Hypoteka pre mladych v TB a ako je to s tými 3% ?

Zdravím, chcel by som sa opýtať ako je to reálne v TB s HU pre mladých? Mne ponúkli 70 000€ úrok 3,05% fix 5r, pričom 50 000€ sa bude úročiť prvých 5 rokov 3,05 - 3 = 0,05% Výška splátky: 224,8 (počas prvých 5 rokov) 1. mesiac splátka istiny 171,88€ a splátka úroku 52,92€ po 5. rokoch výška istiny 59 516,11€ V SLSP to počítajú nejako inak, pri tom istom úroku to vychádza: Výška splátky je rovnaká 224,80€ 1. mesiac splátka istiny 119,10€ splátka úroku 105,7€ ( + 72,22€ to sú tie 3% čo zaplatí štát). po 5. rokoch výška istiny 62 291,07€ Nerozumiem, ako je možné, že v jednej banke je to tak a v druhej ináč alebo som niečo nepochopil? Nechce sa mi veriť, že rozdiel je potom 2 774,96€?! Alebo ma teta v banke len nejako okabátila, aby som veril, že ich ponuka je východnejšia? Skutočne sa mi nechce veriť, žeby boli ponuky také rozdielne... Ak sa niekto do toho vyznáte, prosím vysvetlite. Má niekto HU pre mladých od TB a vie mi potvrdiť, že to skutočne tak aj reálne je?
Odpovedať
mam v TB HU so SPM. buduci rok mi konci. v TB 3% odratavaju hned, v SLSP myslim to musis najskor zaplatit, a potom ti to vratia. TB mi vysla zo vsetkych bank najlepsie. podla tych vypoctov to celkom vychadza, ja som si to nepreratavala, ale ty mas po 5 rokoch splatenych cca 10 000, co vychadza priblizne aj mne. brala som ale trochu viac a splacam viac - ale mam aj vyssi urok. snad sa ozve niekto kto do toho viac vidi :-) buduci rok akurat rozmyslam nad prefinancovanim, pretoze moj urok 3,65% vtedy najnizsi na SK je momentalne asi najvyssi :-N uvidim co budu vediet ponuknut, kedze momentalne zarabam uz trosku inak, a narok uz na SPM nemam.
Odpovedať
Dobrý deň, je to presne tak ako píšete. Veľmi dobre je to vysvetlené tu: http://petrulak.blog.sme.sk/c/327366/... Väčšina bánk má nastavený priebeh splátok istiny tak ako SLSP alebo CSOB, a preto je z môjho pohľadu (čo sa týka parametra priebehu splátok istiny) najlepšie zobrať HÚ so SPM v TB.
Odpovedať
@magicguy Ďakujem za článok, narazil som naň, keď som sa snažil dozvedieť viac, len ma prekvapuje že je to pokiaľ viem jediný článok na danú tému. Som trochu nedôverčivý a stretol som sa s tým, že v banke povedia temer čokoľvek aby ma presvedčili že ich ponuka je tá výhodnejšia. Z VUB a SLSP som si odniesol úverovú ponuku v ktorej boli uvedené aj celkovo zaplatené úroky. Kdežto v ponuke s TB tieto informácie neboli uvedené, teda to rozrátanie istiny a úveru overiť nemám ako. Nerád by som sa spoliehal len na to čo mi povedala "teta pri okienku", a potom len dúfal že po prvej splátke nepríde nemilé prekvapenie ... Preto ak má niekto HU so SPM v TB tak poprosím potvrďte resp napíšete skúsenosti s touto bankou.
Odpovedať
Profilova fotka
@pedro88 Je to skutočne tak. Banky sa pri hypotékach so štátnym príspevkom odlišujú v systéme umorovania hypotéky, tzn. v systéme úročenia a teda znižovania istiny hypo počas splácania. Zákon o bankách je totiž v tomto ohľade pre banky nejasný a každá si ho vysvetľuje inak - v jednej časti zákon uvádza, že sa má znížiť úrok o isté percento, v ďalšej časti sa už píše o sume príspevku - čiže všetky banky postupujú v súlade so zákonom, ale každá inak. Sú teda tri spôsoby umorovania istiny hypoték: 1) umorovanie celým základným úrokom, tzn. napr. 3,1% p.a. (prípad SLSP) 2) umorovanie zníženým úrokom o príspevok banky, tzn. 3,1 - 1 = 2,1% p.a. (prípad VUB) 3) umorovanie už zníženým úrokom o celý ŠPM, tzn. 0,1% p.a. (prípad TB) Ohľadne výšky splátky sú všetky banky rovnaké, rozlišujú sa iba týmto spôsobom úročenia a taktiež v spôsobe uplatňovania príspevku voči klientovi - niektoré banky sťahujú zníženú splátku o sumu príspevku, niektoré to robia refundačným spôsobom, tzn. stiahnu celú výšku splátky bez uplatnenia príspevku a potom sumu príspevku refundujú cca do 30 dní späť na účet klienta - toto robia hlavne tie, čo umorujú istinu tým celým základným úrokom bez zápočtu príspevku.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?