Dve hypoteky na jeden pozemok/dom

Dobry den, s bratom rozmyslam nad kupou vacsieho pozemku a postaveni dvoj-domu. V uzemnom plane mesta je, ze pozemok nemoze mat menej ako 1300m2. Viem, ze sa na jeden pozemok mozu zobrat dve hypoteky, resp. na kvazi dva domy. V pripade, ak by niekto z nas nemohol splacat svoju hypoteku, zobrali by cely pozemok aj cely dvoj-dom (prakticky dva domy)? Alebo aky by bol postup? Samozrejme teraz mame obaja perspektivnu pracu, dari sa nam, ale clovek nikdy nevie... Pripadne, az sa bude v meste najblizsie menit uzemny plan, su povinny schvalit nas navrh na jeho zmenu (aby mohli byt pozemky aj mensie) a nasledne by z toho vznikli v katastry 2 pozemky a na kazdy by sa preniesla jedna hypoteka? Ake ine moznosti su v takomto pripade? Vdaka
Odpovedať
Podla mna mate na vyber iba dve moznosti: 1. Bud v tom pojdete spolu (budete si vzajomne rucit ale ak jednemu sa nieco stane zlizne si to aj rodina toho druheho) alebo 2. Rozdelite pozemok na dve polovice a kazdy bude oficialne stavat na svojom a riesit svoju hypo. Na jeden pozemok dve hypoteky to som este nepocul. Prave pre to co ste spominali, ak by jeden nesplacal co potom? Z toho kuka viac problemov ako osohu. Inak chcel by som vidiet ktore mesto ma v uzemnom plane podmienku ze pozemok nemoze mat viac ako 1300 m2? Ak by to tak naozaj bolo tak ten Vami este nekupeny pozemok je uz teraz "rozparcelovany v rozpore z UP. Osobne ak mozem poradit kupte to spolu stavajte spolu ale rozpracelujte si to a kazdy na vlastne meno lebo budete na noze.
Odpovedať
@niless Inak chcel by som vidiet ktore mesto ma v uzemnom plane podmienku ze pozemok nemoze mat viac ako 1300 m2? Presne opacne som to napisal - musi mat aspon 1300m2. Cize napr. na 600 a 700m2 sa to teraz na katastre neda rozdelit - planovali tam asi nejake mensie vily, ale kto by na vychode staval vily :) A kedze ten pozemok zatial nik nekupil je za dobru cenu. Cize by sme museli dat navrh na zmenu UP, ale predpokladam, ze oni nie su povinny to schvalit... Ale vdaka.
Odpovedať
@pete_nov Musi mat aspon 1300 m2? Niekto Vam tresol peknu blbost, nie som pravnik ale taketo VZN zavana podnetom na Ustavny sud. Videl som kadejake obmedzenia pre vystavbu ale velkost pozemku je podla mna blud. treba si vyziadat uzemny plan a pozriet si Regulacny list bloku a tam na 100% je iba regulacia podlaznosti zastavby tzn. podlaznost a v Regulácii intenzity využitia pozemku mate index kolko z pozemku mozte zastavat a v Obytnom území so zástavbou rodinných domov vidieckeho charakteru býva najnižsi index 0,25, t.j. 25% plochy pozemku mozte zastavat. Ja keby bol nizsi pri 1300 m2 by ste mohli postavit dvojdom bez problemov (samozrejme poschodovy).
Odpovedať
@niless nehovoris spravne...bezne byva podmienka, ze stavebny pozemok musi mat urcitu vymeru. V nasom VZN je podmienka 600m2. Vynimky urcite existuju a da sa to obist, ale na sud a nie to este ustavny to fakt nie je:-)))
Odpovedať
Hadat sa nebudem ale je to volovina. V uzemnom plane sa reguluje druh vystavby, podlaznost a index zelene/zastavanosti. To by som sa na to pozrel ze by mi nedovolili postavit maly dom so zast.plochou napr 60m2. A nemate tusenia kolko vzn je v rozpore s legislativou a ustavou SR, lebo navrhuju a schvaluju supaci.
Odpovedať
Profilova fotka
@pete_nov A nemôže sa stať, že ste si ten územný plán zle pozreli? Tiež si totiž myslím, že je to blbosť, že by niekto takto podmieňoval možnosť stavby domu a v podstate by tak diskriminoval majiteľov menších pozemkov. Bežne sa domy stavajú aj na pozemkoch, ktoré majú len rozlohu 300-400 m2. Rozumela by som tej podmienky rozlohy pozemku možno tak na podnikateľskú prevádzku, no i tak sa mi to nezdá.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?