Hypotéka na prerábku bytu nadobudnutého pred manželstvom

Ahojte, zdedil som byt este pred uzatvorenim manzelstva. Teraz, uz ako zenaty, by som rad byt zrekonstruoval a financovat by som chcel tento krok cez hypoteku. Otazka je: mozem ist do hypoteky v tomto pripade aj samostatne bez manzelky? (Nechcem ju stresovat hypotekou/uverom na nieco co de facto nevlastni) Dakujem.
Odpovedať
@kappa127 áno, môžeš :-D, i keď sa tomu banky bránia.
Odpovedať
Profilova fotka
Tak u nas to nepovolila banka.Museli sme zobrat hypo ako manzelia a tiez som nadobudla byt pred svadbou.
Odpovedať
O úver žiadajú manželia spoločne. S výnimkou zrušeného alebo zúženého bezpodielového spoluvlastníctva manželov.
Odpovedať
@radca35 pravdu nemáš - pokiaľ je majetok nadobudnutý pred manželstvom a je vo výlučnom vlastníctve jedného z manželov, prečo by nemohol čerpať naň úver len vlastník? V niektorých bankách to ide, v niektorých nie, stačí sa trocha pohádať.... práve teraz mám refinanc takéhoto úveru, takže sú veľmi čerstvé skúsenosti.
Odpovedať
@kappa127 @finsluzby Byt je síce v tvojom výlučnom vlastníctve, ale tá rekonštrukcia už nebude. V prípade delenia majetku pri rozvode (teoreticky samozrejme) by si mal manželku vyplatiť z rozdielu hodnoty pred rekonštruciou a po nej, pretože hypotéku budeš splácať už zo spoločných peňazí. Na mieste banky by som žiadala manželku ako spoludlžníka.
Odpovedať
@finsluzby - ja neriešim majetok. Ten samozrejme patrí iba tomu, kto ho pred manželom nadobudol. O úver žiadajú manželia spoločne. To platí. ;-)
Odpovedať
@martuska75 @radca35 dnes som práve taký úver podpisoval v TN a bohužiaľ, je zmena zákona, i keď dá sa obísť - síce majetok sa nadobudol pred manželstvom, pokiaľ sa však preukáže pri rozvode, že aj druhá strana sa podieľala na jeho údržbe, nákladoch atď... automaticky sa považuje aspoň jeho časť za spoločný majetok - preto aj banky sú teraz v tejto veci dosť namrzené... toť dnešná čerstvá novinka od notárov...
Odpovedať
@finsluzby presne tak ako píšeš, mám rovnakú informáciu. majetok nadobudnutý pred manželstvom je síce jedného z manželov, ale spoločné investície do toho majetku sa už delia. A úver za manželstva sa spláca zo spoločného, ak nemajú v tejto veci konkrétne zúžené bsm (notárskou a dopredu) .
Odpovedať
Profilova fotka
mozete, je vsak nutne zuzenie BSM pre konkretny uver s cim musi manzelka suhlasit. Ak mate sam dostatocnu bonitu, banky s tym nerobia problem, ale vacsinou Vam zarataju aj naklady na manzelku a deti, pripadne zavazky ktore uz mate. Je idealne si to nechat prepocitat
Odpovedať
Dakujem vsetkym za odpovede, pomohli ste mi :) Institut manzelstva ma ale v tomto pripade bohuzial zatlacil do kuta. Chcem totizto rekonstrukciu SVOJHO BYTU "spachat" ako prekvapenie pre manzelku tak aby o tom nevedela. Tym padom Uver = samostatne bez manzelky zrejme neprejde uprava BSM = nejde z dovodov uvedenych vyssie Na rekonstrukciu nasetrit = jedine riesenie mojej situacie, i ked to bude asi na dlho.. fuck :)
Odpovedať
@kappa127 nechcem byť hnusný, ale cesta existuje - povieš, že si slobodný :-D svojho času mne to u jedného klienta prešlo v súvislosti s nadobudnutím nehnuteľnosti, i keď vyslovene nešlo o klamstvo - chlapík to bral pri kúpe jednoducho - ak kupuje auto, píše sa to na jedného z manželov, tak ak kupuje nehnuteľnosť, je to to isté :-D.... sranda prvej triedy - sami bankoví právnici tento postup odobrili, lebo on nehnuteľnosť pred manželkou nezatajoval, na druhej strane úver brali spoločne :-D... takže ak nekukajú register obyvateľov, tak na to nemajú šancu prísť i keď je to podraz
Odpovedať
@finsluzby si ma inspiroval, asi ta oslovim :)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Diskusia pokračuje po 6 mesiacoch
@kappa127 @finsluzby @bcgsro zdravím, teraz som narazila na túto diskusiu a normálne som sa vyľakala :-( tento princíp platí teda aj v prípade refinancovania hypo? ja s manželom sme si obaja kúpili nehnuteľnosti ešte pred uzavretím manželstva, obaja máme hypo na svoje meno.. tento rok by chcel muž svoju hypo refinancovať.. to akože už nebude môcť brať hypo len na seba? ja musím byť ako spoludĺžnik? :-o čo ak s tým nebudem súhlasiť ? Ja som si totiž plánovala brať po vyplatení svojej hypo ďalšiu na rekonštrukciu vlastnej nehnuteľnosti, čo vlastne tiež nemôžem ? ach jaj :-| :-|
Odpovedať
@zabka88 bohužiaľ, zmena zákona je zmena zákona a s tým nič neurobiš.... jedine ak sa navzájom pred bankou nepriznáte k sebe :-D, resp. urobíte zúženie BSM
Odpovedať
@finsluzby no to ste ma vôbec nepotešili... ale tak zisťujem že modrá strecha má aj vzdelávací potenciál, lebo toto som fakt nevedela :-| fuuuha, tak sa s tým budeme musieť nejako vyrovnať ... ale ďakujem za info...
Odpovedať
Profilova fotka
@zabka88 dobry den, pri refinancoch je mozne urobit refinanc bez pristupenia k zavazku, zalezi od banky, ale da sa to. Podmienka vacsiny bank su rovnaki dlznici ako pri starej hypo. Ak uz budete chciet hypo novu na tekonstrukciu pocas manzelstva, musite vstupit do toho obaja alebo zuzit bsm 😊.
Odpovedať
@zabka88 kľudne to predýchaj :-D
Odpovedať
@bcgsro uff, tak to je tá lepšia správa.. pozisťujem... na rekonštrukciu by som mohla vziať aj iný typ pôžičky resp. stavebko, ale ten refinanc ... no, dám vedieť čo sme pozisťovali .-)
Odpovedať
Profilova fotka
@zabka88 kludne mi napiste do IP, pripadne mozem pomoct s refinancom, tak aby ste do toho nevstupili Vy ako terajsia manzelka. Nedavno sme to iste robili s manzelom, kde ma hypoteku pred manzelstvom a nevstupila som do toho :)
Odpovedať
Profilova fotka
@zabka88 podla zakona ste povinny banke nahlasit zmenu stavu a vstupit do uveru ako spoludlznik. Ak si chcete brat na seba dalsi uver, samozrejme e to mozne, ale zalezi na zalozenej nehnutelnosti, jednu nehnutelnost mozete zalozit len do 1 banke, resp. rucit len jednym uverom.
Odpovedať
@seffka dík za názor :-) banka vie že som sa vydala, svoju povinnosť nahlásiť zmeny som si splnila :-) ale nevidím dôvod prečo vstupovať do úveru manžela spred manželstva, hlavne ak nehnuteľnosť nepatrí do bsm, ale je stále majetkom manžela .. keby to bola jediná možnosť ako refinancovať jeho hypo tak by som nad tým určite rozmýšľala avšak snažím sa tomu vyhnúť hlavne preto, že tým že budem spoludlžník jeho úveru budem mať problém si brať ďalšiu hypo na rekonštrukciu svojej hypo (tam by bola založená iná nehnuteľnosť), takže nie je problém v ručení jednou nehnuteľnosti (keďže máme každý vlastnú) ale v tom že ja by som už nebola taká bonitná pre banku, lebo by som "musela" byť spoludlžníkom hypo k nehnuteľnosti manžela.. Snaď som to teraz vysvetlila lepšie ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@zabka88 omyl :) aj ja som si to myslela, ze ked mam jednu hypoteku, tak druhu o to tazsie dostanem. Ale bonita sa neurcuje len na zaklade prijmu, ale banka si overuje register a ked mate uz nejaky iny uver, ktory v cas splacate, tak mate lepsiu bonitu, lebo banka si Vas vie overit, ako sa chovate pri plneni zavazkov. Taka stavebna sporitelna velmi tazko dava stavebny uver tomu, kto nema ziadne ine zavazky, preto davaju moznost dopredu si setrit u nich. Tym Vas nechcem nahovarat, aby ste sa stali spoludlznickou manzelovi :) To len pre vysvetlenie.
Odpovedať
@seffka Rada by som Vám verila, ale moja skúsenosť s bankou je opačná... Už len na základe toho, že mne po piatich rokoch poctivého a včasného splácania hypotéky v banke, pri tom ako som tam mala spotrebný úver, ktorý som predčasne splatila za rok namiesto desiatich, pri tom ako tam mám bežný účet, kde mi chodia všetky príjmy, pri viacerých mimoriadnych splátkach hypotéky, pri tom že cena nehnuteľnosti medzičasom stúpla o nezaneľnú čiasktu tak mi ponúkla pri skončení fixu vyšší % úrok , ako človeku "z ulice" ktorý v tom čase prišiel a žiadal vdanej banke novú hypotéku a o ktorom mohla iba predpokladať či platiť bude ...
Odpovedať
Profilova fotka
@zabka88 zial, tak to v bankach chodi, lakaju novych klientov najnizsim urokom a tym stalym, kedze ich uz "maju" ponuknu vyssi urok a vela ludi aj napriek vyssiemu uroku nechce z banky odist. Ziskat najlepsi urok Vam pomoze prechod do inej banky, alebo dobry sprostredkovatel.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?