Hypoteka na nehnutelnost v zaplavovom uzemi

Ahojte. Kupili sme pozemok v zaplavovom uzemi. Uzemie je oznacene za zaplavove nakolko je v blizkosti rieky, ale zaplava tam nebola co vieme min. 60 rokov. Problem nastal pri vybavovani hypoteky, nakolko je to zaplavova oblast, nechcu poskytnut hypoteku. Nevie nikto, ci je mozne na stavbu nehnutelnosti ziskat hypoteku a za akych podmienok? Cez spotrebny uver by sme to nechceli riesit.
Odpovedať
Nic v zlom, ale vedome si postavite dom v zaplavovom uzemi a potom sa budete cudovat ked vam ho vytopi, nebodaj zobere voda...fakt dobry plan.
Odpovedať
@dgerzo trocha odveci sa starat do druhych...pani sa pytala na nieco ine...
Odpovedať
Profilova fotka
@nini117 podľa mňa záleží od projektu. Niekde som videl postavený dom v záplavovej oblasti a bol riešený tak,že mu záplavy neublížia.
Odpovedať
Bez sance. Ak je to zaplavove uzemie, tak aj poistovna da do vynimiek povoden a banka tym padom nema chranenu investiciu a tym padom vam nemoze poskytnut hypouver. Jedina moznost je rucit inou nehnutelnostou alebo cash.
Odpovedať
Bohuzial je to brane ako zaplavova oblast kedze tam je rieka, ale domy su postavene aj ovela blizsie k rieke. Kedze tam zaplavy neboli xy rokov, toto nam ani nenapadlo, ze to moze byt brane. :-\ v poistovni sme sa na to pytali a povedali nam ze vzdy sa da spravit nejako poistka. Dom bude postaveny vyssie, kedze vieme ze tam je riziko, aby sme aj my neprisli o strechu nam hlavou. Dakujem vam za nazory, stale verime ze sa to nejako vyriesi :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@gabrielka450 vazne trocha odveci starat sa o druhych? Vazne? Myslite, ze ak tam postavia barak, tak im to niekto poisti proti vytopeniu? A az ich vytopi, nebudu to mat poistene a bude sa o nich musiet postarat obec alebo stat z dani vsetkych ostatnych - aj tych vasich - tak potom vypravajte, jak sa niekto nema starat do druhych. Viete co, normalne sa cudujem, ze vobec obec vyda povolenie tam nove domy stavat. Pretoze ludska blbost je zjavne nekonecna. @nini117 poistit vam to poistia.. proti zlodejom, vetru, poziaru.. ale rozhodne nie proti vode. Neverim, ze nejaka poistovna je tak blba. Viete, ze to tam poriadne nevytopilo 60 rokov neznamena, ze sa to nestane hned buduci rok. Asi to nie je zaplavova oblast len tak zo srandy. Takisto, ako ziadna poistovna nema POVINNOST vam to poistit proti vode, tak nema ziadna banka povinnost vam poskytnut hypoteku.
Odpovedať
@maslenka47 :-D no jasne, tak priklad vazskej kaskady, kde na jednej strane je stare koryto vahu a na druhej je kanal na ktorom su elektrarne. Cele to uzemie je brane ako zaplavove, pritom nie je ziadna sanca, aby sa voda z toho kanala vyliala, pretoze je to regulovane a jedine sa moze vyliat vah a aj to len na jednu stranu. Ani nepoznas situaciu a uz sudis. Ak je tam tok rieky regulovany, upravene koryto atd. tak preco nie, status záplavového uzemia tam moze byt uz niekolko desatroci, ked panovali ine podmienky :-D
Odpovedať
@nini117 Ahoj, my tiez planujeme stavat dom pri potoku. Zaplavy tam nikdy neboli a potok je ako-tak upraveny. Boli sme sa informovat na poistenie v poistovni Allianz a oni nezistuju, kde nehnutelnost lezi, cize vam to urcite poistia :-) Len mi trosku vrta hlavou, preco ste si nezistili tieto veci este pred kupou pozemku?
Odpovedať
@nini117 Aj keď by ste stavali a bránili sa proti prípadnej záplave, tak treba počítať so zvýšenými nákladmi na stavbu ak by ste ju chceli o pol metra vyššie ...alebo navýšiť pozemok ...o pol metra až meter ...vymurovanie z dt -čiek okolo pozemku múrik aby sa mohla naviesť zemina ...úpravy môžu stáť 5-10 tis. navyše. Samozrejme tebe ide teraz o tú hypo...aby poskytli....
Odpovedať
Bohuzial sme zistili ako to funguje ked si chce napr. banka nalakat klienta. Viac krat sme sa boli informovat vzdy u inej pracovnicky a vtedy problem nebol s nicim, vsetko sa da, reiting klienta mame skvely, len aby si dali ziadost aby na nas ziskali. ale teraz ked nastal problem tak pani hra mrtveho chrobaka a zrazu sa vyhovara. Aj pred kupou pozemku sme sa boli informovat na obecnom urade, povedali ze je to brane ako zaplavove uzemie, ale stavat povolia pretoze vedia za tie roky ci tam riziko je, keby to pravidelne vytapalo tak tam stavat nepovolia. Momentalne navysuju val popri rieke o 70 cm, zevraj kvoli LandRoveru. Viem ze ked zaplava nebola xy rokov, nemoze prist zajtra. Ale riziko je aj napr. pri byvani pri hore, lebo padne strom, pri poli, nakolko v nasej lokalite horeli polia s obilim min. 6 krat, pri letisku, lebo moze padnut lietadlo, vsade je riziko. Ja som len chcela poradit, ci niekto nahodou nema skusenost s hypotekou v takej lokalite.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?