Hypotéka vo viacerých bankách

Ahojte, vybavujem hypotekarny uver. Po ziadosti mi tento bol schvaleny. Chcem vsak vyjednat lepsie podmienky aj s inou bankou, no vo VUB banke mi nechcu dat zmluvu na prestudovanie na doma. Ze zmluvu mi daju, az ked ju na pobocke podpisem. Zevraj ked ju podpisem a uver nebudem cerpat, nic to neovplyvni a akoby mi prepadne. Je toto normalny postup ? Je to pravda, ze to same "prepadne"? Moze to ovplyvnit hypoteku v inej banke (konkretne Tatra)? Pocul som, ze potom byva potrebne potvrdenie o necerpani uveru. Dakujem.
Odpovedať
Co ja viem tak ak mas takzvany predschvaleny uver ze ked do pol roka nevycerpas nic sa nestane ale nemozes mat schvaleny uver a potom ziadat niekde inde ze chcel by si lepsie podmienky. To si si mal zistit pred tym to tak nefunguje.
Odpovedať
Obrat sa na odbornika. To je v tomto stadiu najlepsia rada ktoru ti mozme dat. Hlavne si najdi niekoho kto bude hajit Tvoje zaujmi a nie zaujmi jednej banky. Ak by si potreboval konkretne meno napis mi spravu, odporucim ti.
Odpovedať
Profilova fotka
Nerada rýpem ale vidím slečna alebo pani že ste asi finančák a dosť chabo ste to zaobalili :-D Naučené frázičky :-) ale dano má pravdu to sa už asi nedá tak že niekde si už niečo podpísal a potom chceš iné. To sa robí pred tým ale nevadí stále sa môžeš informovať vo svojej banke aké sú podmienky keby si chcel cúvnuť skús sa opýtať
Odpovedať
Ja by som nepodpisal nic skor, akoby som si to v klude prestudoval. Obzvlast v pripade banky, ktore ti prinesu hrbu pamierov a k tomu vseobecne obchodne podmienky. Mas na to pravo a trvaj na nom. Nejaky "z ulice zaskoleny" pracovnik ti nebude urcovat, kedy a s kym si zluvu prestudujes.
Odpovedať
Pokial viem tak VUB vydava hypo certifikat tj predschvali ti hypo a potom je na tebe ci ju vyuzijes alebo nie.Mozno sa popytaj vo VUB na tuto moznost.Certifikat je nezavazny
Odpovedať
@martin9813 Necerpat uver a neuzavriet zmluvu su 2 rozne veci. Ked si v Lidli obzeras LED ziarovky a nakoniec nekupis, tiez z toho neplynu pre teba ziadne povinnosti nie? Vyberat hypo osobnou pochodzkou po bankach a citanie OP, ktorym ako laik mozno aj tak ani neporozumies je dost prezitny koncept. Skor odporucam najst overeneho doveryhodneho fin. poradcu, ktory ti da najvyhodnejsiu ponuku a doslovo polopate vysvetli podmienky a drobne nuansy medzi jedn. ponukami. My sme to stastie mali. @joxe Jemu neodopreli citat ale vziat domov na studovanie.
Odpovedať
@matorado pod "citat" som mal na mysli "doma". Ja taku zmluvu dam vzdy pravnikovi a on mi tie "nuansy" najde :). Moznost prestudovat si zmluvu len v na pobocke je velmi neseriozne. S takou bankou by som nechcel mat nic do cinenia, pretoze podpisom zmluvy to cele len zacina.
Odpovedať
Zaujímavý postup zo strany banky, rozhodne by som do hypotéky bez preštudovania si podmienok a porovnania ponúk z viacerých bánk nešla, predsa len je to dlhodobý záväzok. My sme to riešili tak, že sme si porovnali ponuky prostredníctvom tohto porovnania hypoték https://www.hyperfinancie.sk/hypoteky/ a potom s naším známym finančným poradcom vybrali konkrétnu banku do ktorej sme šli.
Odpovedať
@martin9813 každý má právo si prečítať zmluvu, skôr než ju podpíše, na to je zákon.... navyše však netreba čítať len zmluvu alebo aj VOP pre hypotekárne úvery. Pokiaľ zamestnanec odmietne dať preštudovať návrh zmluvy s uvedením podmienok čerpania, čo sa osobne čudujem (tento týždeň klienti čerpali úver a zmluvu mali týždeň na preštudovanie), potom je potrebné ísť za riaditeľom a pokiaľ aj on odmietne žiadosť, rovno to riešiť podaním u bankového ombushmana alebo nbs... v týchto veciach sú rýchli, len potom zároveň je potrebné tieto veci riešiť oficiálne - slová nikoho nezaujímajú, ale potvrdené činy, t.j. písomné požiadať o preštudovanie zmluvy pred podpisom atď.... čo sa však týka nesúhlasu so zmluvou, okrem nepodpísania sa nič iné urobiť nedá. Moja bývalá nadriadená, vysokopostavená dobrá právnička štátnej správy, ktorá pripravuje v rámci jedného ministerstva legislatívu, taktiež mala protesty proti zmluve a dostala jednoznačnú odpoveď - podpíš, alebo choď o dúm dál..... v tomto sa skrátka človek nedoháda...
Odpovedať
Profilova fotka
klientovi je na základe podptvisu dodatku o zmene typu úrokovej sadzby možné ponúknuť prechod na ú.s.: FIX3   vo výške  1,59  % p.a., alebo zmenu na ú.s. FIX5   vo výške  1,59 % p.a. FIX7   vo výške  1,79  % p.a. FIX10 vo výške  1,89 % p.a. Ak prijme klient dodatkom z áväzok platiť s KK 5x20 EUR každých 6M, pak ponuka ú.s.  : FIX3   vo výške   1,49 % p.a., alebo zmenu na ú.s. FIX5   vo výške   1,49  % p.a. FIX7   vo výške   1,69 % p.a. FIX10 vo výške  1,79  % p.a. @finsluzby
Odpovedať
Profilova fotka
@finsluzby prosím o radu, dostala som takúto ponuku na vyžiadanie. Do teraz bol fix rocny, s úrokom 2,34% Netusim teda čo je KK v druhej časti ponuky... dakujem
Odpovedať
KK je kreditna karta,s ktorej musis uskutocnit platbu alebo vyber 5 krat za 6 mesiacov po minimalne 20 euro,to je podmienka,mam to aj ja a je to dost otravne a hlavne nesmies zabudnut na to
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@martin9813 My sme vyuzili fin.poradkynu a aj z VUB nam dali zmluvu na nastudovanie (poslali ju emailom). Asi si fakt natrafil na neprofesionalneho pracovnika.
Odpovedať
@jankazb vezmi si kľudne fix 5 a pokiaľ si konzervatívny človek, tak neváhal, aj fix 10, 0,3% na úrokoch nie sú veľké peniaze, napr. pri úvere vo výške 50.000 eur na 25 rokov je rozdiel v splátke na úrovni cca 7 eur mesačne, bonusom je 10 ročný kľud :-D
Odpovedať
@jankazb a hlavne, nerieš kreditné karty, je to cesta do pekla, pokiaľ zaváhaš...
Odpovedať
@jankazb FIX10 1,89 % bez KK, neni o com. Hyposka jak vino. ;-)
Odpovedať
@finsluzby 7€ mesacne navyse na 25 rokov to je preplatok 2100€...
Odpovedať
@codyy Porovnavame fix 3 roky vs. 10, cize nie 25.
Odpovedať
@codyy zle rátaš, ak už takto rátaš, lebo fix je na 10 rokov, t.j. ak už tak 840 eur pri FIX 10 a to, či je to skutočne strata alebo zisk, to vieš reálne povedal až po 3/5 rokov.... lebo tam sa obnovuje prvýkrát fix, navyše takýto prepočet dnes je pomerne dosť zavádzajúci, lebo nikto nevie, čo bude v tom čase... :-.
Odpovedať
@matorado @finsluzby ja viem v skutocnosti je to este horsie, za poslednych 15 rokov si nepamatam ze by sli uroky hore a vyssi fix sa oplatil niekomu inemu nez banke, takze kto sa pred tromi rokmi upisal na 5 rokov moze byt hlavu o stenu.
Odpovedať
@codyy v tomto s tebou súhlasím, ale zas treba si aj povedať, že úroky sa držali na úrovni okolo 4 - 5%, a kmitali v týchto úrovniach, t.j. raz mal klient oproti štandardu lepšiu sadzbu, raz horšiu, ale stále to bolo niekde medzi 4 - 5%... dnes sme v inej situácii, úroky sú práve že niekde medzi 1,5% - 2%, t.j. otázka, pôjdu podľa teba dole alebo hore?
Odpovedať
@finsluzby bodaj by sa udrzali tam kde su, lebo uz nemaju dole kam ist, tak zakonite len a len hore :-(
Odpovedať
@rkorba takže cca aj ty musíš súhlasiť s mojím odporúčaním najdlhšieho fixu..... i keď históriu poznáš.... snáď najkrajšia perlička na tému fixácie bola zo SLSP - nemenná sadzba na hypo na celú dobu splatnosti úveru za myslím 6,99%, predávali to cca pred 4 - 5 rokmi a obhajovali to ako najlepšia ponuka na trhu na najbližších x rokov a istota pre klienta...
Odpovedať
@finsluzby pred rokom som bral za 1.80% na 5 rokov a tiez ma presviedcali ze to uz dole nepojde ze nema kam a cuduj sa svete dalo sa. Stale to vase dno na ktorom sa to udajne v danom case nachadza moze povolit a moze to ist nizsie, ja tam priestor smerom dolu este vidim, vzhladom nato ake su urokove sadzby inde v eurozone a vzhladom nato ze uver dostanu len na nizsiu sumu hodnoty nehnutelnosti takze je to pre banku vacsia istota.
Odpovedať
@codyy ako priestor na pokles je vždy, to je pravda, ale reálne skôr je to dnes v rovine desatín, ako celých %.... :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@finsluzby ďakujem, rozhodli sme že pôjdeme do fixu10. Keby naaahodou začali úroky padať, vždy sa dá refinancovať. A v podstate úver od februára (po mimoriadnej splátky)bude cca 30 000€, tak už to nijak tragicky nevidíme.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?