Dokumenty potrebné k hypotéke

Profilova fotka
Dobry den, chcem sa spytat ake dokumenty okrem znaleckeho posudku a zdokladovania prijmu treba na hypoteku so statnym prispevkom 28000e, ideme kupovat byt,holopriestor, zalozeny je rodicovsky dom v hodnote cca 80000(nevieme este,posudok nam pride az zajtra). Je treba aj projekt toho bytu?Alebo sa potom iba peniaze vydokladuju kupou toho bytu a hotovo? A kolko asi trva vybavenie hypo? Dakujem pekne:)
Odpovedať
Profilova fotka
@matia8489 na podanie žiadosti hypotéky (aj so štátnym príspevkom) postačujú iba doklady totožnosti a doklady o preukázaní príjmu: občiansky preukaz, potvrdenie o príjme a ročné zúčtovanie dane za posledný rok (ak by ste brali hypo bez ŠPM, tak tieto doklady netreba, vo Vašom prípade treba), výpisy z účtu za posledné tri mesiace kde Vám chodí príjem. Doklady k nehnuteľnosti stačí predložiť až po schválení hypotéky na základe príjmu - tzn. viete aký úrok a iné podmienky získate a keď Vám budú vyhovovať, tak doložíte doklady k nehnuteľnosti: - znalecký posudok na zakladanú nehnuteľnosť (buď spomínaný rodičovský dom, alebo trebárs aj ten kupovaný byt) - kúpnopredajnú zmluvu - kópie dokladov totožnosti predávajúcich (občianske v prípade súkromných osôb, obchodný register v prípade firmy). A doba trvania vybavenia hypotéky? Záleží od banky a momentálne od návalu hypotékových žiadostí v banke - čiže od 3 dní až po cca dva, niekedy aj tri týždne.
Odpovedať
Profilova fotka
@andreah25 Prosim Ta, nevies nahodou, ze ak uz som podala ziadost, ze dokedy musim dolozit uplne vsetky doklady? chyba mi totiz este znalecky a nie a nie zohnat 1 papier pre znalkynu... Vdaka
Odpovedať
Profilova fotka
@dannyelle A je žiadosť už schválená? Ak áno, tak je dôležité zistiť v svojej banke, kde si žiadosť podala, že aký majú termín. Totiž niekde je to do 30 dní od schválenia, niekde 60 dní - záleží od banky. A aký papier Ti chýba pre znalkyňu?
Odpovedať
Profilova fotka
ziadost este asi schvalena nie je, nikto mi zatial nic neposlal, ale cakam ze je este skoro, lebo to je iba 6 pracovnych dni... Chyba mi pre znalkynu potvrdenie o tom, kedy bol dom-byt kolaudovany, bez toho mi vraj znalecky neurobi.
Odpovedať
prosim vas, ako dam otazku do fora?
Odpovedať
Profilova fotka
@dannyelle Tak pokiaľ ešte nedošlo k schváleniu, tak ešte je čas - termín sa počíta až od schválenia. Čo sa týka tej kolaudačky, na mestskom úrade si skúšala? Ak sa jedná o staršiu nehnuteľnosť, na ktorú nie je možné zohnať presný doklad, tak by malo stačiť aj čestné prehlásenie o termíne kolaudácie (približný rok) - ale čo mám skúsenosti ja, tak znalec urobí ZP aj bez tohto dokladu, bude si ho ale vyžadovať banka, ktorej pri starších nehnuteľnostiach postačuje toto čestné prehlásenie.
Odpovedať
Profilova fotka
@andreah25: ...ale prd, je to 6 rocna novostavba... o to viac ma ten papier hneva, vrazdila by som za to ze takuto blbost neviem nikde vybavit :-D :-D :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@andreah25: a vies co je uplny paradox? ze banka kde ziadam o uver tu stavbu pred 6. rokmi ako jedina spolufinancovala .... Toto je len u nas mozne
Odpovedať
Profilova fotka
@dannyelle aha, tak to potom určite treba. A na stavebnom úrade, ktorý kolaudáciu vydal si neskúšala? Tam by určite vedeli dať kópiu kolaudačného rozhodnutia aj s pečiatkou právoplatnosti.... držím palce :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@dannyelle Tak minimálne banka bude mať určite kópiu kolaudačného rozhodnutia, skús sa spýtať baby na pobočke, kde riešiš hypo, či nemôže z archívov vyžiadať túto kópiu - toto však bude iba na ochote baby v banke, či sa to pokúsi zistiť a požiadať niekoho na centrále aby to vyhľadal - skôr bude ale asi schodnejší ten stavebný úrad/mestský úrad.
Odpovedať
Profilova fotka
stavebny urad si odkladam ako poslednu moznost, v banke mi povedali ze to by mohli mat v archive, ale "ved kto by to tam isiel hladat". Vdaka, som ovela pokojnejsia, lebo zjavne mam este trochu cas, tak budem spavat pokojnejsie :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@dannyelle stavebný úrad ako posledná možnosť? - ja by som ho mala ako prvú :-) - choď rovno tam, ušetríš si mnoho času a najmä nervov :-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?