Hypotéka a stavba domu

V súčasnosti máme dom, ktorý sme kúpili na hypotéku vo výške 80%. Dom chceme predať a uvažujeme nad stavbou. Ako to ale prebieha, ak máme v súčasti hypotéku? Predáme dom, zaplatíme hypo a dohodneme sa nejako, že počkajú kým nám vystavajú dom? Potom sa vezme druhá? Absolútne neviem ako by prebiehala taká možnosť. Viete mi to ozrejmiť? A tiež otázka, viem, že je to individuálne, ale koľko by stálo dať si postaviť dom s 2 poschodiami cca 80m2 úžitkovej plochy, čiže dokopy 160m2?
Odpovedať
@lagatta 1. Predáte dom, vyplatíte hypo, zoberiete novú s postupným uvoľňovaním peňazí (ak má byť zálohom budovaná stavba). Lepšie by však bolo preniesť hypo na inú zodpovedajúcu existujúcu nehnuteľnosť a mať cash k výstavbe. 2. Kde chcete bývať po predaji domu? 3. Náklady na stavbu: Od ceny materiálu po skoro nekonečno.
Odpovedať
@draik nejako som tajne, naivne dúfala, že možno by bolo možné sa dohodnúť na odsťahovanie sa po výstavbe domu, keďže sme chceli len drevostavbu, kde by tá výstavba asi až tak dlho netrvala...neviem, len som nad tým rozmýšľala
Odpovedať
Profilova fotka
Ako predstava by to bola pekná, no pochybujem, že by dakto kto kúpi dom, ešte min pol roka počkal, pokiaľ by ste sa odsťahovali. Ako s tým by som osobne nejak nerátal. A prečo vlastne idete preč z domu, ktorý ste kúpili?
Odpovedať
Profilova fotka
@lagatta ako niektori ludia su ochotni pockat, ale to by si musela mat ine stastie na takych. Vacsinou ludia ked kupia nehnutelnost, tak hned chcu ist do nej. No vyskusaj a uvidis, ci niekoho takeho najdes.
Odpovedať
@buch_buch1 zmena lokality a hlavne potrebujeme väčší dom
Odpovedať
@lagatta Susedia z bytovky predali byt a dohodli sa s novým majiteľom, že tam ešte rok budú bývať, kým si postavia dom. Za ten rok v podstate bývali v prenajatom byte (ich bývalom). Stihli to len tak tak, aj to sa sťahovali do nedokončeného domu. Musela by si mať aj nejaké vlastné prostriedky, aby si začala ešte predtým, než predáš byt. Aspoň pozemok, projekt, stav. povolenie a nejaké tie základy, prípadne predbežne zazmluvniť firmu. Potom by si stihla do roka. Ak ale začneš po predaji len kupovať pozemok, tak nemáš šancu to stihnúť, aj keby to bol drevodom. A cena? Od 150 - 300 tisíc , podľa štandardu.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?