Dve hypotéky a štátny príspevok pre mladých na jeden byt

Zaujímalo by ma, či je možné si zobrať hypotéku nasledovným spôsobom. S priateľkou uvažujeme nad kúpou bytu v Bratislave na Dlhých dieloch, predajná cena je 85 tisíc vrátane provízie pre RK. Vieme si vybaviť znalca ktorý nám byt nadhodnotí na 100 tisíc. A teraz to podstatné. Je možné aby som si ja zobral hypotéku vo výške 60 tisíc so štátnou dotáciou (50 tisíc ŠPM, zvyšok klasická hypotéka) a priateľka hypotéku vo výške 30 tisíc so štátnou dotáciou? Obaja pracujeme a spĺňame podmienky pre udelenie hypotéky so štátnou dotáciou. Je možné byt financovať takýmto spôsobom? Brala by banka v takomto prípade z môjho pohľadu priateľkynu hypotéku ako financovanie z vlastných zdrojov a opačne? Ďakujem vopred za odpovede.
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
tak to prrrr... ak banka posudzuje hypoteku, tak sa v prvom rade riadi tym, ci uz je na nehnutelnosti zalozne pravo. Vy tam zjavne chcete mat 2 zalozne prava, co je pre banku rizikovejsie ako 1. Dalej - banka posudzuje v tomto pripade iba tvoj podiel, cize mas hypoteku 60 tis. na podiel na byte, ktory ma hodnotu 1/2 z 100 = 50 tis. Uz moc spekulujes. Neoplati sa vam vziat to spolu? Preco to chcete brat zvlast?
Odpovedať
Z toho dôvodu, že ŠPM sa poskytuje do výšky 50 tisíc, v takomto prípade by šiel štandardný úrok v mojom prípade na sumu 10 tisíc, pričom priateľka by mala len hypotéku s ŠPM na 30 tisíc. Pokiaľ budeme brať spolu, tak 50 tisíc bude s ŠPM a 40 tisíc so štandardným úrokom = vyššia mesačná splátka prvých 5 rokov. Alebo som niečo prehliadol a pokiaľ žiadajú o hypotéku dvaja spolu, môžu si uplatniť ŠPM na vyššiu sumu ako 50 tisíc?
Odpovedať
Profilova fotka
@tibor111 - odpovedám Tiborovi ... na jednu nehnuteľnosť môžete brať iba jednu hypotéku so štátnym príspevkom pre mladých /maximálne 50.000 €/. Pre Vás je optimálne brať to spolu, alebo jeden so ŠP a druhý obyčajný hypotekárny úver.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
@tibor111 možné to je, ale len za predpokladu, že sa založia 2 nehnuteľnosti :-D
Odpovedať
@finsluzby ja som zakladala 2 nehnutelnosti ale banka mi povedala ze SPM sa da vziat len 1.
Odpovedať
@manilla ale musia byť aj 2 hypotéky na 2 samostatných ľudí :-D
Odpovedať
@finsluzby jasne, sak sme boli dvaja.
Odpovedať
@manilla a každý bral hypo samostatne?
Odpovedať
Profilova fotka
@tibor111 Presné znenie zákona je: ,,(5) Štátny príspevok pre mladých sa poskytne na hypotekárny úver najviac zo sumy hypotekárneho úveru 50 000 eur na jednu nehnuteľnosť určenú na bývanie, a to aj v prípade manželov alebo nadobúdania takejto nehnuteľnosti do podielového spoluvlastníctva." - tzn. hypo so ŠPM je možné poskytnúť iba jednu na jednu nehnuteľnosť. A keby ste i zákon nejako obišli, tak banka Vám i tak toľko nedá, koľko by ste chceli, pretože ak bude byť už zaťažený jednou hypotékou, tak i keby bola tá hypo v sume 60tis., tak pre účely posúdenia ďalšej hypotéky na tú istú nehnuteľnosť si banka k zostatku hypo priratáva isté percentá navyše (pre prípade nesplácania a navýšenia zostatku hypo o úroky a poplatky a pod.). Čiže pri hypo 60tis. by si ako zábezpeku počítala 60tis. krát koeficient 1,43 = 85.800,- eur - tzn. ďalšiu hypo inej osobe na daný byt by možno dali do 100% hodnoty bytu, čiže max. tých 15tis. eur. Koeficienty na výpočet môže mať každá banka iné, toto bol iba príklad. A taktiež koficienty sa neuplatňujú v prípade toho istého žiadateľa o hypo. Najčastejšie sú však uplatňované napr. pri dvoch záložných právach rôznych spoločnosti - napr. banka a stavebná sporiteľňa alebo banka a ŠFRB. Som za každé šetrenie, ale Vy už priveľmi špekulujete :-) , ale tak verím, že treba všetko skúsiť :-)
Odpovedať
príliš komplikované ... :-S
Odpovedať
@finsluzby chceli sme, ale bolo povedane ze na 1 kupovanu nehnutelnost moze byt len 1 SPM tak sme to dalej neriesili. ale byty su zalozene dva. Koli lepsim urokom atd :-D
Odpovedať
Článok sa načítava...
@manilla lepšieho poradcu bolo treba a inú banku :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@tibor111 Jednoduché riešenie : 1 kúpi ten byt , ktorý chcete na hypo s ŠPM a ten druhý kúpi inú nehnuteľnosť tiež s ŠPM (napr. rodičovský byt :-) ). Máte nízke splátky,aj potrebné financie a + navyše je vysporiadaný majetok po rodičoch:-)
Odpovedať
@ve_ki správne riešenie, ale zbytočné stresy pre rodičov...
Odpovedať
Profilova fotka
@finsluzby Ako pre ktorých :-)
Odpovedať
@ve_ki zhodou okolnosti som riešil presne takú situáciu ako popisuje tibor cca pred 2 rokmi, takže mám s tým skúsenosť, netrebalo kupovať rodičovské domy atď... skrátka urobili sme to :-D
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 11 mesiacoch
@finsluzby nazdar, a dokazes posunut info ako na to? 8-)
Odpovedať
@iccc popíš mi presne, na čo sa pýtaš :-D
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Profilova fotka
@andreah25 mozem otazku? mame hypo v SLSP so statnym prispevkom a fix na 5 rokov.. hypo bezi cca 7 mesiacov / zalozeny rodicovsky dom a pozemok /... keby sme hypo potrebovali navysit, da sa to tak aby nam zostal zachovany statny prispevok? CHceli by sme aj prelozit zalozne pravo z rodicovskeho domu na nasu rozostavanu stavbu.
Odpovedať
Profilova fotka
@tibor111 Ahoj...my teaz berieme hypoteku v unicredite s priatelom spolu .... 70tisic eur tak, ze 50tis je so ŠPM a 20tis je hypot. Invest.....
Odpovedať
Profilova fotka
@katka8855 pri statnom prispevku je to dost komplikovane, zmenit zalozenu nehnutelnost nie je mozne pocas doby trvania hypo so statnym prispevkom, t.j. prvych 5 rokov. Co sa tyka navysenia, to by mohlo byt riesitelne, avsak, v SLSP je jedna uverova zmluva. Avsak urcite navysenie je riesitelne.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Banky poskytuju hypoteku s 1,5% urokom. Doteraz bola najlepsia Prima banka, kam udajne vsetci zacali prechadzat a preto znizili urokove sadzby aj ostatne banky. Teraz chcem brat hypoteku okolo 30 000Eur, mozno viac uvidim ako to premyslim. Na 5 rokov fixovat (kedze je jasne ze euro pojde za par rokov dolu a uroky pri nefixovanych pojdu hore...). Zaujima ma kolko je vyska toho statneho prispevku pre mladych a ake su tam urokove sadzby. Dakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
@radoslavc Štátny príspevok je vo výške 3% - 2% dáva štát a 1% dáva banka. Tzn. podľa tohto je viditeľné, že základný úrok na hypo so ŠPM budete mať bankou určený na 3% a po odčítaní príspevku budete mať akoby 0%. A príspevok je poskytovaný na sumu hypotéky max. 50.000,- Eur a súčasne na max. do 70% hodnoty zakladanej nehnuteľnosti.
Odpovedať
@andreah25 avsak je to udajne limitovane velkostou prijmu, udajne max 1500e v hrubom..alebo sa mylim?
Odpovedať
Profilova fotka
@radoslavc Samozrejme. Podmienky na získanie sú vek maximálne 35 rokov (tzn. žiadosť je možné podať najneskôr deň pred 35. narodeninami) a príjem je určovaný v maximálne výške každého štvrť roka, aktuálne do 30.06.2016 platí, že príjem môže byť maximálne 1242,80 Eur v hrubom. Ak sú žiadatelia o hypo dvaja, tak platí dvojnásobok tejto sumy ako maximum ich priemerných príjmov. Príjem na preukázanie k získaniu ŠPM sa sleduje za predchádzajúci kalendárny rok, tzn. toho času za rok 2015 a tento príjem preukazujete na základe ročného zúčtovania dane za rok 2015 - ak ste zamestnanec, alebo daňovým priznaním a potvrdením daňového úradu - ak ste podnikateľ.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
Profilova fotka
@andreah25 dobrý deň, chcela by som sa spýtať. Kúpili sme byt v pôvodnom stave so štátnym príspevkom pre mladých v slsp. Myslela som si že bude možné navýšiť hypotéku pre potreby rekonštrukcie resp. Vziať druhu hypo na ten istý byť keď aj bez som. Teraz mi v slsp tvrdia, že nie je možné mať dve hypo na tú istú nehnuteľnosť ani navýšiť hypo, je možné nejako to riešiť?
Odpovedať
@zufzufmeister je mozne mat dve hypo na nehnutelnost, ja to tak mam. samozrejme nehnutelnost musi mat dostatocnu hodnotu, aby pokryla tie 2, alebo aj viac hypotek.
Odpovedať
Profilova fotka
@zufzufmeister zobrať si druhú hypotéku, v tej istej banke, ak príjem postačuje, alebo riešiť úverom bez založenia nehnuteľnosti cez inú banku
Odpovedať
Profilova fotka
@zufzufmeister Samozrejme môžete mať na jednu nehnuteľnosť aj desať hypoték, ale na to musí byť dostatočná hodnota danej nehnuteľnosti a plus musíte mať na tú hypo aj dostatočný príjem. Hypotéky sa dnes nenavyšujú, rieši sa to tak, že sa vezme nová hypo, ktorá je vyššia a tou sa splatí tá pôvodná a rozdiel použijete podľa účelu hypotéky. Nakoľko však máte ŠPM, tak tento variant neprichádza do úvahy, pretože ak splácate hypo so ŠPM menej ako štyri roky, tak by ste museli príspevok všetko vrátiť. Máte teda možnosť len zobrať ďalšiu hypo v tej istej banke. Tu je ale rozhodujúca hodnota toho bytu. Banka si totiž na existujúcu hypo pripočítava tzv. koeficient v hodnote myslím 1,43 a túto sumu odpočíta od hodnoty bytu a tá suma, čo ostáva, tak do tej výšky je možné ešte hypo zobrať. Uvediem to na príklade - ak máte hypo v zostatku napr. 50tis. Eur a hodnota bytu je napr. 70tis. Eur, tak sumu 50tis. si dáte krát 1,43 = 71500,- Eur - ako vidíte, táto suma je viac, ako je hodnota toho bytu, v tomto prípade teda nie je možné na túto nehnuteľnosť zobrať ďalšiu hypotéku. Ak by ste ale išla spôsobom refinancovania, tak ak by banka súhlasila, že Vám poskytne hypo do 90% hodnoty bytu, tzn. zo 70tis. je 90% 63tis. Eur, tak v prípade refinancovania sa tých 50tis. splatí a ten zbytok 13tis. viete mať navyše. Ak však máte ŠPM, treba si premyslieť a prepočítať, že ak by ste šli do tohto spôsobu, tzn. do refinancovania, či sa Vám to oplatí. Alebo je potom možnosť zobrať si spotrebný úver bez založenia nehnuteľnosti, zrekonštruovať byt a potom urobiť nový ZP, kde bude hodnota dosť vyššia a potom skúsiť zobrať druhú hypo, ktorou by sa ten spotrebný úver vyplatil.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?