Finančná rezerva v prípade výpadku príjmov

Kto chcem nech sa podeli s vlastnym pristupom k financovaniu vydajov...nebavme sa o sumach. Na kolko mesiacov ci v tom lepsom pripade rokov si vytvarate financnu rezervu pre krytie vydajov v pripade vypadku prijmu? Ake nastroje pouzivate? Terminovany ucet, setrenie na osobnom ucte, zlato, "do ponozky" ci investujete do seba vo forme vzdelavania alebo nove potahy do auta ci kosacku, pripadne nieco exotickejsie? Vdaka za prispevky. PS: Aspon Ti co nesetria trocha otvoria oci a zacnu trocha prehodnocovat svoje vydaje...najma fajciari.
Odpovedať
Profilova fotka
financnu rezervu ktorej sa nedotykame ,je polrocny plat nas oboch. o tom ake ucty mame ,nebudem pisat na verejnom fore ;-) investujeme hlavne do deti -kruzky, kurzy a volny cas s nimi. jednemu dietatu setrime od narodenia na studium ,pre druhe sa snazime mat financnu rezervu ,aby bolo ciastocne fin.zabezpecene,kedze ma handicap a dufame ,ze bude moct zit samostatne,ale urcite typom chraneneho byvania,alebo asistenta . manzel investuje hlavne do svojho hobby ,ja do byvania a normalnych babskych veci,bez ktorych by som sa sice zaobisla,ale robia mi radost :-D
Odpovedať
Profilova fotka
Rezerva na 2 roky na pokritie splatok hypoteky a beznych nakladov na zivot v pripade straty zamestnania. Na co minam peniaze, tu riesit nebudem, a kde mam uspory, to uz vobec nie.
Odpovedať
Profilova fotka
@oscipovsky To s tými fajčiarmi bolo dobré :-D . Môj muž fajčí a tento rok som mu povedala, že nech zabudne na svoju dovolenku na motorke. Totiž, ak si miesto cigariet tieto peniaze odloží do prasiatka čo som mu kúpila, tak budúci rok môže ísť na dve dovolenky, z toho jedna s rodinou :-D . Ale k otázke: - šetrím mesačne tak, že z príjmu čo príde na účet si nechám na tom účte sumu potrebnú na poplatky a všetky trvalé príkazy vrátane poistení + niečo na život (myslím tým kávičky, kino a pod.) - zbytok ide všetko na sporiaci účet, ktorý mám bezplatne k bežnému účtu a bez viazanosti. Som totiž človek, čo keď má peniaze na účte, tak míňa dovtedy, kým tam tie peniaze sú :-D - k tomu máme už asi niečo cez pol roka trvalý príkaz na šetrenie na sporiaci účet vo výške predpokladanej výšky splátky hypotéky - aby sme sa na to pripravili - ďalší príkaz je na bežné šetrenie, ktoré ostane aj po nástupe hypotéky, pretože tam šetríme na neočakávané výdaje (napr. lekári, prípadne dovolenka, proste všetky možné väčšie výdaje) - po čerpaní hypotéky si na termínovaný vklad vložíme sumu zodpovedajúcu splátkam hypotéky na min. pol roka. Niekto by povedal, že načo, že budú chýbať na stavbe. Ja zase poviem, že sa to chýbajúce dorobí neskôr, ale že je to vždy lepšie, ako keby sa niečo stane, nebude na splátky a budem riešiť s bankou, aby nám nevzali dom... - taktiež malému šetríme mesačne na jeho účet - robím to pre to, že čokoľvek väčšie mu treba kúpiť, tak nemusím riešiť a hľadať možnosti v rodinnom rozpočte, kde na to vezmem - napr. koľkí sa sťažujú napr. na začiatok školského roka, aké je to drahé a pod. - áno je to drahé, pokiaľ nemám kde na to vziať peniaze. No ja mu takto šetrím mesačne min. 30,- eur - keď pôjde do školy, bude tam mať 1.620,- eur plus nejaký smiešny úrok a plus niečo, čo dá rodina na sviatky a pod.- čiže napr. nástup do školy ma po finančnej stránke nijako netrápi :-) . - manžel investuje do svojho koníčka - motorka - ja investujem do svojho vzdelania (ukončená škola, teraz kurzy ruštiny) - moja VŠ nám pri hypoúvere ušetrila 0,2% na úroku - čiže tým aj šetrím :-) - výdaje na domácnosť riešim tak, že nekupujem nič nepotrebné - na nákupy chodím iba so zoznamom, teda kúpim iba to čo treba a vôbec nekupujem nič typu ,,môže sa nám to zísť" - nechodím na nákupy hladná :-D , lebo občas sa mi to podarilo a potom som doma žasla, koľko ,,hovadín" som si priniesla domov :-( ... A najmä budúcim rodičom radím vytvoriť si istú finančnú rezervu, lebo ak dopadne žena ako ja, že musí po pôrode vymeniť takmer celý šatník - tak je to riadna záťaž na rozpočet :-D .
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?