Hypo alebo byt. Čo skôr?

Dobrý večer, vopred sa ospravedlňujem ak tu už taká téma je niekde vytvorená, prosím neposielajte mi linky kde tá téma je, ale potrebujem radu. S priateľom bývame v podnájme no chceme si kúpiť byt. Zatiaľ nemáme žiadnu skúsenosť s hypo ani s pôžičkou. No zajtra sa už ideme pozrieť na jeden byt a keď sa nám bude páčiť chceme si ho hneď rezervovať. No a tu už prichádza moja otázka: čo potom ? Ísť do niektorej banky a začať vybavovať hypotéku ? Alebo čo ako ? Naozaj ďakujem za každú radu pretože nevieme čo robiť, a keď sa známych spýtame tak nám len povedia, že čo sa vôbec ponáhľame a máme ešte čas, keď nájomnú zmluvu máme do septembra, no počula som že sa hypotéka vybavuje aj 3 mesiace. A počula som, že je nejaký príspevok pre mladých, keďže máme 22 a 24 rokov, je to snáď aj pre nás ? :) Ďakujem za každú reakciu.
Odpovedať
1
2
Aj my ideme riesit hypo. Pre mna je to tiez spanielska dedina... zverili sme to do ruk financaka a cakame co nam zisti. Samozrejme predpokladame, ze to potrva aj 3 mes. ved institucie maju zvacsa cas... Existuje nieco ako prispevok od statneho fondu rozvoja byvania /dufam, ze som to spravne napisala, lebo zatial mam len ciastkove informacie/ a ten sa poskytuje v zavislosti od prijmu ziadatela. Snad sa v tom budem coskoro orientovat lepsie.. :-) @hviezdicka236
Odpovedať
@susanax ďakujem ti za odpoveď, my práve nevieme či to ísť riešiť cez finančného poradcu alebo nie, vôbec nevieme ako postupovať, no ten byt čo ideme pozrieť je cez realitku, a rozmýšlame že sa jeho zajtra na to opýtame, a ešte som chcela či si finančný za to niečo učtujú, za to že nám pomôže s tou hypo ? Ako myslím, či si on môže potom za to niečo vypýtať ?
Odpovedať
@hviezdicka236 takze pekne poporiadku...my sme vybavili hypo za mesiac, ale cez financneho poradcu, ktory je uplne, ale ze uplne super... bez neho to urcite potrva dlhsie a aj pristup je uplne iny, ked clovek ako on vidi do toho, ako banky veci riesia... hypoteka pre mladych je vlastne to, ze ti na 5 rokov daju nizsie splatky a plati to pre vsetkych mladych do 35 rokov, cize pre vas urcite... dalsia vec je to, ze musite mat obaja normalnu pracovnu zmluvu, najlepsie na dobu neurcitu, ziadne peniaze na ruku, alevsetko musite vydokladovat... no a najlepsie by bolo, keby ste nemali ziadne splatky- ako pozicky na spotrebice, auto a tak... drzim palce, my to uz mame za sebou, nie je to lahke :)
Odpovedať
@hviezdicka236 v ziadnom pripade si nic neuctuju, ak ano, su to podvodnici.. ich odmeni poistovna za to, ze ti to vybavia
Odpovedať
@danik1505 ok, a najskôr ste si vybrali byt ? alebo najskôr hypotéku ? pretože nevieme či si ten byt rezervovať, alebo ako postupovať. Naozaj ďakujem za odpoveď, a my máme len paušál každý na seba písaný, ktorý platíme druhý mesiac. Och akosi sa toho všetkého bojím, a ešte, že keď sa to vybavuje tak dlho tak myslíte že majitelia toho bytu budú tak dlho čakať ? a hypotéka by bola asi na priateľa, pretože on pracuje už dva roky a na neurčitú dobu a ja len 3 mesiace a ešte na dobu určitú a to na rok. ďakujem za odpoveď :)
Odpovedať
@hviezdicka236 urcite najskor byt, pretoze k uveru bude potrebne vediet hodnotu zadlzeneho bytu / znalecny posudok / . mimochodom ani nie mesiac nam to trvalo cez sikovneho poradcu .
Odpovedať
@lucka1987 ďakujem za odpoveď, dúfam, že ten byt bude náš, lebo je pekný, a zajtra sa skúsime spýtať toho real. makléra, či aj on robí takéto služby ohľadom hypotéky :) ďakujem pekne za odpovede, pomohli ste nám sa v tom aspoň trocha orientovať :)
Odpovedať
@hviezdicka236 V kazdom pripade odporucam, aby ste zacali sucasne riesit aj hypoteku. Zistite si podmienky, ci vam banky poskytnu pozadovanu vysku uveru, ci splnate podmienky pre prispevok pre mladych a pod. Co ked zaplatite za byt zalohu a potom vam neschvalia hypoteku? Skuste vyuzit sluzby financneho sprostredkovatela, ktory sa venuje hypotekam. Zisti podmienky v roznych bankach a je plateny bnakou.
Odpovedať
@hviezdicka236 my sme teraz kupovali byt a stratila som tom kopec nervov, ale my sme nesli cez realitku. Hm, no my sme si zistovali dost vela info este pred obhliadkami, studovali sme vsetky dostupne info. Ak to spravne chapem, tak je to prvy byt, co idete pozriet..No len aby vas neocaril a nakoniec zistime, ze ste zle vybrali. treba pozriet niekolko bytov a potom sa rozhodnut. tiez som tomu neverila, opantal ma hned prvy a nakoniec sme nasli ovela lepsie a o dost neskor :). realitny makler na nas dost tlacil, pri tom prvom, vraj bude rychlo prec, mame sa rychlo rozhodnut a nepredal sa potom este asi 2 mesiace...Tiez bol velmi pekny a tiez sme dufali, ze bude nas. esteze sme ho nevzali...Davajte si hlavne na to pozor. ak si si nepresla podnajmami a nevies ake nastrahy byty skryvaju, tak si urcite vezmite na pomoc este niekoho skusenejsieho. Dalej vybavenie hypo nam trvalo dlho, ale da sa to spravit aj za mesiac...Ako sme hladali byty, tak sme si zaroven davali robit cenove ponuky v bankach. Ked sme mali byt, tak uz sme isli do 3 najlepsich bank a tam sme si dali konkretne na tie cisla spravit ponuku...Co nam vyslo najlepsie, to sme brali. Nam banka porobila vela kiksov, tak to trvalo dlho..Pri statnom prispevku nie je dolezity iba vek, ale aj to kolko zarabate / je tam hranica, ktoru nesmiete, resp. vo vasom priapde nesmie tvoj priatel prekrocit, ak si berie hzpo len na seba. Ak budes spoludlznik, tak potom sa berie do uvahy aj tvoj prijem..A nie vsetky banky ponukaju statny prispevok a je to len na sumu 50tisic...priatel nechcel fin. poradcu, ale on sa vyziva v cislach, takze sme si vedeli vybrat najlepsiu hypo, ja by som sa z tej spleti cisiel urcite nevysomarila..Ak by nebol tak schopny, tak by som isla cez poradcu..a aj kvoli tomu, ze v bankach vedeli tie pracovnicky menej ako my dvaja....celkom sila to bola, ale tak citat vieme :)
Odpovedať
Profilova fotka
@hviezdicka236 my sme uz vybavovali viac hypotek, nie je to nic tazke. Navrhovala by som vam ist si informativne zistit v bankach ci by vam banka hypo dala a na aku najvyssiu sumu, aby ste mali vopred jasno. A potom vam u nic nebrani vybrat nehnutelnost a vybavovat hypo. Z nasej skusenosti sa da hypo vybavit velmi rychlo, ani raz nam to netrvalo dlhsie ako mesiac. Je vsak pravda, ze sme nemali hypo pre mladych vzhladom k zarobku' takze neviem ako to moze predzit vybavovanie. Rozhodne sa toho nemusite bat. Banka vam presne vysvetli postup krok po kroku. A dobry realitak vas tiez bude viest procesom kupy tak aby to bolo co najjednoduchsie.
Odpovedať
Už si uvedomte jednu vec, nikdy, nikdy vám finančný poradca nedá lepšiu hypotéku ako tú ktorú si vybavíte sami!!! Len sa treba trošku rozkukať. Úver musíte s prehľadom vybaviť za 3 týždne.
Odpovedať
@hviezdicka236 naprv by som prešiel banky a zistil si, akú hypotéku dostaneš, pozor rezervoval byt a nakoniec boxoval úver...
Odpovedať
Článok sa načítava...
@ezbrane to zas určite nie je 100% pravda :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@ezbrane suhlasim s finsluzby.. niekedy da banka poradcovi lepsie podmienky... mozes sa rozkukavat kolko chces... :)
Odpovedať
Profilova fotka
@hviezdicka236 kazda realitka urcite ma cloveka, cez ktoreho riesia hypo, kazdopadne dobry poradca urobi vela,... a hypo trva niekedy dost dlho, zavisi to vsetko u hlavne od toho, ako rychlo ti spravia znalecky posudok, u nas sa to dost vlieklo... Kazdopadne, odporucam pred zaplatenim rezervacneho poplatku posediet s tym hypo poradcom a uistit sa ci je realne aby Vam dali hypoteku, lebo v pripade,ze vam ju nedaju, nik vam rezervacny poplatok nevrati... vela stastia prajem :)
Odpovedať
Ja uvediem skusenost z druhej strany. Predavali sme byt. Mali sme zaujemcov, ktorí si chceli zobrat hypoteku pre mladych. Splnali vsetky kriteria, ale nastal problem. My sme chceli za byt 26 000 eur (skutočné náklady, ktoré sme investovali do bytu), ale banka v ktorej si chceli brat hypo im povedala, ze v prvom rade musia poslat do bytu človeka, ktorý urobí znalecký posudok. Zaplatia mu cca 170 eur. Ten ohodnotí byt (pani v banke im podla tabulky vypočítala že cena bytu nebude vyššia ako 17 000 eur, vzhľadom na to, že byt sa nachádza na dedine, 15 km od vačšieho mesta, je prízemný, v nezateplenej bytovke atd.). Keďže kupujúci nemali iné našetrené peniaze, ku kúpe nakoniec nedošlo. Našli sme si kupcu, ktorý bol ochotný zaplatiť sumu keďže ide o pekné prostredie a jednodcho sa mu byt páčil, vyhovovalo mu tiché prostredie, pekná príroda atď. Zobral zo stavebky úver a byt je predaný. Ak by ste chceli kúpiť byt cez hypo pre mladých máte dve možnosti. Buď budete ručiť bytom ktorý chcete kúpiť ( dajú vám len toľko aká je podla znaleckého posudku cena bytu) alebo vezmete hypo do výšky 50 000 eur, ale musíte minimálne v takej hodnote ručiť inou nehnuteľnosťou (napr. rodičovský dom, byt).
Odpovedať
@hviezdicka236 Na vybavovanie hypo od realitneho agenta ktory predava tuto nehnutelnost by som si dal pozor. Moze Vam naslubovat aj nerealne veci preto aby ste podpisali rezervacnu zmluvu - realitak ma proviziu s predaja bytu daleko vecsiu ako za vybavenie hypouveru a ak nahodou nestihnete vybavit uver - mate smolu a pridete aj o rezervacnu zalohu.. Vybavovanie hypo-uveru by som nedaval predajcovi nehnutelnosti ale samostatnemu financakovi. Drzim palce a nech byvate rychlo a hlavne dobre.
Odpovedať
Ďakujem všetkým za vaše reakcie a odpovede, dnes ideme byt pozrieť, a zajtra by sme išli pobehať banky aj keby sa nám tento byt náhodou nepáčil. Ideme skúsiť pobehať a popýtať sa. Dúfam ale že ten byt bude náš, pretože je veľmi krásny a na svoju lokalitu aj veľmi lacný :) Potom dám vedieť ako sme dopadli :)
Odpovedať
Dobrý večer, tak boli sme sa pozrieť na byt, a je pekný, síce sú tam muchy typu vyškriabaná plávacia podlaha, ako od nábytku, a kuchynská linka je zodraná, no je pekný, ALE, sú viacerí záujemcovia a povedal nám, že kto prvý zloží zálohu 2500 euro, tomu byt podržia :( nemáme šancu tak narýchlo zohnať peniaze :( nevieme čo ďalej robiť :(
Odpovedať
@hviezdicka236 Hlavne sa upokoj. Treba si uvedomit, ze realitaci maju svoje triky. Takto vas dostal presne tam, kam chcel, zufalo zhanate peniaze, a hlavne rychlo. NAco? To vy mate vyjednavat o nizsej cene bytu, nie ist rychlo zhanat peniaze na zalohu. Takze - popozerajte aj ine byty, cim viac, tym lepsie. hned zajtra mozte obehat banky pre informacie, co vsetko potrebuju k tomu, aby vam vobec dali hypoteku. Pripadne si spravte kalkulacky na internete. V bankach vam aj povedia, ako je to s prispevkom pre mladych. Pripadne skontaktuj nejakeho overeneho financneho poradcu. Ale hlavne - naozaj neskocte na prvu ponuku. Drzim palce.
Odpovedať
@hviezdicka236 netreba sa uponahlat hlavne pri takej velkej investicii - ak nemate ani na zaplatenie rezervacnej zalohy, tak si to rozmyslite trikrat, lebo sa vam velmi lahko moze stat, ze o nu pridete. Bezna prax a biznis realitnych kancelarii.
Odpovedať
tak maklera posli odkial prisiel, lebo ho budes dlho spominat a obavam sa ze nie moc v dobrom, pretoze spravi to co je vyhodne pre neho, teda jeho proviziu, proste ani nevies ako a skocis mu rovno do pasce. No a realitakovi ziadnu zalohu, pokial nemas istotu z uverom! Takze, obzriem byt, utekam do banky, ale sama!!!, necham si urobit ponuku a priechodnost schvalenia uveru, pripadne predschvalenie pokial to maju bez poplatku, potom dobreho odhadcu ktory vypracuje znalecky, ten zanesies do banky z listom vlastnictva, pripadne nejake potvrdenie o prijme pokial banka ziada, to sa odosle na centralu na schvalenie, po schvaleni ti daju papier navrh na zalozne pravo, ten zanesies na kataster aj z kolkom, orazenu kopiu nazad do banky, pripojis kupno-predajnu zmluvu a cakas na dukaty. Na zaciatok stresujuce, ale inak jednoduche :-p Ja som kupoval ciernu stavbu na ornej pode bez realitky a to uz bolo ine kafe...
Odpovedať
Uvedomte si, ze tych nehnutelnosti je viacej ako kupujucich a su v realitke bezne aj rok, teda niet obav preco by ti to niekto vyfukol ked nedas hned zalohu! A aj tak ti to nakoniec rezervuju bez penazi.... staci im vysvetlit ze pokial nemate prislubeny uver je riziko davat zalohu.
Odpovedať
@ezbrane zda sa, ze su tu dve strany... ty co volia fin.poradcov a ty ktory sa uz na nich popalili a radsej od nich utekaju. Ludia su este stale naivny a veria v uspechu financneho poradcu, ktory za vami beha ako jehovovi svedok a laka vas na krajsi zivot :-D
Odpovedať
@hviezdicka236 dobre ti tu radia.....a moja taká malá ešte, nepozerajte na byt len spôsobom, či je pekný, či nie je pekný...Či je niečo poškriabané...to všetko môžete vymeniť, treba vybrať byt tak, aby Vám vyhovoval v tých veciach, ktoré zmeniť nemôžete....A určite by som neskladala zálohu. Neboj, tak rýchlo sa byt nepredá...
Odpovedať
ja vám všetkym rozumiem že nám radíte aby sa neponáhľali a tak, ale ten byt nemá inú chybu a tú zálohu zaplatíme až keď nám schvália alebo aspoň predschvália hypotéku. Nie sme zasa až tak naivní ( nehovorím že to hovoríte) len naozaj boli sme pozrieť ešte jeden a nedá sa tomu ani porovnať a je ešte o koľko drahší ako tento čo máme vybraný. Dnes sa stretáme s fin. poradcom ktorého nám realiťák odporúčil ale aj kamarátka hovorila že im pomáhal a že nelutujú, že úplne super. Tak uvidíme, dnes ideme aj najskôr sami sa pozrieť do bánk a popozerať poskúšať.
Odpovedať
ako píše ezbrane hypo na byt sa dá vybaviť za 3t, my by sme mali aj do 2t, ale čakáme na jeden blbý papier zo sociálnej poisťovne
Odpovedať
Takže, byt púšťame, hypotéku nám nedajú, ja robím len 4 mesiace buď chcú aspoň raz predĺženú zmluvu alebo v jednej banke aspoň 4 odvody a to bude až koncom Marca keďže teraz budem mať len tretí odvod, asi lebo som mala tretiu výplatu teraz. No a môjmu priateľovi samotnému nedajú, alebo keď dajú nie so štátnym príspevkom, pretože hrubý príjem má väčší ako môže byť. No a ešte ho aj posudzujú aj ako veľmi mladého :( takže tak :( asi máme byť v prenájme do 40 rokov alebo čo :( :(
Odpovedať
Profilova fotka
@hviezdicka236 nezufaj, ten mesiac navyse je nic, dobre ze ste nezaplatili zalohu.. mozno ten byt pocka a ktovie, mozno aj s lepsou cenou.. a ked nie, pride dalsi.. tie 2 urcite nie su vsetky co prichadzaju do uvahy:)
Odpovedať
Profilova fotka
@zoja8 a pani v banke by som sa poďakovala, že mi odohnala kupca... Pokiaľ nepríde znalec a neohodnotí ten byt, tak jeho hodnotu nezistíte, pani v banke nemá na ohodnotenie program, pri hodnotení nejde len o strohé údaje nahodené do tabuľky, takže zbytočne Vám odohnala kupca a sebe klienta na hypo, smutné. A ešte, kupujúci mali aj takú možnosť, že sú banky, v ktorých si je možné dať najskôr schváliť hypotéku na základe osobnej bonity, bez dokladania papierov k nehnuteľnosti, no a po schválení hypo, ak mi tá výška postačuje si potom rozhodnúť, čo presne chcú kúpiť a až potom doložiť papiere ku kupovanej nehnuteľnosti a možno by takto potom dotyční kúpili aj ten Váš byt, pretože by možno ho nakoniec aj znalec ohodnotil úplne inak ako povedala pani z banky na základe strohých tabuliek.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?