Hypoteka - čo všetko chcu? a ako aby mala vasa nehnutelnost najlepsi odhadocanu cenu

Zdravim Vas strechaci. Idem sa popytat, o chvilu nas caka cas kedy nam dôjdu vlastné financie a bude nutné na dokončenie domu vziat hypoteku. Sme v stadiu tahania murov a financie nam ostavaju este na veniec a komplet strechu. Kedze vybavenie hypo je na dlhsie ,,trate,, davame si urobit uz teraz geometricky plan a zapisat na katastri rozostavanu stavbu. A teraz otazka mam uz teraz zavolat odhadcu z banky alebo cakat az ked bude aj strecha??? Dalsia vec, co vsetko banka potrebuje okrem pravoplatneho stavebneho povolenia a projektu? Dava sa im aj energeticky vypocet? Dat im aj vykaz a vymer z projetku lde je aj odhadovana vysledna cen domu? Lebo osobna bankarka z TB mi povedala ze sa sleduje aj to a ze odhadca urcuje cenu domu po dokonceni a ze z tej sa urci kolko su mi schopny pozicat. Je to naozaj tak? Alebo mi daju hypo len do ,,aktualnej,, ceny v akej sa nachadzame? Potom este otazka, kolko trva schvalenie? A potom to musi ist na kataster a az bude zapisana tarcha tak vyplatia peniaze? Ako dlho to trva? Dakujem za odpovede ;)
Odpovedať
@cvoky8 My sme takto brali zo SLSP a nechal som to po veniec. Banka dala znalca a ten vypočítal budúcuhodnotu nnehnuteľnosti kde sa zapocital aj pozemok. Urobil sa znalecký posudok a ja som bral do 70% z ceny znaleckého posudku. Banka urobila záložné zmluvy, geodet zameral stavbu pretože sa to muselo zavkladovat ako rozostavana stavba. Poslali na kataster a do týždňa nám boli presunuté peniaze na účet. My sme to riešili cez postupne financovanie takže nám to dali na dve tranze. Budeme to dokladova fotkami. Neviem koľko budete potrebovať na dostavbu ale treba si to dobre premyslieť. Už sme žiadali o dalsiu tranzu a bola tam možnosť: murárske práce, IS ,výkopy, kuchynska linka, dvere a zárubne, izolácie atď. Čiže je tam toho veľa na výber.
Odpovedať
@cvoky8 pokial idete riesit hypo cez TB, dajte si pozor, aby ste mali cisty LV. ja som vybavovala hypo cez TB, mali sme blombu na zapisanie supisneho cisla a nedalo sa s tym pohnut, pokial sme to cez znamu na KU nevyriesili (KU ma na zapis 60 dni). tiez Vas bankarka zle informovala ohladne znaleckeho posudku, ten totiz berie do uvahy aktualny stav domu, neriesi hodnotu po dokonceni a na zaklade tohto ohodnotenia Vam vypocitaju vysku hypo. k hypoteke som potrebovala len znlecky posudk, prijmy si overia hned pri ziadosti cez soc. poistovnu, nebolo potrebne ziadne vyplatne pasky riesit. vypisete spolu s bankarkou kopec papierov, podpisete ziadost a do 3-4 dni mate schvalenu hypo. cerpanie je po vklade zalozneho prava na KU do tyzdna (aspon u nas to tak bolo). cely prces nam trval cca 1 1/2 a mesiaca a to koli tomu LV s blombou. nezabudnite, ze aj znalec potrebuje cca tyzden na vypracovanie posudku. vela zdaru
Odpovedať
@blackomt dakujem ti, nam v TB povedala ze prihliadaju aj na vypocet projektanta (vykaz vymer a vypocet ceny stavby) to mame od projetanta na nieco cca 180tis.€ HS nas stoji 50t.€ tie sme mali. Pozemol stal 37t.€ Povedala nam ze odhadca uvadza aktualnu cenu nehnutelnosti s pozemkom ale aj buducu hodnotu domu po dokonceni na komplet. Hypo by sme radi vzali 130t.€ povedala ze pokial je podla projektu hodnotena stavba na 180 tak tipuje ze bankovy odhadca to urci asi tak na 150-160t€ a ze by pri nasom prime nemal byt problem dat nam tych 130 aj jednorazovo kedze sme s manzelkou premiovi klienti. Ide aj o to ze z tych 130tich chcem malu cast pouzit na vyplatenie stavebneho kde nam chyba vratit par tisic. Tak asi pdhadcu zavolam ked bude hotovy veniec. Este otazka viete mi povedat kolko stoji taky odhadca? Dakujem
Odpovedať
@zuzik137 dakujem za info, LV mame urcite cisty nakolko sme pozemok s manzelkou kupovali ako prvy od developera, takze tam nebol ziaden predosli majitel a je to.pekne ciste ;)
Odpovedať
@andreah25 aky mate nato vy nazor? Pripadne aj @financsluzby
Odpovedať
@cvoky8 ahoj. my tiez riesili financovanie cez TB. uver sme riesili este pred vystavbou. dali sme projekt + polozkovy rozpocet (vykaz/vymer). zalozili sme pozemok. z toho nam uvolnili prvu tranzu (tusim max 60-70% z hodnoty pozemku). potom sme vytiahli mury a dali zapisat rozostavanu stavbu. tam bol potrebny znalecky posudok (uz na zapis na kataster). v nom je uvedene sucasna aj (odhadovana) buduca hodnota stavby. znalecky sme dali aj banke a rovnako sa urobili zalozne pravo aj na stavbu (nielen na pozemok). a uvolnili nam druhu tranzu. toto budete mat spolu ak to chapem dobre. potom v priebehu stavby som dokladoval banke vynalozene prostriedky fotodokumentaciou + polozkovym ozpoctom (co sa minulo). a na zaklade toho si nastavovali hodnotu stavby vo svojom systeme a uvolnovali dalsie tranze. celkova vyska uvolnenych tranzi bola nejake % z akualnej hodnoty (tusim 80%-90% - kedze tam bol aj pozemok) - ako to ocenili oni ... podla mna ti banka nepozicia v jednom momente viac ako je aktualna hodnota zalozeneho majetku - tusim jej to ani nedovoluje zakon (nemali by to zabezpecene, tj nebola by ho hypoteka - uver zabezpeceny nehnutelnostou). inak TB zaviedla poplatky za tranze (neviem od ktorej), takze je fajn to optimalizovat a nepytat kazdy tyzden par eur :-) my sme to dali v priebehu roka na 6 tranzi (o nieco mensi uver ako chcete vy...). (cele sa to udialo pred 3-2 rokmi). a este jedna poznamka: kym nedocerpas cely uver platis len uroky, nesplacas istinu. a fixacia sa ti pocita od cerpania prvej tranze (nie docerpania celeho uveru:-) )
Odpovedať
@radog dakujem ti. Tiez si myslim ze ma informaciou o tom ze by nam cele peniaze dali aj naraz na 1krat a viac ako bude aktualna hodnota. Ale tak dufam ze to bude dost a rad by som to maximalne na 3tranze. Dufajme ze to tak pôjde ;)
Odpovedať
Profilova fotka
@cvoky8 neskúšal si preverit u viacerých bánk? Že ti tvrdia aký si top klient ešte nemusí pre teba znamenať najlepšie podmienky. Odporúčam využiť služby fin poradcu. Ja mám z MS ;) a som spokojná.
Odpovedať
@cvoky8 Ahoj aj my sme boli premiovy klienti ale pojem premiovy môže znamenať aj priemerný slovom banky. Nechcem ta nejako uraziť ale banka Vám nedá tu čiastku ktorú potrebuješ v celosti. Min. Vám ju rozdelia na 3 časti ,pretože je to velka suma. Potom budete musieť dokladovat stavbu fotkami a najlepšie je potom robiť an detailne fotky a doložiť aj kópie faktúr pretože sa môže stať že vám neuznaju podľa fotiek skutočnú hodnotu. K tomu som ešte napísal popis toho co sme stavali. To stavebko by som vyplacal az nakoniec pretože ak by vám chýbali nejaké peniaze na dokončenie tak vám asi nedajú prípadný úver / ak by ste potrebovali nutne peniaze/vzhľadom na výšku hypotéky
Odpovedať
@jankazb aj my mame fin.poradcu, vet to je to co teraz cakam ze co vybavi ona a co ja sam.. Tak uvidim co sa podari
Odpovedať
@blackomt dakujem, dobre vediet, snad sa stym popasujeme... Neboj aj mne je jasne ze v ich ,,ociach,, sme len dalsi na kom mozu zarobit. A naozaj extra by sme boli snad v pripade mesacnych vkladov 10t.€ :-D :-D
Odpovedať
@finsluzby vas pohlad na vec?
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@cvoky8 Nečítala som všetky komenty, len ten Váš prvý príspevok, takže odpoviem teraz na ten: - super, že ste si dali stavbu zamerať geodetom, nakoľko čakanie na overenie katastrom trvá dlhšie a za ten čas môžete pokojne pokračovať v stavbe - rozostavaný rodinný dom si nemusíte dávať samostatne zapisovať do listu vlastníctva, to sa robí bežne spolu so záložnými zmluvami banky - odhadcu si môžete zavolať aj teraz, alebo neskôr, keď bude aj strecha, rozdiel v čase realizácie ohodnotenia bude v tom, že čím bude viac vystavané z domu, tak tým bude aktuálna cena doma vyššia a tzn. čerpanie hypotéky bude vyššie Banke sa k žiadosti predkladá iba znalecký posudok s CD, právoplatné stavebné povolenie, geometrický plán overený katastrom. Žiadne iné podklady banka nepotrebuje. Znalcovi predkladáte - nadobúdací doklad k pozemku (ak ste ho kupovali, tak kúpnu zmluvu, ak získali darom, tak darovaciu zmluvu a pod.), právoplatné stavebné povolenie a iné povolenia ak boli vydané (napr. povolenie na studňu, plot, prípojky IS ....), overený geometrický plán, jedno paré projektu rodinného domu - na základe povolení a toho projektu znalec podľa osobnej obhliadky určí aktuálnu hodnotu domu - tá bude pre Vás dôležitá na prvé čerpanie hypotéky, na tzv. prvú tranžu. Ďalej znalec na základe projektu stavby určí budúcu hodnotu domu - táto hodnota je dôležitá na schválenie celkovej výšky hypotéky, tzn. ak bude napr. budúca hodnota domu 100tis. určená v ZP, tak hypo vie banka poskytnúť cca 80-90tis. Eur, možno i viac. Energetický certifikát a podobné listiny nepotrebuje ani znalec a ani banka - toto potrebujete ku kolaudácii.
Odpovedať
Profilova fotka
@cvoky8 nič v zlom, ale ak máte finančného agenta, je smutné, že sa takéto veci musíte pýtať tu nás a nepýtate sa ich svojho agenta - nedôverujete mu? Alebo Vám nevie odpovedať? Alebo teda asi nedôverujete, keďže ako ste napísali, riešite si niečo aj sám a niečo cez agentku. Osobne Vám poviem toľko, že mala som už klientov, ktorí chceli že banku A a B vybavím ja žiadosti a banku C a D si vybaví on sám žiadosti - toto jednoznačne odmietam u potencionálnych klientov, nakoľko buď mi klient dôveruje a robím všetko, alebo mi nedôveruje a nerobím nič a nech si to porieši sám. Osobne som ochotná poradiť a pomôcť, ale ak už mám niečo riešiť, tak to nebudem riešiť čiastočne, obetujem tomu svoj čas, svoje peniaze, okrádam svoju rodinu o seba a nakoniec by si ten klient vybral riešenie napr. v banke C a ja potom čo? Že je to pre mňa čistá finančná strata, to sa dá prežiť, nahradím si to inak, ale ten zbytočne stratený čas mi nikto nikdy nenahradí. Takže nehnevajte sa, ale keby máte byť môj klient, okamžite s Vami ukončuje spoluprácu, keby sa dozviem, že riešite niečo poza môj chrbát.
Odpovedať
@andreah25 dakujem za nazor. Nieje to o nedovere, ja som len chcel vediet ci mi TB ponukne nieco ine ako mi vybavi ona v TB, tym som chcel overit ci naozaj agent vie vybavit lepsie podmienky ako ja sam.. Ved ak si to neoverim ako mozem verit tomu ze sa s bankoi nedohodne na takych a takych podmienkach aby mal lepsiu proviziu a ja budem brat ze parada lepsie by som nevybavil??? Ako viem ze zadarmo nepracujete ale tiez treba vediet ci naozaj vybavite lepsie ako klient sam ;)
Odpovedať
@andreah25 ale ak mozem jedno sa spytam, ak znalec urci budicu hodnotu, urcuje aj s cenou pozemku? Ako napr buduca hodnota domu s pozemkom by bola napr 200tis€ a keby som chcel hypo len 140tis€ tak mi to vie banka dat aj na 1krat alebo ako? Ci prva tranza je len do vysky aktualnych hodnôt a nakladov
Odpovedať
@andreah25 nic v zlom ale na zaklade coho ma klient slepo doverovat agentovi? aku ma kontrolu nad tym, co mu radi, ked nepozna vsetky premenne? aka je motivacia agenta ponuknut klientovi najvyhodnejsie riesenie, ked je plateny bankou a jeho odmena zavisi od jeho vztahu s bankou? ak by sa Vas klient opytal na konkretnu proviziu pri konkretnej (jeho) transkacii odpoviete? (nehovoriac o tom,ze klient moze mat v banke rozne kontakty - brat, privatny bankar, atd...) chapem, ze sucasny stav vacsine agentov vyhovuje, a preto z ich strany neprichadza snaha/lobbing, na to aby sa nastavili standardne pravidla - kedy za sluzbu plati ten, kto si ju objednal a pre koho ma sluzit... to by chcelo aby agenti zacali doverovat samy sebe, a neziadali to len od klientov...
Odpovedať
@cvoky8 u mna bola vzdy kazda tranza do vysky aktualnej hodnoty (prva, druha...) banka nikto nezaruci ze stavbu postavite tak ako je to naplanovane (a nepouzijete napr. kartony miesto strechy :-) )
Odpovedať
Profilova fotka
@cvoky8 áno, budúca hodnota je určovaná vrátane ceny pozemku a do výšky budúcej hodnoty do určených % bankou je možné ísť. Čerpanie hypotéky je ale závislé od aktuálnej hodnoty, tzn. pozemok plus začatá stavba - štandardne je toto prvé čerpanie max. 70 alebo 80% z aktuálnej hodnoty (záleží od banky). Pri rozostavanej stavbe nikdy nedostanete jednorázové čerpanie, ak ručíte tou rozostavanou stavbou, vždy sa to bude ovíjať od stúpajúcej hodnoty toho domu. Ak by ste chceli jednorázové čerpanie, je potrebné založiť inú, dokončenú nehnuteľnosť v potrebnej hodnote.
Odpovedať
Profilova fotka
@radog Nemusí agentovi slepo dôverovať, samozrejme si môže aj sám klient overiť informácie, ktoré mu agent poskytne, tzn. samozrejme že môže sám navštíviť ktorúkoľvek pobočku banky - ja som skôr poukázala na to, že klient si porieši žiadosti cez agenta a plus si ide poriešiť žiadosti aj sám - toto je problém, overenie informácií si osobne problém vôbec nie, práveže ja to kvitujem, pretože niekedy sa dozviem také informácie, ktoré pracovníci banky povedia klientovi, že žasnem ,,čo všetko neviem" - myslím to sarkasticky, pretože tieto informácie bývajú zavádzajúce za účelom získania okamžitého podpisu žiadosti v banke. Ohľadne kontaktov v banke - ak robí v banke rodinný príslušník na nejakej bežnej pozícii, to pri žiadosti o hypo nezohráva žiadnu rolu. Ak sa však jedná o klienta privátneho bankára, tam by som určite odporučila klientovi nakontaktovať sa na neho, pretože tam sa jedná o úplne iných podmienkach. Motivácia agenta pre najlepšie riešenie pre klienta? To je veľmi jednoduché - pozitívne referencie idú veľmi ťažko a treba tvrdo a poctivo makať, aby tieto referencie sa posúvali stále ďalej a tak aby klient získaval stálo klientelu a teda svoju prácu. Stačí raz, aby agent zohľadnil svoj záujem pred záujmom klienta a keď na to klient príde - negatívna referencia ide rýchlejšie ako svetlo a agent stráca prácu a klesajú jeho príjmy. No a súčasne na základe Zákona o finančnom sprostredkovaní a finančnom poradenstve má klient právo na informáciu o výške provízie agenta a agent je povinný klientovi na tento dotaz pravdivo odpovedať. A ja sama sebe dôverujem :-).
Odpovedať
@cvoky8 buď rád že ti tú jednu kopu peňazí nedajú lebo rozprášiš tie peniaze ani nevieš kde :) Poznám dva prípady čo dali vyše 240tis za dom s pozemkom ...ale ak by sa tie domy predávali tak to nepredajú ani za 160 tis. Naopak zas sú ľudia čo peniaze veľmi efektívne zhodnotia vložené peniaze, nemyslím len svojpomocnou výstavbou , ale správnym navrhnutím domu , farieb , materialov , zariadenia ....lacnejších firiem alebo živnostníkov, dôkladním hľadaním výhodnejšej ceny .... do stavby domu vstupujú stovky premenných ... úver je len jedna menšia čiastka ...
Odpovedať
@andreah25 poprosím o informáciu, máme rozostavanú stavbu, zatiaľ sme hypo nebrali, ale budeme ju určite potrebovať :)( ak sa podarí dáme dom pod strechu z usporených peňazí). Máme možnosť založiť inú dokončenú stavbu a po dokončení našej stavby preniesť ťarchu na náš dom. Chcem sa teda spýtať, kedy je možné hypo preniesť na náš dom, až po kolaudácií? A ešte jedna otázka, je možné vo VÚB dokladovať takúto hypo fotkami? Ďakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@comega Najlepšie je riešiť zmenu zmluvných podmienok presunu ťarchy až na skolaudovanú nehnuteľnosť. Mám však informáciu, že VUB nemá problém preniesť ťarchu aj na neskolaudovanú, pokiaľ hodnota tej nehnuteľnosti bude dostatočná, počítajte však že zostatok hypo by mal byť max. 80% hodnoty tej neskolaudovanej nehnuteľnosti. A áno, hypo na výstavbu je vo VUB možné dokladovať fotkami, taktiež je to tu možné aj pri hypo so ŠPM tiež dokladovať len fotkami.
Odpovedať
@andreah25 ďakujem veľmi pekne za odpoveď
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 8 mesiacoch
@andreah25 chcel by som sa spytat, ci sa banke dava aj nejaka zmluva o dielo pri ziadani hypoteky. Planujeme stavat dodavatelsky s roznymi firmami. Ide o CSOB. Dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@cvoky8 my sme ziadali v csob, podla projektu by nehnutelnost mala stat 112tisic eur...pozemok nam ohodnotila znalkyna na 18 700eur a banka nam odklepla iba 80 200 eur, z coho sme boli nestastni, chceli sme 90 000...tak neviem co dalej, lebo urcite nas to vyjde min. 110 tisis, 20tisic sme mali svojich, takze nam bude chybat cca 10-15tisic...my zatial necerpame, lebo mame problem s katastrom, tak sme vzali spotrebak, tak rozmyslame, ze to cele prefinancujeme v inej banke a vezmeme rovno 110 000, lebo oproti projektu mame drahsie okna, rekuperaciu, tak by ta cena mala byt vyssia...uvidime este, co vyspekulujeme...teraz mame hotovu HS s oknami, pivnica, zaklady mame na 9radov dt-ciek, a sme na 57 tisic...snad sa nam to podari dokoncit za 110tisic... :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@libor282 môže a nemusí. Nakoľko ale bude stavba prebiehať cez viaceré spoločnosti, tak radšej by som nedávala a nahodila si hypo síce na výstavbu, ale dokladovanie fotkami, nie cez faktúry - bude to pre Vás jednoduchšie.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?