Hypotéka s postupným čerpaním

Profilova fotka
ahojte, v banke nam odporucaju vziat si uver s postupnym cerpanim. Mate niekto s takym typom uveru skusenosti???velmi by som ocenila, ak by ste napisali pozitiva negativa, ci ste spokojni,...ako dlho trva crpanie jednotlivych casti uveru, ci ziadaju zakazdym znalecky posudok???? no jednoduch zaujima ma vsetko..... dakujem:)
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
nikto nic?????? =-) |-|
Odpovedať
Profilova fotka
@andyika Ahoj - my sme mali hypoteku s postupnym cerpanim - prva a hlavna nevyhoda - kym nevycerpas cely uver, platis len cisto uroky a istina ti zostava taka ista. druha nevyhoda je, ze penazne prostriedky uvolnuju podla toho, ako ste na stavbe postupili - zial, uz si to nepamatam uplne do detailov, ale viem, ze sa vychadzalo podla hodnoty, ktoru nam urcili znaleckym posudkom (v tom case sme mali hotovu asi hrubu stavbu) a zakazdym, ked sme ziadali o dalsie peniaze, tak sme museli predkladat fotky (nebol potrebny znalecky), na zaklade ktorych banka usudila, o kolko sa zvysila hodnota domu, z toho odratala penazne prostriedky, ktore nam poskytla uz predtym a zo zostatkovej sumy nam pridelila dalsiu cast penazi a takto to slo, kym sme nevycerpali vsetko. a mali sme na to asi pol roka - cize o nervy, aby sme stihli vsetko vycerpat - aj na to cerpanie je urceny termin, ktory sa mozno da posunut (ja osobne neviem, lebo sme o to neziadali). tak ci tak - my sme nemali vtedy inu moznost, ziadna ina banka nam hypo dat nechcela na tu vysku, co sme ziadali a pre bol to pre nich risk - nas dom totiz znalec ohodnotil ako velmi tazko predajny, az nepredajny. :-| takze neviem, ci nam prave z toho dovodu stanovili sialene terminy :-) - na cerpanie uveru pol roka sa mi zda velmi malo (my sme mali dost vysoky uver) - na kolaudaciu sme dostali jeden rok od vycerpania uveru :-D - za rok je pomaly nemozne skolaudovat bungalov nieto obrovsku vilu - ale to sme vyriesili ziadostou... takze asi tolko, co ma v rychlosti napadlo - ak by ta este nieco zaujimalo, kludne sa pytaj :-)
Odpovedať
my sme si brali v slsp v novembri 2011 hypo s postupnym cerpanim...mali sme postavenu hrubu stavbu spravil sa znalecky posudok a rucime buducou hodnotou stavby...ziadali sme 50 000€ aj nam vyhoveli..banka to rozdelila na dve tranze...prvu 20 000€ nam dali hned a ked sme tuto sumu vydokladovali fotkami (ziadny posudok) tak nam bez problemov do 3 dni poslali zvysnych 30 000€....jediina nevyhoda je, ze kym nedovykladujes celu sumu tak platis len uroky, istinu zacneme splacat az na konci roka 2012 dovtedy fotkami vydokladujeme zvysnych 30 000€...inak je to ako normalna hypo my sme dostali aj zyvyhodnenie pre mladych..sme spokojni ziadny problem nam to nerobi a nemuseli sme rucit napriklad bytom rodicov a nezatazovali sme nikoho ineho...
Odpovedať
Profilova fotka
@blondiee8diki za podrobny popis ide o to, ze my ideme robyt rekonstrukciu, ale v skutocnosti to bude novostavba pricapena k staremu domu, no a nemozme ohodnotit stary dom, ankolko sa bud burat, isatva len cast. zalozit by sme mohli pozemok, ale v obci nema taku hodnotu ako nikd v meste. u nas podla sudneho znalca davaju za pozemok 3,30e za m2. a nie som si ista, al ak viem, tak rucit mozme len tou castou pozemku, kt je v katasri zapis. ako zastavana plocha a nadvorie. nie orna poda. takze z toho nam vychadza 700m2*3,3=2300 takze to je nic. takze preto nam ponukli rucit s buducou satvbou....lenze znalec povedal, z pri ohodnocovani prodla projektu sa koonecna clkova sume moze znacne lisit, ako keby uz ohodnocoval hrubu stavbu pod strechou, nakolko tu uz zohladnuje aj vlozenu pracu.a nazaklade toho sa moze stat, ze pri poslednom crpani ak pride sudny znalec banky, ohodnoti dom inac (vacsinou ze vraj ovela menej, co mi znami povedali), nemusi posldnu splatku pustit. no a toho sa asi najviac obavame, ze s tymi peniazmi pocitas a nakonic ndostanes nic. takze toto je podla nas prva a velka nevyhoda. inac to je dobre ze netreba prd kazdym cerpanim sudneho znalca - aspon jedno pozitivum a stym urokom to sme nevedeli....vedli sme, ze sa plati len na tu cast, ktoru sm vycerpali.... ale niekde som citala, a som to nejak nepochopila,, ze povycrpani celeho uveru sa jednorazovo plati cely urok????tomu nerozumiem! a s tymi terminmi si ma tiez zarazila - my idemee stavat poschodovy dom, a tento rok mame v plane dat len pod strechu,...takze by sme urcitenestihli vycerpali cely uver..... :-| ]-(
Odpovedať
Profilova fotka
@lovewood : rozmyslame aj nad tymto riesenim, ze by sme hrubu stavbu postavili z vlstnych prostriedkov a tak ziadali o uver, lenze tiez chceme 50 000 a viem, z hypoteka sa nema pouzit na zariadenie domu, max. sa tam pocitaju vstavane veci, kuch linka, este tak podlahy,...kupelka...len neviem ako to je potom, vsetko fotim, ze som teraz dala taku podlahu, taku skrinu,... a vlastne uz ked mame pod strechou nepocitame ze vo vnutri, bez zariadovania minieme tych 50 000e a potom z coho vlastne budeme zariadovat???ked vlastn peniaze miniem na hrubu stavbu??? =-) dalsi uver uz potom nechceme a ani by nam uz nedali... ale kludne ma oprav ak sa mylim, ze sa da pouzit hypo. aj na zariadovanie domu.
Odpovedať
Profilova fotka
my mame postupne financovanie od VUB, brali sme to teraz pred par mesiacmi Mali sme uz hrubu stavbu postavenu a dali sme si znalecky posudok na buducu hodnotu podla projektu domu. Podla toho nam banka dala moznost maximalnej hypoteky, my sme ale nexceli tolko. Brali sme asi 70 tis plus vyplatenie spotrebneho uveru. Vo vsetkom nam vyhoveli. Viem ze prve cerpanie je obmedzene aktualnou cenou nehnutelnosti. S tymi splatkami je to takto (podobne ako aj pri inej hypoteke) - kym nie je hypo vycerpana, platis mesacne splatky ktore zahrnaju len uroky, cize istina sa ti neznizuje. Ked vycerpas posledne peniazky zacnes splacat aj istinu, to znamena ze sa di tvoj dlh voci banke zacne konecne znizovat. Nic neplatis nijako jednorazovo, mas normalne mesacne splatky ako ti vypocitaju ked beries hypo
Odpovedať
Profilova fotka
@andyika Tej poslednej casti sme sa bali aj my - presne ako si napisala - ci to vobec vyjde - ale podla mna to maju nastavene tak, aby ti dali aj poslednu ciastku (nebudu sa predsa oberat o cast sumy, z ktorej mozes splacat uroky dalsich 20 rokov :-) ) Asi by bolo najlepsie spytat sa v banke na konkretne podmienky, ktore by ste mali - a to ako dlho mozete cerpat uver a ci sa moze stat , zeby Vam nedali poslednu ciastku. Asi ti neviem ine poradit. Co sa znaleckeho posudku tyka, tak to mas pravdu. nas dom bol ohodnoteny na sumu, ktoru sme uz davno prekrocili a dom nie je stale dokonceny - cize zahada :-D Budem drzat palce :-)
Odpovedať
Profilova fotka
dakujem vam za info :-) dnes sme sa v banko boli spytat vsetko do dtailov a riesenie sa naslo :-D idme do postupneho na cerpanie mamae 1 rok, bez casu urcenia kolaudacie ;-)
Odpovedať
@zuxik .. prosím ťa, dali ste si aj poistiť úver vo vub?
Odpovedať
Profilova fotka
@andyika No super, tak sa podarilo :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@mova0 ahoj, poistit uver sme si nedali aspon myslim, pretoze mame obaja zivotne poistky
Odpovedať
Profilova fotka
@andyika ahoj prosim ta o info ako sa to podarilo? tiez zvazujeme tuto moznost len este mame taky problem ze ani hrubu stavbu nevieme postavit za vlastne lebo ziadne nemame
Odpovedať
Článok sa načítava...
Diskusia pokračuje po 3 rokoch
Profilova fotka
Mate niekto skusenosti s postupnym financovanim od otb banky?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
ktora banka ma podla Vas na postupne financovanie najlepsie podmienky? Samozrejme vsetky dostupne banky si obehnem osobne, ale predtym by sa sikol Vas nazor. Poziadat chcem do konca roka a zacat stavat na jar 2015. Doteraz som vyuzival sluzby len slsp a 3 uvery uz predcasne splatene.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 mesiacoch
@blondiee83 ahojte, citam tu toto forum, lebo som nad tym aj ja premyslala a zastavila som sa pri vete, ze vas dom je tazko predajny az nepredajny... Kvoli comu?
Odpovedať
Profilova fotka
@zizzinka Nakolko je nadstandardne velky a luxusny (ak ho tak mozem nazvat), no v zlej lokalite. V Blave by to bolo fajn, ale v okoli bezneho okresneho mesta je to asi nevyhoda. nemyslim si, ze by sa nasiel niekto, kto by ho dokazal kupit, alebo bol ochotny zaplatit za neho taku vysoku sumu. Ale teda ani ho nemienime predavat, je to nas domov :-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Profilova fotka
@milagros ahoj čítam tu fórum lebo my ideme brat tykyto úver... Ale zatiaľ kupujeme pozemok a čo ďalej dajú nám ďalej na hrade by stavbu?dokončenie...to ako mam chápať že do roka musí byť stavba hotová..?a ako to je potom s plátkami?lebo na začiatok máme 120€ale úver bude vyšší a splátka sa kedy zvyšuje ..
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
@aisulka ako ste na tom s postupným čerpaním ak sa smiem spýtať? my tiež ideme kúpovať pozemok, poradkyňa nám odporúčila zobrať SÚ aj skôr ako bude pozemok - kvôli splácaniu, vraj prvou tranžou uvoľnenia z hypo sa vypláca SÚ.. ako ste na tom Vy?
Odpovedať
Profilova fotka
@maminka2013 zatiaľ sme ešte nebrali..ani nezačali...stavať...čakáme na povolenie a ide sa na to...niečo máme našetrené ..aspoň na začiatok...a potom bude brať
Odpovedať
@aisulka a pozemok ste kupovali v hotovosti?
Odpovedať
Profilova fotka
@maminka2013 ano
Odpovedať
Profilova fotka
@maminka2013 ahoj. My sme tak cerpali hypo. Na zacatie stavby sme nemali peniaze tak sme zobrali uver zo stavebky a ten sa potom splatil prvou tranzou. Bojujeme stale s tym pretoze prachy uvolnuju na zaklade fotiek, cize ked je uz daco porobene.
Odpovedať
@aisulka tak to je super.. My ideme od nuly.. 😔
Odpovedať
@smajla27 my tiež asi podobne.. Síce cez poradkyňu, ale máme i PSS, nejakú tisícku nasporene, ale poradkyňa s tým neráta.. Máme niečo nasporene, ale to nestačí.. Pôjdeme asi cez bezucelovy spotrebák, ale bojím sa tých tranzi či nám to vydá..cez akú banku ste išli?
Odpovedať
@smajla27 ešte sa chcem spýtať či vám tranže postačia na výstavbu, my máme z toho celkom strach..aj keď chceme svojpomocne..
Odpovedať
@maminka2013 co si predstavuješ pod pojmom svojpomocne? Ja staviam svojpomocne (90% si robím sam) a hypo mi staci uplne na všetko vratane vybavenia domu a exterieru.
Odpovedať
Profilova fotka
@maminka2013 my sme isli cez csob. Teraz sme museli zobrat spotrebak aby sme vedeli pokracovat. Ten splatime ked predame byt. Je to o hubu ale verim ze dobacujeme nejako. Uz finisujeme, mali by nam po zariadeni kuchyne pustit poslednu tranzu lenze tam sa potrebujeme este dostat. Ale u nas je tak, ze vsetko nam robili majstri. S odretymi usami to ide. Myslim ze ked to teraz clovek nevyuzije, uz potom bude s hypo horsie.
Odpovedať
Profilova fotka
@maminka2013 ak mate uver z PSS a tiez nieco nasporene tak naco potrebujete riesit este dalsi spotrebak? Ako to, ze agentka s tym nerata? Je zbytocne sa zauverovavat. Vyuzite na kupu pozemku a zacatie stavby co mate a rieste potom uz rovno hypoteku. Ked naberiete zvytocne vela uverov, mozete sa dostat do patovej situacie, ze prva tranza hypo vzhladom na aktualnu hodnotu rozostavaneho domu nebude stacit na splatenia existujucich uverov a tak ich bude musiet banka zapocitat do Vasich vydavkov, co zasa moze sposobit, ze neziskate hypo vo vyske aku potrebujete.
Odpovedať
Profilova fotka
@maminka2013 co sa postupneho cerpania tyka, najlepsie ma VUB, kde prva tranza je 70% z aktualnej hodnoty domu, po zdokladovani tejto tranze fotkami sa pusta hned druha, jej vysku si zvolite sami a banka ju pusti bez ohladu na hodnotu domu, tzn. banka spusti aj podstatne viac, ako je hodnota rozostavanej stavby. Jedina podmienka je, ze na tretiu/poslednu tranzu musi ostat min. 10% z celkovej vysky hypoteky. Tychto poslednych 10% uvolni banka ked bude dom v stave holodomu, tzn. musia byt hotove potery, omietky a stropy.
Odpovedať
Profilova fotka
@rkorba ak my tam ideme svojpomocne...takže sa asi aj veľa ušetrí...manžel.a zbytok rodiny vedia robiť všetko...tak snáď to dame
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?