Hypotéka len na časť nehnuteľnosti

Dobry den, chcel by som sa s vami poradit. mame takuto situaciu: nehnutelnost vlastnia dvaja ludia, jeden z nich chce predat svoju cast nehnutelnosti tretej osobe. tretia osoba to chce financovat cez hypoteku. da sa to? hypoteka bude istena celou nehnutelnostou?
Odpovedať
@kirik83 pokiaľ je viacej vlastníkov nehnuteľnosti a niektorý z nich chce predať svoj podiel a zároveň kupca chce riešiť nadobudnutie prostredníctvom úveru so založením kupovanej nehnuteľnosti, potom zvyšní vlastníci s týmto riešením musia súhlasiť a musia podpísať banke záložné zmluvy. Banka totiž nerieši, ktorú časť nehnuteľnosti kto vlastní, banka berie vždy nehnuteľnosť ako celok.
Odpovedať
@kirik83 a čo ten druhý? Nepredá? Má ale predkupné právo na nehnuteľnosť.
Odpovedať
@finsluzby tomu rozumiem, obaja aktualni vlastnici s tym prepisom suhlasia. mne vsak ide o to, ze ci je potrebna nejaka kupna zmluva, prepis na katastri a pod. ten novy vlastnik potrebuje nejake potvrdenie, ze uz je spoluvlastnikom on, ci nie?
Odpovedať
@kirik83 nový vlastník potrebuje spísať kúpnu zmluvu s tým, od ktorého to kupuje a zároveň spolu z druhým vlastníkom bude podpisovať záložné zmluvy v banke.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
mam novu otazku k tejto teme. pisem si kupnu zmluvu pre noveho vlastnika. situacia: predavam svoj polovicny podiel v nehnutelnosti, vo vzorovej zmluve stiahnutej z internetu je napisane: Prevádzajúci týmto vyhlasuje, že Byt je v jeho výlučnom vlastníctve v podiele 1/1.... ako to bude v mojom pripade? "Prevádzajúci týmto vyhlasuje, že Byt je v jeho polovičnom vlastníctve v podiele 1/2"... ?
Odpovedať
v podielovom spoluvlastníctve, každý v podiele 1/2 v pomere k celku
Odpovedať
no mam v tom stale trosku zmatok. ocenil by som pomoc: mam to nejak takto: 1. Predmetom Zmluvy je prevod: a) vlastníckeho práva k bytu č...., s celkovou podlahovou plochou 83,40 m2, pozostávajúceho z týchto miestností a príslušenstva: bla bla bla (ďalej len „Byt“), nachádzajúceho sa na ... poschodí bytového domu na ......, v ......, súpisné číslo ...... (ďalej len „Bytový dom“), postaveného na pozemku parcelné číslo ....., parcela registra „C“, ktorý je evidovaný v katastri nehnuteľností vedenom Správou katastra ......., na liste vlastníctva č. ......, okres ......, obec ......, katastrálne územie ....... (ďalej len „Pozemok“) v spoluvlastníckom podiele 1/1, - je toto 1/1 spravne? 2. Prevádzajúci týmto vyhlasuje, že Byt je v jeho podielovom vlastníctve, v podiele ½ v pomere k celku.... - toto by malo byt ok. je? P.S.: tie vybodkovane veci mam vyplnene, len tu som ich radsej nedaval :)
Odpovedať
naozaj by som ocenil, ak by mi s tym niekto pomohol. este raz, na zopakovanie: nehnutelnost vlastnime dvaja, ja chcem svoj podiel odpredat tretej osobe. nie som si isty SLOVAMI PISANYMI VELKYMI PISMENAMI: 1. Predmetom Zmluvy je prevod: a) vlastníckeho práva k bytu č...., s celkovou podlahovou plochou 83,40 m2, pozostávajúceho z týchto miestností a príslušenstva: bla bla bla (ďalej len „Byt“), nachádzajúceho sa na ... poschodí bytového domu na ......, v ......, súpisné číslo ...... (ďalej len „Bytový dom“), postaveného na pozemku parcelné číslo ....., parcela registra „C“, ktorý je evidovaný v katastri nehnuteľností vedenom Správou katastra ......., na liste vlastníctva č. ......, okres ......, obec ......, katastrálne územie ....... (ďalej len „Pozemok“) v SPOLUVLASTNICKOM PODIELE 1/1, Dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@kirik83 tak ale pisal si, ze nehnutelnost vlastnite dvaja. Podla cisla 1/1 ale to tak nebude - to vyzera na majetok patriaci do bezpodieloveho spoluvlastnictva manzelov, to najprv musite na katastri si zavkladovat ako ste sa dohodli a az potom nasledne riesit predaj polovice.
Odpovedať
to SPOLUVLASTNICKOM PODIELE 1/1 som tam napisal ja podla vzoru zmluvy z internetu :) ani mne sa nezda, ze by to tak malo byt, preto sa pytam. na liste vlastnictva mam podiel 1/2
Odpovedať
Profilova fotka
@kirik83 ale ved na to ti uz odpovedala @zuzinkaz - ak tomu stale nerozumies, zaplat si niekoho, lebo tvoje zmluvy spravia viac skody ako plusov. To su zakladne veci, neviem ti to podrobnejsie vysvetlit a fakt ak to nechapes, tak to uz nie je chyba tohto fora ale chyba je u teba. ;)
Odpovedať
@kaktusik007 kto mi na to odpovedal, zuzinkaz? no ked si poriadne precitas otazku, na ktoru mi ona odpovedala, tak zistis, ze mi odpovedala na to, co mam uz potom uvedene v bode 2, nie v bode 1 (aj ked je to v podstate to iste, PRE ISTOTU som sa to pytal este raz) ;-) ak by som si to chcel dat zaplatit niekomu inemu, tak nestracam cas na fore ;-) taketo fora sluzia na to, aby tu clovek nasiel rady, za ktore nemusi platit. je pravda, ze vela ludi si tu uz robi biznis, ale... prajem pekny den :-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@kirik83 ja len nechapem, ze dostanes odpoved a potom tam vlozis ze Idem sa pytat este raz.... To mi prislo dost divne. Ak si sa chcel iba potom uistit, mal si to naformulovat inak.
Odpovedať
tak este raz, pre vysvetlenie, snad to pochopis: otazka c.1: "ako to bude v mojom pripade? "Prevádzajúci týmto vyhlasuje, že Byt je v jeho polovičnom vlastníctve v podiele 1/2"... ? " na to som dostal odpoved: "v podielovom spoluvlastníctve, každý v podiele 1/2 v pomere k celku " otazka c.2: 1. Predmetom Zmluvy je prevod: a) vlastníckeho práva k bytu č...., s celkovou podlahovou plochou 83,40 m2, pozostávajúceho z týchto miestností a príslušenstva: bla bla bla (ďalej len „Byt“), nachádzajúceho sa na ... poschodí bytového domu na ......, v ......, súpisné číslo ...... (ďalej len „Bytový dom“), postaveného na pozemku parcelné číslo ....., parcela registra „C“, ktorý je evidovaný v katastri nehnuteľností vedenom Správou katastra ......., na liste vlastníctva č. ......, okres ......, obec ......, katastrálne územie ....... (ďalej len „Pozemok“) v spoluvlastníckom podiele 1/1, - je toto 1/1 spravne? 2. Prevádzajúci týmto vyhlasuje, že Byt je v jeho podielovom vlastníctve, v podiele ½ v pomere k celku.... - toto by malo byt ok. je? ak si dobre vsimnes, v otazke c.2. mam dva body zo spominanej zmluvy. v tom druhom bode je to, na co som dostal odpoved, ale v prvom je nieco ine, tak v tom som si nebol isty. dufam, ze teraz to uz vsetko chapes. zbytocne sme zabili par minut, ale co uz :-D
Odpovedať
Zjavne nerozumiete pojmom. Najprv vyhlasujete ze ste v podielovom spoluvlastnictve a potom v spoluvlastnickom podiele 1/1.Ak mate zmluvu vyhotovenu a nechcete si to dat overit pravnikom, a lepite zmluvu pojmami z internetu, tak odporucam navstivit pravnika na katastri. Ak je mily poradi vam. Kupovala som pozemky, zriadovala si vecne bremena a prave tieto pojmy su pre pravnikov dost dolezite.
Odpovedať
a to je naozaj taky problem mi pomoct a presne to sformulovat? ak si pozriete zmluvu z http://s.aimg.sk/nehnutelnosti/css/da... , tak v Clanku 1, v prvom bode je na konci odseku a uvedene: ďalej len „Pozemok“) v spoluvlastníckom podiele 1/1, ak si dobre pamatam, tak spoluvlastnictvo moze byt podielove aj bezpodielove. preto si tym 1/1 nie som isty. byt nevlastnime ako manzelia.... nechce sa mi to tu uz riesit, dufal som, ze mi tu niekto pomoze, ale zjavne som to precenil. ved ani kura zadarmo nehrabe...
Odpovedať
@kirik83 pochopitelne, preco by ti v takejto veci niekto zadarmo radil - zjavne tomu nerozumies - ides kupovat nehnutelnost za niekolko desattisic a je ti luto parsto euro na pravnika. K tvojej otazke - mas tam mat podiel 1/2, ale je tam este zopar dalsich trikov (predkupne pravo, relativna neplatnost) a to ti uz "ochotne" vysvetli banka.
Odpovedať
Inak tuto by bolo zaujimave ci majitel druhej polovice bol osloveny s moznosotu kupy druhej polovice, nakolko ma predkupne pravo... Ak nema zaujem, nie som si ista ci je pre neho vyhodne nechat zalozit nehnutelnost, ktoreho je polovicnym vlastnikom. Pre vlastnika polovicnej casti nehnutelnosti to cele je teda ale veeelmi nevyhodne....
Odpovedať
Profilova fotka
@kirik83 vies, clovek by ti aj poradil, a aj ZADARMO, keby vedel, ze co ty od neho vlastne chces... splietas piate cez deviate, lepis zmluvu z netu a nerozumies tomu... @zuzinkaz to presne vystihla. inak by sa mi radilo, ak by som mala konkretne LV pred sebou a aj tu tvoju pozliepanu zmluvu, a inak sa radi, ked sem davas vycucy z toho a ty fakt ani len netusis, o com tie zmluvy su... ja ti mozem poradit na zaklade tohto vsetkeho, ale ty to tam aj tak nevies spravne vsunut, ak by si tomu rozumel co len trosku, uz to, ako ti zuzinkaz poradila toho 28 januara, ti malo stacit... ale nie, nestaci... takze fakt, obetuj cokoladu a behni na kataster a tam sa spytaj pravnika.
Odpovedať
Profilova fotka
Ahojte, ak niekto viete a ste ochotný poradiť, budem vďačná. Mám pozemok 1000m2, chcem darovať 1/2 partnerovi. Mne predtým darovali rodičia celý pozemok darovacou zmluvou, ktorú im vypracovala advokátka, takže ostatné náležitosti sú v poriadku, chcem sa spýtať čisto len na čl. I a II, či som správne naformulovala, že každý budeme mať na pozemku 1/2. čiže ja z mojej 1/1 darujem 1/2 partnerovi a zostane každému 1/2 vzhľadom k celku. Čl. I. Predmetom darovacej zmluvy je prevod vlastníckeho práva v podiele 1/2 vzhľadom k celku k nehnuteľnosti nachádzajúcej sa v kat. úz. ..., zapísané na Správe katastra Trnava v LV. č. ..., parc. reg. C č. ..... – záhrada o výmere 1000, ktorej výlučným vlastníkom je "JA" v podiele 1/1 vzhľadom k celku. Čl. II. Darca touto zmluvou daruje bezodplatne obdarovanému podiel vo výške 1/2 vzhľadom k celku do podielového spoluvlastníctva. Obdarovaný dar od darcu s vďakou prijíma.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?