Hypotéky, úvery. Kde je najlepšie sa "úpísať"?

Profilova fotka
Plánujeme kúpiť byt a tak som obehla pár bánk a dala si vypracovať predbežnú kalkuláciu hypotéky. A asi ako väčšina, som zhrozená... 8-( Viete mi poradiť, kde je "najvýhodnejšie" zobrať hypotéku?
Odpovedať
Profilova fotka
Kazdy clovek ma najvyhodnejsiu inu banku, kedze kazda ti to vypocita inak.. skus si vybrat taku ktora ti dava najmensi urok a ktora ma najmensie poplatky.. plus tam sa potom pytaj ci ti pomoze na znizenie percent uroku poistenie u nich a kreditna karta.. a ked mas trvaly pobyt este u rodicov a povies to banke tak sa ti zlepsi bonita..
Odpovedať
@atari89 Môžem sa spýtať, prečo by sa mala zlepšiť bonita, keď mám trvalý pobyt u rodičov?
Odpovedať
@vvladkaa myslim ze uz len preto lebo takpovediac rodicom nemusis platit za byvanie, najom :-)
Odpovedať
@fricko ale trvalý pobyt ešte nič neznamená, aj ja mám ešte trvalý pobyt u rodičov, ale už niekoľko rokov tam nežijem a bývala som donedávna v podnájme, ktorý predstavoval výdavok 330 EUR mesačne. Banka pri posudzovaní žiadosti o hypotéku už tento výdavok nebrala do úvahy, keďže po nadobudnutí vlastnej nehnuteľnosti odpadol. Ja zase viem tak, že bonitu zvyšuje, ak už človek vlastní nejakú nehnuteľnosť.
Odpovedať
Profilova fotka
Výborná téma...toto zaujíma aj mňa..ktorá banka v "dnešnej dobe" je pre hypotekárny úver najvýhodnejšia..Tiež by som chcela vedieť, že kedže som rozvedená s jedným dieťaťom, či berie banka do úvahy aj to, že otec dieťaťa mi mesačne platí výživné...či sa teda aj to zarátava akoby do môjho "príjmu" alebo toto banku vôbec nezaujíma?Výživné mám priznané v rozsudku a bývalý manžel mi ho podla toho aj platí.
Odpovedať
myslím, že tých faktorov, podľa ktorých ti vypočítajú úrokovú sadzbu je veľa. napr. ja som dlhoročným klientom vub-ky a vyšla mi najhoršie.
Odpovedať
kamilka12, ja som tiež v štádiu vybavovania hypotéky, som slobodná mamička a bývalý partner mi pravidelne platí výživné na dieťa. Tento príjem sa však zrejme neráta do príjmu, z ktorého platíš hypo. Berie sa to tak, že tie výživne patrí Tvojmu dieťaťu na čiastočné vykrytie jeho potrieb:-). Usúdila som takto na základe faktu, že pri výpočte príjmu sa nikto neopýtal na výšku výživného, hoci som túto skutočnosť uviedla. Taká je zatiaľ moja skúsenosť.
Odpovedať
Profilova fotka
Kedze je velmi tazke napisat, ktora banka je kvazi najlepsia, skor by som pridala skusenost, s ktorou bankou sme spokojni neboli. Manzel mal dlhe roky ucty v Tatra banke, aj osobny, aj podnikatelsky. Kym sme nezacali stavat, bolo vsetko v poriadku - v banke nas doslova zrali, ponukali vsetko mozne aj nemozne. Ked sme sa informovali na pripadny hypotekarny uver, v nicom nebol problem - slubili nam akukolvek sumu pri perfektnom uroku. Zacali sme stavat a samozrejme ako prve sme uvolnovali vlastne prostriedky. Po ich minuti sme poziadali o uver a zrazu sa z oblubenych klientov stali neoblubeni (hotovosti na uctoch uz neboli to, co byvalo) a ponukli nam max. jednu tretinu z toho, co sme ziadali. Tak sme naklusali do ostatnych bank a jedina, ktora bola ochotna dat vyssiu sumu (velky dom, relativne nepredajny, je pre banku risk) bola CSOB. Preniesli sme vsetky ucty a doteraz s nimi nemame vobec ziadny problem. Su max. ochotni vo vsetkom - cize ja urcite odporucam. A druha vec - maju ovela nizsie poplatky za vedenia uctov, ako ma Tatra banka. Ta je vyslovene najdrahsia v tejto republike a ako som zistila, klientov si vazia, len kym je na ucte vela penazi - co pri stavbe domu vonkoncom nehrozi :-o Velmi dolezitym kriteriom je splacanie hypoteky - ci linearne alebo anuitne - ale to len v pripade, ak sa chysta niekto predcasne splatit hypoteku. Snad som trosku pomohla. @kamilka12 Ano, banka berie do uvahy vsetky tvoje prijmy - nezalezi na tom, ci je to vyzivne, materska ci ine. Dolezita je vysledna suma. @vvladkaa Myslim, ze ci vlastnis alebo nevlastnis nehnutelnost, zvysuje bonitu jedine v pripade, ak nou chces aj rucit. V pripade, ze napr. stavias dom a mas byt, ktory sa aj tak chystas predat - to banka neberie do uvahy (nie su ani oni blbi, vedia, ze ak nim nechces rucit, tak sa ho chystas predat). S tym trvalym pobytom netusim - ale pochybujem - kedze trvaly pobyt je relativna vec - mozes ho mat kdekolvek.
Odpovedať
@blondiee83 Môže byť ako ty píšeš, len ma zaskočilo ako niekto hore uviedol, že keď v banke poviem, že mám trvalý pobyt u rodičov, že budem mať vyššiu bonitu. Inak ja tiež teraz postupne prechádzam z Tatry do ČSOB, kde mi poskytli hypotéku:) máš pravdu, zatiaľ som sa stretla s veľmi ochotnými pracovníkmi na pobočkách, len si musím zvyknúť na ich internetbanking a tiež na to, že bankomat a pobočku nemajú na každom rohu ako Tatra, ale nevadí:)
Odpovedať
Profilova fotka
mam rodinu v banke, a nam radili nech povieme ze byvame u rodicov ze nam to zvysi bonitu, proste pre banku to znamena ze nic nemusis platit ziaden najom a tak, takze mas peniaze..
Odpovedať
Aj ja priložím skúsenosť, hoci nie je moja vlastná, ale kamarátova. Tiež riešil úver, chceli ísť s priateľkou stavať. Účty majú obaja v Slsp, keď obiehali banky, tak najlepšie podmienky ima dali v ČSOB. Potom išiel naspäť do Slsp a ukázal papier z ČSOB, že "aha, aké mi dali podmienky, lepšie ako tu, kde máme účty" tak prišla pani a dala mu ešte lepšie podmienky. takže treba behať a nedať sa :)) My by sme tiež chceli riešiť hypotéku, budúci týždeň ideme obiehať banky, tak uvidíme, že ako to dopadne.
Odpovedať
@sunpit v tomto prípade skús na nich ísť kartou, že inde ti ponúkli lepšiu sadzbu tak prehodnocuješ že prejdeš do tej banky aj s účtom.. oni ti vedia dať dole nejaké desatinky, stotinky aj na výnimku , takže treba zabojovať :-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
vo všeobecnosti platí, že tam kde máte účty a hlavne ak vám chodí na nich výplata by ste mali dostať najlepšie podmienky pre hypotéku, ale nie vždy to tak je, napr. pri VUb sa nam stalo to isté ako @sunpit ale zabojovali sa a zrazu všetko šlo :-) súhlas s @abadonka
Odpovedať
osobne si myslím ž neexistuje jedna konkrétna "najlepšia" banka pre všetkých. Každá má trochu inak nastavené posudzovanie bonity, úroky, poplatky... Treba si to jednoznačne obehať a myslieť aj na to, že hypoteka je na veľa rokov a človek tam bude mať pravdepodobne aj účet (teda aj tieto poplatky sú dôležite). Takže to že má neikto super skúsenosť napr. s ČSOB neznamená že to platí pre každého. Ked je niekde super personál v inom meste to nemusí platiť. Podľa mňa platí len popýtať sa známych a potom si ich pár OBEHAŤ. ;-)
Odpovedať
@zabka88 išla som, ale vubka mi nevedela dať lepšie ako unicredit - tá má teraz 4,2%. nakoniec som ale zistila, že keďže reálne budem čerpať hypotéku až niekedy v lete, neoplatí sa mi s tým teraz babrať, lebo mi nikto nevedel garantovať úrok. sadzbu
Odpovedať
@sunpit a to ti ponúkli pri fixe 3 či 5 rokov, či bez fixu? lebo to je pekný úrok.. máš pravdu možno ešte príde lepšia ponuka.. inak rušila som teraz teminák v dexii a všimla som si že aj oni majú celkom dobré úroky, skús potom kuknúť i tam , však za to nič nedáš :-)
Odpovedať
ahojte..ak by mal niekto zaujem o zaujimavu ponuku urokovych sadzieb, tak napiste mi IP, pripadne ak Vam vlasnte byvanie az tak nesuri, ako to vyriesit bez hypoteky.. 8-)
Odpovedať
Profilova fotka
Myslím si, že pri kúpe bytu je veľmi dôležitá úroková sadzba, ale pri stavbe domu už menej, nakoľko tam už vstupujú iné dôležité faktory ako napr.: kedy je možné úver dočerpať (aby ste nemuseli zbytočne navyše platiť banke iba úroky nad rámec splátok), príp. či si rozdeliť "hypotéku" na dve - aby sa jedna dočerpala - riadne platili splátky a druhú na dostavbu domu aby ste banke zbytočne nepreplatili. Tiež je dôležité, či banka potrebuje k jednotlivým čerpaniam iba fotodokumentáciu alebo originál faktúry (v tomto prípade je dobré vedieť akú časť hypotéky je ochotná poskytnúť bez dokladovania účelu)... Tieto kritéria sú podľa mňa dôležitejšie ako nejaké desatiny percenta, veď úver sa dá kedykoľvek po obnove fixácie úrokovej sadzby preniesť do inej banky. A potom už pôjde naozaj najmä o sadzbu:-).
Odpovedať
@leila13 No najlepší úver, alebo hypotéka je žiadna hypotéka. :-) Pokiaľ to ale bez toho nejde vždy ide o výber menšieho zla. Veľa štastia pri jej výbere.
Odpovedať
@zabka88 Hypoúver Invest za 4,2 % p.a. na 2 roky pre každého, Špeciálna ponuka platí len do 30. 4. 2012 - je to na ich stránke, v podstate to dávali každému. Ja to budem riešiť až v lete, lebo fakt nemám rada banky a bolo pre mňa stresujúce toto nakoniec zbytočné behanie z banky do banky, nehovoriac že som o tom nič nevedela, pokiaľ sa nepýtaš, tak veľa vecí ti jednoducho ani nepovedia a dozvieš sa ich až pri lámaní chleba. Aspoň také sú moje skúsenosti.
Odpovedať
@sunpit to je ich taktika :-S úplný súhlas..
Odpovedať
Profilova fotka
@vvladkaa Hej - maju menej pobociek a bankomatov - ale zase pri tatra banke si za to clovek aj poriadne zacvakal...Tiez mam taky nazor na ten trvaly pobyt u rodicov, ako ty - to je blbost - nas sa nikde ani raz nepytali, ci byvame u rodicov :-D Tak teda dufam, ze budeme aj nadalej spokojne :-)
Odpovedať
ani mna sa nepytali, opytala sa iba tak mimochodom,ci byvam s rodicmi, ale myslim,ze to nema ziaden vyznam.... @blondiee83
Odpovedať
Profilova fotka
ja som bola zatiaľ v Dexii - Prima banka a v Tatra banke. Obe majú celkom prijateľné úroky... V Dexii-Prima banke majú teraz akciu - neplatíte poplatok za zriadenie úveru, čo je viac ak 200€ ;-) No a samozrejme kto môže, využite aj štátny príspevok pre mladých (do 35 rokov). Je to do sumy 50 000€ a cca o 2-3% menej na úroku.
Odpovedať
@leila13 a co je ten prijatelny urok? ved napis aku sumu si chcela a aku splatku, kolko rokov a podobne..na porovnanie....
Odpovedať
Profilova fotka
@pusinka7 chceme 60000€ na 15 - 20 rokov. Úrok je 5-6%
Odpovedať
@leila13 no pocula so uz aj o 7%, ale stale je dost a, 5,5..da sa ist pod 5%,behaj po tych bankach, skusaj a vyjednavaj...
Odpovedať
@leila13 2% pri úvere so špm sa dá a pokiaľ im upíšeš aj poistenie, čo je síce osobne si myslím nie ideálny postup, tak cca 1,7% je dosiahnuteľných...
Odpovedať
@kamilka12 nie každá banka berie alimenty ako príjem, ale každá ich uznáva ako výdavok a s radosťou....
Odpovedať
@vvladkaa trvalý pobyt síce môže zavážiť, ale samo o sebe to nie je žiadne relevantné kritériu, vlastníctvo nehnuteľnosti zaváži, ale len v jednej banke...
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?