Finančná kríza a dopad na cenu nehnuteľností

ahojte, co si mysliste, ak pride financna kriza v priebehu 1 az 2 rokov, aky to bude mat dopad na cenu nehnutelnosti? Myslite, ze to bude tak ako v roku 2007 az 2009? Kedy nehnutelnosti padali az do roku 2012..
Odpovedať
Recesia, pripadne nulový rast príde ale vtedy nehnuteľnosti radikálne neklesnú.... skôr si udržia svoje ceny. Na veľký prepad by musela prísť veľká kríza kde by bol spúšťačom pád veľkej benky alebo vojne na blízkom východe. Ale tento vývoj nedokážeš odhadnúť.
Odpovedať
Slovensko nie sú USA, kde sú vysoké dane za nehnuteľnosti. U nás sú to desiatky eur ročne. Čo sa týka cien, nevšimol som si po 1998 cenový pád resp. nehnuteľnosti sa vtedy predávali málo pri rovnakých cenách. Možno v Bratislave to bolo iné, u nás ceny neklesli.
Odpovedať
@roman_x @skpeter nevravim, ze klesnu hned. Od roku 2008 do roku 2012 klesli ceny cca o 30%, do roku 2013 stagnovali a od 2014 zasa rastli co pokracuje az doteraz. Pytam sa skor, ci sa nezopakuje rovnaky scenar - nemyslim prudky pokles, ten nebol ani predtym.
Odpovedať
@gizmo16 Keď prídem domov, pozriem sa do krištáľovej gule. Možno tam niečo uvidím aj o prichádzajúcej kríze. :-D
Odpovedať
@chrobak7 nemusíš pozerať, ja to viem presne pokles cien novostavieb bude 11,9%, starých bytov 14,9% nárast úrokov na hypotéke 1,2% nárast úrokov na spotrebáku 2,5% v horizonte 2-5rokov dúfam že tá guľa neklame, lebo už aj koniec sveta mal byť aspoň 5x
Odpovedať
@gizmo16 nevies odhadnut kedy, ceny su dnes vyhypovane aj vdaka lacnym uverom a samozrejme ochote slovakov si pozicat, rast cien neni nicim realne podlozeny. Pri najblizsej krize ceny budu klesat
Odpovedať
@evatothova Tiež ju máš doma?
Odpovedať
@chrobak7 áno model s7000
Odpovedať
@chrobak7 Mas pravdu, toto je vseobecna odpoved, vedel som, ze to tu niekto napise :) pytam sa skor na nazory ako take - viem, ze to nevie a ani nemoze vediet nikto.
Odpovedať
@gizmo16 Podľa môjho názoru, najbližšie 3 - 5 rokov sa nič také mimoriadne v cene nehnuteľností neudeje. Buď budú na rovnakej úrovni, ale je skôr pravdepodobné, že stále bude ich cena klesať. Keby sa aj niečo stalo, nikto ti nepredá zo dňa na deň o 30% lacnejšie svoj byt alebo dom. Radšej počkajú rok - dva, kým nájdu záujemcu. A záujem stále je, resp. dopyt je stále väčší, ako ponuka. Stačí len sledovať témy na MS, všetci píšu, že u nich v obci nie sú voľné pozemky alebo že nie sú byty na predaj.
Odpovedať
@gizmo16 teraz zase ECB ,,natlačila" kopec nových peňazí, takže sa to o nejakú dobu posúva.
Odpovedať
@gizmo16 Ono to je strašne komplikovane. Tvoja otázka asi smeruje k tomu či kúpiť teraz alebo čakať. Možno aj príde kríza a ceny klesnú o 20%. Ale čo keď tou krízou bude ovplyvnená tvoja práca a ty alebo manželka prídete o prácu? Nehnuteľnosti budú lacnejšie aký ty nedostaneš hypo. Momentálne sú ceny na úrovni 2008 čiže 11 rokov dozadu. Ale platy šli v priemer hore o 47%. Tu vidno že ceny majú ešte kde rast. Určite kup aspoň niečo menšie a počas krízi spravíš upgrade na väčší byt/dom.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@gizmo16 Myslim si, ze financna kriza nepride do roka - dvoch. Ak bude o 5 rokov a dojde k vyraznejsiemu poklesu cien, tak sa mozu ceny vratit akurat na uroven dnesnych cien nehnutelnosti, kedze ceny nehnutelnosti stale rastu alebo stagnuju (podla lokality) To, ze po poslednej krize klesli ceny nehnutelnosti az o 30percent, este neznamena, ze sa tak stane aj pri dalsej krize. Niekolko mojich znamych caka na znizenie cien nehnutelnosti, caka na bliziacu sa krizu, ale uz cakaju rok-dva-tri. Ja myslim, ze nie je na co cakat, investiciu do nehnutelnosti by som zvazovala ci urobit, ci nie, muselo by sa to oplatit (lokalita, cena, vyhovujuci stav, navratnost investicie). Ale ak potrebujes byvat, tak by som necakala na ziadnu krizu a kupila.
Odpovedať
@gizmo16 kriza pride, to je jasne. Kedy a ako sa prejavi vedia len ti, co maju doma ten zazracny kus skla... Asi ju neodstartuje hypotekarna kriza v AmeRici, moze ju odstartovat cokolvek nepredvidatelne aj take co vsetci ocakavame. Ak chces zabezpecit byvanie pre rodinu, kupuj, stavaj, zober hypo. Kebyze doslo k tomu, ze nevies splacat s bankami sa da jednat, lebo banka nepotrebuje tvoj dom, byt, ma s tym len zbytocne strapacie, banka potrebuje dlznika, ktory splaca, aj ked pomalsie ale splaca pravidelne (cim dlhsie splaca, tam viac urokov mu narata) takze kludne s dlzikom dohodne ine podmienky. Druha vec je, ze uroky su teraz take nizke, ze podliezli aj mieru inflacie a dlho ju nedobehnu, takze teraz budes mat od banky "lacne peniaze", ktore investujes do nehnutelnosti, ktora pravdepodobne bude len nadobudat na hodnote.
Odpovedať
@gizmo16 Keďže politika nízkych (záporných) úrokových sadzieb pokračuje spolu s "tlačením" peňazí, tak peniaze strácajú hodnotu. To sa sa prejavuje aj v raste nehnuteľností a iných aktív. Na to, aby klesli ceny, by bolo potrebné, aby udrela riadna kríza - ten, kto má nehnuteľnosť na úver a na bývanie, si ju bude chcieť za každú cenu udržať. Ten, kto kupoval na kšeft, obvykle hypo nečerpal. Rozdiel oproti kríze 2008-2009 je v tom, že príjmy sú vyššie a úroky omnoho nižšie. Nespoliehal by som sa na očakávania výraznejšieho poklesu cien.
Odpovedať
Profilova fotka
Ťažko to povedať, no osobne si myslím, že ešte nie... Ceny sú vyššie len preto, lebo úroky sú nízke a v podstate peniaze už nemajú takú hodnotu ako kedysi
Odpovedať
Profilova fotka
@chrobak7 tak dufam ze tam uvidis, ze ziadna kriza nepride :-D :-D :-D
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?