Financovanie pozemku a domu pomocou hypo a úveru

Chcel by som sa s Vami poradit ohladne financovania pozemku a naslednej vystavby domu. Vela som uz toho cital, no myslim si, ze ten kto to uz zazil a presiel si tym, bude vediet poradit ako by to bolo schodne. Ide mi najma o moj konkretny pripad a jeho riesenie. Ak sa nenahnevate, vsetko to bude v %tach, nechcem aby volne po webe boli konkretne moje/nase rodinne financie. Nepotrebujem ale rady ako usetrit, financie jednoducho su nastavene na urcitu sumu a ide hlavne o to, ako to cele "zmanazovat". Pozemky mam zhruba cenovo presondovane podla lokalit a aj cena domu aky by sme chceli je zhruba jasna. Suma, ktoru mam v plane dat za cely tento "spas" je povedzme XY. Z nej predpokladam, ze: - 56% bude cena za dom (montovany na kluc) - 44% za pozemok kedze okolie BA je akosi pridrahe Vlastne financie su vo vyske 10% zo sumy XY a 33% z XY by bolo z predaja bytu. (teoreticky teda 43% co je zhruba cena pozemku) Planujem do pozemku dat usetrene financie a k tomu zobrat uver, s tym, ze by som to mal ako klasicky spotrebny uver (na preklenutie obdobia pocas vystavby) Nasledne by som chcel zobrat hypoteku na vystavbu domu na kluc. Po prestahovani sa do domu a predaji bytu by som spotrebny uver vyplatil peniazmi za byt a ostala by mi uz "len" hypoteka. Ake su na to Vase nazory? Robil z Vas uz niekto nieco taketo? Slo by to? Dakujem
Odpovedať
@jozef_k Ahoj robil som ničo podobné ale nezobral som si spotrebak ale hypo,ktaru som potom refinancoval a navišil podla potreby.
Odpovedať
@jozef_k ahoj, my sme nieco podobne riesili zhruba pred tromi rokmi. naozaj neviem, ako sa teraz pohybuju urokove sadzby.... ale brat si spotrebny uver na preklenutie obdobia je podla mna dost draha "zalezitost" - z hladiska porovnania sadzieb. nepises ake mas prijmy ani nic ine. napr. kde chces byvat ked predas byt a nemas este dom? 56 vs. 46 percent je strasne chaba info keb beriem napr. iba sumu 100 000 € - 56 000 na dom a 44 000 na pozemok :-| :-| :-| :-| :-| .... tazko nejako radit. - ale podla mna je najjednoduchsie si zobrat hypoteku na byt a z nej + z usetrenych financii kupit pozemok + zacat stavat dom. pokial budes mat hrubu stavbu, mozes si to prehodit na dom + pozemok. potom predat byt a splatit zvysok hypoteky... alebo ako budes chciet.
Odpovedať
@dodo3007 @lienka.7 ta suma je niekde uplne inde ako pises :-) ceny pozemkov v nami vybranych lokalitach (stupava, marianka, borinka) su podstatne ine.. byt nemozem predat kym nebude dostavany dom a teda budem musiet platit megahypo a este aj najom za byt. sme rodina s dvoma malymi detmi. keby sme boli len sami s manzelkou, nevadilo by nam byvat isty cas aj v nedostavanom holodome pocas leta pri svieckach no s detmi to nepojde :-) a je jedno ako dlho budem priebezne navysovat hypo? napr. ze kupim tento rok pozemok a zacnem stavat az na jar alebo v lete? cize realne sa budem stahovat niekedy buduci rok a az vtedy dovrsim cielovu hypo sumu? a ako je to s platenim hypo? kym nieje dosiahnuta cielova suma platia sa len uroky s pozicanej sumy, alebo uz aj alikvotna cast z istiny?
Odpovedať
a este mam dotaz. bavil som sa nedavno s kolegom a ten mi povedal, ze napr. v Slovenskej sporitelni moze zaplatit nejaku mimoriadnu splatku hypoteky az po piatich rokoch ked mu skonci fix. byva to tak aj u inych bank?
Odpovedať
Profilova fotka
spotrebny uver by som nebrala,tie peniaze čo budeš splacat spotrebny uver radšej by som financovala nejaky podnajom na preklenutie než postavite a budete sa moct prestahovat,na chvilu hoci aj do podnajmu,svoj byt predat a dostavat.Nemožete napr. byvat u rodičov chvílu?
Odpovedať
@kuratko22222 u rodicov by to asi neslo :-D a chcel som sa aj vyhnut dvojnasobnemu stahovaniu. ale asi nebude ina moznost to tak vidim..
Odpovedať
Profilova fotka
@jozef_k ,no ja byvam v MA,viem ake tu na západe su ceny ,tiež snívame o domceku,len pozemky v MA su strašne drahe,a už nemám 20,ale planujeme setrit 6 rokov stavebko,som najlepšie našla v čsob stavebné sporenie,po 6 rokoch hypoteku od nich,da sa zobrat aj medziuver po dvoch rokoch,,zacat stavat a ked bude aspon hruba stavba takna chvilu aj s dvomi detmi k našim,nejak to tam prežijeme,naši by mohli vlete byt na svojej chate a tak,no proste nejak vydržime predame byt a dostaviame,to je zatial plán,snad to pojde,mám 40 rokov manžel 43,snad v 50tke budeme vo vysnivanom domceku :-) ,
Odpovedať
Profilova fotka
@jozef_k ešte som sa chcela opýtat,štatna fond rozvojabyvania nemienite využit?my už nemožeme,už nemáme na to vek,ale vy by ste mohli,či? :-)
Odpovedať
@kuratko22222 SFRB... vek na to mame, ale neviem ci patrime do toho rozmedzia od do. pre 4clennu rodinu to vychadza 644 eur az 1734 eur. je to cisty alebo hruby prijem ktory sa posudzuje? a zohladnuje sa aj rodicovsky prispevok ci nie? pokial sa nemylim, tak rod. prispevok je davka a nie prijem takze asi nie. ci?
Odpovedať
Profilova fotka
@jozef_k no nato ti neviem odpovedat,lebo mi už sme starší tak som to ani nepozerala,ale určiet keby som bola mladšia tak by som to využila,hypoteku budete splácat dlho,a neni jedno aky urok,s podporou zo št. fondu su vraj tie uroky nižšie,a materska sa nerata ako príjem,je to davka,takže skusila by som si to vybavit ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@jozef_k ešte ma napadlo,a neuvažovali ste nad montovaným domom,alebo drevodomom?ide o to že sa skráti podtatne čas výstavby a bolo by vyriešené kde byvat než bude dom stát,my aj nad tým uvažujeme,len vybrat spravne
Odpovedať
@kuratko22222 montovany dom? citaj prvy prispevok ;-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@jozef_k no pekný projekt, :-) ,držím palce
Odpovedať
@jozef_k najlepsie je ist sa spytat do banky,resp. sa poradit co chces presne ty. vsetko zavisi od mnohych faktorov, neda sa to takto tu jednoducho generalizovat. napr. aku chcete vysku hypo, ako rucenie, vyska prijmu, kto si berie hypo, aky je rucitel, a nakoniec na koľko % hodnoty bytu si beriete hypo.... cim vyššie % tým vyšší úrok samozrejme. co som sa vsak pytala, napr. na pozemok dostanes ťažko viac ako 60%. taktiež ako som pisala vyssie, asi najjednoduchšia cesta je zobrať si hypo na byt, kúpiť pozemok a začať stavať. keď máte hrubú stavbu, je možné preložiť hypo na dom + pozemok - vtedy sa dava posudok na realnu hodnotu domu a na tzv. "buducu" - cize z dalsej hypoteky viete splatit tu prvu, predat byt a splatit cast aktualnej hypoteky........ treba si to vsetko vsak spravne nacasovet, aby ste mohli stavat plynulo. cize napr. od jesene, aby vam cez zimu vymrzli zaklady a od jari ste mohli pokracovat..... inak velka odvaha trufat si stahovat sa po roku, drzim palce ;-) ;-) ;-) ;-) my sme to tiez planovali, ale ako sa hovori, clovek mieni, pan boh meni. postavit hrubu stavbu nie je az taky problem, jedina vacsia polozka je strecha, ci okna, ale az vo vnutri prisu tie "pecky" - kurenie, elektrina, voda...... a co sa tyka mimoriadnej splatky, ta podla "stareho" bola mozna iba pri vyroci fixacie - mam vsak pocit, ze co som bola v banke, tak mi v SLSP povedali, ze sa da uz splatit hocikedy, platis len poplatok za "zmenu", nie % zo sumy.
Odpovedať
@lienka.7 dakujem za info. :-) ja som totiz nikdy hypo ani stavebne ani nic podobne neriesil. som z toho takpovediac jelen :-D asi to napokon zverim nejakemu fin. poradcovi co to obeha. kolega mal dobreho co mu vsetko vybavil a zistil v rekordnom case a bez problemov a rychlo kupil byt.
Odpovedať
@jozef_k my sme brali na pozemok bezučelovú hypotéku od VUB a potom sme ho splatili predčasne a teraz máme hypotéku na dom, na pozemok ti nedajú príspevok pre mladých ani účelovú hypotéku
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 9 mesiacoch
rad by som sa spytal ako ste to nakoniec vyriesili. Sme totiz momentalne v rovnakej situacii. Zatial uvazujeme: hypo na byt rodicov na kupu pozemku s rocnou fixaciou (nas byt chceme do jedneho roka predat takze ten sa zatazit neda) - zacatie stavby (zaklady) - po roku predaj bytu a vyplatenie hypo (tu je prave to riziko ze potrebujeme najst kupca, ktory nas v tom byte este chvilu necha) - druha hypo na pozemok+zacatu stavbu a postupne cerpanie uveru pocas stavby. Dakujem za nazory
Odpovedať
@warren ak možem poradiť , pozor na to, aby ste si brali hypo u banky, ktorá umožňuje splatenie po fixe bez sankcií.. spotrebák som si brala len raz a nikdy viac.. neodporúčam nikomu, je to šialene drahá záležitosť..
Odpovedať
Profilova fotka
@warren Hypo si pokojne môžete zobrať aj na váš byt, aj keď ho chcete predať - totiž hypotéka nebráni predaju bytu - úplne jednoducho sa totiž do kúpnopredajnej zmluvy uvedie, že časť kúpnej ceny pôjde na účet.... vedený v banke.... za účelom vyplatenia hypoúveru číslo .... zo dňa .... čím dôjde k výmazu záložného práva - a pod. Nie je to dôvod toho, že by ste ten byt nemohli predať.... Osobne som skôr za alternatívu: Zobrať jednu veľkú hypo s tým, že založíte svoj byt a aj byt rodičov + aj kupovaný pozemok - všetky tieto tri nehnuteľnosti budú mať istú hodnotu, z ktorej pokojne môžete získať 90 a viac % z ich hodnoty a môžete hneď začať stavať. Zdokladovať účel - teda stavbu domu - stačí do roka od čerpania hypotéky. Ak by sa počas roka stalo, že svoj byt predáte, tak jednoducho z kúpnej ceny sa vyplatí časť hypotéky, znížia sa splátky a staviate ďalej. Alebo ak byt nepredáte skôr, ako postavíte dom do obývateľnej podoby, tak keď bude dom hotový, alebo nemusí byť hotový, ale bude napr. uzatvorená hrubá stavba, môžete z bytu presunúť záložné právo na tento dom a byt si tak uvoľniť. Alebo ak vám budú chýbať ešte peniaze, tak dozabezpečíte hypotéku aj rozostavaným domom a požiadate o navýšenie hypotéky. Určite by som to všetko riešila jediným úverom a nie viacerými... A taktiež ak si vezmete jeden úver s účelom kúpy pozemku a výstavby domu, tak môžete si na hypo uplatniť aj ŠPM (teda ak spĺňate ostatné podmienky) a len budete mať jeden úver zabezpečený dvoma, možno troma nehnuteľnosťami - nič hrozné, pretože ako bude stavba rásť, tak môžete postupne tie nehnuteľnosti zo zábezpeky uvoľňovať...
Odpovedať
@andreah25 ďakujem za info. S jednou veľkou hypotékou sme tiež uvažovali. Problém by však bol v splácaní. Ak by sme stavali hneď tak by to šlo. Riešili by sme pozemok a stavbu spoločne. My ale tento rok plánujeme kúpiť len pozemok a prípadne vybudovať základy pre dom. Stavať budeme až o rok. Takže min. jeden rok by sme museli ťahať splátky úveru + inkaso za byt (čo nie je málo), a to by sme už nezvládali. Čiže hlavne z dôvodu vyhnutia sa splácaniu jednej veľkej resp. dvoch menších hypoték, sme rozmýšľali že si zoberieme jednu menšiu na rok bez ŠPM na kúpu pozemku (ručenie bytom), tú splatíme po roku z predaja bytu a zoberieme si druhú väčšiu so ŠPM na výstavbu domu. Myslíš že by v tom mohol byť nejaký zádrheľ?
Odpovedať
Profilova fotka
@warren Tak to je pravda, že ak nechcete/nemôžete stavať hneď, tak je lepšie využiť hypo iba na kúpu pozemku. Neviem však, či sa vám podarí nájsť takého kupcu, že po kúpe bytu vás ešte nechá v ňom bývať.... síce iba ak by byt kupoval za účelom prenajímania, no takých kupcov je dnes už veľmi málo. V hypo ako takej zádrhel by nemal byť žiaden.
Odpovedať
mam dotaz jestli je dobre rozhodnuti na financovani pozemku hypoteka a potom zbytek doplatek spotrebnim uverem a potom hypoteka nebo muze nekdo poradit jinou variantu a hlavne s jakou castkou pocitat na zacatek
Odpovedať
Profilova fotka
nam sa podarilo zobrat jednu mega hypo, zalozili nas byt, mamin, tetin..... Vyplatili sme pozemok, vyplatime montovany dom na kluc. Ked bude dom stat, tak prevedieme rucenie z bytov uz len na dom, predame byt a znizime hypo bud v mimoriadnych rocnych splatkach, alebo ked skonci fixacia. Mame fix na 3roky. Takto nejako by to malo byt ;-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?