Hypotéka - chytáky, vaše skúsenosti

Profilova fotka
Na čo všetko si mám dať pozor ešte predtým, než idem podpisovať hypotéku. Aké chytáky môžu byť v zmluve, chcem vedieť vaše skúsenosti a vaše postrehy. Ďakujem. (Kupujeme 3i byt).
Odpovedať
najnovsi pripad od kamarata na stavbu domu- podmienka dolozit doklad o zapise stavby v nerealnom termine pod hrozbami sancii az do 15 % z celkovej sumy- Tatrabanka. Dalej- ze banka moze oznamenia vykonavat aj telefonicky- prec, prec taketo veci. ludia citajte tie zmluvy a nenechajte so sebou zametat ]-(
Odpovedať
podla mna vo vseobecnych podmenkach ziadne ,,chytaky,, nie su. Su tam podmienky a bud s nimi suhlasis alebo nie. Ak sa ti nieco nepozdava alebo niecomu nerozumies opytaj sa v pobocke banky u ktorej beries uver. Za opytanie nic nedas. My sme tak vysedavali v banke hodinu aj dve, Najskor som si precitala zmluvne podmienky nie raz ale 2 alebo 3 krat. Comu som nerozumela, tak som si robila poznamky a pisala otazky pre pracovnicku v banke, aby som na nic nezabudla. Pre mna bolo kriterium pri brani pozicky hlavne vyska kolko preplatim za tie roky splacania, vyska splatky, doba splacania, a moznost mimoriadnych vkladov, ich frekvencia, ci sa to da s poplatkom alebo bez poplatku pripadne percento pokuty pr predcasnom splateni. Ale v podstate vsetko toto nas prilozene v podmienkach zmluvy. A podstatna vec nikto ta nenuti podpisovat hned na pobocke pri prvom stretnuti. Zober si to vsetko domov, sadni si prerataj na kalkulacke a podobne...
Odpovedať
Profilova fotka
@dandy05 Čo to znamená ,,podmienka doložiť doklad o zápise stavby v nereálnom termíne"? Ak niekto stavia a berie si na stavbu domu hypotéku, tak si ju môže zobrať aj na LV ešte nezapísanú rozostavanú stavbu s tým, že spolu so záložnými zmluvami sa zapisuje so záložným právom banky aj zápis rozostavanej stavby. Zápis na katastri trvá v zákonnej lehote do 60 dní - bežne sa stáva, že je to kľudne aj do 30 dní a banky nežiadajú tento zápis skôr ako je zákonná lehota katastra. Takže čo je na 60 dňoch nereálne? Alebo ste sa zle pochopili. A to máš odkiaľ, že banka môže oznámenia vykonávať aj telefonicky? Aké oznámenia? Ak máš na mysli oznámenie napr. o priebiehajúcej kampani, ktorú môžeš alebo nemusíš využiť, tak áno, toto môže. Alebo Ti zavolá pani z pobočky, hálo, prepáčte, meškáte so splátkou, zaplaťte, lebo inak príde spoplatnená upomienka - tak áno, toto môže tiež. Ale ak máš na mysli napr. oznámenie o zmene úroku, tak to vždy iba písomne.
Odpovedať
@andreah25 "sa zavazuje, ze do 15 dni po tom, co bude stavba schopna zapisania dolozi podklady: ako GP, ktorym bude stavba zapisana, znalecky a pod blablabla. To je formulacia, co moze napisat fakt iba clovek, co s tym nikdy nerobil. A naviazane pokuty". "za oznamenie sa povazuje aj oznamenie telefonom, faxom, emailom...." to je sice pekne, ze si to tu vysvetlime v diskusii, ale v zmluve mat taketo bludy a este pod hrozbami sankcii, to nie. Inac, dnes to uz odtial mila teta vyhodila. Takze tak to je, treba to citat, lebo v okamihu problemu nikoho nezaujima, ze na okienku sme si to vysvetlili s nejakou poradkynou a na fore mi povedali, ze je to v pohode. V takych chvilach dochadza na tvrde formulacie zo zmluv a co je na papieri, to sa bere. Takyto je zivot, svet, nas pravny system a treba na to vzdy pamatat.
Odpovedať
Profilova fotka
@dandy05 Tak daná veta o oznámení je fakt blud, pretože viditeľne keď nebol problém to zo zmluvy vyhodiť - áno, uznávam, vždy si treba zmluvu riadne prečítať. Čo sa týka toho zápisu stavby, tak potom chápem túto formuláciu len v spojitosti s hypotékou, ktorá bola použitá na kúpu pozemku, na ktorom zatiaľ nič nestojí, no stáť bude a banka potom žiada záložné právo aj na budúcu stavbu. V danom okamihu je táto formulácia správna a nevidím na nej nič zlé, pretože aby bola stavba zapísania schopná, musia byť múry vytiahnuté min. do 1 metra nad zemou, musí byť vypracovaný GP, ktorý už bude overený aj katastrom a v danom momente sa vypracuje aj ZP. Geodeti dávajú do ruky klienta ešte neoverený GP, aby sa mohlo pomaly pracovať na ZP a znalec potom už len priloží overený GP do znaleckého - keď žiadateľ o hypo toto dostane v jeden deň do ruky, tak v daný deň to môže predložiť hneď v banke - takže prečo je pre Vás ten termín šibeničný? Aj keby si klient objednaj ZP až po overení GP, tak vypracovanie ZP netrvá viac ako 7 dní - čiže stále je dostatok času na odovzdanie daných dokumentov do banky - čo je na tom teda šibeničné?
Odpovedať
@andreah25 hej, podla mna tam mal byt overeny GP a nie zapisany, lebo zapis ako Zko trva 2 mesiace a do 15 dni to nie je mozne urobit, pokial to nejde s nejakou zmluvou. Takze tam podla malo byt ine slovo. No, ale aj toto teta vyhodila, takze v pohode. Keby to ostalo tak, ako to bolo naformulovane, bola tam pokuta 330 Eur a potom az 15 % zo sumy a to uz nie je sranda:(
Odpovedať
Profilova fotka
@dandy05 ale v citácii, ktorú si uviedla, je že ,,ak bude stavba schopná zapísania doloží podklady: ako GP, ktorým bude stavba zapísaná.... Podľa danej citácie nemusí byť tento GP ešte zapísaný, je potrebné ho iba predložiť do banky a až potom sa pôjde dať zapísať - je to celé hra slovíčok, ale bolo to v zmluve dobre uvedené. Netreba sa báť hneď každej podmienky, ktorá sa v zmluve objaví :-) .
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?