Dochodok, Banky, Poistovne ...

Ahojte vsetci, beriem na vedomie, ze tato tema a moj prvy prispevok v nej nie je obsahom priamo zamerana na financovanie stavby a mozno by bolo lepsie jej umiestnenie v sekcii volne diskusie, ale tyka sa to financii, tak preto volim tuto kategoriu. Dnesnu krasnu vecernu sobotu si popri praci sprijemnujem pocuvanim relacie v ktorej sa rozprava o dochodkoch a systeme v nasej krajine, o bankach a sposobom akym zarabaju, o poistovnach ako napriklad zavadzanim oficialne zarabaju na nevedomosti ludi, uvadzaju sa konkretne priklady atd. Preto mi nedalo sa nepodelit s vami o tieto informacie ak ste o nich nahodou este nepoculi. Je pekne zopakovat si, co je viac ci menej zname, no som si isty, ze pre niektorych to su nezname informacie a ak to co i len jednemu cloveku pomoze, ma to zmysel posunud dalej. Relacia ma skoro 3 hodiny, no stoji to za to. Da sa najst a aj stiahnut v archive na stranke: http://www.slobodnyvysielac.sk/archiv... relacia Informacna vojna z dna 27.07.2014, link priamo na vypocutie/stiahnutie je tu: http://archive.slobodnyvysielac.sk/in... Ak tato tema niekomu prekaza, pripadne ho uraza, tak sa ospravedlnujem a cielom nie je nikomu robit zle, ale len informovat. PS: usetrenymi peniazmi, ktore by ste bez vedomosti dobrovolne darovali roznym spolocnostiam, mozete radsej vyuzit na financovanie domceka - a predsa to patri do kategorie financocvania :-)
Odpovedať
Môj názor !!! : Ak máme hypotéku , urobme si aspoň nejakú životnú poistku , aby sme našim deťom nespôsobili naozaj veľké problémy....! Ak máme nejaký peniaz navyše , odkladame ho do " štrinfle pod matrac " , lebo tam je naozaj najväčšia istota ! Štát síce garantuje vklady v banke do výšky 100000 EUR , ale nikde sa neuvádza ich splatnosť .... !!! / možno aj 300 rokov po 14 EUR !!!!!!!!!!! / .No a dôchodok ......? Štrinfľa , a v 55 rokoch nech ma každý bozá v riť !/ dám sa na sociálku a budem si robiť , čo chcem.../ , pretože zákony sa nikdy nezmenia kôli cigáňom , a chcem sa mať ako oni / tak , aby mi dôchodok bol vypočítaný z priemernej mzdy a nie z toho , čo som zarábal !!! - ako živnostník , z minimálky a zodratý , ako sviňa ! /....toť môj malý skromný názor.....peknú nedeľu prajem !
Odpovedať
@spiderhst @bdalibor je to bohužiaľ takm i keď to médium.. ... celý systém bankovníctva, poisťovníctva a dôchodkového zabezpečenia je na Slovensku postavený len na rečiach, klamaní a podvode..... preto ako poradca som si riadne vyhranil názory - poistenie - len rizikové, sporenie fakt minimum, poisťovňa prakticky nič negarantuje v zhodnotení, a pokiaľ je jedná o kapitálové životné poistenie, tak poistné sumy, uzatvorené pred 10 rokmi, sú dnes na smiech.... zároveň sa vyhýbať čudným pripoisteniam, ide len o naháňania zisku pre poisťovne - dobré to znie, plnenie je problém - sporenie - tak sporiť v slovenskej banke je prakticky vytvárať si legálne stratu..... - dôchodkový systém - štát potrebuje, aby ľudia platili do sociálky, lebo dávno vedia, že tie prachy nikto z nás neuvidí, ale na udržanie súčasnej situácie ich potrebujú. Sporenie cez II. pilier je síce niečo, ale drvivá väčšina ľudí na tom prerobí, zhodnotenie je katastrofálne a III. pilier je prakticky poplatková pohroma - ak neprispieva zamestnávateľ, neplatiť.... ako proti tomu bojovať? Jednoducho, nenaletieť, ako príklad dám hypotéku a čo s ňou: 1, zobrať max. sumu, ako sa dá - inflácia časť peňazí zožerie, t.j. vrátim vždy menej 2, kupujem, staviam, rekonštruujem aktívum, t.j. cenu to bude mať vždy, otázka je len akú 3, i keď inflácia niečo zožerie, platiť 30 rokov hypo je blbosť, preto vziať síce úver na 30 rokov, ale zároveň mimoriadnými splátkami pomáhať pri splácaní 4, vytváranie rezervy pri splácaní hypotéky cez investičné portfólio - tu to na fóre asi nikto nevie, o čom je reč... ale je to krása :-D
Odpovedať
Profilova fotka
Vedel by som k tejto téme napísať celý román ale tý čo by to dočítali by mi neverili a mali by ma za blázna. @bdalibor Životná poistka sú vyhodené peniaze.Ako tak sa oplatí len úrazová poistka pokrývajúca trvalé následky.Najlepšie pre deti urobíme ak ich naučíme svoje skúsenosti a poriadne ich vychováme.Ak im dáte peziaze zo svojej životnej poistky tak ich len naučíte rýchlejšie utrácať.
Odpovedať
Profilova fotka
@finsluzby Bod č.4 ma zajal čo to je?
Odpovedať
@finsluzby tiez ste otvorili moju zvedavost ohladom poznamky v b.4 ???? Prosim blizsie info, nakolko sa v 50-tke chystamedo hypoteky na stavbu domu. Dakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
nespoliehal by som sa na dochodok moc...
Odpovedať
Profilova fotka
@bdalibor ahoj, mohol by si trosku rozviest temu, ako si to myslel s tym odchodom do dochodku v 55 rokoch, este sa ma to zatial netyka (teda viem, ze ano :-D), ale bolo by dobre sa o vsetkom informovat (radsej skor, ako neskor) dik moc, mozes aj IP ahoj :-)
Odpovedať
@antonmesaros ja by som si ten roman precital, rad cita take veci :)
Odpovedať
Profilova fotka
@ninaclaudius ten kto celý živiot nepracuje väčšina našich indiánov , po dosiahnutí dôchodkového veku dostane dôchodok vypočítaný z priemeru ,v súčastnosti cca 400€.Je to tak ,že ak posledných 10 rokov pred dosiahnutím dôchodkového veku nikde nepracujete tak je vám prisúdený priemerný dôchodok.Z toho vyplýva že tým čo zarábajú málo je lepšie prestať pracovať v cca 55 rokoch a vyhýbať sa akémukoľvek zamestnaniu až do dosiahnutia dôchodkového veku. :-N :-D :-p istoty sú istoty.
Odpovedať
Profilova fotka
@johnyfly1 Veľmi stručne. V r. 1800 pracovalo 95% ľudí v poľnohospodárstve .Prišla VTR a hneď bolo 50% nezamestnaných .Vždy keď bolo viac ľudí ako práce pre nich ,boli vojny.Je to najrýchlejší a najúčinnejší spôsob pre vládcov ako nasýtiť chudobu(olovom a železom). 1.Odhaduje sa že v priebehu 15-20 rokov dosiahnu (stroje ,roboty )tisícnásobne vyššiu inteligenciu, ako ľudia. 2.) Každý človek na zemi sa chce mať tak dobre ako európan ,mať 1-2 autá ,dom atd.Aj Číňania.ALE,nieje to možné pretože na to aby mal každý Čiňan auto nemáme dostatok surovím olova ,cínu ,medi vraj ani železnej rudy.Čínania sú azijský židia budú sa chcieť mať lepšie za každú cenu. 3.) Prečo sa Čína neangažuje v Ukrajinskej kríze. 4.) V USA je 30% nezamestnanosť!!! (Na lovensku skoro 40%.) 5.) Veľa nezamestnaných znamená veľa ľudí na ulici ktorý sa budú búriť proti svojim mocipánom tý sa budú triasť o svoje korytá .......zbytok si domyslite.
Odpovedať
@antonmesaros ak niekto nepracoval, resp. nemal odvody, dôchodok sa ráta z minimálnej mzdy.. netreba sa spolihať, že dostane dôchodok z priemeru - čo vlastne zaratavajú do priemerneho dôchodku. Je to dosť obšírna problematika. Dôchodok sa ráta ako aktuálna dôchodk. hodnota v danom roku odkedy žiada, priemerny osobny mzdovy bod a počet získaných rokov. nuž veľa živnostníkov narieka, že majú nízky dôchodok, ale aké odvody si priznali? Ono ušetriť na a odvodoch je jedna vec, ale v konečnom dôsledku, pokiaľ človek nenašetrí kopu peňazí sa mu to vráti v podobe nízkeho dôchodku, resp. PN ( človek nikdy neviem ako dopadne). Ale platiť zdravotku pri predaji nehnuteľnosti či aute príde aj mne pritiahnuté za vlasy, hlavne keď z našeho zdravotníctva človek nič nad štandardné nemá... Celkovo tento sociálno zdravotný systém by potreboval riadne zmeny, aby človek v neskoršom veku neživoril, ale žil dôstojne ako naši západní susedia.
Odpovedať
@borderka ak chcem zit na dochodku dostojne, v ziadnom pripade to nebudem riesit vysokymi odvodmi :-N socialna poistovna je najvacsi zlodej . 8-( nechcem byt zivnostnik, je to najnevdacnejsia pozicia v tejto zemi.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@ada32 ano a podla mna je neunosna situacia ale aj v tom ze sucasny stav nezohladnuje situacie akym su vystaveni ludia v eu. Ak niekto zacne robit na Slovensku, robi povedzme 12 rokov, potom odide robit do Nemecka tam pracuje 8 rokov, potom 4 roky vo Schweizi, 1 rok v Rusku a nakoniec skonci v Cechach 10 rokov zamestany, spolu dokopy odpracuje 35 rokov, plati odvody v kazdej krajine POVINNE jak sprosty a aj tak nema narok na ziadny, opakujem ziadny dochodok, zo ziadnej krajiny. Toto by sa malo zmenit, ale to absolutne vsetkym statom vyhovuje ze mozu kasirovat ludi ale ti nic potom nedostanu, lebo v kazdom state mu chybaju roky. Ono sa to totiz nespocitava vazeni, ani v ramci eu. @borderka tiez nie vsetci zapadni susedia ziju dostojne.
Odpovedať
@antonmesaros nemas pravdu, ten kto nema odpracovany potrebny pocet rokov (v sucasnosti tusim 15) ziadny dochodok nedostane. Vobec. Takze ak niekto nikdy neodvadzal odvody alebo odvadzal odvody trebars len 14 rokov na ziadny dochodok nema narok, ci poslednych 10 rokov robil alebo nerobil
Odpovedať
@spiderhst Ako vidím čím ďalej tým viac ľúdí prestáva veriť nezmyslom z médií a zvykajú si používať vlastnú hlavu. Celý systém na ktorom je postavená táto spoločnosť mi pripomína potápajúcu sa loď. Takže už len treba čakať kedy začnú potkany z nej utekať s plnými kuframi a zvlášť kontami. Ja osobne čo možno v najväčšej miere ignorujem poistky, úvery, zmluvy, splátky, bezhotovostné platby,... Mám len to čo mi diktujú aj tak choré zákony. Denne si tisíckrát položím otázku "Kam tento svet speje?" aj keď vopred viem kam... Dosť často počúvam SV, aj keď v poslednom čase sa viac orientujem na filozofické relácie ako na infovojnu. @antonmesaros 100% súhlas!!! Nikdy nie je isté či akýkoľvek pokrok nespôsobí časom úpadok. @snowy66 Je úplne jedno koľko rokov kto kde odpracoval, dá sa s istotou predpokladať, že väčšina z nás sa žiadneho dôchodku aj tak nedožije či už vekom odchodu do starobného dôchodku alebo tým, že SP nebude mať z čoho dôchodky vyplácať v dôsledku demografickej krízy a obludnej nezamestnanosti.
Odpovedať
@snowy66 nemáš pravdu... stačí ak v členskom štáte EU, alebo v zmluvnej cudzine získaš min. 1 rok, tým treba chápať 365 a viac dní, máš nárok na dôchodok z každého štátu, kde máš minimálne 1 rok doby poistenia, avšak s celkovou dobou poistenia získanou aj v iných štátoch, musíš získať zákonom stanovený počet rokov v danom štáte.. Napr: v SR si odrobil 10 rokov ( hodnotí sa aj štúdium - SS, VS, vojna, evidov. nezam .....), ale teraz potrebuješ 15rokov, pracoval si 5 rokov v Rak, 3 roky v SRN, 1 rok vo Švajci .... započíta sa ti pre výpočet dôchodku aj táto doba v cudzine potvrdená príslušným nositeľom soc. poistenia, ale výška sa ti samozrejme vyráta len zo zárobkov v SR a rovnako postupujú aj štáty EU - toť v skratke. Nakoľkol sme v EU, treba si naštudovať aj nariadenia EU
Odpovedať
@borderka vieš, všetko je zakliate v našich zákonoch - napr. živnostník v rakúsku si platí o trochu viacej ako u nás, rozdiel v dôchodku je obrovský... zatiaľ je taká situácia, že praje skutočne dlhodobo nezamestnaným, alias počerným - spoliehať sa na to je hlúposť, lebo stačí malá zmena zákona a ide sa.... osobne si myslím, že by mal byť štát buď sociálnejší s istotami aj pre nás, alebo kapitalistickejší bez istôt.... lebo situácia, aká je dnes je pomerne neriešiteľná - na jednej strane človek nestíha platiť dane a odvody, na druhej strane mu ešte povedia na úrade, že málo platil, aby aj niečo dostal, naopak ten, čo neplatil, si prakticky užíva vyšší dôchodok.... žijeme v spoločnosti, ktorá je nevyhranená - na jednej strane obrovský socializmus pre tých, čo vo vláde a ich verných, na druhej strane prakticky chudoba zbytku národa, i keď to nie je také zlé, aké je to napr. na ukrajine, bielorusku.... pokiaľ sa nedá jasný smer a ten nechce určiť žiadna vláda, nedá sa nič nerobiť, klasické príklady: - ako je možné, že máme skoro najdrahšie úvery v eurozóne, keď máme priemerne nižšiu úverovú angažovanosť a vyššiu stabilitu splácania - to isté platí aj o spotrebných úveroch - ceny nehnuteľnosti sa vyšplhali do výšav.... - ako je možné, že máme vyššie ceny potravín, ale kvalitatívne sú horšie ako napr. v rakúsku - ako je možné, že naše prevádzkové náklady sú vyššie ako napr. prevádzkové náklady v zahraničí v mnohých odvetviach, keď nemáme zahraničné platy.... a dalo by sa pokračovať ďalej....
Odpovedať
@borderka to by bolo super keby to tak bolo - ale bohuzial nie je. Vsetko som obehal, urady, uctovnikov, mam to cierne na bielom ze sa to tak nerata. Tak neviem mam verit statnemu uradnikovi a jeho lajstru kde je to nacyklostylovane a citovany zakon, alebo mam verit anonymnej pani na internete?
Odpovedať
@finsluzby co je podla Teba "o trochu viacej" ? :-D :-p Ludia v zahranici si platia kadejake zivotne a dochodkove sporenia po 200-300 eur mesacne, pretoze keby sa mali spolahnut na dochodok co by dostali bezne, tiez nic moc...takze si to neidealizuj.
Odpovedať
@snowy66 skus kuk tu: http://www.socpoist.sk/dochodkove-poi... ale je.. viem o čom píšem... nebudem tu zachádzať dopodrobna, to by bolo nadlho... a ver či never je to tak ako píšem... len nie každý pozná svoje práva a možnosti na medzinárodnej úrovni. aj ten úradník ti povie jeden to a druhý ono... Najlepšie veriť tomu, kto s tým priamo pracuje a bude ťa sprevádzať od podania žiadosti až po vydanie rozhodnutia.
Odpovedať
@snowy66 zisti si, čo znamená pohľadu rakúsku o trocha viacej a pochopíš a budeš riadne prekvapený, nie je to ani dvojnásobok minimálnej platby slovenského živnostníka....
Odpovedať
@snowy66 ..moj svokor pracoval 2 roky v cechach a 2 ci 3 roky v nemecku a dostava z obidvoch krajin dochodok...je to sice len par "eur"...ziadne stovky ani tisice...ale lepsie nez z kamenom do oka...inak by som sa nikdy nespoliehala na uradnikoch...ti sami nevedia, co robi ich prava ruka...osobne skusenosti...
Odpovedať
Pani a damy co ste spravili pre to aby sa tento bordel trochu zmenil? Necakam ziadne revolucie ci obciansku neposlusnost. Na Slovensku ludia vedia kydat cez net a pri pive, ale ked treba prist na domovu schodzu vyjadrit svoj nazor, to nie. Kolki z Vas boli na metskom ci obecnom zastupitelstve pozriet sa ako Vasi predstaveni na obci ci meste veselo predavaju a prenajimaju majetok mesta, teda i Vas. Kolki z Vas su nejako obciansko aktivny aby aspon na miestnej urovni pomohli tym viac znevyhodnenym. A aby som nebol za farizeja, priznavam odkedy som bol na okologii darovat krv uz nekydam lebo na vyssie uvedene akcie som sa ani ja nezmohol pre nedostatok casu.
Odpovedať
@niless ked urobia to co pises, co zmenia? nic. mozu sa ist akurat pozriet a odtial na to pivo. tot vsjo. kazdy kto bol volit ma pravo sa rozculovat. tak si zanadava aspon tu. pomahat znevyhodnenym sa da aj ked nie som obciansky aktivista. ti ktori pomahaju od srdca sa tym obycajne nechvalia.
Odpovedať
@niless Súhlasím, každý z nás je viacej alebo menej zodpovedný za to čo sa okolo nás deje. Či si to dokážeme priznať alebo nie, všetci sme kolieskami mašinérie a všetci prispievame k chodu spoločnosti v ktorej žijeme práve tým ako žijeme. Musíme začať hľadať vinu sami v sebe, mať pocit zodpovednosti za to kam smerujeme a mať vnútormú potrebu s tým niečo úprimne urobiť. Žiadne hlasné krákanie pri pive alebo kŕčovité šťukanie do klávesnice PC nič nezmení. Zmeňme sa najskôr my, zmeňme naše postoje, myslenie a potom to isté môžeme očakávať od iných. Toto nie je revolúcia tak ako ju poznáme pohľadom do histórie, toto by malo byť znovuvskriesenie skutočného ČLOVEKA, ktorému sú stále sväté morálne a duchovné princípy.
Odpovedať
@ada32 Mozno som to nenapisal zrozumitelne, ale malo to byt nieco ako napisala bubulka722. Najprv sa musia zmenit ludia, ktori tvoria spolocnost potom sa zmeni i samotna spolocnost navonok, ale zmena sa neudeje ak budeme tlacit na pilu. Je jedine riesenie a to postupne odoberat politikom moc koncentrovanu v state a ta ktora zostava je nutne kontrolovat. Mozno zacat uz len tym ze ludia sa budu pytat poslancov vo svojich dedinach a mestach a chodit na obecne zastupitelstva. Na zaver dodam len tolko, ak sa poslanci neboja volicov, tak demokracia nefunguje.
Odpovedať
@niless rozumiem a uplne suhlasim. Kazdy ma zacat od seba. Prvym krokom by malo byt ochota prebrat zodopovednost za vlastny zivot na seba. Vo vsetkych oblastiach. A dalej pomahat tam kde o to stoja ti ktori to potrebuju. pisomny prejav bez osobneho kontaktu niekedy vyvolava nedorozumenia. ;-)
Odpovedať
@niless @ada32 Samozrejme nemožno od kumpánov na vyšších miestach, ktorí sú nastavení len na plnenie svojich vlastných egoistických cieľov očakávať, že budú mať potrebu vytvárať priestor aj pre obyčajných ľudí. My všetci vytvárame hodnoty, ktoré oni spravujú alebo v dnešom svete skôr rozkrádajú a nesmierne im pritom vyhovuje, že my sa na to dokážeme ticho pozerať, nič nekontrolujeme a opakovane im pri voľbách odovzdávame moc. Tým ich vlastne v ich počínaní podprujeme a vyslonujeme svoje "áno". Ako sa v takto nastavenom svete môžeme dočkať spravodlivosti? Neviem sama ako ďaleko sme to vlastne našou nečinnosťou nechali zájsť a či je ešte vôbec možnosť niečo zmeniť. To ale nie je dôvod aby sme sa o to nepokúsili. Začnime sa konečne starať o veci verejné a nech každý z nás zasahuje do vecí na tej úrovni na akej sa mu v jeho postavení dá. Podporme spravodlivosť, nesmieme len ticho čakať, že to snáď urobí ten druhý, pretože týmto štýlom sa v tejto spoločnosti nikdy nič k lepšiemu nezmení. Mňa hlavne teší už len to, že ľuďom prestáva byť ľahostajné v akej spoločnosti žijú a do akej doby to vlastne chovajú svoje deti. Vytriezvenie z konzumu a uvedomenie si čo je naozaj dôležité je prvým krokom k zmene, ktorá skôr či neskôr musí nevyhnutne prísť. Ja sa len modlím aby to nebolo formou obrovských občianskych nepokojov a krvavých revolúcii. @ada32
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?