Je 20 000€ dosť financií na začiatok stavby domu?

Milí strecháči, poraďte, či sa máme vôbec pustiť do stavby domu - bungalov - 135m2 úžitková plocha, ak máme už pozemok a k tomu 20 000€ na začiatok. Výstavbu by sme kombinovali - niečo svojpomocne, niečo stavebné partie. Ostatné peniažky by sme riešili cez hypo.
Odpovedať
Profilova fotka
@anpevi: ja si myslim ze na vytiahnutie murov do 1m, co je podmienka banky na uvolnenie pripadnej hypo to staci...ale nech sa vyjadria znalejsi :-)
Odpovedať
Ja si myslim, ze by to mohlo byt o.k. zalezi, kolko ti slubila banka, ze ti pozicia...
Odpovedať
Profilova fotka
Vysypat sa uplne z penazi nie je rozumne. Urcite si ponechat min. 6x mesacny prijem ako zeleznu rezervu. Velmi dolezity faktor je aj mesacny prijem rodiny. Co z toho, ze mas pozemok, 20k na ucte a prijem nepostacujuci na dostatocnu hypo.
Odpovedať
@anpevi NA začiatok áno. Koľko chcete preinvestovať? 135 m2 dom - rátaj tak cca 100.000 € + ešte niečo na exteriér. Pokiaľ toľko nemáš, bude to stavba na roky.
Odpovedať
@kaspy áno samozrejme, rátam aj s tým, že ostane nejaká tá rezerva. Mesačný príjem máme asi postačujúci. Dokopy s manželom 1800€. Myslíte, že to stačí?
Odpovedať
@chrobak7 no rátali sme 100 000 už aj s niečím na exteriér. Nehovorím, že na finish stav, ale aspon oplotenie a nejaku dlažbu to hádam postačí
Odpovedať
Profilova fotka
@anpevi rozhoduje aj typ základov, pre aké sa rozhodneš, lebo základové pásy sú oveľa lacnejšie, ako základová doska... nám dosku robila firma a stála skoro celý Tvoj uvedený rozpočet, keby si to robíš sám, tak čosi ušetríš, ale je to fakt drahá vec...
Odpovedať
Profilova fotka
@anpevi ˇodpoveď barborkao je z jednej skúsenosti, treba si urobiť prepočet, dobrý projekt, zbytočne nepredimenzovať prvky len preto, že projektant to tak navrhuje. Prvé stavby na doske 20 cm som navrhoval pred 30 rokmi, sú v prevádzke v extrémnom prostredí bez problémov.
Odpovedať
Profilova fotka
@anpevi tak ja sa zas pridam s porekadlom :D komu sa neleni, tomu sa zeleni :D , pozrite album do tejto fazy cca 12 000 ,,najdolezitejsie je ale spravny projekt a mat vsetko premyslene
Odpovedať
Jasné že to postačuje, predpokladám že začnete na jar a do jesene môžete mať hrubú stavbu pod strechou, za celý rok pri tom príjme v pohode našetríte 10tis, za 30tis máte podstrešenú hrubú stavbu. Spravíte si rozpočet čo ešte chýba a na zvyšok si požičiate menšiu sumu. So základmi nemaj obavu, mám platňu 100m2, stála ma svojpomocne niečo cez 4tis a roboty na nej nebolo veľa. Nečakajte a choďte do toho:) Nech sa darí.
Odpovedať
@jan45 - presne tak, ak projektant nie je zbehlý, tak je všetko predimenzované a sú to zbytočné peniaze za materiál, pri stavbe sa to nazbiera. Najlepšie je mať niekoho skúseného kto to na mieste posúdi.
Odpovedať
Profilova fotka
Pri takomto rozpocte sa podla mna do zakladovej dosky a metrovych murov dostanete v pohode a potom je to uz len na banke, aby vam schvalila uver na dokoncenie stavby.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Ja som mal okolo 4tis.
Odpovedať
ak budes nosit cihle tak je to na hrubu stavbu.
Odpovedať
Mys me boli v podobnej situácii, mali sme pozemok, na základy + 1m múrov (Ytong) pre banku, mal som na to vyčlenených 15 000e , dohodli sme sa tak so stavbárom, v tej cene nám urobil základ.dosku + múry nakoniec vytiahol až po veniec, potom nabehol znalec a hlavná hypotéka, samozrejme som si učotvníctvo nastavil už v predstihu tak, aby mi to všetko pekne kliklo a hladko prešlo..podotýkam, že som to všetko riešil teraz na jar, apríl 2017 a dnes sme už pod strechou, akutálne riešime elektriku a vodu, stropy atd..ak pojde všetko ako má, niekedy v máji bývame...treba v každom prípade ešte rátať s rezervou, ako sa spomínalo vyššie, hlavne na papierovačky,povolenia, projekt, geom. zamerania,atd...na to som si vyčlenil + 3000e... aby bola rezerva...
Odpovedať
Tu sa tazko radi. Ja som za 20 tisic postavil hrubu stavbu spolu so strechou bez okien.
Odpovedať
Profilova fotka
@anpevi ahoj. ja mám bungalov cca 120m2 úžitková plocha, za tých cca 20tis som spravil dom po veniec. A potom volal znalca a šiel do banky žiadať úver. Iba partia, svojpomoc takmer nulová (nemal som na to čas, ani skúsenosti). Ale vopred som presne vedel, čo ma vyjdú výkopy, koľko betón, koľko tehly, atď. Samozrejme šli podľa projektu. Iste, svojpomocne sa dá dosť ušetriť, ale musíš tam stále byť, všetko strážiť a všetko vybavovať a naháňať. Mne to za to nestálo. A ako píšu vyššie, určite si nechaj aj rezervu, nemiň všetko na výstavbu. A podľa mňa nie je dobré šetriť na hrubej stavbe. Lebo tam už nikdy nič neopravíš ani nevymeníš. Radšej lacnejšie obklady, lacnejšie vybavenie, atď. A keď vieš, skús si dopredu v banke zistiť, aké majú podmienky, koľko ti dajú (aké %), atď. Na úver má značný vplyv aj to, či stavba je niekde v meste, alebo na nejakej dedinke. Tam ti výrazne vie banka krátiť úver a nemusíš mať ani na dokončenie domu (jedine ak predáš byt, ak máš). Mne môj dom vyjde na cca 105tis, okrem exteriéru (a bez vybavenia). Tých 100k čo uvažuješ, možno, ale pri značnej svojpomoci. Držím palce. :) :) :)
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 @roman_x samozrejme, je to moja jedna vlastná skúsenosť. :-) doska je dobrá, ak ju treba, nám ju treba vzhľadom na vysokú spodnú vodu. svojpomocne sa nám stavať nechcelo a z toho pramení aj cena, ktorú som uviedla. ;-) @anpevi ak si šikovný a hlavne sa Ti chce, rozpočet Ti stačiť bude. nechcem, aby môj prvotný príspevok vyzeral zavádzajúci. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@anpevi bungalov 10x 12 projekt + papiere 2000 e základy svojpomoc 4500 e tvárnice ,lepenka atd 4800e praca obv múry 1300 e 3 živnostníci strecha komplet drevo falcovana krytina s prácou spolu 8700e okna slovaktual 3 skla dvere 3800e cena 21300 EUR plus mínus 500 e ale vela prace kopanie , a všetky pomocné prace sami , ˇpozemok aj s existujúcimi prípojkami sme mali čiže treba este ak nemate pripočítať to.
Odpovedať
@anpevi pokial je pozemok rovinaty a nie je v kopci,nepotrebujes extra terenne upravy na zaciatok,tak vytiahnes mury a ak viete,ze hypo dostanete,tak do toho chodte. Cenu sa neda presne povedat,lebo niekto potrebuje ihned vsetko mat spravene a zadlzi sa banke nehoraznymi mesacnymi splatkami a niekto sa uskromni.
Odpovedať
@anpevi vies ze meter stoji cez firmi 800-1000e plus minus tak vies ze za 20 das tak mury po veniec. Vsetko zavisi od od prejektu a tvojej narocnosti.
Odpovedať
ďakujem vám všetkým za povzbudivé slová, veľmi mi to pomohlo. A ešte k tomu pozemku, je to uplná rovina, takže veľké terenne úpravy sa tam robiť nebudu.
Odpovedať
Profilova fotka
Ja si tiež myslím, že to je dosť ale treba hľadať cesty, presne tak ako vám písali, že treba hľadať riešenia a nesúhlasiť so všetkým najdrahším čo projektant navrhne alebo naprojektuje pokiaľ to nie je úplná nutnosť. A na taký začiatok je to podľa mňa dosť :)
Odpovedať
@roman_x no k tým projektantom mám svoj názor, každému by som dal lopatu a kelňu do ruky a nechal makať na stavbe minimálne rok aby videl čo je život stavbára. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@anpevi dozoroval som dom, kde 100 m2 obytnej plochy stálo 16 000 €, ale na to treba životný štýl. Každopádne pokladám dnešné domy za predražené, konštrukčne nezvládnuté. Každý sa spolieha, že to program nakreslí.
Odpovedať
V podstate tu všetko odznelo :-) Dobrý projekt je dôležitý, naozaj sú niektoré domy veľmi predimenzované. Stavali sme jeden rodinný dom, ktorý mal také základy ako by to mal byť 8-poschodový činžiak :-D Dôležitý je projekt, aby ste mali tých "správnych" pracovníkov a už len veľa sily prajem ;-) Čo sa týka hypotéky, budúci rok sa podmienky trocha zhoršia, ale to už uvidíte... Nech sa vám darí.
Odpovedať
Profilova fotka
Ojooj s dvadsitimi tisickami mozete kludne zacat stavat. Vsetko podstatne tu uz bolo povedane. Ja uz len poprajem stastie
Odpovedať
Po veniec by malo stačiť ďalej pochybujem. My sme toho roku urobili základy a deku a pokračujeme na druhý rok. A vyšlo nás to materiál plus práca cca 10 000 eur. Ytong nás vyjde cca 6000 eur práca okolo 3000 a strecha cca 10 000. Nakoniec okná a dvere cca 7 000. Pociarknute cca plus také veci a sachty, skrinka na plyn, elektriku 40 000 eur. A rozloha domu takmer rovnaký ako máš ty.
Odpovedať
Profilova fotka
Podľa mňa aj základovka aj múry do metra sa do 20000€ zmestia v pohode. No treba rátať s tým, že si isté veci asi budete musieť spraviť sami :-|
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?