Hypotéka na pozemok a stavbu domu

Profilova fotka
Ahojkte, chcela by som sa spýtat, ked si chceme brat s priatelom hypoteku na pozemok a stavbu domu ci davaju 100% alebo musim mat aj nieco nasetrene, potrebovali sme zobrat max. 80000.
Odpovedať
Profilova fotka
Ja by som ti poradila, aby si oslovila hypotekárnych poradcov, ktorí ti všetko vybavia a nemusíš behať od banky k banke. Je to zdarma. 100% na pozemok určite nedostaneš. Skús sa s nimi dohodnúť na postupnom financovaní stavby. Nepíšeš kolko z tej sumy stojí pozemok...
Odpovedať
Profilova fotka
to sa da vybavit taka hypoteka s postupnym financovanim? ako kvazy otvorena? ze cerpam podla potreby? ...tak pozemok by stal do 35 tisic, viac do neho investovat nechceme :) cize na pozemok by sme mali mat nieco nasetrene inac ho nekupime ?
Odpovedať
@w_ee_wee no takto to nefunguje - na pozemok dostaneš max. 70% z hodnoty - ak už máš aj postavené na ňom niečo, aj 100%, ale pozor - banka určuje, akých 100%... nie ty - reálne pokiaľ nemáš nasporených aspoň 15% sumy, resp. nemôžeš založiť aspoň na začiatok niečo iné, je to veľmi ťažké..
Odpovedať
Na pozemok - až 85% hodnoty vo VUB. My sme tiež kúpili pozemok na hypotéku. Ďalšia hypo bude na výstavbu. Výstavbu začneme z vlastných zdrojov. Keď budeme mať základovú dosku a na nej aspoň "naznačené" obrysy izieb, môžeme požiadať o prvé čerpanie. Príde znalec, posúdi akú to má hodnotu a niečo dostaneme. Potom zasa kúsok postavíme, príde znalec a niečo dostaneme :-) Takto sa dá spraviť až 6 čerpaní. Ak potrebuješ ďalšie info, ozvi sa.
Odpovedať
@marekpalka 85% podľa manuála by mala dávať, ale to musí byť pozemok pomaly v centre bratislavy, to isté platí aj o 100% prefinancovateľnosti bytu atď... realita je tých 70% v pohode po celom Slovensku
Odpovedať
Profilova fotka
ahoj, my sme to teraz riesime ( cez fin. poradcu ). na pozemok musime brat extra hypoteku, kde krytie bude od 70 - 85 %, cize zvysok financii musime mat vlastnych. na stavbu domu je potrebne znova mat vlastne financie na zafinancovanie stavby do vysky 1 m, az potom ti banka da dalsiu hypo
Odpovedať
Profilova fotka
@juskovci inak som to overovala u 2 hypospecialistov a tiez mi to potvrdila pani v hypocentre v banke, nezavisle od seba
Odpovedať
Profilova fotka
@marekpalka Nám povedali v banke, že stačia fotografie o priebehu stavby. Nemusí stále chodiť znalec.
Odpovedať
Profilova fotka
tiez nam povedali ze stacia foto :-)
Odpovedať
Ahoj, tak my sme to tiež takto riešili, niečo sme mali svoje a najprv sme si zobrali úver zo stavebnej sporiteľne, z toho sme spravili platňu a vytiahi múry a až potom sme požiadali o úver banku, schválili nám hypoúver s postupným financovaním, s tým že prvou tranžou bola vlastne hodnota stavby a pozemku, ktorú ohodnotil znalec. momentálne sme tieto peniaze prefinancovali, teda o poskytnuté peniaze by sa mala navýšiť hodnota domu a až následne na to nám banka poskytne ďalšie prostriedky až do výšky celkového schváleného úveru. Je to dosť zložité,keďže my sme mimo obce a v extraviláne, a preto pre banku má naše euro hodnotu len 0,50€, takže všetko zarobené tlačíme do stavby. ináč nám to tiež vybehal finančný poradca. Dokladujeme tiež fotkami.
Odpovedať
Profilova fotka
A este my cast hotovosti budeme financovat cez pssku a dosli s tym, ze z uveru nam poskytnu len 80 % financii. Zvysnych 20 % si clovek musi poriesit a az ked bude mat doklady mu to preplatia. Cize naj je vsetko si pozistovat na zaciatku pokial to ide lebo potom je clovek nemilo prekvapeny :-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Profilova fotka
No, mňa PSS neskutočne sklamalo. Tiež chceme stavať, hľadali sme vhodné prostriedky, keďže to celé potrebujeme prefinancovať prostredníctvom hypotéky. Mám PSS, keď mi skončilo, peniaze som si vybrala a tým som stratila hodnotiace číslo. Nikto mi to však nepovedal. Takže keď bola tento rok akcia, že je možné získať úver max. 25tis.€ bez založenia nehnuteľnosti. Tak som požiadala. Nakoľko som stratila dobré hodnotiace číslo, musela som dokladovať založenou nehnuteľnosťou. Na byt nám poslali znalca, ktorý pre nich pracuje. Ohodnotil nám byt, poslali sme žiadosť, ešte mi povedali, že môžeme požiadať o 27 000 vzhľadom na posudok. Po 3 týždňoch nám prišla odpoveď, že nám schválili 20 200€. Ponížili nám to o 7 000€! A vysvetlenie? Že viete, v BA na centrále pani, ktorá je vysadená na PD a Handlovú, pre ňu je to neatraktívna lokalita a preto to neschválili! Tak ma to strašne vytočilo, že až. Tak reku na ktorého čerta Ste nám poslali VAŠEHO znalca, keď ho VY SAMI neuznávate! Chápete to????
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@zlaticko333 to fakt? my planujeme buduci rok brat 25000 z pss a vraveli nam,ze je to bez zalozenia nehnutelnosti... =-)
Odpovedať
Profilova fotka
Lubka, ak chcete brať peniaze odtiaľ a peniaze Ste po 6 rokoch vyberali, ešte to preverte.
Odpovedať
V PSS sa dá zobrať 25.000 bez založenia nehnuteľnosti - všetko závisí od hodnotiaceho čísla. Proste v tejto banke robia rozdiely, ako dlho máte u nás zmluvu. Dajú sa vybrať peniaze po 6 rokoch aj bez toho, aby ste prišli o dobré podmienky - ale na to treba buď pozorne počúvať, alebo zmeniť poradcu.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
@petulko331 a ako ste nafotili, postačovalo to na to aby vám uvolnili dalšiu tranžu? Lebo u nás to nesúhlasí s tým čo sme do toho dali ohohodnotili nám to dosť pod cenu čo sme do toho dali a ešte chcú od nás vlastné zdroje cca 4400 euro čo podla ich tabuliek bude aspon 6000-7000euro takže to fotenie tiež nie je žiadna výhra alebo len u nás?! |-|
Odpovedať
Profilova fotka
@pera Vopred sa musel spísať zoznam prác v určitej hodnote peňazí. Uvolnili peniaze až keď boli tie práce vykonané a nafotené. Nikto ale neskúmal, či strecha stála naozaj 10tis. €.
Odpovedať
dajú aj 100% , ale ošklbú Vás ako kura :-D
Odpovedať
My sme to riešili tak,keďže sme na začiatku boli úplne bez fín. prostriedkov,ale zase sme mali šťastie, že sme mali pozemok,že sme ho zalozili a moji rodičia požičali na založenie rekreačný domček. Z toho sme postavili hrubú stavbu,ale peniaze nestačili na všetko. Tak sme refinancovali úver a uz to vyšlo len tak,že na tranže, na prvú nám dali 90% sumy,ktoru sme požadovali a druhá tranza bola poskytnutá len na základe fotiek. Do 5 dni od odovzdania cd s pár fotkami nám peniaze poslali, ale mame šťastie na lokalitu,lebo nase prefinancovane euro je pre banku reálne viac. Čiže to hneď uznali. A teraz sme tretíkrát refinancovali úver a dúfam,že uz naposledy. Tentokrát uz hodnota nášho domčeka stačila,aby nám dali celú sumu naraz...
Odpovedať
@petulko331 u nás ich nezaujíma nič len fotky a z tých nám ohodnotili stavbu samozrejme hodne pod sumu ktorú to skutočne stálo žial majú svoje tabuľky, ich nezaujíma že náš komín stál 1400 e s rôznymi zľavami, oni zobrali do úvahy obyč. komín v priemernej hodnote na náš komín išla rúra 220mm tehly rustikálne ručne vymurovaný pekne tehl ička po tehličke, okná ich nezaujíma že máme drevené trojsklo, alebo plastové a tak dalej, hrôza...
Odpovedať
Profilova fotka
@pera To poznám. Náš dom ohodnotil nejaký veľmi učený znalec na 129tis., pričom reálna budúca hodnota domu s pozemkom bude viac ako 180tis.(žiaľ, pozemok bol tiež drahý). Čo urobila banka? Zo 129tis. zostala hodnota 89tis. Takže tak to funguje na Slovensku. :-S
Odpovedať
Profilova fotka
@petulko331 brutus, no ak si cakal vyssiu hypo nepotesi.. ale zase, treba to vidiet aj zo strany banky, ju nezaujima cena, ktoru to realne stalo, ale predpokladana cena, za ktoru by ten dom mohli predat pri danej velkosti pozemku v danej lokalite a velkosti domu.. to, ze cenu robi aj vela inych faktorov je uz asi tazke brat nejako plosne do uvahy..napr. do domu v hornej dolnej mozes naliat aj 300 000, ked je mala pravdepodobnost, ze by bol za tu cenu v tej lokalite aj predajny, tazko na to pozicaju..(tym nehovorim ze toto je prave tvoj pripad, to je len priklad na ilustraciu)
Odpovedať
Profilova fotka
@yaninca Áno, je to presne môj prípad. Táto lokalita už pre nich nie je zaujímavá, aj keď je tu veľký golfový areál a toto je nová štvrť. Ale takých je asi teraz veľa. A ja ich aj chápem. A nakoniec som aj rád. Dostal som o 10tis. menej ako som chcel. A nakoniec s veľmi odretými ušami sa asi nasťahujeme do domu tento mesiac. A to sme mali prvý výkop 22.9.2012. Takže sa nemôžem sťažovať. Niekto stavia dom niekoľko rokov, takže ja som rád, že som vôbec mohol postaviť tento dom. A dokončíme ho postupne, tak ako veľa ľudí pred nami. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
ti, ktori uz mate skusenosti, takze... planujeme kupit pozemok v okoli BA... aka je moznost ist 100% cez hypoteku?? pripadne 90%...mame k dispozicii na rucenie rodicovsky dom ale v trosku blbej lokalite- okolie Levic.
Odpovedať
Profilova fotka
@katka8855 ak bude hypo na pozemok, tak banky davaju 50%, maximalne 70 niektore....ak zalozis rodicovsky dom, tak dostanes hypoteku nanho, ako ten dom ocenia...podla lokality a tiez ti nedaju 100%. Chces kupit pozemok a zacat stavat....vsetko cez hypo? Nemate nic nasetrene? Potom mas odvahu, ja by som sa bala. My sme brali hypo na pozemok, ale iba 30%, aj to len preto, ze sme chceli nejake peniaze si nechat a zacat stavat za svoje...
Odpovedať
Profilova fotka
@anica my chceme prefinancovat pozemok cez hypo, nechceme brat hypoteku na stavbu vzhladom na to, ze si vieme vsetko mozne pozhanat bez blockov, ... cize chceme ziskat co najvyssiu hypoteku na pozemok, aby nam peniazky ostali na stavbu..
Odpovedať
Profilova fotka
@katka8855 pozemok sme financovali cez hypoteku, dostali sme 70%. Na stavbu domu sme si vzali medziuver z Prvej stavebnej sporitelne, nasledne, ked bol dom zapisany do katastra ako rozostavany, sme poziadali o hypo v banke, kde mame uver na pozemok, a z toho uveru sme vyplatili PSS a zo zvysku dokoncujeme dom. Na vyrocie fixacie spojime obe hypoteky do jednej.
Odpovedať
Profilova fotka
@stanka409 o aku banku islo? nevies ci je v pripade rucenia pozemkom + zalozenim rodicovskeho domu moznost dostat viac %?
Odpovedať
Profilova fotka
@katka8855 my sme isli cez SLSP...neviem ti poradit, nam to vsetko riesil financny poradca...jedine co viem je, ze ak by sme rucili napr. rodicovskym domom, bolo by jednoduchsie dostat hypoteku. Tiez sme kupili pozemok v okoli BA.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?