Financna samovrazda?

Ahojte. Rada by som si vypocula Vase rady (ako ludi, co ziju v dome a vedia, co je to starat sa o dom). Ja som mestske dieta a netusim co obnasa starostlivost o dom (ci uz financna alebo casova). Lenze tuzim po svojom domceku, malej zahradke s hojdackou a jahodami pri plote. (to su take moje ruzove okuliare :) ) Takze aktualny stav je: Som sama. Byvam s mamou a aj planujem byvat s nou dalej (ako sa hovori dochovat a pochovat). Teraz byvame v 1-izb. byte, na ktory som vzala hypoteku, aby som kupila pozemok. Splatka hypoteky je 165e mesacne na 30rokov. Domcek planujem bungalov, skoro 140m2 zastavana plocha. Este nemam hotovy projekt, tak ani netusim aky vyjde rozpocet. Banka mi nan pozicia max 90tis. Stavbu planujem svojpomocne (nejaky mensi zivnostnici a co budem vediet sama, to si urobim). Moj plat s maminym dochodkom je nieco vyse 1200e. V najblizesj dobe by som aj chcela dieta (ale radsej ratam s horsim variantom pre financie a to tym, ze bez muza). Cize po prvom polroku spat do prace. (ak by som co to nasetrila, tak by som s bola doma rok a ten druhy polrok praca z domu na polovicny uvazok). No a v poslednej rade, byt v ktorom byvame teraz kupim od mami (alebo mi daruje...musim sa poradit s pravnikom, co je lepsie kvoli dani a budem hnusna...aby si surodenci nic nenarokovali ...jedine brat by mohol mat vyhrady ale jemu je to jedno, on sa o mamu nechce starat) a chcela by som ho prenajat, nech sa moze platit hypoteka za pozemok, co som spominala v uvode. Moja otazka znie: Je moj plan nerealny? Zvladnem financne postavit a spravovat dom? A v podstate sa starat o mamu(zatial je ciperna ako rybycka :) ) a ked to vyjde aj o dieta? Dakujem za akekolvek postrehy!
Odpovedať
1
2
9
140 m2 nie je ziadny domcek, postav cca 100 m2.
Odpovedať
Profilova fotka
Čo ak prídeš o robotu? Máš aspoň 10-tisíc našetrené? Bez peňazí na horšie časy by som do toho nešiel.
Odpovedať
@mnambodka mas muza resp nemas muza chces dieta starat sa o mamu a svojpomocne stavat dom? Nemas tiez ziadne peniaze .... ja nechalem... ty vies ako sa stavia dom? Vladzes nosit tehly murovat ...?
Odpovedať
Profilova fotka
S velkostou domceka sa uskromni ale vsetko este premysli,je fakt,ze pri dome treba podstatne viac muzsku ruku ako pri byte... Vsetko sa da ak sa chce.
Odpovedať
Profilova fotka
bez muža by som do domu nešla, jedine , že by som mala veľa peňazí a dokázala si zaplatiť za každú chlapskú robotu okolo domu a tej je veľa ,-) ešte by som možno uvažovala o byte s malou záhradkou, to by sa dalo zvládnuť,-)
Odpovedať
@ferron Kebyze pridem o pracu, tak ma clovek pol roka cca 70% z platu soc. davky, ci nie? .. A za pol roka predsa najdem novu pracu. Nejake kontakty v meste mam, takze sa na toto az tak cierne nepozeram. @sysell No, muza nemam. Ale mozno sa este nejaky najde. Netusim, co ma caka. A ja ho predsa murovat nebudem, ale nejaky mensi zivnostnik, ca robi len na seba s dobrymi referenciami Som myslela, ze v najhorsom pripade sa preda ten byt a vyplati sa tym hypoteka na pozemok. Myslim, ze predaj bytu s vyhladom na mesto v KE nebude ziaden problem, ci? @jankazb @peto99 Pouvazujem o zmenseni domu. Este je to len vo faze navrhu. Je to len obycajny obdlznik s rovnou strechou.Vacsinu okien mam napevno. Dvere na terasu otvarave, ze su lacnejsie nez posuvne. A vodu a kanalizaciu mam s pripojkami v jednej rovnej linii (ze sa s tym zjednoduchsia rozvody a tiez nieco usetrim) Len z kazdej strany pocuvam, ci som sa zblaznila.... tak ma nejak chytaju pochybnosti
Odpovedať
@inusa22 definuj presnejsie co je ta chlapska robota okolo domu? Neplanujem kurenie drevom. A pokosit travnik ako problem nevidim. Ine "muzske" prace ma akosi nenapadaju. Mna "opravarske" ci "majstrovske" prace v byte bavia. Prijemne spestrenie pouzitia rozumu a ruk
Odpovedať
@mnambodka ak chces stavat, tak ... ako sa hovori vo dvojici to ide lepsie :). Ale aj tak: - Starostrlivost o dokoncenu novostavbu nie je o moc vacsia ako o byt (pokosit travnik, zaliat atd.) a to ani financna pokial je postaveny rozumne. - 140 m2 uz nie je domcek ale normalny dom. - Pre predstavu vyska splatky hypoteky by nemala presahovat 1/3 prijmov. - Ked budes mat akokolvek presny rozpocet na dom pripocitaj si k nemu 1/3 a to bude vysledna cena :). - Never ked ti niekto povie, ze dom postavis do 50 tis. a to do komplet obyvatelnej fazy, lebo ho nepostavis - Ked sa rozhodnes stavat maj aspon 10 tis eur nasporenych
Odpovedať
Profilova fotka
napr. trávnik si vyžaduje : kosenie, zavlažovanie, hnojenie, vertikutácia, aerifikácia, pieskovanie, dosievanie, valcovanie, odburiňovanie. Ak budeš chcieť aj úžitkovú záhradu, tak sa aj s lopatou a rýľom narobíš, takisto väčšinu zeleniny musíš polievať ku koreňom, čiže aj krhle s vodou si budeš nosiť, takisto kríky treba strihať, my napr. 2x do roka s vapkou čistíme chodníky, parkovacie miesta, garáž, terasu , ak sa ti nejaký stromček neuchytí, vykopať , vyhodiť, veď už len do kochlíkov kde si chcem zasadiť kvety treba kúpiť substráty, neviem ako si na tom ty, ale ja 46-kilová ani nedvihnem to vrece so substrátom, aby som ho z auta vyniesla, zrazu sa rozhodneš, že chceš nejaké okrasné kamene tam a tam, no neviem, ako ich budeš vláčiť, a ešte kedy na to budeš mať aj čas, keď sa budeš sama starať o dieťa aj o mamu, no zoderieš sa ,-)
Odpovedať
@dominik_boksansky Dakujem. Presne nieco take som potrebovala pocut. Viem, ze dom do 50tis. nepostavim. Chcem mat co najnizsie mesacne naklady (co ak splnim dnesne normy a mozno aj o trosku lepsie, by to malo byt ok). 10tis nasporenych nemam :( mam len 6 a to z toho platim projekt a zvysok na poplatky na stavebne povolenie a podobne. Pevne verim, ze sa mi podari postavit dom (staci na zaciatok 1 funkcne wc,umyvadlo, sprcha, kuchyna a kurenie .. proste zakladne veci .. a zvysok sa casom nejak dorobi. A nabytok? ..Docasu bude stacit ten, co mame. )
Odpovedať
@mnambodka len nerob to, ze sa to nejako dorobi. Skrine, postel, stol, gauc, a iny nabytok si kupis/vymenis aj neskor. Taktiez terenne upravy a oplotenie pockaju ale WC, omietky, instalacie, podlahy, malby to nechci dorabat. Dokoncis a po case znova lepidlo, dlazba, rezanie bordel ... poskodi sa aj to co uz bude funkcne ... to nieee. Uz ked zacnes stavat, tak sa ti to urcite podari. Vela zdaru!
Odpovedať
@mnambodka starostli osf o dom je v pohode ak si nenarobis robotu sama ne to v pohode, prakticky len zabrada a to je vsetko. Skor ma udivuje ze mas hypo na pozemok usetrene 6 litrov a chces dalsiu hypo na dom ktory bude tak za 100 tisic najmenej. Ak ratas s predajom bytu tak ok inak by som sa asi bal.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
Ako sa hovorí: "odvážnemu šťastie praje". Začneš stavať, nejaký šikovný majster u Teba pustí kotvy a hneď to budeš mať ľahšie. Ani sa nenazdáš, aj domček bude postavený, aj dieťa spravené a všetko pôjde tak ako má... Len sa nevzdávaj svojich snov. Keď si veríš, nech ťa nič neodrádza ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@mnambodka Ak sa do toho chceš dať takýmto spôsobom odporúčal by som montovaný dom postavený firmou na kľúč, za tri mesiace až pol roka to máš na komplet a ak na to bude dozerať dobrý nezávislý stavebný dozor malo by to byť bez problémov. Nebudeš musieť rok a pol naháňať živnostníkov a dohadovať sa s nimi popri tom pracovať, neviem či by si si našla každý deň čas zastaviť sa na stavbe, popritom ešte dieťa. Financovanie je na tebe to si musíš prerátať sama či to zvládneš možno ako všetci by som ti odporučil menší dom nie 140 m2. Ale celá táto mi príde dosť zbytočná keď si už dávaš robiť projekt a máš už aj pozemok.
Odpovedať
Profilova fotka
@mnambodka dom do 120m2 Vás musí uspokojiť a poznám ľudí, ktorí takýto postavili za 20tis €,
Odpovedať
Profilova fotka
@jankazb & @sysell & @dominik_boksansky ;-) Nooooo... To som sa zase raz pekne pobavil. :-) Apropo nemá mi tu niekto požičať mikroskop? Chcel by som objaviť nejaký nový vírus... Hádam som nepovedal blbosť - vírusy sa predsa hľadajú mikroskopom, či....?
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 A ja poznám ľudí, čo za 20 tisíc sprivatizovali fabriku... ;-)
Odpovedať
@leonardom akosi nerozumiem.
Odpovedať
Dakuejm vsetkym za rady. Len som sa proste potrebovala uistit, ze to pojde. Ze som sa nezblaznila :D Lebo moje okolie mi v tomto moc nepraje a nejak ma to nahlodalo. Asi som len potrebovala trosku uistenie od tych, co maju dom a vedia o com to je. Tak to proste risknem ... a nejdem riesit problemy, ktroe este nenastali.Ako napisal @prirodokochac "odvážnemu šťastie praje" a najdem si aj sikovneho majstra :) Dakujem. Mozno sa to nezda, ale pomohli Ste mi.
Odpovedať
načo tak velky ?
Odpovedať
@leonardom tak tomu nerozumiem ani ja
Odpovedať
Profilova fotka
@leonardom neviem na com dnes ficis, nerozumiem :)
Odpovedať
Profilova fotka
možno moja poznámka pôsobí neuveriteľne, ale ako stavebný dozor mám možnosť sledovať viac domov s rôznymi cenami. Je oveľa ľahšie odhadnúť cenu veľkého objektu ako rodinného domu najmä preto, že aj pri rovnakých materíáloch sa cena pri rozdielnej ploche neurčuje lineárne. +PS: PRO nemám z jednoduchého dôvodu, stránka je nastavená tak, že musím uviesť IČO, to ako projektant koreňových čov a dozor nepotrebujem.
Odpovedať
Hmm. Dieťa bez muža. Kam tento svet speje? PS: my máme bungalov - zastavaná plocha nejakých 112m2, pre troch úplne postačujúce a keby som nepotreboval vlastnú pracovňu, mohol by byť ešte o kúsok menší.
Odpovedať
@vrajmantak ono sa to nezda, ale nie je to take velke. Moja splana, mamina spalna a 1 detska izba. Mensia kupelna, wc, kuchyno-jedalen-obyvacka, technicka miestnost a sklad. Obyvaci priestor ma 104m2. cca 25m2 viac ako 3i. byt .. Proste ak by som nemala byvat s mamou, tak by bol mensi. To je jasne. Ale zas jej nepostavim izbu (alebo detsku izbu) 10m2.(maju po 12).
Odpovedať
ou..a zabudla som.. mam vlastnu malu kupelnicku so sprchovym kutom .. ma 3.6m2 .. som si proste dopriala luxus
Odpovedať
Profilova fotka
@mnambodka @jankazb & @sysell & @dominik_boksansky A na čo fičí zadávateľka témy....? :-) NIČ o stavbe domu nevie, NIČ nemá našetrené, nemá dokonca doriešené ani súkromie.... - a normálne tu ide diskutovať o svojpomocnej výstavbe domu a o tom, ako to bude splácať ako slobodná matka, ako keby to bolo niečo, ako požičať si na zájazd k moru. A Vy ste vstúpili do debaty, ako keby to bol fakt zájazd k moru. Myslím, že @martosko jej dal ešte najacionálnejšiu radu: Menší (montovaný) dom, postavený na kľúč. Ale to by musela dať dokopy peniaze, ktoré nemá... 8-( Sorrry, ale nie všetky sny sa dajú splniť...
Odpovedať
@calimero hmm ... kedy naposledy si bol na rande. Je to proste des a hroza. Radsej budem slobodna matka ako mat muza, co pije, alebo sa na vsetko stazuje a nic neriesi .. alebo sa len nechavat unasat prudom a ziadne ambicie nieco dosiahnut. (a to nemam na mysli nejake megalomanske plany) .. neviem ci som len mala stastie na tak par blbych rande po sebe .. ale prestala som to riesit a zariadim sa radsej sama.. a clovek nikdy nevie, koho nahodou stretne
Odpovedať
Profilova fotka
@mnambodka ak ides do hypoteky, mala by si mat financnu rezervu (my pocitame az s dvojrocnou.Ta rezerva by mala pokryt tvoje zakladne potreby plus hypoteku. Bez aspon rocnej by som do toho nesla. Nemozes pocitat so vsetkym idealne, mozes mat rizikove tehu, do pol roka sa nemusis vratit do prace a pod. Na tieto nepredvidatelne musi mat odlozene ak ides do hypo. Budes kludnejsie v noci spat. Co sa tyka domu, isla by som do max 120m2, mensi pozemok, montovany. Postavis ho relativne rychlo, je uz vela firiem takze si vies vyboxovat ceny, v takychto domoch je nizka rezia a kedze sa dost detailne prebera stavba, nezvykne sa predrazit ako murovana. Aku velku hypo mozes mat ti uz napisali, takze si to vies preratat ci ti to vyjde, alebo nie... Starostlivost o dom...toho by som sa bala najmenej...pri novom toho nebude vela. Moja kamoska s dvojickami, sama teraz postavila, ale splnala vsetko to com napisala hore a rezervu ma vytvorenu na 2 roky (keby nieco...)
Odpovedať
@mnambodka pomohli sme ako? Je dobre verit v dobe, ked sa nam nedari, ze sa na nas stastie usmeje. Ale treba vychadzat z reality, a cakat pritom na lepsie casy. Ak chces hrat vabank a mas na to nervy, zmensi projekt na absolutne minimum a v zahrade naplanuj druhy maly domcek pre mamu (pripojky a umiestnenie na pozemku). 90 m2 staci ako utulny dom pre dvoch az troch. A 50 m2 pre mamu neskor. Nikto ti nenapisal, aka brutalna zataz je stavba domu po kazdej stranke. A zabudni na montovany dom.
Odpovedať
1
2
9
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?