Hypotéka - mám pozemok, mám čo založiť

Dobrý deň, Chcel by som vás poprosiť o radu. Mám vo vlastníctve pozemok (jeho cena cca 18000), mám možnosť založiť byt (jeho cena cca 80 000) - ceny sú orientačné (podľa momentálnej ceny nehnuteľností v meste, pri stave nehnuteľnosti v akej je), nie na základe posudku. Môj príjem je : od zamestnávateľa na TPP v čistom cca 550€ ako SZČO na základe DP 2018 - v čistom mesačne cca 400€ mám 24r. Na spomínanom pozemku chcem postaviť montovaný drevodom (72 000€) Na siete, úpravu terénu a pod. by som ale hypo potreboval o výške 90 000€ Viete mi prosím poradiť a povedať ako, a či vôbec mám možnosť získať takýto hypoúver? Ďakujem. ;-)
Odpovedať
@tristankom Tu sa to zbytočne pýtaš. My ti úver neposkytujeme. To sa musíš spýtať v banke. Všetky tieto údaje dať banke a tá ti povie, či ti bude ochotná a schopná poskytnúť úver. Ale to, že pozemok má pre teba hodnotu 18000 neznamená, že aj pre banku bude mať takú hodnotu. Banka ho môže oceniť na oveľa nižšiu sumu. Nejaký úver môžeš dostať, ale presnú sumu ti dokáže vyčísliť len banka.
Odpovedať
Profilova fotka
@tristankom myslím, že ak založíš byt a pozemok banka nebude mať problém dať ti 60tis€. Dofinancovanie budeš môcť riešiť keď budeš mať hrubú stavbu. Ak si rozhodnutý pre montovaný drevodom dohodni sa s firmou, že postavia hrubú stavbu za čo im aj zaplatíš a zbytok môžu robiť keď banka uvoľní ďalšie peniaze pretože už budeš ručiť tým domom. S tým čo ponúkaš ti banka pravdepodobne 90tis€ nedá takže moju odpoveď ber ako radu ktorým smerom sa vydať.
Odpovedať
@peter11balog Ďakujem veľmi pekne. Ešte sa spýtam, možno otázka na banku, možno budeš vedieť odpoveď: V čase keď by som z hrubej stavby prechádzal na ďalšie štádium stavby a teda banka by mohla uvoľniť ďalšie prostriedky je možné preniesť aj ťarchu z bytu na celý dom? Postačí to už?
Odpovedať
Najdiite si finančneho poradcu mne to tiež robi
Odpovedať
Profilova fotka
@tristankom ťažko povedať. Toto už záleží od hodnoty stavby, neviem na koľko sa ohodnocujú drevodomy. Ale daj na slová @mejdi1 a vyhľadaj dobrého finančného poradcu. Nie že vezmeš prvého čo nájdeš :D ale jednoznačne máš dobrý príjem, máš kde stavať a máš čo založiť. Ak chceš ísť do stavby domu nevidím v tom problém. S finančným poradcom nájdete ideálne riešenie pre teba.
Odpovedať
@peter11balog jasne ze dobreho :D ..myslim ze pre banku staci pravoplatne SP a potom môžte niečo riešiť....Alebo doska a múry do 1m
Odpovedať
@mejdi1 múr do 1m pri drevostavbe nereálne. Ďakujem však za radu. Myslím že ten poradca bude dobrá voľba.
Odpovedať
Prosím a viete mi poradiť nejaký register spoľahlivých finančných poradcov? Prípadne mi viete niekoho doporučiť? Nitra a blízke okolie. Vďaka.
Odpovedať
@tristankom skor by som siel po referenciach
Odpovedať
Profilova fotka
@mejdi1 múry do výšky 1m je už nereálne... teda, stále to platí, ( aj keď nikde nie je napísané, akú výšku musí mať obvodové a nosné murivo pri rozostavanej stavbe "V praxi spravidla" pre banky už postačujúce nie je), ale od 1.10.2018 sa menil katastrálny zákon, banky sa nejak boja založiť rozostavanú stavbu, jedine ak je zapísaná v katastri. Moja posledná skúsenosť. Ja mám múry do výšky 1.28m a bolo mi povedané, že to je nedostačujúce a že tam nemám ani vnútorné priečky, vedel som kde je problém (viď situácia s katastrom) a po dlhom pátraní a dožadovaní sa mi to nakoniec v banke nechtiac potvrdili. Tak som im povedal že neznalosť zákona neospravedlňuje a šiel pekne na kataster zapísať stavbu :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@tristankom ja mám jedného úplne že super, natrafil som naň náhodou, riešili sme hypo na kúpu bytu, refinanc hypo, predaj bytu, kúpu pozemku, refinanc hypo na rozostavanú stavbu ( v procese). Vtedy som to riešil cez stránku hypotéka.sk alebo tak nejak, zadal som svoje požiadavky, poradcovia mu odpisovali, vybral som si poradcu ktorý mal podľa mňa najreálnejšie informácie a ponuky, spokojnosť. Je zo Žiliny, vidíme sa vždy až v banke pri podpise zmluvy. Neplatím nikdy ani cent (to banka), komunikácia na výbornej úrovni.
Odpovedať
@quintes práve preto 1m,lebo sa dá zapísať do katastra a vtedy to je pre banku postačujúce :)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Ak máte niekto skúsenosti s nejakým dobrým finančným poradcom napíšte mi prosím do PM
Odpovedať
Profilova fotka
@mejdi1 ukáž mi v zákone, kde sa píše že rozostavaná stavba je vtedy ak obvodové múry majú 1m :-) nenájdeš to tam. Píše sa tam: "Na účely evidovania v katastri nehnuteľností sa považuje rozostavaná stavba za takú stavbu, na ktorú nebolo vydané kolaudačné rozhodnutie a pridelené súpisné číslo a je aspoň v takom stupni rozostavanosti, že už z predloženého znaleckého posudku je zrejmé stavebnotechnické a funkčné usporiadanie jej prvého nadzemného podlažia." A tu je pes zakopaný, banky z toho majú bordel. Mali by posudzovať stavbu na základe znaleckého posudku pretože tam sa musí uvádzať na koľko percent je stavba hotová.
Odpovedať
Profilova fotka
@tristankom tu na fóre sa jedna slečna/pani pohybuje a radi ohľadom financií.
Odpovedať
@quintes nevieme na ňu nejaký kontakt? Nickname? Ďakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
@quintes nevieš náhodou ako je to potom pri rekonštrukcii s hypotékou ak sa teda dom nedá označiť ako rozostavaná stavba ?
Odpovedať
@quintes :D ja tu nevravim o žiadnom zakone ani sa tu s nikym nehadam tak klidek. Vravim ako to povedali v banke mne a povedla mi to aj moja finančna poradkyna , mury 1m ,dat na kataster a mozes zalozit stavbu a cerpat hypo..
Odpovedať
Profilova fotka
@tristankom Hypotéka sa bude dať vybaviť, obávam sa však, že nie v požadovanej výške kvôli nedostatočnému príjmu. Banky sa na príjem SZČO pozerajú inak. Nie je pre ne čistým príjmom fakturovaný príjem alebo obraty na účte. Vychádzajú z daňového priznania. Pre vás priaznivejší výpočet príjmu zo živnosti je podľa vzorca: základ dane - daň / 12 mesiacov. Na základe informácií, ktoré ste o sebe uviedol, by v žiadnej banke nevedeli podať informáciu, aký objem hypotéky vedia poskytnúť. Pozitívne je, že máte iné nehnuteľnosti, ktoré je možné využiť ako zabezpečenie hypotéky.
Odpovedať
Profilova fotka
@mejdi1 ani ja sa nehádam. Opisujem len danú skutočnosť ako ju poznám.
Odpovedať
@ina_maklerka príjem, ktorý som uviedol vyššie je už podľa toho vzoru, ktorý spomínate. Vypočítal som si ho na základe DP 2018, ktoré idem podať.
Odpovedať
@ina_maklerka, prepáčte, vlastne som to prerátal teraz a vychádza mi to opäť inak, prikladám fotku poslednej strany DP 2018. Ako to teda je?
Odpovedať
@tristankom 8962,44 - 1702,86 = 7259,58 , to vydelíte 12/mesiacmi/ a máte čistý mesačný príjem 604,97
Odpovedať
@mejdi1 Vďaka, v základe dane zistenej podľa p4 je už ale znížený o nezdaniteľnú čiastku. Vypočítava sa to teda už po znížení? Či ešte pred ním? Neviete? Ďakujem.
Odpovedať
Iny mnoralisticky pohlad na vec, ten byt je tvoj ci rodicov? Ak tvoj berem ak rodicov tak hmm nic moc. Dom 72 a siete s upravami 18 000 kua dost drahe siete a upravy. Mas 24, ten cisty plat tragedia, aj ked mas dalsi prijem co je uz lespie.. ak je byt tvoj tak nasetris za rok zo 5000 * 4 roky mas 20k to je uz lespie a zacni stavat ked mas daku hotovost, mat dom v 24 ke pekne ale zas nie uplne standardne. Ak byt tvoj neni a ides zalozit rodicovsky byt kde byvaju tak to si kurva odvazny a moze to skoncit velmi zle a to by som rodicom nespravil = opat nasetri viac a ries potom.
Odpovedať
@sysell ďakujem veľmi pekne za radu. Na morálne pohľady som sa však nepýtal. Pri SZČO som si urobil daňové priznanie na reálne náklady cca 80% z príjmov. Ak ich znížim trebars na paušál tak to bude 60%. Môj skutočný príjem zo SZČO je cez 900€ mesačne. Ten výpočet, o ktorom hovoríme vyššie je akceptovateľný z pohľadu banky na základe DP, ktoré som urobil. Verte mi, že keď by som cítil čo i len malé ohrozenie seba či svojej rodiny tak by som sa nad tým ani len nezamýšľal. Ale ďakujem za upozornenie. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@tristankom Banky vychádzajú zo základu dane pred odpočítateľnou položkou. K posúdeniu príjmu vyžadujú doložiť daňové priznanie a k verifikácii údajov aj potvrdenie z daňového úradu. Financovanie výstavby rodinného domu je zložitejšie ako iné účely hypoték. Vyžaduje si individuálny prístup. Ani drevodomy, ako predmet zabezpečenia, neakceptujú všetky banky. Mám s ich financovaním skúsenosti. Ak budete chcieť, môžete ma kontaktovať.
Odpovedať
@ina_maklerka máte PM
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?