Hypoteka pre mladyc

Ahojte neviete kde sa teraz oplati najviac zobrat hypoteku pre mladych so statnym prispevkom teda v ktorej banke a na kolko rokov? Ktora ma najlepsie podmienky?
Odpovedať
1
2
@corny112 to zavisi aky mate prijem, do akej hodnoty chcete si pozicat , ci ste na dobu neurcitu pocet deti atd..
Odpovedať
@mar005 môžem sa aj ja opýtať na konkrétny prípad? Manžel 28 roč. v prac. v štátnej správe zarobok v čistom 600 € , ja 27 ročná, pracujúca v rozpočtovke v samospráve, zárobok v čistom 400 €. Obaja sme na neurčito. Deti nemáme ale plánujeme tak o rok. Chceme si zobrať hypotéku na cca 40000 € pričom kúpna cena bytu bude cca 33000€, zvyšok na prerábku. Moja otázka je v ktorej banke sa mi oplatí čo za najlepších podmienok zobrať hypotéku. Vyška splátky tak cca 200 € kým nepríde babo potom by sme chceli aspoň dočasne znížiť. Takže sa chcem opýtať oplatí sa si nastaviť splátky vyššie prvé roky alebo po skončení fixu? Na aké obdobie je dobré si dať fix? Trošku tápem v tých hypotékach tak ak by ste ma vedeli usmerniť bola by som vďačná. ďakujem
Odpovedať
Ahojte, Potrebujem poradit, splatil som tento tyzden s manzelkou hypoteku so statnym prispevkom pre mladych 1 mesiac pred uplynutim fixovaneho obdobia 5r.Chcem si zobrat novu hypoteku pre mladych so statnym prispevkom,avsak nova hypoteka bude rucena bytom,na ktorom mam prave dokoncenu predcasne splatenu hypoteku.Kolko trva vymazanie tarchy zo strany katastra?je to 30dni od dorucenia dokumentacie z banky,ze je uver splateny. A este otazka,nebude mat s tym druha banka problem,ak chceme rucit nehnutelnostou,na ktorej uz bude onedlho vymazana tarcha-zalozne pravo v prospech prvej banky. Dakujem za rady.
Odpovedať
Profilova fotka
@eleonora212 Ak by ste si vzali hypotéku 40tis. na 30 rokov pri úroku nech aj 3% p.a., mesačnú splátku budete mať v sume 168,- Eur mesačne. Úrok môžete mať samozrejme nižší, taktiež ak budete riešiť hypotéku so štátnym príspevkom pre mladých, tak bude splátka ešte nižšia. Čo sa výšky hypotéky týka a kúpnej ceny, rozhodujúce je, aká bude hodnota bytu určená v znaleckom posudku, tzn. či banka umožní riešiť hypotéku 40tis., nakoľko hodnota bytu musí byť dostatočná. Ohľadne doby splatnosti, nakoľko plánujete dieťa, dajte si radšej 30 ročnú splatnosť s tým, že už teraz budete mať mesačné splátky nižšie a ak si môžete dovoliť splácať viac, tak si ten rozdiel odkladajte a potom to buď môžete využiť každoročne ako mimoriadnu splátku na hypotéku a skrátiť si tak jej splatnosť, alebo ušetrené peniaze môžete potom použiť trebárs aj na výbavu pre bábo. Fixáciu úroku pri hypo bez príspevku je dnes výhodná na 3 roky, prípadne ak je veľmi dobrá ponuka na 5 ročný fix, tak treba využiť aj ten. Ak by ste si brali hypo s príspevkom pre mladých, tak odporúčam si úrok na 5 rokov zafixovať, nakoľko na 5 rokov je príspevok.
Odpovedať
Profilova fotka
@franto82 Štátny príspevok pre mladých je možné použiť na danú nehnuteľnosť len raz, tzn. ak ste už mali príspevok na Váš byt, tak už ho znova na Váš byt nemôžete dostať. Iba iný žiadateľ o príspevok. Neviem presne Váš zámer novej hypotéky, ale predpokladám, že nová hypo by bola použitá za účelom niečoho ohľadne tohto bytu? V prípade, že nová hypotéka bude účelovo použitá na inú nehnuteľnosť (kúpa, rekonštrukcia, vysporiadanie majetkov, ...), tak v tom prípade neplatí čo som napísala vyššie a je možné týmto Vašim bytom v prospech novej hypotéky ručiť. Neviem či to píšem dostatočne zrozumiteľne - skrátka účel hypotéky musí byť iná nehnuteľnosť ako tá, na ktorú už bol priznaný príspevok, ako záloh môže slúžiť aj nehnuteľnosť, na ktorej už bol priznaný príspevok.
Odpovedať
Profilova fotka
@corny112 urcite by som si vzal hypoteku tam, kde mozem zdarma davat dalsie nepravidelne splatky. hlavne na zaciatku v prvych rokoch je to velmi dobre a vyhodne
Odpovedať
Profilova fotka
@franto82 podla zákona na jednu nehnutelnosť môžete čerpať iba jeden príspevok od štátu.
Odpovedať
@dulius To je skorej marketingový ťah, ako výhodná vlastnosť :)
Odpovedať
Profilova fotka
@corny112 dobrý deň. Možností sú rôzne ale ak sa pýtate ktorá banka je najlepšia tak odpoved je že každá. Proces schvalovania a podmienky úveru maju banky nastavené každá inač a záleží od klienta,od jeho bonity,úverovej minulosti,príjmu,veku klientov,vzdelania ............... Pekný deň.
Odpovedať
Profilova fotka
@lubk0 ja som to konzultoval s mojim maklerom a povedal, ze banka si najviac berie prve roky, ze vtedy sa oplati specialne splatky davat, co mi vravel blbosti?
Odpovedať
Profilova fotka
@eleonora212 Dobrý deň prajem, každá banka má proces schvalovania inač nastavený a informáčné údaje ktoré tu píšete sú nedostatočné.Máte možnosť čerpať úver zo ŠP ale musíte ho celý vydokladovať v tom prípade sa úroky pohybujú od 1 % až na 0,00% na 5 rokov .Ak by ste žiadali úver bez ŠP na kúpu a rekonštrukciu ,tak úroky ba mohli byť cca do 2 % . všetko závisí od vašej bonity. Pekný deň.
Odpovedať
@dulius Akýkoľvek "predčasný" vklad samozrejme zníži istinu a tým pádom dobu splácania / resp mesačnú splátku = vo finále to proste "zníži" sumu ktorú banka za obdobie trvania hypotéky na ľuďoch vyberú :) To samozrejme hlúposť nie je :) Otázna je len výhoda nepravidelných mimoriadnych splátok :) Ak niekto rieši hypotéku 40 tis. Eur, na 33 tis. Eurový byt, je viac než jasné, že po kúpe bytu a jeho následnej prerábke sa absolútne vyhádža s peňazí a budú bez akýchkoľvek úspor, nie ? Zároveň plánujú "bábo" , takže ím naozaj vrelo odporúčam, začať šetriť. Ale určite nie tak, aby vkladali ušetrené peniaze do mimoriadnych splátok :) Treba ich odkladať bokom, napríklad na sporiaci účet ktorý nie je viazaný a mali ich tak k dispozícií :) Tu som bol konkrétny, ale ak už by som mal byť "všeobecný" tak radšej vždy peniaze šetriť bokom tam, kde ich má človek k dispozícií :) Ak ich tam už bude raz "veľa", tak časť z nich sa vloží pri výročí fixácie (napríklad) alebo raz ročne ako mimoriadna splátka ... Ide len o to, že ak nastane nečakaný prípad, kedy je potrebná hotovosť, tak ťa o pár EUR nižšia splátka hypotéky nezachráni, zato ušetrené peniaze ako "železná" rezerva môžu ...
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@dulius Je logické, že banka účtuje za prvé roky hypotéky najviac, pretože sa aj úročí vyššia suma, ktorá postupne klesá. Matematika nepustí a teda ak mám hypotéku 50tis. s úrokom napr. 2% p.a. tak ak si vypočítam mesačný úrok z 50tis., tak je jeho suma 83,33 eur. Každý mesiac so splátkou splácam časť istiny a teda napr. po piatich rokoch má zostatok hypotéky napr. 43tis., tak ak si vezmem mesačný úrok zo 43tis. mi činí už ,,len" 72,86 eur - čiže každým mesiacom a každou započítanou splátkou si banka berie na úrokoch menej a menej. Preto aj reči o tom, že nerefinancujte, lebo začnete splácať úroky zase od začiatku, tak je to nezmysel, pretože ak si niekto preklopí hypotéku do inej banky v tom istom zostatku a v tej istej splatnosti a s nižším úrokom, tak vždy bude platiť menej, nikdy nie viac.
Odpovedať
Profilova fotka
@baluu39 niž v zlom, ale čo tak PRO profil????
Odpovedať
Profilova fotka
@andreah25 popremýšlam 8-)
Odpovedať
@andreah25 V tomto s vami plne súhlasím :) Refinanc sa naozaj vo väčšine prípadov oplatí. Teda, ak je na výročie fixácie (neplatím pôvodnej banke pokutu), nie je pôvodný úver so štátnym príspevkom pre mladých a nová banka spraví refinanc bez poplatkov (i keď aj s poplatkami to v niektorých prípadoch vychádza OK) . A teda samozrejme, dodrží sa splatnosť a výška istiny z pôvodného úveru :)
Odpovedať
V Tatra banke mi vraveli ze prvych 5 rokov ak je narok statny prispevok sa prioritne splaca istina tak ked mi to porovnali bol tam znacny rozdiel vo vyske zostavajucej istiny. Mate s tym niekto skusenost aky to ma hacik?
Odpovedať
@maxbeba Mal by si to viac vysvetliť :) Istina mohla byť menšia pri ŠPM len v prípade, že ten si bral na menej rokov, inak je zostatok istiny rovnaký, nižšia je však suma ktorú zaplatíš na úroky a teda aj celková suma... Tu je modelový príklad Úver na 50 tis. Eur, 5 ročný FIX, úrok 2 percentá, splatnosť 30 rokov, bez poistiek 1. Bez ŠPM - mesačná splátka = 184,81 Eur - za 60 mesiacov zaplatíš = 11 088,6 Eur - zostatok istiny po 60 splátke = 43 602,18 Eur 2. S ŠPM - mesačná splátka = 138,89 Eur - za 60 mesiacov zaplatíš = 8 333,4 Eur - zostatok istiny po 60 splátke = 43 602,18 Eur
Odpovedať
Ahojte, ako je to so zmenou fixacie pri hypoteke pre mladych? Ak napriklad teraz padne rozhodnutie pre fix na tri roky, je mozne v case vyrocia tuto dobu zmenit ?
Odpovedať
@jan_2212 ano
Odpovedať
Profilova fotka
@corny112 to záleží na vašom ratingu,každá banka Vás prehodnocuje inač.
Odpovedať
@jan_2212 Ako píše Cisko, záleží to od banky a od Vášho ratingu ... Toto treba riešiť prípad od prípadu ...
Odpovedať
Profilova fotka
@maxbeba každá banka má iný spôsob zučtovania ŠP,to znamená že na rovnaký úver zú iné zostatky v rôzných bankách. Rozdieli medzi bankami môžu aj cez 2000,- eur, ale TB má najkorektnejšie prepočty.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan_2212 ak máte ŠP a fixáciu na 3 roký napríklad ,tak Vám banka automaticky dá další fix na 3 roky.Vy však máte možnosť požiadať banku o zmenu fixácie.
Odpovedať
@cisko39 mne dali po 3r fixe na vyber bud 3r alebo 2r. zobrala som 2r aby som to po 5r mohla zrusit.
Odpovedať
Profilova fotka
@manilla ano niektoré banky dajú na výber ale bohu žial nedeje sa to.
Odpovedať
@corny112 navrhujem si obehnut banky zaberie ti to cca 3 hodiny ale dostanes na 80% presne info... niektore banky sa daju "riesit" tym ze im donesies konkurencnu ponuku (vacsinou urokova sadzba) a vedia ist este dole... ale netreba zabudat na RPMN
Odpovedať
Tak chcem sa spytat takto, ktorý sposob je lepsí, ked platim mesacne splatky uz po odratani statneho príspevku ako napr v tatrabanke alebo zaplatim mesacnu splatku bez statneho príspevku ale na konci mesiaca mi ho vrátia. Lebo v Tatre mi to ponukli ze budem mat 0,5% urok ale budem platit mesacne uz s odratanym statnym príspevkom, kde v slsp mi dali urok 0,0% ale mesacne budem platit plnu vysku a na konci mesiaca mi vrátia ten státny príspevok?A ked mi dala v tatra banke výpocet po 5tich rokoch tak som mala zaplatené viac z istiny ako ked som mala 0,00%urok v slsp.
Odpovedať
@corny112 ten sposob od Tatra banky alebo otp...Potrebujete co najviac splatit z uveru v priebehu 5 rokov ked mate prispevok pre mladych.
Odpovedať
@manilla Toto celkom nechápem :) Teda nechápem tú zmenu fixácie na 2 roky, aby ste mohli po 5 rokoch vyplatiť ... Štátny príspevok pre mladých okrem iného garantuje, že hypotekárny úver sa dá počas celého obdobia 5 rokov vyplatiť bez poplatku za predčasné splatenie. Ak ho navyše vyplatíš medzí 4 a 5 rokom, tak nemusíš vracať ani samotný príspevok ... Takže zmena fixu na 2 roky je pre mňa nepochopytelná, nech by si mala fix aj 10 ročný, tak medzi 4 a 5 rokov môžeš hypo vyplatiť bez najmenšieho problému a bez poplatkov ... Skôr si myslím, že ponechanie ,3 ročného fixu by bolo rozumnejšie :)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?