Hypotéka zo SLSP na prístavbu - problém v banke

Profilova fotka
Ahojte máme taký problém s hypotékou. Staviame dom teda prístavbu s nadstavbou na rodinom dome ktorý majú svokrovci a majú na nom tarchu. My sme zacali stavat s tými peniazkamy co sme mali ale chceme brat hypoteku zo SLSP. Znalec v banke nam ohodnotil celý projekt aj so starym domom na 260.000. My sme ziadali od banky 100.000 s tym ze vyplatime manzelov uver v sume 26.000 a nam zostane na dokoncenie 74.000. Nuz problem nastal ked si nas zavolali a dali nam dve moznosti. Zadali nam do ponuky ze musime brat 150.000 pretoze banka tvrdi ze ta suma je potrebna na ukoncenie stavby. 1. Mame investovat do stavby este 40.000(ktore nemame) aby nam dali 76.000 v 5tich tranzach uveru s tym ze manzelov uver sa vyplati takze na dom nam ostane 50.000. Realne sme uvazovali ze nam bude treba 80.000 2.Daju nam 150.000 ak mi zalozime nehnutelnost v hodnote 100.000 (co taktiez nemame)a tak nam daju peniaze v 2och tranzach uveru. Bol uz niekto z vás v takej situacii? Nevieme co mame robit po pripade ako to je v inych bankach? Sama pracovnicka nam tvrdila ze este takyto pripad na pobocke nemali, ze sa budu musiet s tym popasovat. Nasu pristavbu nam banka zamietla ako samostatny objekt, preto musia brat cely stary dom aj novy s pozemkom ako celok. Ja v tom nevidim adekvatny dôvod ze preto by to mali brat ako jednu stavb jednu rodinu.
Odpovedať
Profilova fotka
@biancis Vybavujem klientom hypotéky na výstavbu rodinných domov vo viacerých bankách. Banky financujú výstavbu obyčajne spätne - čiže ju preplatia až dodatočne. Pri čerpaní jednotlivých tranží býva problém, niekedy to trvá 2-3 týždne po dodaní fotodokumentácie a banka neprizná celú preinvestovanú sumu. Treba s tým počítať. Vo vašom prípade banka už má k zabezpečeniu aktuálnu hodnotu pozemku a starého rodinného domu, čiže by mala umožniť čerpať hypotéky do cca 70 % tejto hodnoty. To, že SLSP tvrdí, že na dokončenie potrebujete preinvestovať viac prostriedkov, až tak nevadí. Odporúčam zobrať väčší objem hypotéky a vyčerpať iba potrebnú sumu. Následne môžete banke oznámiť nedočerpanie hypotéky, majú za to poplatok 150 €. Možno by sa dalo nájsť komfortnejšie riešenie v iných bankách. K návrhu riešenia budem potrebovať kvôli zorientovaniu viac údajov. V prípade záujmu ma kontaktujte.
Odpovedať
Profilova fotka
@biancis Prístavba je prístavba - tzn. nie je to samostatný objekt a takto to nebude asi definované ani na liste vlastníctva ako samostatný objekt - čiže ak je na LV definícia ,,rodinný dom", tak to vždy bude iba jeden jediný rodinný dom a kľudne to môže mať aj dve samostatné bytové jednotky, stále je to jeden rodinný dom a banka ho zakladá iba ako celok, nie čiastočne. Treba sa na to pozerať z hľadiska banky - ak dôjde k nesplácaniu hypotéky a banka bude chcieť založenú nehnuteľnosť predať, Vy by ste si kúpila len časť domu, tzn. len jeho prístavbu? Isto nie.
Odpovedať
Profilova fotka
nieco velmi podobne sa stalo nam. Ani sa mi to nechce vsetko pisat, no podstata je taka, ze uz bolo vsetko dohodnute, este park krokov, a mali sme podpisovat zaverecne zmluvy-v Slov. sporitelni, a nakoniec z toho nic... nedali nam hypoteku... lebo zrazu toto a tamto. Nahnevani a sklamani sme odisli, zrusili sme si tam ucty, a v pribehu jedneho tyzdna sme dostali hypoteku v inej banke. bez akychkolvek problemov a otazok.
Odpovedať
V SLSP mam hypoteku, ale uz by som ju tam nevzal. S vybavenim problem nebol, ale dokladovanie formou znaleckeho posudku, pozval som ich znalca a aj tak to ide na superviziu(kolegovia v inych bankach dolozia foto alebo posudok akymkolvek znalcom a banka im to akceptuje a nic nestrhava), dal som ziadost o zmenu rucenia nehnutelnosti a dnes su to dva tyzdne a nic, lebo supervizor za nas kraj ma PN, tak to riesi iny, ale ma toho vela,...proste vzdy nieco nove, cim skor som chcel zalozit svoju nehnutelnost, tak najprv trebalo aby bolo skolaudovane, potom uz nestacilo, uz chceli aj zapis v katastri
Odpovedať
máme tam predschválenu hypoteku do 200tis eur a dali nám to na základe prijmov. Domček ešte len budeme staviať.Snaď sa zmestíme.
Odpovedať
@ina_maklerka @ina_maklerka Dobrý večer, podľa mojich informácií by malo byť nedočerpanie hypoteky bezplatné.
Odpovedať
Profilova fotka
@natalie2003 V SLSP sa jedná o zmenu zmluvných podmienok (plánu čerpania), kedy sa robí dodatok k úverovej zmluve. Poplatok je 149 €.
Odpovedať
@dawidoffka zaujímalo by ma ako to funguje v prípade stavby, ked ste si brali uver na stavbu domu, tak ste zakladali nejaku nehnutelnost alebo ste dostali 100%? lebo toto dokladovanie nechápem...
Odpovedať
@aki100 áno, zakladali sme inú nehnuteľnosť a mali sme 85%
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 mesiacoch
Profilova fotka
Dobrý deň, prosím o info niekoho, kto si v poslednom čase dal žiadosť na hypo do SLSP. My sme cez poradcu odovzdali 2. sept. 2018 všetky podklady (ideme stavať a zakladáme 2 byty) a odvtedy nemáme od banky žiadne info (okrem slsp to isté aj VUB). V pobočke mi povedali pred viac ako týždňom, že je to v supervizii a že tá trvá do 2 týždňov....v našom prípade však už prešli 2 týždne. Zaujíma ma teda či niekto z vás riešil u nich teraz v poslednom období žiadosť na hypo a či im to tiež tak dlho trvalo, resp. čo máme robiť, je možnosť to nejak urýchliť? Už nám "horí pod zadkom". Ďakujem za akékoľvek info.
Odpovedať
@veverickav prosím vás, presne toto mame aj my v SLSP už sme mali podpisovať tvrdili že sme super klienti nie je problém múry už máme a oni chcú nech mame ešte ďalšie prostriedky na účte vyše 11000... Do akej banky ste potom šli? Ďakujem keď aj súkromnú správu môžte poslat :-)
Odpovedať
@veverickav prosím vás do akej banky ste potom šli? Tiež mame teraz so slsp problém a to už máme aj Múry vytiahnute, zrazu chcú aby sme mali ešte na účte vyše 11000, dakujem
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
Nuz nakoniec sa to vyriesilo tak ze moji rodicia dali do zabezpeky svoj byt ktory bol pan z banky ohodnotit. Nebrali sme ziadny novy uver. Nastastie pani ktora pracuje pre slsp nam stale pomahala s rieseniami. Teraz sme v stadiu kedy uz nam druha tranza dochadza. Bohuzial s tymto Vam neviem velmi pomoct. Ine riesenie Vam nedali?
Odpovedať
Profilova fotka
@veva5 do mbank, hypoteka bola do tyzdna vybavena, so vsetkym
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
Zdravím. Potrebovali by sme poradiť . Dostali sme od svokrovcov dom. Dom má 10 rokov je skolaudovany ale nikdy to nedokončili čiže je to stále len hrubá stavba. ( kolaudovanie bolo po známosti) Dom bol ohodnotený v prímestskej časti na 120 000€. Chceli by sme 60 000€ na dokončenie plus z vlastných zdrojov. SLPS nám dala tri možnosti : 1. Dať do domu 25 000€ svojich a oni nám následne dajú 80 000€ 2. Zvýšiť žiadosť na 80 000€ s tým že nemusíme tých 20 000€ vyčerpať 3. Založiť inú nehnuteľnosť ( nemame aku) Keď sme súhlasili s možnosťou 2, zvýšime žiadosť tak sa začal kolobeh .. takýto papier a ešte takýto papier momentálne po nás požadujú nové stavebné povolenie ( ktoreho vybavenie môže trvať do pól roka) alebo staré , keďže nemeníme, nebúrame... všetko ostáva tak ako bolo len to dokončiť ( nové okna, kúrenie, omietky, fasáda,....) dnes nám zas volal finančný, že zas chcú kolaudačné rozhodnutie. Ja už vážne neviem vyše mesiaca sa naťahujeme a začínam mat depresie lebo sa nevedia vymačknuť stále je nejaký problém. Nakoniec sa zistilo že problém je v tom, že je to “nová stavba” - hrubá stavba, ktorá je skolaudovaná a má súpisné číslo a banka nevie čo ďalej s takým domom. Že na rekonštrukciu nám nemôžu toľko dať a na výstavbu domu nemôžu dať lebo je to skolaudované. Žiadosť sme dali aj do Tatrabanky a Vub ale tam čakáme na superviziu aj keď sa bojím že to dopadne rovnako.
Odpovedať
@michaela_g848 zaujimave ... hruba stavba a bola skolaudovana? wtf? riadny ojeb aj ked po znamosti ...
Odpovedať
@atak77 ako čo ti mám ukázať kolaudačné rozhodnutie či čo ? Ja chcem radu nie debilne poznámky !! To si mozes nechať pre seba
Odpovedať
@michaela_g848 Určite je to hrubá stavba? Teda holé steny bez omietky, podlahy bez elektriny? Takýto dom nemal nikto ani po známosti skolaudovať. Banke ste ponúkli hybrid a preto sú z toho zmätení. Ak na to idú logicky, tak stavebné povolenie je už pasé, nemá zmysel ho pýtať, lebo už bolo vydané kolaudačné rozhodnutie. Potom oprávnene pýtajú kolaudačné rozhodnutie, akurát im nesedí stav stavby, keďže ešte nie je dokončená. Pre rizikového analytika je toto podozrivá transakcia a môže byť, že banka takú nehnuteľnosť ako zábezpeku nebude akceptovať. Nečudoval by som sa, keby ti na to ten úver neschválili. V prípravných diskusiách ti mohli ponúknuť 80 tisíc. A kolobeh sa začal potom, keď si banka začala preverovať detaily úveru. Bežne banky pýtajú stavebné povolenie alebo kolaudačné rozhodnutie, keď idú financovať nehnuteľnosť. Nie je to nič nezvyčajné. A keďže je už dom papierovo "skolaudovaný" a idete ho teda rekonštruovať, tak potrebujete nové stavebné povolenie. Najlepšou možnosťou pre teba by bolo ponúknuť banke ako zábezpeku inú nehnuteľnosť, ktorá je papierovo čistá, dokončiť dom, dať vyhotoviť nový znalecký posudok (kolaudovať už nemusíš, keďže dom je skolaudovaný) a prehodiť záložné právo na tvoj dom. Alebo po známosti znovu urobiť kolaudáciu, aby bola aktuálna. Tá kolaudácia po známosti bola pre teba medvedia služba. Narobila ti viac problémov ako osohu. Banku teraz neviň, že v tom má zmätok, spôsobili ste ho vy.
Odpovedať
@chrobak7 Kolaudácia bola robená pred 10 rokmi svokrovcami lebo by museli vrátiť štátny príspevok ... momentálne áno je to skôr na škodu než na osoh cela kolaudácia. No bola to stavba s oknami, elektrinou a vodou nič viac. ( elektrinu a vodu sme museli urobiť novú pretože bola zle urobená . Druhý dom zakladať nechceme.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?