Hypotéka a založenie rodinného dvojdomu - skúsenosti?

Ahojte. Potrebujem radu. Chceme si s priateľom zobrať menšiu hypotéku - cca 17.000 eur na dokončenie rekonštrukcie. Ručiť chceme domom, ktorý vlastníme. Ide o dom, ktorý je postavený v roku 1970 a je to klasická kocka - pričom mi vlastníme vrch domu. Vrchné poschodie vlastníme ja a priateľ - podiel 4/8 domu a spodne poschodie vlastni iný majiteľ - podiel tiež 4/8...Tento dom nebol na katastri rozdelený - preto aj tie podiely v osminách. Takýmto domom sa vraj nedá ručiť, pretože by sme potrebovali súhlas spodného majiteľa čo je teda nereálne. Takže sme si dom dali rozdeliť na 2 samostatne byty a teda vlastníme svoju časť a už nepotrebujeme povolenie od spodného majiteľa- tak nám poradil znalec... Spodné poschodie je byt. č. 1 a vrchné poschodie byt. č 2....všetko zápisom cez kataster. A dali sme si urobiť znalecky posudok na naše vrchné poschodie - čiže byt č. 2... No a teraz problém...dnes sme boli v banke. S hypotékou by ani tak nebol problém ako so založením nehnuteľnosti. Vo VÚB banke nám bolo povedané, že banka moc nemá rada takéto typy domov a že sa môže stáť, že to bude zamietnuté. Ale že sa dá podať žiadosť a že niekedy to banka schváli a povolí výnimku aj na takýto dom. Je mi to trošku divné, kedže sme vlastníci, máme to v katastri zapísané ako samostatnú bytovú jednotku a toto vrchné poschodie ocenené na cca 71.000 eur po dokončení a aj tak by sme mali mať problém pri zakladaní nehnuteľnosti. Nemáte s tým niekto skúsenosť prosím?? možno aj rada od nejakého hypotekarneho poradcu...
Odpovedať
Profilova fotka
@monika_v Ako je cela nehnutelnost definovana na liste vlastnictva? Ak je vedena ako rodinny dom - tak banka toto nikdy nebude akceptovat na zaloh iba casti domu. Ak je to evidovane ako bytovy dom - to mozno prejde, ale konecne stanovisko fakt bude mat schvalovatel.
Odpovedať
Profilova fotka
@monika_v Ak vám v hypotekárnych bankách odmietnu založiť tento byt v RD, môžete požiadať o poskynutie medziúveru v stavebných sporiteľniach bez zriadenia záložného práva. Splatnosť takého medziúveru môže byť max. 30 rokov, predovšetkým vzhľadom na váš vek.
Odpovedať
Profilova fotka
Ano moja realna skusenost... rodinny dom kde spodok mali rodicia a vrch mali deti, hypoteka vo VUB a zalozili sme len vrchnu cast. Tak ako to pisete by ze to mate rozdelene na katastri tak by to nemal byt problem. Ako sa pise v prispevkoch je tu moznost stavebneho medzi uveru / uveru no tu je druha strana mince podmienky a celkove preplatenie, ktore je viac ako u hypoteky.
Odpovedať
Veru stavebny uver v ziadnom pripade neodporucam.vlastna skusenost 20000eur po 7rokoch vyplacanis zo splatkou 150eur sme im vratili 18000eur.uz nikdy viac.radsej skusajte aj ine banky pobehat vsetky a uvidite.
Odpovedať
@emilia25 Aj stavebný úver môže byť, treba si len nájsť taký produkt, ktorý má dobré podmienky. Ja mám stavebný úver - teraz som vo fáze medziúveru. NA 5 rokov mám 1,9%, potom sa mi na 3 roky dvihne na 2,5 %. Po transformácii na stav. úver bude úr. sadzba 3,9 %, ale to už budem riešiť refinancovaním, ak v tom čase budú stále nízke úrokové sadzby. Ak by náhodou ú.s. stúpli, tak mám garantovaných tých 3,9%. Takže netreba hneď zatracovať stavebné úvery.
Odpovedať
@emilia25 To mas uver z prvej stavebnej sporitelne lebo ajmy nad nou rozmyslame ale tam treba vsetko dokladovat .A aku by si ty teras banku volila.
Odpovedať
@petka456 @chrobak7 my sme to brali v roku 2009 a vyplacali 2016.ja som stastna ze sme sa ho zbavili.refinancovali sme ho k hypo teraz mame 200eur istina 80urok hypo mame v csob.predtym sme mali hypo v tatre 230eur bola splatka plus 150bolo stavebko.potom sme mali v otp 204 a po roku sme presli do tej csob kde uz chceme zostat do fixu.
Odpovedať
@emilia25 no mala si co splacat a to si platila 230etatra banke a 150stavebku ak ano mali ste sa co obracat ak som to dobre pochopila.Ale ked v dnesnej dobe sa stavat bez uveru neda a na kolko rokov mas ten uver lebo aj ja niaky musim riesit ale vsade kde som sa bola pytat to my rataju na 30rokov.Dost dlho sa my to zda ale ze mozem aj jednorazovo zaplatit ked usetrym .
Odpovedať
@petka456 v tatre sme mali este k hypo mali spotrebak lebo nam cela na kupu nevysla.takze spotrebak 150eur hypo 230 a stavebko 150eue.hypo v csob mame na 23rokov.a stavebko sme mali tiez na 30rokov.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?