Danove priznanie za prenajom bytu

Dobry den, chcela som sa spytat co ste potrebovali na danovy urad ak prenajimate byt? Dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
Ja ked som prenajímal tak ked som sa isiel registrovat na DU tak som predkladal zmluvu. Tu si iba pozrela a dala mi ju spat. Nic ine som nedaval.
Odpovedať
Profilova fotka
@charllota nájomnú zmluvu a doklad o vlastníctve toho prenajímaného bytu
Odpovedať
Ak sa bavime o registracii tak nemusis mat vobec nic iba to ohlasis a dostanes karticku s DIC. Pretoze najomna zmluva moze byt aj ustna resp. mozna je aj situacia ze v case ked sa registrujes prave neprenajimas. Rovnako mozes prenajimat aj nieco co ti nepatri ak majitel dal hoci aj ustny suhlas tak nevidim dovod ani preukazovat vlastnictvo. Samozrejme ine je ak tvoja otazka smeruje k tomu co ste potrebovali ak podavate danove priznanie (vtedy tiez nic, iba uvedies scitane prijmy a vydavky a doklady si nechavas u seba doma) a uplne ina je otazka co potrebujete ak prenajimate byt a podali ste DP a danovy urad chce vykonat kontrolu:-) vtedy samozrejme by mal byt zdokladovatelny sposob platby - ci uz pohyby na ucte alebo potvrdenie o prevzati hotovosti a tiez mat podlozeny vydavky. Samotny prenajom v legislative je chapany ako "kratkodoby na dobu max 3 mesiace", "dlhodoby" a "ubytovacie sluzby" ktore uz ale podliehaju zivnosti. Je dobre mat jasno v tych pojmoch aby ta DU nenachytal.
Odpovedať
@ngb prepac, ale nesuhlasim s tvojim prispevkom....nepotrebujes nic na to aby si dostal DIC? Ved oni to potrebuju dat na zaklade niecoho, hadam tam nezavlas a nepovies, dobry, idme prenajimat byt, dajte mi DIC...cize LV a najomnej zmluvy....ustna zmluva je zmluva iba za urcitych podmienok a na DU by toto nepreslo.....ak nehnutelnost nevlastnis suhlas majitela na prenajom musi byt notarsky overena a tiez musi ist na DU
Odpovedať
@ngb nemyslím že dávaš celkom presné rady. Krákodobý nájom je podľa toho nového zákona max na 2 roky (plus sa môže 2x predlžovať.)
Odpovedať
@saintovci samozrejme ze nepotrebujes:) mas ohlasovaciu povinnost t.j. IBA vyplnis tlacivo. A poslu ti karticku. https://www.financnasprava.sk/sk/obca... mam taku a fakt nic nepytaju ak aj hej tak by som im nic nedal lebo: - ako som uz pisal: "pri nájomnej zmluve na byt sa písomná zmluva nevyžaduje (zákon č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v znení neskorších predpisov). Mas pravdu ze o obsahu ústnej zmluvy sa má vyhotoviť zápisnica, ktorá je dokladom o tom, že sa nájomná zmluva uzatvorila. Avšak ani nevyhotovenie zápisnice nespôsobuje neplatnosť ústnej nájomnej zmluvy na byt" t.j. co ti moze danovy urad ak mu to povies ze zmluva je ustna? Nic,ved preco by ho malo trapit aku mas zmluvu ked prijem priznas a zaplatis dan a v pripade pochybnosti su doklady kolko za to beries? Co sa tyka momentu registracie - "V prípade registračnej povinnosti ste povinný požiadať príslušného správcu dane o registráciu do konca kalendárneho mesiaca po uplynutí mesiaca, v ktorom na území Slovenskej republiky ste začali prenajímať nehnuteľnosť okrem pozemku." Ak sa stane ze mi najomnici odisli po dvoch tyzdnoch...mam povinnost registracie lebo som uz zacal, ale nemam ziadnu platnu zmluvu lebo nikto u mna nebyva. Co sa tyka LV alebo inych dokladov DU naozaj pri registracii nevysetruje ci prenajimam svoju alebo cudziu nehnutelnost - skuma ake mam prijmy a ci ich zdanujem. Samozrejme pripad ze nemam ziadny doklad alebo ze prenajimam cudziu nehnutelnost je specificky pripad - a zvycajne kazdy nejaku zmluvu realne ma ale osobne mi pride logicke ze danovemu uradu nedam iniciativne to na co nema narok.
Odpovedať
@martuska75 mas samozrejme pravdu bol som uz mysleou inde tak som sa preklepol s tou lehotou, nic to nemeni na tom ze su rozne typy prenajmu a treba si ujasnit co kto robi a ako.
Odpovedať
@ngb Citujem "K žiadosti o registráciu priložíte prílohy podľa osobitných predpisov." Osobne som si to presla a pytali aj zmluvu aj LV....moze sa stat, ze prenajimas nehnutenost bez suhlasu majitela - neopravnene obohatenie - Takze myslim, ze sa checkuje zhodnost LV so zmluvou, preto aj potrebny suhlas majitela v pripade, ze nie si uvedeny na LV opat citujem "Správca dane preverí údaje uvedené v žiadosti o registráciu a v PRILOHACH, ak má pochybnosti o ich správnosti alebo úplnosti, vyzve Vás, aby ste údaje bližšie vysvetlili, zmenili alebo doplnili, a zároveň určí lehotu, v ktorej ste povinný výzve vyhovieť."
Odpovedať
@ngb PS: zmluvu o prenajme by som nikdy nerobila podla obcianskeho zakonika....nevyhoda pre prenajimatela...
Odpovedať
@saintovci podla mojho nazoru pytat akykolvek doklad vo faze registracie je pre DU realne nepodstatne ale ludia su tam rozni konkretne odomna v BA nepytali vobec nic. Ak sa bavime iba o tom co realne potrebujes - tvrdim ze nepotrebujes nic a vzdy ich mozes zrusit s vysvetlenim bez toho aby bol clovek drzy ze tie doklady "nema" lebo existuju specificke pripady ked ich mat nemusis a to je samozrejme pripad pre tych co su registrovani ale nepriznavaju komplet svoje prijmy...co sa samozrejme nema a nerobim to;-) vobec nemam za ciel diskutovat ako spravne robit prenajom, naozaj nie som amater co by cudzich ludi bral na dobre slovo:-D iba som odpovedal na povodnu otazku ze kto nechce tak danovemu uradu nemusi dat nic a preziju to...
Odpovedať
@ngb suhlasim s tebou, ze kazdy urad je iny :) vidis u mna tiez na Radlinskeho pytali :-D mozno bola ina teta 8-) nuz ked ti teta povie, ze bez toho ti to neda, tak radsej jej to dolozim, ako hadat sa s nou a mat problemy...mozno ja som amater :-D
Odpovedať
Este aby sme sa nepomylili - so zmenou zakona o kratkodobom najma je povinne mat PISOMNU zmluvu (az teraz citam, tiez som nevedela) - http://www.adea.sk/web2/index.php/sk/....... a tu je napisane, co treba na registraciu - https://www.slovensko.sk/sk/zivotne-s... @ngb
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?