Finančné prostriedky pre ľudí žijúcich mimo Slovenska

Profilova fotka
Ahojte,potrebovala by som vediet,ci niekto bol,je v danej situacii. Sme mimo Slovenska,manzel pracuje jà som n'a materskej .Pozemok aj projekt domu mame.Uspory 15000€. Cakame n'a stavebne povolenie.Budovat sa bude v Presovskom kraji.Jednopodlazny z casti podpivniceny 150m² dom. Rozpocet je 80000€ ..... =-) Kedze sme prec, v akej banke mozeme à ci sa vobec da,dostat pozicku,hypoteku. Rodicovsky dom rucit nechcem,predat zdedene pozemky,lesy,plochy...tiez v ziadnom pripade.( su niekolko-generacne à tak drinu mojich pradedov si nedovolim rozpredat ! Bodka ) Ako ste riesili uvery à boli zamestnany v EU ? ( myslim n'a plny uvezok,doba neurcita.) Ako sa v dnesnej dobe (ked kazdy je prec à skoro kazdy 5 buduje v rodnej zemi) k tomu stavaju banky,ake su moznosti pré n'as cezpolnych ;-) ? Nasi by pozicku vzali,no vela toho nebude. Dakujem za kazdu radu. x-)
Odpovedať
Profilova fotka
oslov tohoto pána http://www.modrastrecha.sk/katalog/fi...
Odpovedať
Profilova fotka
@notremaison Žiadať môžete úplne jednoducho, predložíte banke síce viac dokladov, ale bez problémov to ide. Banka bude od manžela požadovať - pracovnú zmluvu, pracovné povolenie (ak bolo vydané), výpisy z účtu za posledné tri mesiace kde mu chodí pravidelne mzda (niektoré banky akceptujú aj výpisy z IB), potvrdenie o príjme zo závislej činnosti potvrdené na tlačive banky, alebo môže byť aj potvrdenie od samotného zamestnávateľa, ale v tom prípade musí obsahovať všetky náležitosti, ktoré má banka na svojom tlačive. Od Teba ako ženu na materskej bude žiadať doklad od inštitúcie, ktorá Ti vypláca materské - ak také nemáš a manželov príjem je na získanie hypotéky dostatočný, tak nepotrebuješ banke predkladať nič. Na základe vyššie uvedených dokladov vedia niektoré banky úver schváliť a potom stačí predložiť doklady k nehnuteľnosti. Keďže sa jedná o výstavbu, tak budete musieť predložiť právoplatné stavebné povolenie, mať stavbu rozostavanú aspoň do výšky 1 meter - aby ju geodet dokázal zamerať a na základe toho sa vypracuje znalecký posudok na budúcu hodnotu, tzn. na hodnotu, ktorú bude mať dom po dokončení a do výšky 80-90-100% z budúcej hodnoty budete môcť hypotéku vziať (záleží od banky). Takže netreba sa obávať.
Odpovedať
Profilova fotka
Dakujem . Papierovacky to je moje! ;-) Mala otazocka: Uver musime brat obaja alebo aj individualne?(pozemok je n'a moje meno,stav.povolenie n'a oboch)
Odpovedať
Profilova fotka
Pokial ste manzelia, mali by ste si brat uver spolocne kvoli bezpodielovemu spoluvlastnictvu manzelov (BSM). Ak by si ho chcel brat iba jeden z Vas, musite si zuzit BSM na uver. Tych papierovaciek sa nemusite obavat. Akonahle sa rozhodnete pre niektoru banku (na zaklade porovnania jednotlivych hypoternych produktov), hypotekarny broker Vam da presny zoznam dokladov aj s tlacivami banky. Kedy by ste chceli ziadat o hypotekarny uver? Uz teraz alebo po geometrickom zamerani rozostavanej stavby (cca 1-1,5m nad dekou)?
Odpovedať
Profilova fotka
Dakujem,sme vo faze - informacie. Konecne rozhodnutia su v nedohlade =-)
Odpovedať
@notremaison pokiaľ máte prácu v zahraničí a prijem ti chodí na účet, potom hypotéku dostaneš aj na slovensku, stačí, ak dáš dohromady poklady, dáš plnú moc niekomu z rodiny na podpisovanie vecí a oslovíš seriózneho poradcu :-D
Odpovedať
Profilova fotka
Dakujem,samozrejme je tu jeden hacik... http://www.modrastrecha.sk/profil/fin... Manzel Slovakom nie je,mohlo by sa to skomplikovat? Hypoteku by sme chceli brat,ked budem pracovat uz aj ja.Aktualny prijem mame 2000€. Splnomocnenie sme uz poriesili. S papierovanim skusenosti mam,ako cudzinec som zvyknuta n'a dokladovanie,vybavovanie roznych veci. Vsetko treba mat prelozene à overene do slov.jazyka...ale co s vypisom z banky? :-. ...
Odpovedať
Profilova fotka
ano tam je v tvojom pripade viacero tych hacikov. 150m2+pivnica za 80000 napr. pozemok uz je v tejto cene ? dokazete vytiahnut mur do 1m zo zakladmi za vlastne ? rucit neznamena predat ,niesom si celkom isty z toho co si napisala ci to vies. a co tak rucit iba timi pozemkami ? (o tri roky prenesie hypo inde a bude uz rucit postavenym domom)
Odpovedať
Profilova fotka
80000€ je rozpocet n'a stavbu domu + 30m2 pivnica. Pozemok v tejto cene nie je. Ano,vytiahneme. Ups,zle som to mozno napisala,mala som v hlave otazku,ako sa dostat ku peniazom. Tak hej,viem,ze rucit sa da aj pozemkami,no tieto nie.(ale rada je to dobra) Proste nechcem do nasej (manzel à ja) hypoteky miesat rodinu (Rucit nehnutelnosti akehokolvek druhu ). Bojim sa poziciek à veci okolo toho. Ale ina moznost zatial nie je,tak by sme to chceli poriesit cez nas pozemok à buduci dom.
Odpovedať
Profilova fotka
ok cize ak na pozemok + zaklady a mur do 1m viete postavit za vlastne tak potom nieje problem rucit uz tymto. spravi sa znalecký posudok už na rozostavaný rodinný dom. Súčasťou takéhoto znaleckého posudku musí byť právoplatné stavebné rozhodnutie a geometrický plán. Rozostavaný dom má svoju aktuálnu hodnotu v čase rozostavania, no posudok obsahuje aj informáciu o budúcej, konečnej hodnote domu. dajme tomu ze pozemok a zaklady vas vyjdu na 40000€ vlastnych potom nebude problem dostat hypo na dalsich 80000€. jasne ze budu papierovacky ale ked bude priatel na slovenskom LV ktorym sa bude rucit ,ako vlastnik spoluvlastnik tak to nebude problem.
Odpovedať
Profilova fotka
Minuly tyzden kamos s hrozou zistil, ze v Nemecku by dostal este o percento nizsi urok ako u nas. Zdieraci nenazrati! Ja by som kludne skusil aj banku v zahranici (vraj sa to uz da).
Odpovedať
Profilova fotka
@bfinary banka v zahranici ti pozicia peniaze vacsinou len ak mas v danej krajine co zalozit (rozum. nehnutelnost). Potom mozes s tych penazi kludne stavat aj v antarktide. S tym urokom to je pravda ,napr. AT mas ECB+1% ,co moze kludne byt 2.4% pre obycajnu hypoteku.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
Pocula som o tom.Aj tu (fr) by bolo % nizsie.
Odpovedať
Profilova fotka
@tomasforgacs * manzel ;-) Postreh o vypoctoch je +- spravny. Citam tu skoro vsetky forum,nech vieme vic o hypo (kedze tato domena je mi cudzia) a potom si to este treba vsetko zvazit,vypocitat,predvidat,navstivit banku,podat ziadane papiere à ... À medzitym vykopat prvu hlinu :-N
Odpovedať
@notremaison záleží od banky, celkovo platí, že do 70% z hodnoty nehnuteľnosti aj pre daňového nerezidenta je to v pohode :-D
Odpovedať
@bfinary nerieš úroky v iných krajinách, lebo ťa picne - nezabudnem na hypotéku pre mladých ľudí, ktorí robili v Írsku - musela byť hypotéka z vub, ktorá im dala skoro 6% úrok len preto, že nemali vysokú školu, pričom zarábali 4.000 eur mesačne - chalan to komentoval slovami, že keby zbehol do tesca v dubline, tak dostane spotrebák za 7% a nemusí sa drbať so všetkými blbosťami ako pri hypotéke... a to nehovorím o cenách životných poistiek v rakúsku a anglicku oproti slovensku - tam za 20 eur mesačne človek poistí celú rodinu na miliónové sumy, u nás.... je to bohužiaľ o etike a tá slovenskému finančnému sektoru úplne chýba...
Odpovedať
Profilova fotka
@finsluzby Preco nemam riesit uroky v inych krajinach, ked aj @tomasforgacs potvrdil ze to tak je? Zato, ze v Irsku maju vysoke uroky, tak nepozerajme do zahranicia? Trosku hadzanie do jedneho vreca, nezda sa ti? Necakal by som takyto pristup od niekoho, kto je registrovany ako "PRO" ....
Odpovedať
@bfinary s Írskom si to nepochopil - tam majú spotrebáky úročené ako u nás najhoršie hypotéky.... :-D - preto to nerieš, lebo s tým dnes nič neurobíš - existuje určitý plán, podľa ktorého sa majú zjednotiť legislatgívne rámce v rámci hypotekárneho trhu v krajinách EU a človek si bude môcť brať úver aj napr. v Írsku na nehnuteľnosti na Slovensku, pokiaľ sa mu to samozrejme oplatí. Dnes môžeš nadávať na to, že v Nemecku majú nižšie úročené hypotéky ako u nás, hoc aj doma alebo pri pive, ale neurobíš s tým nič, preto to nemá význam ani riešiť - musíš sa pozerať na to, čo dokážeš urobiť na Slovensku a zatiaľ len môžeš zmeniť banku za lepší úrok, pričom každá desatina sa ráta :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@finsluzby Budem to riesit uz len pre to aby o tom vedelo co najviac ludi...
Odpovedať
@bfinary Tak potom ries aj ostatne veci: dane, odvody, poplatky. CI tu uz Ti nevadi, ze Nemci to maju inak? O tomto nemusi vediet co najviac ludi? Preco si vyberas len to co sa Ti nepaci?
Odpovedať
Profilova fotka
@bfinary len aby sme sa rozumeli to ze inde je hypotheka nizsia este neznamena ze ju mozes cerpat. Problem je ten ze banka chce ako zalohu/zabezpeku nechnutelnost = tzn. nieco co nemoze zmenit na zemy polohu = byt,pozemok,dom a to v danej krajine cerpania uveru (to ze to je v EU ti neprejde). Chces si hypo zobrat v at/de ,tak musis zalozit nehnutelnost v at/de ,poskytnuty uver mozes uz potom pouzit kdekolvek. v AT je najliberalnejsia raiffeisen-burgenland.at co sa tyka cudzincov mozes sa ist dopytovat ak mas zaujem. @radog myslim si ze clovek si moze vyberat ,len holt nie vsetko je take jednoduche alebo mozne vybavit..
Odpovedať
@tomasforgacs ja som len chcel povedat, ze nie je korektne poronavat 'ciastkove' ukazovatele - ako tu niekto porovnava vysku urokov v nemecku a u nas. proste iny stat, iny trh, ine pravidla, ina mentalita. vela faktorov :-)
Odpovedať
@bfinary vidieť len úrok je jedná vec - osobne som žil v hannoveri cca rok a môžem ti povedať, že nevidíš to podstatné - za 80.000 eur si tam veľa nekúpiš a mať na to 6%, tak to ich utlčú - už vtedy boli akcie na domy na úrovni cca 200.000 eur bez pozemku a chalan tam kupoval dom na stavebný medziúver s 10% akontáciou (to bol rok 2001, u nás o tom nebolo ani chýru v tom čase).... reči na tému oni viacej zarábajú by som osobne neviedol, lebo potraviny sú tam lacné, ale služby príšerne drahé...... ide o celkovú životnú úroveň a tá je vyššia, ale cena za to je napr. vo vlastnom bývaní....
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
Profilova fotka
@finsluzby @tomasforgacs @evkaspa @andreah25 zdravim Vas. Kedze ma prijem len manzel a nie je slovenskym obcanom,hypo mu banka neda (info slov.sporitelna) zial,viac bank som este nenavstivila. Nechapem tomu,ved sme rodina,je to nas prijem... Samozrejme situacia sa zmeni,ked budem zarabat uz aj ja. Potom mozem ziadat hypo len ja ? Mate skusenosti,rady,info,kde boli manzelia inej narodnosti? Som slovak jak repa :-D s trvalym pobytom SR Dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@notremaison Neviem ako sú na tom iné banky, ale vo VUB môže získať hypotéku aj nerezident, tzn. prípad Vášho manžela. Sú tam špecifické podmienky, ale je to možné: - hypotéku je možné získať max. do 70% hodnoty nehnuteľnosti (samozrejme založená smie byť iba nehnuteľnosť v SR) - splatnosť hypo max. do 20 rokov - môže/nemusí byť daný vyšší úrok ako v prípade rezidenta - a musí sa jednať o nerezidenta s príjmom v zahraničí iba z akceptovaných krajín (celá EÚ, Švajčiarsko, Nórsko, Kanada, Austrália, Nový Zéland a USA).
Odpovedať
@notremaison tak ako píše andrejka - nenapísala si tú správnu informáciu, manžel nie je občanom SR a pokiaľ ešte nemáte trvalý pobyt na Slovensku, resp. ani priechodný, tak to môže byť aj problém - reálne by sa dala dať aj výnimka, lenže je tu druhá vec - ručenie - pre banku je pomerne nepriechodné, ak by sa ručilo v tomto prípade rozostavanou stavbou alebo len pozemkom, skôr by som odporúčal rodičovský dom.
Odpovedať
Profilova fotka
@andreah25 prijem je z FR @finsluzby ja mam trvaly pobyt v SR a prechodny v FR.Manzel vsetko FR Rucenie,ako pisete:pozemok a rozostavana stavba.Rodicovsky dom nie,to by uz nik z rodiny nemal dusu na pokoji. @finsluzby @andreah25 V pripade,ze manzel nerezident SR nebude akceptovany v ziadnej SR banke. Napr : ja mam prijem z FR ,doba neurcita,mesacne 1000€. Mozem takto ziadat o hypo len ja? Ako to funguje a ci vobec ?... Dakujem za vysvetlenie.
Odpovedať
Profilova fotka
@notremaison Môžete žiadať i sama ale iba v prípade, že manželstvo nebolo uzatvorené na území SR, tzn. brali ste sa v cudzine, tak v tom prípade VUB banka nevyžaduje, aby bol manželský partner spoludlžníkom a ani nevyžaduje od neho iný súhlas a pod. Ak ste sa ale brali v SR, tak bez manžela to nepôjde, jedine ak si súdom rozdelíte bezpodielové spoluvlastníctvo manželov (u notára alebo na súde v SR) a v tom prípade môžete žiadať sama a predkladať budete príjem zo zahraničia, tak ako sa to robí bežne. Alebo môžete žiadať s manželom spoločne, ale v tom prípade on nebude dokladovať svoj príjem, iba Vy a tu ale treba počítať so zhoršeným hodnotením bonity a teda aj s vyšším úrokom. A ešte k tomu rodičovskému domu - ono by ho postačovalo založiť len po dobu, kým bude ten stavaný dom postavený a skolaudovaný a potom sa dá urobiť presun záložného práva, tzn. rodičovský dom by bol v zábezpeke banky cca 1-2 roky, príp. tak dlho, ako by ste rýchlo vedeli dom skolaudovať.
Odpovedať
@notremaison tak ako píše andrejka - ak si zosobášená mimo sr, môžeš to brať na seba a sama - 1.000 eur by mohlo stačiť, tým pádom ti odpadajú problémy s manželom. Čo sa týka delenia BSM, dá sa pred notárom zúžiť na tento úver, takže by manžel opätovne do toho ísť nemusel, ale svadba by musela byť na Slovensku a ako píše andrejka, stačí založiť len na výstavbu.
Odpovedať
Profilova fotka
@andreah25 manzelstvo bolo uzavrete vo FR.Ostanme pri tejto variante,zda sa mi najlepsia... Budem ziadat ja,manzelov prijem dokladujeme,ci nie? Mozte mi o tejto variante napisat viac,potrbujem tomu rozumiet.dakujem. Rodicovsky dom...cez otca to absolutne neprejde.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?