Hypotéka na stavbu domu na prenajatom pozemku

Ahojte, máme v dlhodobom prenájme pozemok na ktorom by sme chceli stavať. Máte niekto skúsenosť, či je možné zobrať hypotéku na stavbu na takomto pozemku? Ďakujem :)
Odpovedať
@mireckas pokiaľ sa nemýlim, musíš byť vlastníkom pozemku s riadnym LV k pozemku...
Odpovedať
@mimo235 zajtra idem do banky, ale popravde dúfam, že sa mýliš :D
Odpovedať
@mireckas myslím, že @mimo235 sa nemýli, tiež to tak vnímam, ale daj vedieť ak zistíš že je to inak.
Odpovedať
Profilova fotka
Tiez mame v dozivotnom prenajme pozemok SPF a viem ze na nom nesmieme nic postavit.
Odpovedať
@jankazb my máme nájomnú zmluvu postavenú tak, že v nej je uvedené, že tam stavať môžeme :) Zmluvu vytvoril nájomca. Takže sú to ich podmienky, ktoré nám to povoľujú. Skôr nám ide o to, ako sa voči tomu stavajú banky.
Odpovedať
@mireckas nepochodíš pre banku je nájom NIČ, ich zaujíma len vlastníctvo banku to zaujíma z pohľadu prípadného budúceho vlastníka. ak by si nesplácal ti to vezmú a predajú sám musíš uznať, že len prenajatý pozemok nemôžeš predať
Odpovedať
@mireckas k žiadosti o stav. povolenie na SÚ je možné preukázať iné právo k pozemku, t. j. je možné predložiť aj nájomnú zmluvu, avšak v tomto prípade by stavba podľa mňa mala mať časové obmedzenie doby, na ktorú sa stavba povoľuje. Po uplynutí doby by stavba mala byť odstránená. Je však prípustné, že dočasná stavba pred uplynutím lehoty bude zmenená na trvalú. Podľa mňa pri zmluve o poskytnutí hypoúveru by ste ručili stavbou, ktorá po kolaudácii bude v KN zapísaná vo Vašom vlastníctve. Vlastník stavby nemusí byť vlastníkom pozemku zastavaného stavbou. V územnom a stavebnom konaní účastníkom konania je aj vlastník pozemku, čiže by bolo potrebné zistiť, či vlastník pozemku, na ktorom by bola umiestnená stavba, by súhlasil s výstavbou. Možno by stálo za to urobiť dodatok k NZ, že na prenajatom pozemku môžete stavať. Píšete, že máte dlhodobý prenájom. Som toho názoru, že keď máte dobu nájmu napr. 25-30 r., tak na takúto dobu by ste zrejme brali aj hypoúver. Najlepšie je o tekjto možnosti informovať sa v bankách.
Odpovedať
vobec to nie take nemozne, ako tu pisu ludia predo mnou, takze nedaj sa odradit.. Poznam XY pripadov, ked ludia stavali na prenajatom, napriklad prenajatom od pasienkovej spolocnosti a pod.. Neviem, ako sa k tomu stavaju banky, ale podla mna nebude problem. Banku zaujima to, cim rucite. Mozno budete mat horsie podmienky uveru, ako by to bolo za "standardnych" okolnosti, ale urcite to nie je nemozne..
Odpovedať
@akvi máš pravdu v tom, že stavať sa dá na prenajatom (napr. rodinný dom má technickú životnosť 40 rokov a ak je nájomná zmluva na 40 a viac rokov, tak nie je problém) @mireckas sa však pýta, či môže dostať hypo. na niečo čo má prenajaté nedostane. bude musieť ručiť niečim iným, alebo vziať iný typ úveru. hypo nedostane. ty by si požičal niekomu peniaze so záložným pravom na prenajatý pozemok?
Odpovedať
@janetbla SP dostane. hypo nie.
Odpovedať
@santorotn ale však záložné právo by v KN bolo zapísané na stavbu - rod. dom a nie na prenajatý pozemok, na ktorom stojí...možno niektorá banka poskytne úver iného charakteru, preto je treba zisťovať u nich.
Odpovedať
@janetbla do niečoho takéhoto žiadna banka nepojde. v minulosti sa stávalo, že budova mala jedného vlastníka a pozemok druhého. dnes sa tomu banky vyhýbajú, pretože je problém to potom predať. ty by si požičala niekomu peniaze so záložným pravom na prenajatý pozemok? resp. na pozemok tretej osoby (ktorá by o tom ani nemusela vedieť a možno ani súhlasiť)?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@santorotn vela panelakov stoji na nevysporiadanych pozemkoch. A cuduj sa svete, banky davaju uvery aj na taketo byty. Aj ja som kedysi mal taku hypoteku.
Odpovedať
@joxe súhlasím. - panelák je o niečom inom (tam sa byt predá oveľa jednoduchšie - aj na nevysporiadanom pozemku), toto sa týka rodinného domu - kedysi možno takú hypo dali, dnes nedajú ty by si požičal niekomu svoje peniaze s tým že ti bude ručiť domom postavenom na cudzom pozemku? čo ak mu vypovedia nájom? čo ak dôjde k zmene majiteľa domu alebo pozemku? bankári nie sú sprostí...(veď sa pozri na ich výnosy 😉) $$$$$$$$$$$$
Odpovedať
@santorotn ja by som nepozical 90% z tych, ktorym banka pozicia ;). Strasne vela ludi zije na hrane. Tam e ovela vacsie riziko ako nejaka tarcha na cudzom pozemku ;) Mne osobne by bolo jedno, kde stoji stavba, na ktoru bolo vydane pravoplatne stavebne povolenie. Stavba patri ziadatelovi o uver. Majitel pozemku musel pri vydani SP so stavbou suhlasit... Nie, nemyslim si, ze by boli "bankari sprosti", ak by schvalili uver na takuto stavbu.
Odpovedať
@janetbla naša nájomná zmluva je na 50 rokov s tým, že sa bude automaticky predlžovať + máme tam predkupné právo. Čo sa týka detailov zmluvy, máme tam už od nich napísané, že pozemok môžeme využiť na stavbu nehnuteľnosti. Buď na súkromné účely, alebo na prenajímanie tretej strane.
Odpovedať
@santorotn beriem, ale stále je tu možnosť žiadať hypotéku na stavbu domu a ručiť bytom, čiže podľa mňa potom by im to mohlo byť jedno, nakoľko majú niečo s určitou hodnotou. Otázkou bude, na koľko by byt nacenili.
Odpovedať
@mireckas a preco ste vlastne ten pozemok rovno neodkupili, ako to teda nie je tajomstvo? Pretoze potom by ste namiesto najomneho platili povedzme splatku bake.
Odpovedať
@mireckas áno, takto to ide aby si ma nechápal zle, ja ti prajem, aby si dosiahol o čo sa pokúšaš, ale niečo som už s bankami riešil a viem ako sa ku tomu stavajú. už som riešil s bankou situáciu, kedy bol prístup k pozemku cez prenajaté parcely a banka úver neschválila, nakoľko by v prípade exekúcie pozemku nemala prístup vo svojich rukách.
Odpovedať
@joxe lebo pozemok nechcu predat, len dat do dlhodobeho najmu s predkupnym pravom
Odpovedať
@santorotn Banka mi požičia peniaze, ale musím ručiť inou nehnuteľnosťou (čo sa týka účelovej hypotéky). Ak by som zobrala bezúčelový úver, tak to je možné, ale úroky sú vyššie...
Odpovedať
@mireckas som si myslel... ja by som však na takom pozemku nestaval.
Odpovedať
Profilova fotka
@mireckas Je možné stavať aj na prenajatom pozemku, ale za týchto podmienok: - už k žiadosti o stavebné povolenie je potrebné mať súhlas vlastníka pozemku (to si žiada priamo stavebný úrad) - po vydaní stavebného povolenia je potom možné začať stavať na pozemku, aj kde nie ste vlastníkom - hypotéku je možné vybaviť, ale iba v prípade, že vlastník pozemku bude súhlasiť so záložným právom daného pozemku v prospech Vašej hypotéky - dom sa totiž bez pozemku založiť na hypotéku nedá (byt sa dá, ale dom nie) - takže ak Vám vlastník pozemku dá súhlas so založením pozemku v prospech Vašej hypo, čo potvrdí aj svojim podpisom na záložnej zmluve, tak áno, viete toto poriešiť. Ak ale vlastník pozemku nebude súhlasiť so záložným právom, tak nie, nie je možné takúto hypo riešiť. Viete si zobrať hypotéku na takúto stavbu, ale založená bude musieť byť iná nehnuteľnosť, vo Vašom vlastníctve, alebo vo vlastníctve tretej osoby, ktorá teda bude s daným záložným právom na jej nehnuteľnosť súhlasiť.
Odpovedať
Profilova fotka
@mireckas A aby som dodala, banku nájomný vzťah vôbec nezaujíma.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?