Hypotéka na dom

Ahojte. Veľmi vás prosím o vaše rady, nápady, myšlienky ohľadom hypotéky na dom. So snúbencom sme spolu už 6 rokov a cca 4,5 roka žijeme spolu v dome mojich rodičov (2 bytové jednotky, so súkromím nie je problém). Naším veľkým snom je postaviť si taký stredný bungalov (rozumej cca 3-4 izbový). Avšak problém nastáva v otázke financií. Máme málo našetrených finančný prostredkov (cca 6.000€), samozrejme sme mali viac ale žiaľ sa nám vyskytli určité udalosti, ktoré sme museli financovať z týchto peňazí. Nášho sna sme sa ale nevzdali. Vyhliadli sme si pozemok (nová štvrť v meste, všetky IS, krásny, slnečný)..ale problém je ohľadom finacovania nášho sna. Chceli sme zobrať hypotéku na pozemok, postaviť obvodové múry a požiadať o ďalšiu hypo. S príjmom nie je až taký problém, hypotéka by bola schválená, avšak sa naozaj veľmi bojím ohľadom našich našetrených peňazí. Podľa mňa je to strašne málo, ale snúbenec nechce povoliť a stále sa chce do toho hrnúť. Ja osobne by som radšej ešte cca 1 - 1,5 roka počkala, našetrila a až potom začala. Už neviem, ako mu to mám povedať. Budem vďačná za každý váš názor, pripomienku, radu... :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@cikitka18 Dobrý večer. Aj my s partnerkou sme postupovali tak, že sme najskôr financovali kúpu pozemku hypotékou a následnú výstavbu takisto hypotékou. Ak máte aspoň jeden byt, ktorý môže poslúžiť na dočasné zabezpečenie hypotéky, realizácia môže byť jednoduchá a rýchla. Ak si zvolíte na začiatku komplikované riešenie, môžete si predražiť financovanie a takisto predĺžiť termín dokončenia výstavby. Odporúčam Vám stretnúť sa s hypotekárnym brokerom, ktorý ročne vyrieši niekoľko takýchto úverových prípadov. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
suhlasim, treba hladat moznosti, nevynechala by som ani stavebne sporitelne, v jednej z nich robim :)) co je ale dolezite, treba si dat do suvisu sucasnu situaciu na trhu s uvermi, urokove sadzby su historicky jedny z najnizsich, pokial mate prijem, mate akou nehnutelnostou rucit (pripadne rodicovskou docasne), a mate odhodlanie sa do vystavby pustit, tak nieje cas otalat... moj nazor.
Odpovedať
Profilova fotka
@cikitka18 ak mate dostatocny prijem, aby ste tu hypoteku utiahli (treba pocitat aj s tym, ze jeden z Vas pride o pracu prip. pojde na rodicovsku,..) tak sa putite do toho. My sme podobnu situaciu riesili s hypotekarnym poradcom - k nasej velkej spokojnosti.
Odpovedať
Zial nemame akou nehnutelnostou rucit jedine buducou hodnotou domu alebo pozemkom,ktory este nemame :-( chut stavat urcite je isli by sme aj hned, murarov mame v rodine, vacsinu veci si chceme spravit svojpomocne tak ako kazdy ;-)
Odpovedať
@cikitka18 Treba ist jak pila a nezastavit, az kym si nesadnes na novom gauci pred krb s vinkom v ruke! ;-) PS: Mladi, sprosti, stavajte! (to povedali nam..) :-D
Odpovedať
Cez stavebne sporenie to riesit nechceme nakolko sme si nechali urobit vypocet a skoro nas prevalilo :-D co sa tyka brokerov ci poradcov tak s nimi nemame dobre skusenosti nakolko nam poradili dost zle ohladom snubencovho zamestnania ( rozumej bol zivnostnik a poradili nech ide za zamestnanca na 4 mesiace co sme aj spravili avsak nam nakoniec v bankach poradili ze to vobec nemuselo byt ze sa to mohlo urobit na zaklade danovych priznani a pracovnej zmluvy takze sme obiehali urady a vybavovali vsetko zbytocne
Odpovedať
Profilova fotka
@cikitka18 to je skoda, my mame s hypotekarnym poradcom velmi dobre skusenosti. Z firmy Hypomakler. Partner cez neho bral v minulosti hypo na byt a potom sme pre dobru skusenost brali cez neho dalsie 2 hypo - na pozemok a na dom. Ak by si chcela kontakt na toho konkretneho daj vediet. Ale chapem, ze ak mate zle skusenosti, asi to budete chciet riesit radsej bez poradcu.
Odpovedať
Profilova fotka
existuju hypo s ciastocnym cerpanim, podla postupu vystavby, obrat sa na poradcu, ktory ti vie ukazat ako uz taketo veci riesil - konkretne a pytaj si referenciu, spokojny klient ti urcite (a to s milotaa suhlasim) referenciu potvrdi
Odpovedať
Profilova fotka
@cikitka18 Ahoj, suhlasim s Tebou. Je vela financnych poradcov, ktorych kvalita je rozna. Ak by ste vsak isli sami do bank, asi by ste nic neziskali. Kazdy pracovnik Vam totiz vysvetli vsetko iba zo svojho uhla pohladu a tie negativa sa od neho nedozviete. Broker Ti objasni klady aj negativa bank nestranne. Myslim, ze nemas co stratit, ak sa obratis na niekoho z nas, ktori sa venujeme hypotekam (nie pre jednu banku) uz dost rokov. Minimalne by ste sa dozvedeli, ktora banka je pre Vas optimalna pre financovanie pozemku a vystavby. Ak sa Vam to bude pozdavat, mozete sa pustit do Vasho planu:-)
Odpovedať
@cikitka18 lepsie je pockat 1 -1,5 roka. tym menej budes musiet potom splacat. Neviem ci vam ta stavba velmi suri (vek), ale radsej pockajte, nieco nasporte a hlavne vsetko v klude popremyslajte. Nie je dobre sa do toho strmhlav rutit-na mnozstvo veci mozte zabudnut a potom uz bude neskoro si buchat hlavu. Je super, ze tvoj partner ma "zapal", ale treba si vsetko v klude premysliet (bez emocii). Moj nazor, mozete a nemusite suhlasit. :)
Odpovedať
Praveze suri kvoli veku :-) s partnerom sme sa dohodli ze si najskor kupime pozemok a budeme dalej setrit a pomalicky zacneme stavat az urobime mury tak poziadame o dalsiu hypo len dufam ze sa to stihne do 2 rokov (myslim tu dalsiu hypo)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?