Dočerpanie hypoteky VUB

Ahojte, máme hypo vo forme postupného čerpania vo VÚB. Keď sme riešili hypo, pani v banke nám povedala, že posledné cerpanie je podmienené tým, že dom musí byť v stave holodom - teda hotová kúpeľňa, omietky, kuchyňa... Lenže v zmluve v časti čerpanie nie je nič také uvedené, nie sú tam žiadne podmienky docerpania. A druhá vec, čo je vlastne holodom? Na nete sú rôzne informácie, ja som si doteraz holodom predstavovala ako hotové stropy, poter, omietky, okná, dvere. Ako prebiehalo docerpania u vás? V akom stave bol dom? Vďaka.
Odpovedať
Ahoj,mal som tiez uver z VUB.Cerpal som v 3 splatkach 1.podla znaleckeho kt som daval na uver,bol tam stupen v akom dome je a podla toho mi dali peniaze 2.peniaze som preinvsetoval,urobil som ppt co som urobil,suma platieb musela byt min tolko co som dostal v prvej tranzi.Ziadne doklady ani blocky len foto a suma (mohol som dat aj vacsiu).Na zaklade dali druhu tranzu aby pokryla sucasny stav rozostavanosti domu 3.Poslednu som mal 10percent z pozicky,to som cerpal ked som mal dom v stave "holodom" ale bez dlazieb ci kupelky,kuchyne. Dost zalezi aj kolko penazi do toho davas svojich a kolko si beries uver.Ja som mal hypo asi na 50percent domu takze sa velmi necukali.
Odpovedať
@slabak vďaka za odpoved. Mňa zaujímalo to docerpania, keďže z tých posledných 10percent je v pláne kúpeľňa, kuchyňa. Tak hádam holodom v akom si ho mal aj ty postačí :)
Odpovedať
Profilova fotka
prvá tranža vo VUB je 70% z aktuálnej hodnoty podľa znaleckého a súčasne max 50% z výšky úveru ďalšie tranze sa dokladaju čestným prehlásenim, fotkami a supisom prác posledná tranža je 10% ako písal "slabak" a tu vo VUB schvaľuje analytik, ak by sa stalo ze nemáte dostatočnú hodnotu analytik dopise co treba dorobiť. budúcu hodnotu si viete vypočítať, pretože v znaleckom je aktuálna hodnota a % dostavania a podla toho si viete vypočítať výslednú hodnotu po dostavani. HOLODOM: ak pozeráte stavebné firmy každá má svoje pod tým pojmom. bežne je holodom hotová stavba bez okien, dverí a sanity. niektory beru holodom všetko a bez sanity... každá firma inakšie, vub sa bude pozerať na hodnotu domu ako som písal vyssie cez % dostavania.
Odpovedať
Tak my sme tiež čerpali tak úver, že v podstate polovicu peňazí sme mali svojich. Je pravda, že na internete všade píšu inak čo je holodom ale my sme tiež dočerpali zvyšok keď sme mali dom ale bez kúpeľne a bez kuchyne takže to by sa tam asi rátať nemalo..
Odpovedať
@tcs @anetik_01 veľmi pekne vám ďakujem za odpoveď. tak hádam pôjde všetko ako má :)
Odpovedať
Profilova fotka
@stefivarg V stave holodom pre VUB znamená, že dom má mať hotové omietky, stropy a podlahy vo forme poteru. Žiadne dlažby ani obklady, či dokonca kuchyňu nie je potrebné mať na dočerpanie hypotéky spravené, nech si pracovníčka banky doštuduje ich vnútorný predpis.
Odpovedať
my sme našli momentálne v špecifických podmienkách, že máme predložiť LV so zápisom dostavanej stavby. Ale posledné čerpanie sme si brali práve na to, aby sme urobili sanitu, kanalizáciu, sadrokartón. takže dom nemôžeme ešte skolaudovať, aby nám ho zapísali. Alebo - kedy to zapíšu ako dostavanú stavbu? Za akých podmienok? Čo môže urobiť banka?
Odpovedať
@btus Dostavana stavba = skolaudovana stavba. My sme mali v podmienkach od mBanky tiez, ze posledna tranza v hodnote 5% z uveru bude vyplatena az po uspesnej kolaudacii. Tie banky to tak maju holt schvalne aby ste urychlili dostavbu, kedze kym nevycerpate cely uver, tak ho nezacnete splacat ale platite len uroky. Otazne by bolo co by sa stalo keby som im povedal, ze tych poslednych 5% nepotrebujem a chcem znizit uver o tuto sumu, takze by bol zrazu vycerpany. Ale predpokladam, ze aj to maju nejako osetrene.
Odpovedať
Profilova fotka
@btus A máte hypo vo VUB? Ak áno, tak dočerpanie hypotéky nie je viazané na kolaudáciu. Špecifické podmienky sú podmienky uvedené po vyčerpaní hypotéky - tzn. LV so zápisom dostavanej stavby treba predložiť, ale až po vyčerpaní hypotéky. Prípadne mi sfoťte tú stať zmluvy, kde to máte uvedené a pozriem sa na to.
Odpovedať
@andreah25 poslala som Vám mail.
Odpovedať
@andreah25 pani z banky nás naháňala aby sme si dočerpali hypotéku a teraz nás naháňa, že sme nesplnili špec. podmienky. :-(
Odpovedať
Profilova fotka
@btus uvediem odpoveď aj sem, ak by niekomu pomohla: ....sú to štandardné podmienky po vyčerpaní hypotéky vo VUB a môžem Vám hneď povedať, že sa vôbec nemusíte ponáhľať a pani v banke treba povedať, že nech si naštuduje ich vnútorné predpisy - znenie špecifickej podmienky je totiž také, že je potrebné predložiť LV so zápisom dostavanej stavby do 30 dní odo dňa zápisu dostavanej stavby do katastri nehnuteľností. Čiže - dostavanú stavbu do katastra viete zapísať až vtedy, keď máte dom skolaudovaný, skôr Vám kataster zápis neurobí. Ako som správne pochopila, skolaudované ešte nemáte, tzn. nemáte čo zapísať a tým pádom Vám ani neplynie lehota 30 dní odo dňa zápisu, keďže žiaden ešte nebol. Kolaudovať musíte do konca právoplatnosti stavebného povolenia, prípadne môžete požiadať o predĺženie stavebného povolenia a o tomto predĺžení budete informovať aj banku a banka odloží požiadavku na splnenie špecifickej podmienky. Takže sa s tým netrápte - keď skolaudujete, tak banke predložíte buď kolaudačné rozhodnutie a doklad o pridelení súpisného čísla alebo jej doložíte ten list vlastníctva so zapísanou stavbou po kolaudácii.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@stefivarg roku pána som riešil podobný problém, recept je jednoduchý - netreba sa nechať odbiť plnením nových podmienok - nás presviedčali, že neskolaudovaný dom je bezcenný pre banku...
Odpovedať
Ahojte, potrebujem radu staviame montovaný domček a dávali sme si znalecký posudok keď bola hotová hrubá stavba. Hypotéku sme si brali postupným financovaním s Vubky. Na čerpali sme prvú tranžu, s ktorej sme si vyplatili ešte hrubú stavbu a teraz plánujeme načerpať druhú tranžu. V banke nám dali čestné vyhlásenie a sumár rozpočtových prác. Bolo mi povedané, že do toho rozpočtu nemáme dávať už hrubú stavbu. Prosím Vás ako ste si to tam rozratavali, rieši to nejak podrobné banka?
Odpovedať
Profilova fotka
Nie, oni nejak do podrobna nejdú, aspoň teda Vub - také sú osobné skúsenosti ;-)
Odpovedať
@tapticka Ja osobne som staval murovany, ale vzdy som minul viac ako som dostal tranzu takze nebol problem popisat a dodat foto. Ale pocul som uz aj taky pripad ked chlapik fotil iny dom aby dostal prvu tranzu, ale toto je uz na basu za podvod, keby mu na to pridu.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?