Hypoteka na byt so statnym prispevkom pre mladych

Moze mi niekto poradit ohladom hypoteky pre mladych? Kupili sme byt,mame nan hypoteku so statnym prispevkom a fixaciou na 4 roky.Ak by sme museli byt predat skor ako tie 4 roky uplnunu co vsetko treba vybavit? Viem ze ten statny prispevok by sa musel vratit ale neviem ci cely za tie 4 roky.A tiez ci aj nejake poplatky banke a pod.Dakujem
Odpovedať
@juju7 jasne ze ano, vraciate cely statny prispevok v plnej vyske ako vam bola vyplatena + pokutu banke za splatenie mimo vyrocia fixacie (kazda to ma ine, okolo pol az jedneho percenta). ale toto vam museli povedat v banke. ak nepovedali tak preco si sa nepytala tieto otazky vtedy?
Odpovedať
Vracia sa cely príspevok ktorý ste za tie roky dostali. Plus zaplatiť daň z predaja nehnuteľnosti a odvody ak predáte so ziskom. Bude lepšie počkať na 5 rok
Odpovedať
Profilova fotka
@juju7 vraciate iba poskytnutý štátny príspevok za celé obdobie, za ktoré bol poberaný. Poplatok za predčasné splatenie sa v tomto prípade neplatí - odvoláva sa na to Zákona o bankách.
Odpovedať
Profilova fotka
Bohuzial, vratit by ste musely cely prispevok, takze vo vasom pripade za cele 4 roky
Odpovedať
@andreah25 chcem sa spýtať, tento rok nám končí hypotéka so štátnym príspevkom, viazanosť bola 5 rokov, bral si ju manžel, ja som bola na RD. bolo by možné, že by som zobrala teraz hypotéku na refinancovanie ja, v tom čase budem mať 35 rokov, manžel 37 a znova by bola so štátnym príspevkom, alebo sa to už neoplatí?
Odpovedať
@anshelia Vo vašom prípade to nepôjde. Štátny príspevok sa nedá zobrať na refinancovanie. A podľa nových podmienok sa to ani neoplatí. Treba si v čase fixácie vybojovať v banke čo najnižšiu sadzbu, prípadne refinancovať do inej s nižším úrokom a ideálne z dlhšou fixáciou.
Odpovedať
vraciate celý štátny príspevok a cca 1% zo zvyšku hypoteky je pokuta za predčasné splatenie. Jedine že to vyplatíte a načasujete tak, aby ste to vyplatili na výročie. @anshelia pokial viem ak ste manželia tak to tušim možné nebude. Určite to maju nejako ošetrene že ak ste manželia alebo sa jedná o tu istu nehnutelnost tak to nepojde. ale možno len tápem, najlepšie im zavolat na infolinku a nemusi nikam chodiť
Odpovedať
@anshelia už sa štátny príspevok neposkytuje.Teraz si môžte v daňovom priznaní odpočítať 400€ .A myslim,ze keď bral manžel hypo a bol sám dlžník ,vy si nemôžete zobrať hypo na refinancovanie ale úplne novú hypo ako nový žiadateľ.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?