Financovanie stavby, ako najlepšie ?

Ahojte, mala by som na vás otázku ohľadom financovania nehnuteľnosti. Máme vyhliadnutý pozemok , na ktorom sa už začalo s výstavbou (základy, obvodové múry), vcelku sa nám to páči a rozmýšľame ako najjednoduchšie a najlepšie by bolo sa dohodnúť s majiteľom na kúpu stavby. Rozmýšľam nad rezervačnou zmluvou, s tým, že keď bude stavba dokončená a skolaudovaná, tak ju odkúpíme, samozrejme predpokladám, že v tomto prípade je rozumné si zabezpečiť hypotekárny certifikát. To sú však len moje predstavy, neviem čo by bolo najrealnejšie navrhnúť predajcovi. Viete mi s tým niekto poradiť? Ďakujem a pekný deň :)
Odpovedať
@db600ir Dôležité je, ako to chce predať majiteľ. Ak to chce predať teraz, rozostavané, tak to musíš zobrať terez. Ak to chce dostavať a potom predať, tak musíš počkať. Čo je to za osobu? Fyzická osoba? Stavebná firma? A prečo to stavia, keď už teraz vie, že to bude predávať? Stavia to na kšeft? Ak ti ide len o financovanie, tak sa opýtaj v banke. Pre teba najjednoduchšie najpohodlnejšie by bolo počkať, kým to dostavia a potom to kúpiť hotové. Nech to postaví, skolauduje a potom to odkúpiš. Predtým môžete uzatvoriť zmluvu o budúcej kúpnej zmluve a na základe nej požiadať banku o úver. Banka ti to schváli a po splnení nejakých podmienok (napr. že dom bude skolaudovaný a zapísaný na LV) ti potom uvoľní úver.
Odpovedať
No on to stavia na kšeft s tým, že ked to niekto odkúpi v takom stave tak to predá rozostavané, keď to nikto nekúpi tak stavia ďalej a predá to už postavené a skolaudované. Avšak, chceme si to nejak poistiť, že sa to nepredá niekomu inému, pokiaľ my budeme čakať na dokončenú stavbu. Ďakujem to som presne chcela počuť, že najlepšie to bude, ak sa to odkúpi už skolaudované. No, avšak neviem či s tým bude súhlasiť , ale viem s akým návrhom za ním ísť :D
Odpovedať
@db600ir Ak by si to odkúpila teraz, tak dostavba zostane na tvojich pleciach. A to nie je jednoduché, budeš mať s tým veľa starostí. Netvrdím, že sa to nedá, ale sú to starosti, vybavovačky, hľadanie majstrov, zháňanie materiálu. Preto som písal, že jednoduchšie je to odkúpiť hotové. Je to bez starostí. Ale je tu riziko, že to môže predať inému. Predísť sa tom dá tak, že uzatvoríte zmluvu o budúcej kúpnej zmluve, kde si stanovíte nejakú zmluvnú pokutu - aj pre neho. Ak to predá niekomu inému nech tam je nejaká pokuta napr. 5000 €.
Odpovedať
No práve preto s tým nechcem mať zbytočné starosti. On vravel, že nám stavbu dokončí aj keby sme to odkúpili, ale vieme ako to je ,keď sa toho predajca zbaví, už to nie je pre nich až tak zaujímavy kšeft, nechce sa mi nikoho naháňať, aby spravili to a ešte to.... Ďakujem pekne za radu :)
Odpovedať
Profilova fotka
@db600ir So staviteľom môžete podpísať rezervačnú zmluvu alebo Zmluvu o budúcej kúpnej zmluve. Dohodnite si tam sankcie v prípade odstúpenia od zmluvy nej. Keďže staviteľ prejavil ochotu financovať výstavbu z vlastných zdrojov, môžete sa s ním dohodnúť na úhrade kúpnej ceny až po kolaudácii. Následne môžete žiadať o hypotéku na kúpu tohto rodinného domu. Ak chcete predísť riziku neschválenia úveru až v čase kolaudácie, tak už teraz môžete požiadať o hypotéku so založením rozostavaného rodinného domu, kde sa bude vychádzať z jeho budúcej hodnoty.
Odpovedať
@db600ir vzhľadom na to, ako fungujú slovenskí stavbári, by som certifikát neriešil, rovno by som oslovil stavebníka a s návrhom zmluvy (rezervačnú by som akosi neriešil, skôr inú právny inštitút by som na to použil) si dám schváliť rovno hypotéku - platnosť certifikátu je obmedzená, kdežto pri už podpísanej hypotéke je možné dohodnúť termín čerpania a aj ten sa dá ešte aj predĺžiť - ty máš istotu, že úver máš, stavebník má istotu, že peniaze dostane :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@finsluzby Pri kúpe RD od stavebníka býva často rezervačná suma cca 5.000 €. Pokiaľ si je žiadateľ o hypotéku na 100 % istý, že ju dostane v potrebnej výške, tak hurá do podpisovania rezervačnej zmluvy. Veď v nej si dohodne dostatočný čas na vybavenie hypotéky. Ale, ak ju nevybaví, tak príde o 5.000 €. Už som niekoľko takýchto prípadov videla. Pokiaľ sa dohodne s developerom, že počká s podpisom rezervačnej zmluvy na schválenie hypotéky, tak jej v prípade neschválenia hypotéky, resp. schválenia nedostatočnej výšky, môže vzniknúť zbytočný náklad na znalecký posudok - za rodinný dom je to približne 200 €. Preto som odporučila prevenciu formou schválenia hypotekárneho certifikátu. Som zároveň realitný maklér a spolupracujem s developermi v Bratislave a okolí aj pri predaji rodinných domov, ktoré stavajú. Mám možnosť vidieť priebeh výstavby. Výstavba montovaných domov od základovej dosky až po odovzdanie trvá 2-3 mesiace. Murované RD vedia dokončiť do 5 mesiacov, aj do vyhotovenia na kľúč. Na Slovensku sú aj šikovní stavebníci, ktorých rada odporučím.
Odpovedať
@ina_maklerka dnes hypotekárny certifikát už nemá nejakú veľkú váhu, ako tomu bolo niekdy, preto sa naň nejako viazať nie je ideálne.... samozrejme, dom sa dá postaviť rýchlo, aj za 3 mesiace, nehádam sa, aj 5 mesiacov murované, nehádam, o kvalite však pri murovaných nie som 2x presvedčený pri takej rýchlosti - sú veci, kde čas hrá veľkú úlohy... práve som sa vrátil zo stretnutia, kde mi klient hovoril, ako si niektorí ľudia myslia, že je schopný posúdiť kvalitu pilóty za 7 dní po jej vybetónovaní... raz musí betón schnúť 21 ní, tak musí byť doba dodržaná, inak výsledky merania stoja za 3 veci... a to isté platí aj pri výstavbe domu
Odpovedať
Profilova fotka
@db600ir Viete kúpiť dom aj v štádiu rozostavanosti a zmluvne si to viete so staviteľom ošetriť tak, že spojíte kúpnu zmluvu so zmluvou o dielo a rozčlenia sa platby v tejto zmluve: napr. 1 platba bude ako kúpna cena domu s pozemkom v tom stave, ako je v čase kúpy, 2 platba bude už vrámci zmluvy o dielo po vykonaní istého objemu prác, atď. Hypotéku viete poriešiť tak, že k hypotéke predložíte návrh takejto kúpnej zmluvy a zmluvy o dielo, priloží sa znalecký posudok rozostavanej stavby, geometrický plán o zameraní stavby, právoplatné stavebné povolenie a hypotéku si dáte schváliť - ak hypo neprejde, prišli ste len o náklady na znalecký posudok. Ak hypo prejde, tak podpíšete kúpnu zmluvu a zmluvu o dielo a dohodnete si so staviteľom termíny čerpaní. Je to úplne jednoduché, aj keď to tak spočiatku nevyzerá.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?