat na jaspi, tych oni uznavaju. A potom mi pani povedala, ze ak pride k cerpaniu uveru, tak ze naklady na znalecky posuokd nam preplatia. Prosim ta, ake mas ty skusenosti? dakujem
Odpovedať
neviem ako to je naozaj ale podľa mňa znalca objednaný z banky bude predsa len v konečnom dôsledku prihliadať viac pre banku a naopak od znalca objednaného súkromne možno očakávať že trošku pomôže. Nechcem tým však nijakému znalcovi uškodiť a hádzať všetkých do jedného vreca. Istotne sa objavia aj seriózny ľudia.
Odpovedať
Profilova fotka
Mate skusenosti s tym, ze banka vam po schvaleni ziadosti preplati naklady na znalecky posudok?
Odpovedať
Ahojte, aj my teraz riesime ci si vziat znalca z banky, alebo externeho cez realitku. Viete poradit? problem je vsak, ze este nie sme rozhodnuti na 100% ktoru banku si nakoniec vyberieme pre hypo. Takze este by som sa chcela spytat, je mozne mat znalca z jednej banky a nakoniec brat uver z inej? Dakujem za rady :)
Odpovedať
po vlastnej skusenosti, urcite odporucam externeho znalca!!!
Odpovedať
@slaavka ak mozem vediet tak preco? no nakoniec sme sa aj my rozhodli pre externeho..bude sice drahsi, ale rychlejsie sa dopracujeme k znaleckemu posudku a mozme koncene hladat banku kde zobereme uver. Este som sa prave informovala ze jedna banka skresava znalecky posudok vzdy na kupnu cenu. Nerozumiem potom vyznam znaleckeho posudku v tejto banke...Viete niekto prosim?
Odpovedať
zožen si vlastného, každý odhadca má možnosť na tom ktorom koeficiente zvýšiť alebo znížiť cenu o nejakú sumu, dokonca som počul že až o 5000€. My sme si dali robiť posudok, povedali sme na akú sumu potrebujeme a na takú aj bol spravený. Mali sme už jeden starý posudok na ktorý sa pozrela, zhodnotila opravy a momentálny stav a na rovinu povedala že sa to dá a tak prispôsobila všetky koeficienty. Samozrejme oni vedia ako to urobiť a hlavne pre ktorú banku to ide tak aby to prešlo a nebolo podozrivé. platili sme za komplet 240€ ohodnotenie na 35000€. V cene bolo všetko, kolky na kataster, dva CD a tri kópie.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Ahojte, s priatelkou riesime uver na dom. Tiez sa nevieme rozhodnut ci si vybrat externeho alebo interneho znalca..... Viac sa sice priklaname k externemu......Kazda minuta nam je vzacna a neradi by sme vyckavali tyzdne a tyzdne..... pozerali sme zoznam znalcov na JASPI, takze si musime v kratkej dobe vybrat resp.oslovit znalca....
Odpovedať
Profilova fotka
@saler aj odhadcu hladaj podla referencii. Pytaj sa okolo seba.
Odpovedať
@saler ak si vyberiete externého odhadcu, overte si v banke, v kt. vybavujete úver, či ho náhodou nemajú na ich čiernej listine, t.j. či je pre banku akceptovateľný...banky si vedú také zoznamy, aby ste neboli prekvapený, že vám neuznajú jeho znalecký posudok už len kvôli tomu, že s daným odhadcom mali nejaký problém.
Odpovedať
Profilova fotka
My mame so znalcom zo SLSP dobre skusenosti, hodnota viac ako sme cakali a banka to akceptovala v 100% vyske
Odpovedať
Dakujeme za rady, urcite si preverime v banke ci je akceptovatelny pre danu banku. Dame vediet aspon tak okrajovo, ze ako sme pochodili... :-) Ale verime, ze to bude vsetko ok. Dakujemeee
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?