Hypotéka - zápis dokončenej stavby

Ahojte, chceme zobrať hypotéku, jednorázove čerpanie úveru, nie postupné financovanie. V banke nám do zmluvy v podmienkach napísali ako podmienku nasledovné: - predloženie aktuálneho listu vlastníctva so zápisom dokončenej stavby do 12 mesiacov od úplného poskytnutia úveru. Popritom v stavebnom povolení máme termín ukončenia stavby o tri roky, to stavebné sme dali aj banke. Neviete prečo oni chcú dať iba jeden rok? To sa nám zdalo málo /tých 12 mesiacov/ tak sme nepodpísali zmluvu, a budeme požadovať predlženie lehoty. Však len lehota na zápis stavby na katastri je 60 dní. Akú máte vy skúsenosť, koľko vám dáva banka na zápis dokončenie stavby? Nie je to trochu krátka doba, tých 12 mesiacov?
Odpovedať
Profilova fotka
tiez mame jednorazove cerpanie, bez dokladovania a dali nam 36 mesiacov. tb.
Odpovedať
Profilova fotka
@trubiroh O akú banku sa jedná? Všimli ste si správne druh zapisovanej stavby? Ak sa jedná o úverovú zmluvu VÚB, tak tam majú napr. uvedené, že sa jedná o zápis rozostavanej stavby, nie dokončenej.
Odpovedať
@ina_maklerka Je to SLSP. Je to úver na jednorazové čerpanie, účel je výstavba domu, založená nehnuteľnosť 80%. Staviať sa má murovaný prízemný dom, 136m2 + terasa, strecha polovalbová. Nie montovaný dom. Prikladám zo zmluvy, ako je to presne napísané:
Odpovedať
Profilova fotka
@trubiroh SLSP má podmienky nadefinované dosť prísne. Banky potrebujú preukázať účel využitia prostriedkov. Možno by sa dalo vymyslieť, ako obísť účel.
Odpovedať
@ina_maklerka Ja nemám problém s prvým odsekom podmienok, ale s druhým, so zápisom dokončenej stavby. Tam je proste 12 mesiacov málo, čo mám kolegov tak väčšinou majú dva tri roky a mne napísali 12 mesiacov. Kým dám dom do stavu na kolaudáciu a potom kým sa zapíš, to na stavbu mi zostane nejakých 8 mesiacov. A to sa mi zdá málo.
Odpovedať
ale čítam, že 12 mesiacov, od úplného čerpania úveru.... takže to chápem, načerpáte, niečo postavíte, dočerpáte úver do celkovej výšky a potom do 12 mesiacov dostaviate... či zle to chápem? takže to môže byť aj 2-3 roky....
Odpovedať
Profilova fotka
@fefe123 Cerpanie maju jednorazove, nie na tranze...
Odpovedať
@viperko pardon, som si nevšimla.....
Odpovedať
Máme jednorázove čerpanie, druh úveru je úver na bývanie a účel úveru je výstavba domu, spôsob poskytnutia je jednorazovo:
Odpovedať
Profilova fotka
@trubiroh Môžem vám poslať podmienky, ako to má nastavené vo vašom prípade VÚB. Akurát včera som s klientami podpisovala úverovú zmluvu na výstavbu rodinného domu s jednorazovým čerpaním.
Odpovedať
vzdy sa da poziadat o odklad, a banky to aj akceptuju. ale, inak kto uz dokaze za rok postavit a skolaudovat dom? :-D
Odpovedať
Rovnaké podmienky som mal aj ja. Do roka málokto postaví dom, ale tak do roka od poslednej tranže, ktorú čerpáte. Čiže nechať nejakú minimálnu sumu na poslednú tranžu, kedy bude dom už viac menej dokončený.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@ina_maklerka Dnes volali z banky, že s tým 12 mesačným termínom si nemusíme robiť starosti, že to sa dá predlžiť keď bude treba, to vraj nie je problém Len potom neviem prečo rovno nedajú termín zo stavebného povolenia, ak to nie je problém. A čo keď povedia že sa nedá predlžiť lehota. Nevie niekto ako toto chodí v SLSP? Nechcem mať problémy s tým v budúcnosti.
Odpovedať
Tak dnes to vyriešili, bol to omyl z ich strany a namiesto 36 mesiacov napísali 12, ale už to opravili na 36 mesiacov.
Odpovedať
A ako som odoslal predošlý príspevok (písal som ho ako som sa vrátil domov z SLSP spokojný s ich zmenou lehoty na 36 mesiacov), tak mi volali z SLSP že prerábajú znova zmluvu a nevedia koľko dajú do novej, že ešte nie je isté že to bude 36 mesiacov. Mne sa už zdá že si zo mňa robia srandu. :-( Alebo vola
Odpovedať
Nevie niekto poradiť ako dosiahnúť aby dali tam namiesto 12 mesiacov aspoň 24? Mne sa to už ani nechce veriť, ale v tej SLSP sú asi ozaj pribrzdený. Stále trvajú na tom že mám do 12 mesiacov predložiť list vlastníctva so zapísanou ukončenou stavbou. Inak úver celkom dobrý, ale túto podmienku neviem prečo stále chcú. Asi potom odísť inde? Nevie niekto o dobrom hypotekárnom poradcovi z Nitry?
Odpovedať
@ina_maklerka Tak dneska ponúkli možnosť, že hypo úver na dve tranže, že zoberiem prvú tranžu celú sumu úveru bez 1000€ a tú zvyšnú tisícku musím vyčerpať do 24 mesiacov a potom až od tej poslednej tranže - tisícky sa mi bude počítať podmienka - 12 mesiacov na zápis skolaudovaného domu. Nevie niekto prečo to takto robia? To kvôli inému počiatočnému splácaniu úveru s postupným čerpaním, že sa najprv kým celý nevyčerpá sa spláca bez znižovania istiny? Či kvôli čomu? Nemá takéto čerpanie dvoch tranží nejaké úskalie? Neviem či to zobrať takto alebo ísť do inej banky?
Odpovedať
@trubiroh hej, istina sa zacne splacat az po uplnom vycerpani, takze "24" mesiacov len urok im budes platit ...
Odpovedať
Profilova fotka
@trubiroh Banky majú podmienky čerpania nastavené svojimi internými predpismi, ktoré sú štandardizované a nemusia vyhovovať individuálnym potrebám niektorých klientov. SLSP vám schválila individuálne podmienky, našla kompromis, chcel ste jednorazové čerpanie, tak vám umožnili čerpať úver v max. možnej miere naraz. Od čerpania zvyšných 1000 € budú od vás požadovať preukázanie účelu. V zmysle zákona o bankách tak musia robiť. Dodržiavanie účelu hypoték kontroluje NBS. Nepotrebujete meniť banku, inde by to dopadlo horšie.
Odpovedať
@ina_maklerka Dik za radu. Len sa trochu čudujem, však im ručím dvoma nehnuteľnisťami, nerobím to na budúcu hodnotu stavby. Ja staviam dom, nemám problém preukázať ten účel, len tých 12 mesiacov od čerpania úveru na zápis skolaudovaného domu mi tam vadilo.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 rokoch
@trubiroh Ako ste to nakoniec vyriešili? Mam rovnaký problem to iste čerpanie aj účel avšak 12mesačna lehota mi pride nereálna a neviem čo presne ma čaká ked ju nesplnim? Ďakujem
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?